kulca 09.03.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 W napędzie masz na pewno możliwość sterowania przyciskiem na ścianie, tzw. zwiernym, programujesz integre z pilotem satelowskim tak, aby naruszenie wejścia x (przyciśnięcie pilota) powodowało zadziałanie na 1 sekundę wyjścia Y. Do wyjścia Y podłączasz przekaźnik ze stykami NO, i te styki robią za ten wyżej opisany przycisk zwierny. A oryginalnego pilota od nice chowasz do szafy. Z integracją radiową będzie ciężko żeby integra widziała pilota nice.I moja rada: ja posiadam napęd bramy przesuwnej Nice Robus, zakupiłem go bez modułu radiowego i pilotów parę stówek taniej, a steruję pilotem satela jak i brame garażową w powyżej opisany sposób) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norti 10.03.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Bramę garażową będę miał otwieraną napędem NICE Shel 75 z pilotem 4 kanałowym FLO4R. Czy do Integry 128 znajdę moduł odbiornika radiowego do którego dam radę zaprogramować ten pilot? A nie lepiej odwrotnie ? Dokupujesz odbiornik np. 2 kanałowy do NICE (bo rozumiem, że brama/bramy wykorzystują maksymalnie 2 z tych 4 kanałów FLO4R) i podłączasz wyjścia odbiornika do wejść Integry (1 jako napad, 2 jako opóźnienie na wejście od garażu). W Integrze odpowiednio programujesz wejścia i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 10.03.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Można i tak, ale robiąc jak ja piszę masz możliwość dokładania pilotów satela do systemu ile i do czego Ci potrzeba (sterowanie oświetleniem, roletami, bramami, elektrozaczepem w furtce i cokolwiek sobie jeszcze zamarzysz) a i same piloty sa tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 11.03.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Witam, mam pytanie techniczne: padł już tutaj (parę lat temu) pomysł skręcania przewodów zwłaszcza zasilających i COM z czujek, a następnie dolutowania do nich jednego, żeby łatwiej było umieścić je w zacisku centrali. Czy faktycznie tak robicie, jeżeli tych żył jest sporo? Czy można zastosować takie mini-łączówki KRONE montowane do obudowy? Gdzieś pamiętam widziałem takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Można i tak, ale robiąc jak ja piszę masz możliwość dokładania pilotów satela do systemu ile i do czego Ci potrzeba (sterowanie oświetleniem, roletami, bramami, elektrozaczepem w furtce i cokolwiek sobie jeszcze zamarzysz) a i same piloty sa tańsze Oczywiście, że to rozwiązanie jest lepsze. Łatwiej i szybciej przeprogramować piloty w przypadku zmian czy zagubienia a i APT-100 dają większe możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ... Czyli de facto jedyna istotna różnica, to rozbudowane sterowanie SMSami dostępne w WRL, ... Ta niewielka różnica czyni cuda. Możliwości są prawie nieograniczone (dla domku jednorodzinnego) a przecież o to chodzi by mieć wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.03.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Ta niewielka różnica czyni cuda. Możliwości są prawie nieograniczone (dla domku jednorodzinnego) a przecież o to chodzi by mieć wybór. Jeśli jedynym systemem "inteligencji budynku" jest Integra, to pewnie jest to przydatne. Normalnie nie bardzo widzę użyteczność 32 poleceń "SMSowych" do sterowania samym alarmem. Ja WRL nie mam (jak kompletowałem swój system, to jej jeszcze "na świecie" nie było), a do sterowania automatyką domową wolę kulturalne strony www, niż SMSy (może dlatego, że mam awersję do pisania SMSów). Niemniej kilka najważniejszych poleceń dla alarmu mam przez moduł GSM wystawionych i też to sobie cenię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jeśli jedynym systemem "inteligencji budynku" jest Integra, to pewnie jest to przydatne. Normalnie nie bardzo widzę użyteczność 32 poleceń "SMSowych" do sterowania samym alarmem... Przykład: Przyjeżdża rodzina, ciebie nie ma w domu bo jesteś na zakupach. Sms'ami otwierasz furtkę, otwierasz bramę garażową, rozbrajasz alarm. Gości prosisz o nastawienie czajnika bo za 10 min będziesz w domu. Może niepotrzebne ale ... ... Niemniej kilka najważniejszych poleceń dla alarmu mam przez moduł GSM wystawionych i też to sobie cenię. Ale czy ten moduł GSM może informować Ciebie z której czujki jest alarm czy sabotaż? Nie. Masz tylko, że jest alarm (a sabotaż to już rzadkość) i tyle. To tylko jedna z najprostszych "opcji" dostępnych w WRL - dla innych mało przydatna a dla innych ceniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.03.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Przykład: Przyjeżdża rodzina, ciebie nie ma w domu bo jesteś na zakupach. Sms'ami otwierasz furtkę, otwierasz bramę garażową, rozbrajasz alarm. Gości prosisz o nastawienie czajnika bo za 10 min będziesz w domu. Może niepotrzebne ale ... Do mnie rodzina nie przyjeżdża jak mnie nie ma, a nawet jeśli to i tak do domu nie wlezie dobrowolnie. Kwestia "światopoglądowa". Tak czy owak rozbrajania SMSem bym sobie nie zafundował... Ale czy ten moduł GSM może informować Ciebie z której czujki jest alarm czy sabotaż? Nie. Masz tylko, że jest alarm (a sabotaż to już rzadkość) i tyle. To tylko jedna z najprostszych "opcji" dostępnych w WRL - dla innych mało przydatna a dla innych ceniona. Nie tylko może, ale nawet informuje. Głupi GPRS-T1 umie tłumaczyć komunikaty monitoringu Integry na SMSy, więc spokojnie można sobie wysłać do 64 różnych SMSów. Ja też z tego korzystam (choć nie mam akurat GPRS-T1). Akurat w przypadku samego tylko powiadamiania to Integra WRL nie ma IMHO żadnej przewagi nad "gołą" 128 z (odpowiednim) modułem GSM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 12.03.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Czy ktoś może ma pomysł jak rozwiązać pewien problem...otóż chciałbym otrzymać smsa gdy brama garażowa jest za długo otwarta, np. 5 minut. Jak załaczyć wyjście (które zaprogramuje żeby wysłało smsa) po naruszenia wejścia (kontaktron w bramie) dopiero po 5 minutach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norti 12.03.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Czy ktoś może ma pomysł jak rozwiązać pewien problem...otóż chciałbym otrzymać smsa gdy brama garażowa jest za długo otwarta, np. 5 minut. Jak załaczyć wyjście (które zaprogramuje żeby wysłało smsa) po naruszenia wejścia (kontaktron w bramie) dopiero po 5 minutach ? Było http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze&p=5161844&viewfull=1#post5161844 , http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze&p=2041125&viewfull=1#post2041125 Oczywiście w przypadku kiedy ma się to tylko raz wywołać, będzie jeszcze prościej - np. Naruszenie wejścia furtka + sygnalizacja końca naruszenia na dane wyjście gdzie chcesz mieć sygnał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 12.03.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam, mam pytanie techniczne: padł już tutaj (parę lat temu) pomysł skręcania przewodów zwłaszcza zasilających i COM z czujek, a następnie dolutowania do nich jednego, żeby łatwiej było umieścić je w zacisku centrali. Czy faktycznie tak robicie, jeżeli tych żył jest sporo? Czy można zastosować takie mini-łączówki KRONE montowane do obudowy? Gdzieś pamiętam widziałem takie. Jak chcesz to możesz tak zrobić ale ja bym proponował ci inne rozwiązanie np rozdzielacz zasilania pulsar awz 536 http://www.pulsar.pl/pl/panel.php?lang=PL&m1=1&m2=16&m3=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 13.03.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Dzięki! Ale dla kilkudziesięciu czujek robi się kolejna centrala z tych rozdzielaczy. Czyli jednak proste skręcanie najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norti 13.03.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Dzięki! Ale dla kilkudziesięciu czujek robi się kolejna centrala z tych rozdzielaczy. Czyli jednak proste skręcanie najlepsze? A to czemu? Nikt nie mówił, żeby wszystko pchać do jednej obudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 13.03.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jaki moduł komunikacyjny do INTEGRY? Satel GPRS-T2 czy może Ropam MGSM 3.5? Moje potrzeby na tą chwilę to powiadomienie sms o alarmie/zdarzeniu/zaniku zasili. i ewentualne sterowanie smsem (jeszcze nie wiem co dokładnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.03.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Zastanów się czym byś chciał sterować, a jak nic nie wymyślisz to do Integry bierz GPRS-T1. Wbrew pozorom informacja o tym, co wywołało alarm (która czujka) bywa co najmniej tak samo cenna (a często nawet bardziej) jak sam fakt jego wystąpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 13.03.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) Na tą chwilę nic niezbędnego nie znajduję, no może sprawdzenie poprzez wysłanie smsa o stanie centrali (uzbrojona/rozbrojona). Czy jest możliwość dołożenia do GPRS-T1 modułu poprzez który mógłbym sterować wyjściami poprzez sms? Co sądzicie o czujkach Risco Comet RK210? W promocji przy 10 sztukach wychodzi ok 19 netto/szt. I jeszcze pytanko o obudowę: plastikowa typu OPU-3P czy metalowa AWO 258? Edytowane 13 Marca 2012 przez e_tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 13.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Dzięki! Ale dla kilkudziesięciu czujek robi się kolejna centrala z tych rozdzielaczy. Czyli jednak proste skręcanie najlepsze? Jak dla kilkudzisięciu czujek to tym bardziej trzeba rozdzielić, juz nieraz się przydało klient wiercił pod karnisze , wwiercił się w kabel ,zrobił zwarcie i tylko 3 czujniki nie maiły zasilania a nie "kilkadziesiąt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 13.03.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Na tą chwilę nic niezbędnego nie znajduję, no może sprawdzenie poprzez wysłanie smsa o stanie centrali (uzbrojona/rozbrojona). Czy jest możliwość dołożenia do GPRS-T1 modułu poprzez który mógłbym sterować wyjściami poprzez sms? Co sądzicie o czujkach Risco Comet RK210? W promocji przy 10 sztukach wychodzi ok 19 netto/szt. I jeszcze pytanko o obudowę: plastikowa typu OPU-3P czy metalowa AWO 258? Do T! nie ma żadnego modułu dodatkowego, ale ciekawe czy nie udałoby się go zastosowac jako bramkę tel i zastoswac sterowanie przez int-vg, może satel wypuści jakis upgrade do tego modułu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.03.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Po dzisiejszym poranku, musze rozwiazac jeszcze jeden problem.Mianowicie dzisiaj rano, zapomnialem ... zamknac brame garazowa.No i pytanko : jak mozna rozwiazac jej automatyczne zamkniecie ? Ogolnie najprosciej to mozna by tak : brama otwarta, i brak ruchu wewnatrz (i przed brama) przez iles tam czasu (np 2 min) - zamknij brame. Co o tym sadzicie ? Jakies inne pomysly ? Fantomps. Czy mozna dopiac do centrali jakis czujnik temperatury ? Najlepiej liniowy, ale moze byc tez 0/1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts