kulca 31.05.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 jeśli jest tam jakiś kontaktron/styk to zapewne sabotażowyw centralce wejście typu NC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.06.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 To wiem. chodzi mi o to, ze jak podlacze mase do NC to jak czujka bedzie w stanie czuwania, na wejscie w centralce podawana bedzie masa ? A jak czujka sie zalaczy, to an wejscie centralki zostanie podane ... nic.Tak ma byc ?i jak mam ustawic to wejscie w centralce ? NO czy NC ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.06.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Podaj symbol/ firmę czujki p.poż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.06.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 To jest znana ADR-20R. Wlasnie ja podlaczylem i cos mi nie gra Wejscie w centrali ustawilem na NC. A czujke podlaczylem tak, ze do C podlaczylem mase, a do NO (!!) 3 zyle. I wyglada, ze jest ok. Nie rozumiem. Po wlaczeniu zasilania, slysze 'pyk' w przekazniku. Czyli podczas czuwania C przewodzi do NO. Jakies przelacznik pracy gdzies jest ? Po co ma mi zrec caly czas prad. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.06.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Czujkę przełącz w tryb beznapięciowy. minus (zasilanie) i "C" czujki zmostkuj - NC do centrali, wejście jako NC oczywiście. koszty rocznego poboru prądu przez tą czujkę to około 1,02 zł tak więc nie ma strachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 01.06.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Chciałem zapytać czy montować czujkę PIR w łazience na piętrze w której znajduje sie okno. Od zewnątrz do tego okna jest dostęp z balkonu, oczywiście balkon znajduje się na pietrze, czy powiesić ją w holu.Kolejne pytanie co sądzicie o czujkach PIR Bosch BLp1 oraz VIDICON Bingo, na którą się zdecydować. Która będzie mniej awaryjna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 02.06.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam, potrzebuję przyciskiem dzwonkowym otworzyć furtkę (zwolnić elektrozaczep) który jest podłączony pod moduł ca-64 sr. Jak to zrobić? Myślałem żeby przycisk dać pod wejście typu NC w centrali, naruszenie tego wejścia mogłoby spowodować zwolnienie elektrozaczzepu ale w module nie ma opcji "zależne" Dlaczego przyciskiem dzwonkowym? Ano dlatego żeby nie trzeba było wklepywać czterocyfrowego kodu w manipulatorze aby otworzyć furtkę. Pozdrawiam, memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.06.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Taki cytat z instrukcji CA-64 SR: Ekspander posiada wejście ON sterujące działaniem przekaźnika niezale nie od czytników. Sterowanie przekaźnikiem za pomocą tego wejścia odbywa się w sposób identyczny jak zaprogramowany dla głowic. Wejście to mo na wykorzystać np. zamiast głowicy B do otwarcia drzwi podczas wychodzenia z pomieszczenia. W stanie normalnym na wejście ON powinna być podawana masa (0V). Aby włączyć przekaźnik, należy rozewrzeć wejście od masy. Do wejścia ON mo na podłączyć np. przycisk monostabilny typu NC lub sterownik radiowy. Nie możesz tego wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 02.06.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Dzięki ravbc, no teraz właśnie się doczytałem, że można pod ON i COM podłączyć przycisk monostabilny (czyli dzwonkowy) bo to to samo jest, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.06.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 przycisk monostabilny (czyli dzwonkowy) bo to to samo jest, prawda? Prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 04.06.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 to mam jeszcze jedno pytanie, do tego modułu kupiłem jeszcze czytnik kart zbliżeniowych z przyciskiem dzwonka (CZ-EMM4), który chciałem podłączyć tylko, że dzwonek jest na 230V. Z czytnika wychodzi jeden przewód do dzwonka, jest to wyjście typu OC pod które chciałem dać przekaźnik Relpola ale niestety nie mogę bo to wyjście można obciążyć max 30 mA. Czy mogę to wyjście (ten przewód) podłączyć pod wejście w centrali jako NC i tym wejściem wysterować wyjście pod które podłączę przekaźnik? Czy można w ogóle coś takiego zrobić żeby podłączyć wyjście pod wejście? pozdrawiam, memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 04.06.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 to jaki prąd pobiera cewka przekaźnika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.06.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Jakieś 0,5 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 04.06.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Relpol RM85 łyka 0,4-0,48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.06.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 No czyli też "jakieś 0,5 W" A to przy zasilaniu 12V daje ok. 40mA (chyba, że popieprzyłem jednostki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 04.06.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Przycisk dzwonka w czytniku CZ-EMM4 steruje wyjściem niskoprądowym typu OC. Naciśnięcie przycisku powoduje zwarcie wyjścia do masy. Do wyjścia przylutowany jest przewód w kolorze fioletowym. Mogę go podłączyć pod wejście w centrali i ustawić jako typ wejścia NC, tylko czy ta masa nie musi być wzięta z COM'a przy wejściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.06.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Czujkę przełącz w tryb beznapięciowy. minus (zasilanie) i "C" czujki zmostkuj - NC do centrali, wejście jako NC oczywiście. koszty rocznego poboru prądu przez tą czujkę to około 1,02 zł tak więc nie ma strachu No fakt - byla przelaczona zworka w tryb napieciowy. Przelaczylem, zrobilem na NC wszytsko i jest ok. Ale zastanawiam sie, czy takie polaczenie jest w sumie prawidlowe ? Czy nie powinienem przynajmniej sparametryzowac jakos tej linii ? Bo jak padnie jakis kabelek, lub czujak sie uszkodzi, to nawet nie bede wiedzial. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 04.06.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Dzięki pomocy osób z tego wątku nauczyłem się jak zamontować wpuszczane kontaktrony z resystory w oknach PCV i mieć dostęp serwisowy do nich. Jak to zrobić w drzwiach wejściowych drewnianych gdzie jak mamy drewnianą ościeżnicę? Nie bardzo wiem gdzie schować rezystory? Ja montujecie w takich sytuacjach rezystory w pobliżu kontaktronu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.06.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Zainstalowalem INT-RX, dodoalem do niego piloty, i dla przyciskow ustawilem wirtualne wejscia. No i mialem ochote potestowac, czy to dziala. Wlaczylem na manipulatorze "test" i wciskalem przyciski. Ale wejscia nie zaznaczaly sie jako naruszone. Do logow poszla informacja o wcisnieciu przycisku. Co jest nie tak ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.ryk 05.06.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Mam prośbę o pomoc w konfiguracji integry. W skrócie na parterze mam 8 kontaktronów i 5 czujników ruchu. Na poddaszu mam 3 czujniki ruchu i 6 kontaktronów. Teraz rozważam takie trzy sytuacje:1. Nikogo nie ma w domu - uzbrajam wszystko 2. W domu jest tylko część domowników - uzbrajam tylko kontaktrony na parterze + czujnik ruchu w garażu, zostawiam czas na wejścia dla kontaktronu w drzwiach, garażu i czujce w wiatrołapie i garażu3. Wszyscy domownicy są w domu - uzbrajam to samo co w przypadku drugim, ale bez czasów na wejście4. Domownicy idą spać - uzbrajam pełny dół + kontaktrony na poddaszu, bez czasów na wejście W prosty sposób osiągnąłem punkt 1,2 i 3, ale 4 jakoś nie mogę rozwiązać nie tworząc nowej partycji. Punkt pierwszy to po prostu uzbrajam system hasłem, albo "0+#". Punkt 2 i 3 to odpowiednio uzbrajanie "2+#" i "3+#". Gdzie wszystkie czujniki ruchu, oprócz tej w piwnicy oznaczyłem jako "blokowane przy braku wyjścia". Oprócz czujników naruszanych podczas wejścia/wyjścia wszystkie czujniki są o typie reakcji "zwykła". Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać punkt 4 nie tworząc nowej strefy? Chodzi mi oto, aby uzbrajanie było jak najprostsze. W instrukcji satela wyczytałem, że "1+#" uzbrajam system z blokowaniem czujników z zaznaczoną opcją "blokowanie czujników przy braku wyjścia", natomiast "2+#" i "3+#" to czuwanie bez wewnętrznych. Proszę o pomoc jak ustawić czujniki wewnętrzne, bo w chwili obecnej chyba coś namieszałem i "2+#" działa mi jak "1+#". Z góry dzięki za pomocAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts