Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

A z innej beczki : strefa nocna zalacz mi sie timerem na noc. JAk nie wlaczac alarmu, w przypadku gdy w tym momencie naruszone jest jedno z wejsc tej strefy ?

Ostatnio mialem przypadek, ze okno bylo otworzone i alarm mi sie wieczorem wlaczyl.

Fantom

ps. A co do takiego zalaczanai strefy, pojaiwl mi sie kolejny problem : wracalam do domu w nocy, wszyscy spia a strefa zalaczona .... ;) JEdnak na pilocie przydaloby sie przynajmniej zwiekszenie opoznienia zalaczenia alarmu.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam podlicznik wody na ogród z zamontowanym impulsatorem co 1 litr (wirujący magnes i kontaktron). Jak skonfigurować Integrę żeby podczas podlewania (linie kroplujące) było aktywne dane wyjście, a po przekroczeniu określonego czasu (np. 2 godz.) zaczęło pulsować 0,5/0,5s. Natomiast po zamknięciu zaworu, wyjście przechodziło w stan spoczynku niezależnie w jakim położeniu zatrzyma się magnes - kontaktron zwarty lub nie. Przy podlewaniu impuls ok 200ms wychodzi co mniej niż jedną sekundę, więc centralka bez problemu rozpoznaje naruszenie wejścia jako stałe.

Główkuję już dłuższy czas i zaczynam wątpić... czy nie za wiele oczekuję od Integry

Pomożecie?

Integra potrafi zarejestrować naruszenie tego samego wejścia co ok. 3 sekundy, więc raczej Twój pomysł nie da się zrealizować...

OK. Przeniosłem magnes z kółka jednostek na dziesiątki i teraz mam impuls co 10 litrów. Wejście integry załącza się co ok. 12 sekund na ok. 5 sekund ale cały czas nie mogę sobie poradzić z tym jak po zamknięciu zaworu kontaktron pozostanie w stanie zwarcia.

P.S. Wczoraj znowu zapomniałem o włączonym podlewaniu i całą noc roślinki dostawały pić :(

Witam

Niestety ostatnie posty na ten temat są sprzed 5lat i nie są zbyt optymistyczne , dlatego postanowiłem napisać tutaj aby dopytać się jeszcze w tej kwestii.

Pytanie ,które prosił zadać mój serdeczny przyjaciel , który zdecydował się kupić mieszkanie.Mieszkanie jest połowie bloku , jednak z powodu ,że kolega bardzo często wyjeżdża czasem nawet w kilku tygodniowe delegacje chciałby mieć większą pewność bezpieczeństwa. Jednak kupił mieszkanie świeżo po remoncie. I nie chciałby teraz kuć ścian i robić zbyt wielu przeróbek w tym mieszkaniu.a na dodatek nie ma na razie zbyt wiele kasy na remonty. Doradzono mu zakup czujek i alarmu bezprzewodowego , cena jest trochę wyższa od zwykłego alarmu jednak do przeżycia. Co sądzicie państwo o takich czujkach , alarmach? Warto w nie zainwestować pieniądze?

Mnie do wyższości kablowych instalacji przekonywać nie trzeba ,sam bym tylko założył u siebie instalacje okablowaną. Ale tutaj jest sytuacja wyjątkowa ,która miała by być sytuacją przejściowa na powiedzmy okres 5 lat.

Pozdrawiam

Edytowane przez Łukasz789

Witam

Niestety ostatnie posty na ten temat są sprzed 5lat i nie są zbyt optymistyczne , dlatego postanowiłem napisać tutaj aby dopytać się jeszcze w tej kwestii.

Pytanie ,które prosił zadać mój serdeczny przyjaciel , który zdecydował się kupić mieszkanie.Mieszkanie jest połowie bloku , jednak z powodu ,że kolega bardzo często wyjeżdża czasem nawet w kilku tygodniowe delegacje chciałby mieć większą pewność bezpieczeństwa. Jednak kupił mieszkanie świeżo po remoncie. I nie chciałby teraz kuć ścian i robić zbyt wielu przeróbek w tym mieszkaniu.a na dodatek nie ma na razie zbyt wiele kasy na remonty. Doradzono mu zakup czujek i alarmu bezprzewodowego , cena jest trochę wyższa od zwykłego alarmu jednak do przeżycia. Co sądzicie państwo o takich czujkach , alarmach? Warto w nie zainwestować pieniądze?

Mnie do wyższości kablowych instalacji przekonywać nie trzeba ,sam bym tylko założył u siebie instalacje okablowaną. Ale tutaj jest sytuacja wyjątkowa ,która miała by być sytuacją przejściowa na powiedzmy okres 5 lat.

Pozdrawiam

Warto

tym bardziej jak nie ma innego wyjścia, trzeba tylko to zrobić na w miarę porządnym sprzęcie i nie powinno byc problemu.

A z innej beczki : strefa nocna zalacza mi sie timerem na noc. Jak nie wlaczac alarmu, w przypadku gdy w tym momencie naruszone jest jedno z wejsc tej strefy ?

Ostatnio mialem przypadek, ze okno bylo otworzone i alarm mi sie wieczorem wlaczyl.

Fantom

Jakies pomysly ? Bo juz drugi raz mi sie zdazylo :(

Fantom

Musisz uważać na zapisy gwarancyjne producenta okna czy umowę z developerem - warto tutaj zaciągnąć opinii, jedna mała Twoja ingerencja może być argumentem w sytuacji odmowy naprawy gwarancyjnej okna. Kiedyś miałem problem z przykręconym termometrem zewnętrznym ;) Na etapie kupowania i montażu okien przy ustaleniu z wykonawcą, producentem - nikt przeważnie problemu nie robi.

Pozdrawiam

Dziękuję za podpowiedź, jak również pozostałe.

Poszukuję instalatora z Krakowa lub okolic do wykonania instalacji alarmowej w mieszkaniu.

Proszę o kontakt na [email protected]

Witam serdecznie

Zamontowałem sam alarm i działa - jest nietypowy ale mniejsza o to.

Mam pytanie całość zbudowałem na Satel-u z czujkami Siemensa i Boscha i ale mam problem z podłączeniem do płyty Integra 32 przez port RJ do skonfigurowania całości poza manipulatorem. np programem DloadX czy GuardX

Zakupując moduł GSM kupiłem również kabelek do jego konfiguracji DB9FC/RJ-KPL łączy się on z modułem bardzo dobrze natomiast stosując ten kabelek do Integry 32 nie działa?

Czy jest tak, że połączenia wewnątrz niego są inne? Proszę o pomoc kogoś kto to wie i czy istnieje forma jego przerobienia?

To jest kabel z jednej strony COM, a drugiej RJ w moim laptopie jest prawidłowo skonfigurowany - Proszę o radę

ps rozkręciłem tą wtyczkę a tam jest jakaś płytka ze scalakiem i tranzystorami - a na elektrodzie znalazłem schemat podłączenia bez tych elementów - doradźcie jak i co

Edytowane przez CityMatic

Witam serdecznie

Zamontowałem sam alarm i działa - jest nietypowy ale mniejsza o to.

Mam pytanie całość zbudowałem na Satel-u z czujkami Siemensa i Boscha i ale mam problem z podłączeniem do płyty Integra 32 przez port RJ do skonfigurowania całości poza manipulatorem. np programem DloadX czy GuardX

Zakupując moduł GSM kupiłem również kabelek do jego konfiguracji DB9FC/RJ-KPL łączy się on z modułem bardzo dobrze natomiast stosując ten kabelek do Integry 32 nie działa?

Czy jest tak, że połączenia wewnątrz niego są inne? Proszę o pomoc kogoś kto to wie i czy istnieje forma jego przerobienia?

To jest kabel z jednej strony COM, a drugiej RJ w moim laptopie jest prawidłowo skonfigurowany - Proszę o radę

ps rozkręciłem tą wtyczkę a tam jest jakaś płytka ze scalakiem i tranzystorami - a na elektrodzie znalazłem schemat podłączenia bez tych elementów - doradźcie jak i co

To nie ten kabel

http://www.satel.pl/pl/product/332/DB9FC/RJ-KPL,Kabel-RS-232-TTL

Do integry jest DB9F/RJ-KPL

http://www.satel.pl/pl/product/331/DB9F/RJ-KPL,Kabel-RS-232

Witam

Potrzebuję czujkę PIR+czujka stłuczeniowa w jednym. Co możecie mi polecić. Znalazłem takie dwa modele na necie, która będzie lepszym rozwiązaniem? Czujnik dualny (podczerwień i czujnik zbicia szkła), SRPG II producent firma CROW, oraz Czujka LC-102-PIGSS dualna firmy DSC. A może macie sprawdzone jakieś inne, tak więc proszę o pomoc.

Zdecydowałem się na czujki PIR Bosch BLP1 do całego domku. Tak więc również proszę o opinie czy to dobry wybór.

Pozdrawiam

Edytowane przez Dudi1978

A z innej beczki : strefa nocna zalacza mi sie timerem na noc. Jak nie wlaczac alarmu, w przypadku gdy w tym momencie naruszone jest jedno z wejsc tej strefy ?

Jakies pomysly ? Bo juz drugi raz mi sie zdazylo :(

Fantom

Nie ma zadnych pomyslow na takie cos ? :(

To moze przynajmniej jakas "łata" : jak ustawic na timer (zrobie sobie z 2 min wczesniej) sprawdzenie czy ktores z wejsc strefy jest naruszone, i jak jest to puscic krotki sygnal na sygnalizator wewnetrzny (jedno z wyjsc). Bede mial wtedy czas na "znalezienie problemy" i zmakniecie okna/drzwi.

Fantom

mam satel integra wrl

idea jest taka aby na noc załączać kontaktrony oraz pir w garażu i wiatrołapie... nie chcę czuwania w kuchni i salonie bo często się schodzi lub są goście - i to jest strefa 1

strefa 2 to wszystkie pozostałe czujki (z parteru, piętra i poddasza)

idąc spać chciałbym uzbroić strefę 1 - tu pytania:

- tylko jeden manipulator daje mi znać dźwiękiem o uzbrojeniu - ten na piętrze, ten z parteru milczy - nie chcę budzić rodziny uzbrajając alarm... wiem jak to wyłączyć na 1p ale nie wiem jak włączyć na parterze (takie odległe biip by się przydało). Oba mają w dloadx podobne ustawienia (parter: INT-KSG, piętro INT-KLCD)

- czujki strefy 1 - pir w wiatrołapie oraz kontaktron drzwi mają 'czas na wejście' - czy da się w trybie czuwania noc aby były bez tego czasu?

strefa 2 (na nieobecność)

jak wywołać uzbrojenie strefy 2 tak aby uzbroiła się też strefa 1?

czy kierunek w duplikacji wejść na zasadzie we wirtualnego zależnego od fizycznego to dobry kierunek? rozwiązałoby to mi dwa problemy - obecność we w dwóch strefach oraz to, że w jednej ma zwłokę na we/wy a w drugiej nie ma

z góry dzięki za pomoc i nakierowanie

Mam z integry do czujki dymu tylko 3 zyly (3 padly). Czujka potzebuje zasilanie 2 zyly) i zostaje jedna zyla. Czujka ma przekaznik. Do C podlaczam wiec 12V z zyly zasilajacej, a 3 zyle wpinam w NC lub NO. I teraz to idze do przekaznika ?!? ktory dopiero steruje wejsciem w centrali. Czemu to idzie przez przekaznik? Nie mozna wpiac tej 3 zyly od razu w wejscie ?

Fantom