szczukot 09.05.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 A z innej beczki : strefa nocna zalacz mi sie timerem na noc. JAk nie wlaczac alarmu, w przypadku gdy w tym momencie naruszone jest jedno z wejsc tej strefy ? Ostatnio mialem przypadek, ze okno bylo otworzone i alarm mi sie wieczorem wlaczyl. Fantom ps. A co do takiego zalaczanai strefy, pojaiwl mi sie kolejny problem : wracalam do domu w nocy, wszyscy spia a strefa zalaczona .... JEdnak na pilocie przydaloby sie przynajmniej zwiekszenie opoznienia zalaczenia alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 10.05.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Mam podlicznik wody na ogród z zamontowanym impulsatorem co 1 litr (wirujący magnes i kontaktron). Jak skonfigurować Integrę żeby podczas podlewania (linie kroplujące) było aktywne dane wyjście, a po przekroczeniu określonego czasu (np. 2 godz.) zaczęło pulsować 0,5/0,5s. Natomiast po zamknięciu zaworu, wyjście przechodziło w stan spoczynku niezależnie w jakim położeniu zatrzyma się magnes - kontaktron zwarty lub nie. Przy podlewaniu impuls ok 200ms wychodzi co mniej niż jedną sekundę, więc centralka bez problemu rozpoznaje naruszenie wejścia jako stałe. Główkuję już dłuższy czas i zaczynam wątpić... czy nie za wiele oczekuję od Integry Pomożecie? Integra potrafi zarejestrować naruszenie tego samego wejścia co ok. 3 sekundy, więc raczej Twój pomysł nie da się zrealizować... OK. Przeniosłem magnes z kółka jednostek na dziesiątki i teraz mam impuls co 10 litrów. Wejście integry załącza się co ok. 12 sekund na ok. 5 sekund ale cały czas nie mogę sobie poradzić z tym jak po zamknięciu zaworu kontaktron pozostanie w stanie zwarcia. P.S. Wczoraj znowu zapomniałem o włączonym podlewaniu i całą noc roślinki dostawały pić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.05.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Ja zrobie po prostu czasowe podlewanie i tyle. A czy poleci mi wtedy 1000 czy 1100 litrow (bo bedzie rozne cisnienie) to roznica zadna. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 10.05.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) WitamNiestety ostatnie posty na ten temat są sprzed 5lat i nie są zbyt optymistyczne , dlatego postanowiłem napisać tutaj aby dopytać się jeszcze w tej kwestii. Pytanie ,które prosił zadać mój serdeczny przyjaciel , który zdecydował się kupić mieszkanie.Mieszkanie jest połowie bloku , jednak z powodu ,że kolega bardzo często wyjeżdża czasem nawet w kilku tygodniowe delegacje chciałby mieć większą pewność bezpieczeństwa. Jednak kupił mieszkanie świeżo po remoncie. I nie chciałby teraz kuć ścian i robić zbyt wielu przeróbek w tym mieszkaniu.a na dodatek nie ma na razie zbyt wiele kasy na remonty. Doradzono mu zakup czujek i alarmu bezprzewodowego , cena jest trochę wyższa od zwykłego alarmu jednak do przeżycia. Co sądzicie państwo o takich czujkach , alarmach? Warto w nie zainwestować pieniądze? Mnie do wyższości kablowych instalacji przekonywać nie trzeba ,sam bym tylko założył u siebie instalacje okablowaną. Ale tutaj jest sytuacja wyjątkowa ,która miała by być sytuacją przejściowa na powiedzmy okres 5 lat. Pozdrawiam Edytowane 10 Maja 2012 przez Łukasz789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 10.05.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Niestety ostatnie posty na ten temat są sprzed 5lat Coś słabo szukałeś. Dyskutowaliśmy o tym stronę, czy dwie temu. W jednym zdaniu: jak się nie da po kablu, to bez niego też ujdzie, ale jak zawsze, a tu w szczególności, warto rozsądnie wybierać sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 10.05.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam Niestety ostatnie posty na ten temat są sprzed 5lat i nie są zbyt optymistyczne , dlatego postanowiłem napisać tutaj aby dopytać się jeszcze w tej kwestii. Pytanie ,które prosił zadać mój serdeczny przyjaciel , który zdecydował się kupić mieszkanie.Mieszkanie jest połowie bloku , jednak z powodu ,że kolega bardzo często wyjeżdża czasem nawet w kilku tygodniowe delegacje chciałby mieć większą pewność bezpieczeństwa. Jednak kupił mieszkanie świeżo po remoncie. I nie chciałby teraz kuć ścian i robić zbyt wielu przeróbek w tym mieszkaniu.a na dodatek nie ma na razie zbyt wiele kasy na remonty. Doradzono mu zakup czujek i alarmu bezprzewodowego , cena jest trochę wyższa od zwykłego alarmu jednak do przeżycia. Co sądzicie państwo o takich czujkach , alarmach? Warto w nie zainwestować pieniądze? Mnie do wyższości kablowych instalacji przekonywać nie trzeba ,sam bym tylko założył u siebie instalacje okablowaną. Ale tutaj jest sytuacja wyjątkowa ,która miała by być sytuacją przejściowa na powiedzmy okres 5 lat. Pozdrawiam Warto tym bardziej jak nie ma innego wyjścia, trzeba tylko to zrobić na w miarę porządnym sprzęcie i nie powinno byc problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 A z innej beczki : strefa nocna zalacza mi sie timerem na noc. Jak nie wlaczac alarmu, w przypadku gdy w tym momencie naruszone jest jedno z wejsc tej strefy ? Ostatnio mialem przypadek, ze okno bylo otworzone i alarm mi sie wieczorem wlaczyl. Fantom Jakies pomysly ? Bo juz drugi raz mi sie zdazylo Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKw 18.05.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Musisz uważać na zapisy gwarancyjne producenta okna czy umowę z developerem - warto tutaj zaciągnąć opinii, jedna mała Twoja ingerencja może być argumentem w sytuacji odmowy naprawy gwarancyjnej okna. Kiedyś miałem problem z przykręconym termometrem zewnętrznym Na etapie kupowania i montażu okien przy ustaleniu z wykonawcą, producentem - nikt przeważnie problemu nie robi. Pozdrawiam Dziękuję za podpowiedź, jak również pozostałe. Poszukuję instalatora z Krakowa lub okolic do wykonania instalacji alarmowej w mieszkaniu. Proszę o kontakt na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.05.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 (edytowane) Witam serdecznie Zamontowałem sam alarm i działa - jest nietypowy ale mniejsza o to.Mam pytanie całość zbudowałem na Satel-u z czujkami Siemensa i Boscha i ale mam problem z podłączeniem do płyty Integra 32 przez port RJ do skonfigurowania całości poza manipulatorem. np programem DloadX czy GuardXZakupując moduł GSM kupiłem również kabelek do jego konfiguracji DB9FC/RJ-KPL łączy się on z modułem bardzo dobrze natomiast stosując ten kabelek do Integry 32 nie działa? Czy jest tak, że połączenia wewnątrz niego są inne? Proszę o pomoc kogoś kto to wie i czy istnieje forma jego przerobienia?To jest kabel z jednej strony COM, a drugiej RJ w moim laptopie jest prawidłowo skonfigurowany - Proszę o radę ps rozkręciłem tą wtyczkę a tam jest jakaś płytka ze scalakiem i tranzystorami - a na elektrodzie znalazłem schemat podłączenia bez tych elementów - doradźcie jak i co Edytowane 20 Maja 2012 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.05.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Witam serdecznie Zamontowałem sam alarm i działa - jest nietypowy ale mniejsza o to. Mam pytanie całość zbudowałem na Satel-u z czujkami Siemensa i Boscha i ale mam problem z podłączeniem do płyty Integra 32 przez port RJ do skonfigurowania całości poza manipulatorem. np programem DloadX czy GuardX Zakupując moduł GSM kupiłem również kabelek do jego konfiguracji DB9FC/RJ-KPL łączy się on z modułem bardzo dobrze natomiast stosując ten kabelek do Integry 32 nie działa? Czy jest tak, że połączenia wewnątrz niego są inne? Proszę o pomoc kogoś kto to wie i czy istnieje forma jego przerobienia? To jest kabel z jednej strony COM, a drugiej RJ w moim laptopie jest prawidłowo skonfigurowany - Proszę o radę ps rozkręciłem tą wtyczkę a tam jest jakaś płytka ze scalakiem i tranzystorami - a na elektrodzie znalazłem schemat podłączenia bez tych elementów - doradźcie jak i co To nie ten kabel http://www.satel.pl/pl/product/332/DB9FC/RJ-KPL,Kabel-RS-232-TTL Do integry jest DB9F/RJ-KPL http://www.satel.pl/pl/product/331/DB9F/RJ-KPL,Kabel-RS-232 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.05.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 To nie ten kabel Dziękuję za odpowiedz - kupiłem dzisiaj popołudniu potrzebne elementy(7,50zł) i zlutowałem sobie odpowiedni kabelek wg schematu - działa i mogę programować w obu wspomnianych programach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 25.05.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 (edytowane) WitamPotrzebuję czujkę PIR+czujka stłuczeniowa w jednym. Co możecie mi polecić. Znalazłem takie dwa modele na necie, która będzie lepszym rozwiązaniem? Czujnik dualny (podczerwień i czujnik zbicia szkła), SRPG II producent firma CROW, oraz Czujka LC-102-PIGSS dualna firmy DSC. A może macie sprawdzone jakieś inne, tak więc proszę o pomoc. Zdecydowałem się na czujki PIR Bosch BLP1 do całego domku. Tak więc również proszę o opinie czy to dobry wybór. Pozdrawiam Edytowane 25 Maja 2012 przez Dudi1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.05.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Jest jeszcze czujka VIDICON FLASH - http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=1644 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 26.05.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Jest jeszcze czujka VIDICON FLASH - http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=1644 Co Pan sądzi o czujkach Bosch BLP1? To dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.05.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 A z innej beczki : strefa nocna zalacza mi sie timerem na noc. Jak nie wlaczac alarmu, w przypadku gdy w tym momencie naruszone jest jedno z wejsc tej strefy ? Ostatnio mialem przypadek, ze okno bylo otworzone i alarm mi sie wieczorem wlaczyl. Jakies pomysly ? Bo juz drugi raz mi sie zdazylo Fantom Nie ma zadnych pomyslow na takie cos ? To moze przynajmniej jakas "łata" : jak ustawic na timer (zrobie sobie z 2 min wczesniej) sprawdzenie czy ktores z wejsc strefy jest naruszone, i jak jest to puscic krotki sygnal na sygnalizator wewnetrzny (jedno z wyjsc). Bede mial wtedy czas na "znalezienie problemy" i zmakniecie okna/drzwi. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 28.05.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Ja załączam ręcznie. Z automatu jak dla mnie średnio sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 28.05.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 mam satel integra wrlidea jest taka aby na noc załączać kontaktrony oraz pir w garażu i wiatrołapie... nie chcę czuwania w kuchni i salonie bo często się schodzi lub są goście - i to jest strefa 1strefa 2 to wszystkie pozostałe czujki (z parteru, piętra i poddasza) idąc spać chciałbym uzbroić strefę 1 - tu pytania:- tylko jeden manipulator daje mi znać dźwiękiem o uzbrojeniu - ten na piętrze, ten z parteru milczy - nie chcę budzić rodziny uzbrajając alarm... wiem jak to wyłączyć na 1p ale nie wiem jak włączyć na parterze (takie odległe biip by się przydało). Oba mają w dloadx podobne ustawienia (parter: INT-KSG, piętro INT-KLCD)- czujki strefy 1 - pir w wiatrołapie oraz kontaktron drzwi mają 'czas na wejście' - czy da się w trybie czuwania noc aby były bez tego czasu? strefa 2 (na nieobecność)jak wywołać uzbrojenie strefy 2 tak aby uzbroiła się też strefa 1? czy kierunek w duplikacji wejść na zasadzie we wirtualnego zależnego od fizycznego to dobry kierunek? rozwiązałoby to mi dwa problemy - obecność we w dwóch strefach oraz to, że w jednej ma zwłokę na we/wy a w drugiej nie ma z góry dzięki za pomoc i nakierowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.05.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Mam z integry do czujki dymu tylko 3 zyly (3 padly). Czujka potzebuje zasilanie 2 zyly) i zostaje jedna zyla. Czujka ma przekaznik. Do C podlaczam wiec 12V z zyly zasilajacej, a 3 zyle wpinam w NC lub NO. I teraz to idze do przekaznika ?!? ktory dopiero steruje wejsciem w centrali. Czemu to idzie przez przekaznik? Nie mozna wpiac tej 3 zyly od razu w wejscie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 31.05.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 można, do C podłączasz masę, a z NC do wejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.05.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Dzieki za info. Jutro potestuje. Nie wiem czemu mi tak podlaczyli. A po co mi ten kontrakton po drodze....Jak z NC do wejscia, to wejscie ma byc typu .... ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts