Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdzałeś ? czy myślisz że wiesz ? Sposób jest sprawdzony. Każde pobudzenie czujnika przedłuża czas załączenia o kolejne 2 minuty ( bez wygaszania) . Po ostanim naruszeniu odlicza 2 minuty i wyłącza wyjście.

kolego, jakbym nie sprawdził, to bym nie pisał że nie działa

todaks - Twoja informacja jest niepełna. Zapomniałeś dodać w swojej informacji, że trzeba zaznaczyć opcję: "Aktywne podczas naruszenia". Jeżeli jest włączona, wyjście jest aktywne przez cały czas, gdy naruszone jest wejście sterujące, a czas działania wyjścia odliczany jest dopiero po zakończeniu naruszenia.

Ponad to zapomniałeś dodać, że ta opcja została wprowadzona dopiero w oprogramowaniu 1.08, więc jeśli kolega kulca ma starsze oprogramowanie, to nie ma w ogóle takiej opcji.

mam wersje 1.09, po zaptaszeniu tej opcji działa jak należy

dziękuje koledzy za pomoc

a jeszcze jedna sprawa: wskaźnik czuwania, zauważyłem że po jakimś czasie gaśnie zielona dioda wskazująca czuwanie, mam tak w każdym manipulatorze, czy to jest jakaś opcja globalna?

Edytowane przez kulca

a jeszcze jedna sprawa: wskaźnik czuwania, zauważyłem że po jakimś czasie gaśnie zielona dioda wskazująca czuwanie, mam tak w każdym manipulatorze, czy to jest jakaś opcja globalna?

Tak. W Zakładce Opcje > Czasy masz "Wygaś informację o czuwaniu po:....". Fabrycznie jest czas wygaszenia ustawiony na 180 sekund. Jak ustawisz czas na 0, to nie będzie się wygaszać w manipulatorze kontrolka czuwania.

todaks - Twoja informacja jest niepełna. Zapomniałeś dodać w swojej informacji, że trzeba zaznaczyć opcję: "Aktywne podczas naruszenia". Jeżeli jest włączona, wyjście jest aktywne przez cały czas, gdy naruszone jest wejście sterujące, a czas działania wyjścia odliczany jest dopiero po zakończeniu naruszenia.

Ponad to zapomniałeś dodać, że ta opcja została wprowadzona dopiero w oprogramowaniu 1.08, więc jeśli kolega kulca ma starsze oprogramowanie, to nie ma w ogóle takiej opcji.

Informacja o tej opcji jest na stronie od 2010 roku. To że trzeba zaznaczyć tą opcję wydawało mi się tak oczywiste że nawet nie pomyślałem o tym by o niej wspominać . tym bardziej że jesty ona zaznaczona "fabrycznie" Nie jest prawdą że wyjście jest aktywne cały czas gdy naruszone jest wejście a czas odliczany jest po zakończeniu naruszenia. W rzeczywistości czas odliczany jest od momentu pobudzenia i jest przedłużany dopiero po nastepnym pobudzeniu. Jeśli czujnik jest pobudzony na stałe wyjscie wyłączy się po 2 minutach .

Informacja o tej opcji jest na stronie od 2010 roku. To że trzeba zaznaczyć tą opcję wydawało mi się tak oczywiste że nawet nie pomyślałem o tym by o niej wspominać . tym bardziej że jesty ona zaznaczona "fabrycznie" Nie jest prawdą że wyjście jest aktywne cały czas gdy naruszone jest wejście a czas odliczany jest po zakończeniu naruszenia. W rzeczywistości czas odliczany jest od momentu pobudzenia i jest przedłużany dopiero po nastepnym pobudzeniu. Jeśli czujnik jest pobudzony na stałe wyjscie wyłączy się po 2 minutach .

Może zatem warto, abyś na swojej stronie umieszczał przy poradach daty. Wówczas osoba czytająca może sprawdzić, z jakiego okresu jest porada.

W Satelu nic nie jest oczywiste, bo nie ma pełnej dokumentacji. Instalator musi sobie sam sprawdzać jak działają różne opcje (o czym świadczy Twój powyższy post).

Przysiadłem trochę by wyjaśnić rozbieżności i okazało się że oczywistość faktycznie nie jest tak oczywista.

Wersja Integry która pracuje w moim poletku to wersja 1.06 z roku 2008. Ta wersja obsługuje typ wyjscia 24 w sposób taki jak opisałem . Pisząc opracowanie porady na stronie właśnie z tej centrali korzystałem. W wersji tej nie ma funkcji "Aktywne podczas naruszenia". Funkcja ta wystapiła prawdopodobnie dopiero w wersji 1.08. Odpowiadając wczoraj sądziłem że Zbychowi chodzi o funkcję wy "pol+" którą mozna zinterpretować jako aktywne w czasie naruszenia . Ta jest załaczona fabrycznie. Co do sposobu działania funkcji "Aktywne podczas naruszenia" w nowych wersjach nie testowałem jej i jeśli Zbych testował to pewnie obecnie działa to tak jak On opisał . Czy jest to bardziej funkcjonalne ?

Może zatem warto, abyś na swojej stronie umieszczał przy poradach daty. Wówczas osoba czytająca może sprawdzić, z jakiego okresu jest porada.

W Satelu nic nie jest oczywiste, bo nie ma pełnej dokumentacji. Instalator musi sobie sam sprawdzać jak działają różne opcje (o czym świadczy Twój powyższy post).

Jesli chodzi o Satel , trzeba będzie tak robić. Zamieszanie jakie tworzą przy zmianach oprogramowania jest nie do opanowania .

witam wszystkich,

jakiś czas temu zabrałem się za system alarmowy, dzięki forumowiczom rozmieściłem elementy systemu, rozprowadziłem instalację, ateraz zakupilem sprzęt i jestem na etapie podłączania elementów. System mój jest oparty na Integrze 128 wrl, czujniki w 2EOL.

Mam pytanie odnośnie podłączenia Kontaktronów: czy przy pogrupowaniu kontaktronów na pomieszczenia (3 kontaktrony w pokoju, 4 w salonie) oczywiście połączone szeregowo, ale czy należy wlutowywać rezystory (jeśli tak to jakie) ??

Przejrzałem jakieś 25% wątku kilkanaście razy pytano o montaż kontaktronów, ale nie natknąłem się na moje pytanie. Proszę o pomoc.

Generalnie chodzi o to, że jedyną opcją działania Supramatica (a raczej reakcji na sygnał sterujący) jest sewencja: UP => STOP => DOWN => STOP => UP ...

Czyli mamy tylko jedno wejście sterujące i nic ciekaweszego poza tym schematem wymyślić się nie da. Sterownik napędu FAAC, który oglądałem może w jednym z trybów też tak działać, ale może też mieć dwa wejścia działające jako UP/DOWN i to z różną polityką reakcji na ponowne wyzwolenie każdego z wejść w trakcie ruchu (np. ponowne wyzwolenie tego samego wejścia zatrzymuje, a drugiego odwraca ruch i to może być natychmiastowe, lub po predefiniowanym czasie).

Krótko mówiąc lepsze napędy dają większą swobodę kontroli ruchu, a co za tym idzie ułatwiają integrację. Supramatic jest pod tym względem baaardzo biednie wyposażony.

Ja mam napęd Supramatic i chcę podpiąć pod integrę.

Myślałem żeby to rozwiązać tak że wyj. z centrali podpiąć pod przycisk do otwierania bramy. centrala daję impuls/ zwiera na chwilę i brama się otwiera. A stego co przeglądałem to supramatic ma możliwość otwierania w trybie otwórz-stop-zamknij.

W innym garaży miałęm napęd mHouse (nice) i powiem szczerze że faktycznie był bardziej cywilizowany i rozwinięty.

mam problem: światło w holu uruchamiane jest poprzez czujkę ruchu, jako naruszenie wejścia z czasem 2min, wkurzające jest że po odliczeniu czasu światło gaśnie i zapala się ponownie dopiero jak się naruszy czujkę, będąc oczywiście cały czas w holu i ją naruszając. Czy da się ustawić to tak, żeby każde naruszenie dodawało 2 min. do już odliczonego czasu?

A jakie rozwiązanie najlepiej się sprawdza żeby światło nie zapalało się w dzień.

Czy rozwiązanie z timerem nie jest zbyt ułomne?

Czy czujka PIR sufitowa zamontowana ok. 30cm od oświetlenia górnego to dobrym pomysł?

Łazienka jest mała i wszędzie jest blisko i brakuje wolnego miejsca.

Czujka ma być łazience i tak naprawdę ma służyć tylko do zapalanie oświetlenia w łazience.

A tak wogóle jak są zasady montowania czujek PIR w łazienkach?

A jakie rozwiązanie najlepiej się sprawdza żeby światło nie zapalało się w dzień.

Czy rozwiązanie z timerem nie jest zbyt ułomne?

Ja wykorzystuje to w wiatrołapie bez okien, więc światło potrzebne zawsze, natomiast mam w systemie czujnik zmierzchowy z wyjściem przekaźnikowym, i myślę że najlepiej właśnie ze zmierzchówki korzystać, podajesz na wejście centrali sygnał że jest już ciemno, i wtedy wyjście sterujące światłem zależne od wejść ciemno i czujnika ruchu

ew. jakiś zegar astronomiczny który będzie dawał info o wschodzie i zachodzie słońca

Ja wykorzystuje to w wiatrołapie bez okien, więc światło potrzebne zawsze, natomiast mam w systemie czujnik zmierzchowy z wyjściem przekaźnikowym, i myślę że najlepiej właśnie ze zmierzchówki korzystać, podajesz na wejście centrali sygnał że jest już ciemno, i wtedy wyjście sterujące światłem zależne od wejść ciemno i czujnika ruchu

ew. jakiś zegar astronomiczny który będzie dawał info o wschodzie i zachodzie słońca

A jaki czujnik zmierzchowy stosujesz? Jakie ma napięcie zasilania ma ten czujnik?

A jaki czujnik zmierzchowy stosujesz? Jakie ma napięcie zasilania ma ten czujnik?

mam ten: http://zamel.pl/pl,50,89,wylacznik_zmierzchowy_wzm01.html

napięcie zasilania 230V, ma wyjście przekaźnikowe NO NC

Mam takie trochę nietypowe pytanie

Czy czujkę obecności na 230V można podłączyć do centrali alarmowej np. Satel.

Chodzi mi o takie czujki obecności jak np. tutaj Czujki obecności Berker i głównie sufitowe

myślę że można tą czujkę użyć, trzeba by podłączyć przekaźnik z cewką na 230V w miejsce podłączania żarówki, a styki przekaźnika NO do satela (jeden co COM, drugi do wejścia Zxx)

Edytowane przez kulca

myślę że można tą czujkę użyć, trzeba by podłączyć przekaźnik z cewką na 230V w miejsce podłączania żarówki, a styki przekaźnika NO do satela (jeden co COM, drugi do wejścia Zxx)

To mam jeszcze bardzie nietypowe pytanie

Czy czujkę ruchu/obecności PIR można podłączyć za pomocą przewodu YDYp 3x1,5mm2 do centrali alarmowej.

Zakładam że przekrój przewodu można by było zmienić na odpowiedni.

Mamy tylko 3 żyły ale czujka miała by służyć tylko do sterowania oświetleniem nie musi być linia sabotażu.

Sorry że tak zdziwiłam ale jak mus to mus...

teoretycznie czujnik wymaga 4 żył, 1,5 to za dużo, wystarczy 0,5, są tam +12v, com, Z, com , tmp, tmp. Stosując linie dwuparametryczną 4 się zawsze podłącza. Choć com jest wspólny, i wg mnie można by 3 jeśli tylko do oświetlenia to miało by służyć. Ale nie wiem jak to się ma w praktyce, niech koledzy instalatorzy się w tej materii wypowiedzą

teoretycznie czujnik wymaga 4 żył, 1,5 to za dużo, wystarczy 0,5, są tam +12v, com, Z, com , tmp, tmp. Stosując linie dwuparametryczną 4 się zawsze podłącza. Choć com jest wspólny, i wg mnie można by 3 jeśli tylko do oświetlenia to miało by służyć. Ale nie wiem jak to się ma w praktyce, niech koledzy instalatorzy się w tej materii wypowiedzą

Przewód YDYp 3x1.5mm2 czyli elektryczny już taki jest i innego nie da się podciągnąć.

Edytowane przez odaro