Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Może robię coś źle z przekierowaniem, wcodzę na strone routera loguje się następnie Advenced setup-NAT-virtual server i mam następujące rubryki do wypełnienia:

-Application: w tym mam kilka opcji do zaznaczenia i nie wiem które: HTTP_Server, FTP, SSH, TELNET, SMTP, POP3, HTTPS, VNC ?

-protocol: tutaj mam TCP chyba że zaznaczyć ALL ?

-start port: 7090

-end port: 7090

-local IP address: i tutaj mam wpisać ip modułu ethm czy routera ?

Na początek proponuję w routerze wpisać adres IP modułu ETHM w strefie DMZ. Wówczas wszystkie połączenia przychodzące będą przekierowane na ETHM i będziesz mógł sprawdzić, czy masz prawidłowo skonfigurowany ETHM.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na wyświetlaczu (SATEL) pojawił się komunikat NO CLK (brak CLK) oraz przerywany sygnał dzwiękowy. Musiałem odłączyc alarm od zasilania. Centralkę mam na strychu. Czy ta "awaria" może by wynikiem mrozów. Proszę o odpowiedź.

Na 99% uszkodzona płyta centrali.

ethm domyślnie odpowiada na porcie 80 - standardowym dla serwerów http://WWW...

więc na routerze wybierz opcje HTTP_Server

protokół powinien Ci wskoczyć na 80

local iP adress: wpisujesz IP modułu ethm, który mu nadałeś...

w zakladce hasła i numery tel. w polu adres IP serwera wpisuje adres ethm czy nazwe tej domeny ?

czy w ogóle jest mi ta domena no-ip potrzebna ?

jak to się ma do tego wszystkiego ?

a jak rozwiązać takie zagadnienie:

dwie strefy, nocna i dzienna, nocna uzbrajana niezależnie z manipulatora wewnątrz oraz jako zależna od dziennej (czuwa jak dzienna czuwa). Drzwi wejściowe z kontaktronem, wejście ustawione jako wejściowa (aby był czas na rozbrojenie), należy do strefy nocnej, jak zrobić by wejście podczas uzbrojenia strefy nocnej działało odrazu, a po uzbrojeniu dziennej jako linia wejściowa?

dwie strefy, nocna i dzienna, nocna uzbrajana niezależnie z manipulatora wewnątrz oraz jako zależna od dziennej (czuwa jak dzienna czuwa). Drzwi wejściowe z kontaktronem, wejście ustawione jako wejściowa (aby był czas na rozbrojenie), należy do strefy nocnej, jak zrobić by wejście podczas uzbrojenia strefy nocnej działało odrazu, a po uzbrojeniu dziennej jako linia wejściowa?

Nie pisałeś o centrali, ale np. w DSC możesz przy uzbrajaniu dać *9 i wtedy linia wejściowa będzie natychmiastowa. Gdy nie dasz *9 to będzie normalnie z czasem opóźnienia na wejście.

Nie lepiej zrobić to w obrębie jednej strefy z blokada czujek sypialnianych na noc? Uzbrajasz bez czujek wewnętrznych i bez czasu na wejście.

przy takim rozwiązaniu jak należy ustawić czujki wewnętrzne, i jak się wtedy uzbraja? (przyzwyczaiłem się do 0#)

Wrzucasz wszystkie czujki do jednej strefy , dla czujek które mają nie działac w nocy zaznaczasz blokuj przy braku wyjścia.jak nie naruszysz czujki wyjśccia/wejścia to uzbroi na noc (z blokadą ) a jak naruszysz to uzbroi wszystko.Musisz mieć czujkę wejściową jako wejścia/wyjścia. 0# będzie działało

Witam !!!

Udało mi się w końcu uruchomić ten moduł ethm-1, działa na www, dloadx i guardx tylko mam dalej takie pytanko, będąc w innym miejscu na innym komputerze np. w pracy w przeglądarce wpisuje ip modułu i przekierowany port czy moje ip komputera, nie mam możliwości teraz tego sprawdzić. Na jakiej zasadzie to działa że będąc w innym miejscu loguje się do modułu ?

Wrzucasz wszystkie czujki do jednej strefy , dla czujek które mają nie działac w nocy zaznaczasz blokuj przy braku wyjścia.jak nie naruszysz czujki wyjśccia/wejścia to uzbroi na noc (z blokadą ) a jak naruszysz to uzbroi wszystko.Musisz mieć czujkę wejściową jako wejścia/wyjścia. 0# będzie działało

Czyli w takim typowym rozwiazaniu "domkowym", gdzie s ate czujki obwodowe i normalne wewnetrzme, stosowac jednak jedna strefe. Musze zaczac tak konfigurowac. Bo majac te dwie strefy ciagle cos mi nie dziala tak jakbym chcial. Ciagle jakies problemy z konfiguracja.

Fantom

Nie zupełnie tak. Jeśli nie naruszysz w czasie na wyjście, żadnej czujki ustawionej jako wyjściowa, to po uzbrojeniu system nie będzie reagował na naruszenia czujek z zaznaczoną opcją "blokuj przy braku wyjścia z obiektu". Ma to tą wadę, że AFAIK nie da się wprost wykorzystać takiej zablokowanej czujki do jakiejkolwiek akcji (choćby sterowania światłem).

Witam !!!

Udało mi się w końcu uruchomić ten moduł ethm-1, działa na www, dloadx i guardx tylko mam dalej takie pytanko, będąc w innym miejscu na innym komputerze np. w pracy w przeglądarce wpisuje ip modułu i przekierowany port czy moje ip komputera, nie mam możliwości teraz tego sprawdzić. Na jakiej zasadzie to działa że będąc w innym miejscu loguje się do modułu ?

jeśli jestes poza siecią domową to zakładają że masz nesotradę i zmienne IP musisz sobie założyć konto na jakimś serwerze typu dyndns lub noip i musisz z zewnątz podawać ip zewnętrzne.

Ja mam trochę inaczej zrealizowane: dwie dodatkowe strefy całość i noc uruchamiają strefy typu parter środek, parter obwód, itp. Drzwi należą do strefy parter środek, więc nie uzbrajane w nocy. Dodatkowo mam wejście będące iloczynem czuwania strefy noc oraz wejścia przypisanego do drzwi w strefie parter obwód. Jak jest uzbrajana strefa całość, to to dodatkowe wejście jest wyłączone i otwarcie drzwi działa z opóźnieniem. Przy uzbrojeniu strefy noc działa dodatkowe wejście i wtedy uruchomienie alarmu jest natychmiastowe.

Trochę niejasno tłumaczę, ale mam nadzieję że wiadomo o co chodzi.

jeśli jestes poza siecią domową to zakładają że masz nesotradę i zmienne IP musisz sobie założyć konto na jakimś serwerze typu dyndns lub noip i musisz z zewnątz podawać ip zewnętrzne.

Noip odpada ponieważ w routerze mam tylko dyndns a z tego co wiem jest chyba płatne, ale jesli bym założył konto to poza domem wpisuje tylko w przeglądarke powiedzmy nazwe tego hosta i port ? np.maly41hh.dyndns.org:1000 ? a w ustawieniach dloadx i modułu coś zmieniam ?