ravbc 15.06.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 A ja nie wierzę, że nie potrafisz wcisnąć kontaktronu w otwór w drewnianej ościeżnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.06.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Czy nikt nie montował kontaktronów z rezystorami w drewnianej ościeżnicy drzwi wejściowych?????? Nie wierze. Ale w czym konkretnie masz problem? Rezystory montujesz po zamontowaniu kontaktronu i zostawiasz w piance poliuretanowej. Przy awarii kontaktronu nie musisz się dostawać do rezystorów, tylko delikatnie wyciągasz kontaktron (wkręcając weń wkręt, za który wyciągasz kombinerkami kontaktron), odcinasz go, dolutowujesz przewody od nowego kontaktronu i wciskasz nowy kontaktron. Naprawdę da się to zrobić. Możesz przewody nad ościeżnicą włożyć w kawałek peszla, to nie wkleją się w piankę i jeszcze łatwiej będzie wyjąć uszkodzony kontaktron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.06.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Ale w czym konkretnie masz problem? Rezystory montujesz po zamontowaniu kontaktronu i zostawiasz w piance poliuretanowej. Przy awarii kontaktronu nie musisz się dostawać do rezystorów, tylko delikatnie wyciągasz kontaktron (wkręcając weń wkręt, za który wyciągasz kombinerkami kontaktron), odcinasz go, dolutowujesz przewody od nowego kontaktronu i wciskasz nowy kontaktron. Naprawdę da się to zrobić. Możesz przewody nad ościeżnicą włożyć w kawałek peszla, to nie wkleją się w piankę i jeszcze łatwiej będzie wyjąć uszkodzony kontaktron. Mój problem i pytanie to jak zapewnić dostęp serwisowy do rezystorów. Kontaktron to zawsze da się wymienić. Ale jak mieć dostęp do rezystorów. W przypadku okien PCV mam dostęp do rezystorów które są schowane w komorze okna PCV. W przypadku drewnianej ościeżnicy nie mam pomysłu jak to osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.06.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Mój problem i pytanie to jak zapewnić dostęp serwisowy do rezystorów. Kontaktron to zawsze da się wymienić. Ale jak mieć dostęp do rezystorów. W przypadku okien PCV mam dostęp do rezystorów które są schowane w komorze okna PCV. W przypadku drewnianej ościeżnicy nie mam pomysłu jak to osiągnąć Tylko po co Ci ten dostęp do rezystorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.06.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Tylko po co Ci ten dostęp do rezystorów? Szanse że trzeba będzie wymieniać rezystor są niewielkie ale jak już trzeba to co wtedy??? Trzeba wszystko pruć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.06.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Z tego wynika że wszyscy zostawiają rezystory w piance. Jeśli nie chcesz montować w ten sposób, to będziesz musiał sam wykombinować jak, a nie czekać na gotowca wysyłając codziennie pytanie.Miło by było jakbyś się potem swoim rozwiązaniem podzielił na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 16.06.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Szanse że trzeba będzie wymieniać rezystor są niewielkie ale jak już trzeba to co wtedy??? Trzeba wszystko pruć. To zamontuj kontaktron w wbudowanymi rezystorami 2EOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.06.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 To zamontuj kontaktron w wbudowanymi rezystorami 2EOL Jest to jakiś pomysł a co możesz polecić z tego typu kontaktronów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 16.06.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Jest to jakiś pomysł a co możesz polecić z tego typu kontaktronów? W stałej sprzedaży ma je tylko Satel, więc wybierz coś z ich oferty (modele z końcówką 2E). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 17.06.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 To postanowione. Biorę IORS. Teraz jak to połączyć najlepiej z łącznikiem roletowym, a roletą aby mięć kontrolę nad częściowym uchylaniem rolety. Skłaniam się ku metodzie IORS-roleta ydyp 4x1,5mm2 (gora, dol, N, PE), łącznik roletowy 2 przyciskowy ytdy 3x0,5mm2 (dam 6x0,5) do IORS (Z1, Z2 , Com) Iors jest może i ładny ale już pae razy mi się zdażyło że przekazniki w nim się sklejają , wole rozwiązanie ca64OPc i przekażniki na szynie, zawsz emoge sam wymienić np jeden a nie wysyłac cały moduł intors do serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 17.06.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Szanse że trzeba będzie wymieniać rezystor są niewielkie ale jak już trzeba to co wtedy??? Trzeba wszystko pruć. Jak chcesz to możesz zawsze zainstalowac kontraktron w dystansie do drzwi metalowych , otwór będzie wtedy większy i dostę p jest lepszy ale nie wiem czy to nie przesada.Nie wiem czy ma m po prostu szczęście ale nie miałem jeszcze potrzeby wymiany rezystorów a trochę tego montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.06.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Jak chcesz to możesz zawsze zainstalowac kontraktron w dystansie do drzwi metalowych , otwór będzie wtedy większy i dostę p jest lepszy ale nie wiem czy to nie przesada.Nie wiem czy ma m po prostu szczęście ale nie miałem jeszcze potrzeby wymiany rezystorów a trochę tego montuje. Takie wnioski wyciągnąłem czytając ten wątek tzn że należy mieć dostęp serwisowy do kontaktronów. Co to znaczny kontaktron w dystansie do drzwi metalowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.06.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 odaro: uprawiasz sztukę dla sztuki? Szansa na uszkodzenie rezystora jest może i nie zerowa, ale bardzo temu bliska. W zasadzie możliwości zepsucia wcześniej sprawnego elementu są tylko dwie: uszkodzenie mechaniczne, albo przyłożenie zdecydowanie przesadnego prądu (czy też ogólniej ostre przegrzanie). Przed pierwszym problemem zabezpieczyć się dość łatwo, a w przypadku drugim uszkodzony rezystor będzie najmniejszym z Twoich problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 18.06.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Jarek.P wymyślił dostęp serwisowy do rezystorów:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze&p=4220615&viewfull=1#post4220615 ale bardziej się to przydaje chyba do łączenia kilku skrzydeł/okien w jedną linię, no i do rozbudowy o jakiś nowy czujnik. Też tak mam zamiar zrobić, i od razu mam pytanie: w którym miejscu powinno być łączenie kabelków kontaktrona z kablem?? To powinno być w profilu okna schowane, aby z otworu dało się wydłubać kontaktron, kabelek i to łączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.06.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Mając okna PVC pewnie chowałbym to połączenie w profilu, u mnie są jednak okna drewniane, dlatego zrobiłem to tak, że całe połączenie wraz z niewielkim nadmiarem przewodu jest ukryte w wydłubanym palcem wgłębieniu w piance pod framugą okna (widać to zresztą na drugim zdjęciu tego linkowanego przez Ciebie mojego wpisu), a dziura na kontaktron jest wiercona na przestrzał przez całą framugę. Nie testowałem tego i obym nie musiał, ale liczę na to, że w razie potrzeby, kontaktron wydłubię i go po prostu wraz z tymi przewodami wywlokę przez jego otwór. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_p 25.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Mam pewne wątpliwości odnośnie wersji elektroniki centrali Integra WRL 128. Przeglądając oferty płyt kilku sprzedawców łatwo dostrzec, że różnią się one znacząco: v1.0 http://sklep.alarmymonitoring.pl/_shop/userFile/alarmymonitoring/picture/big/INTEGRA20128WRL.jpg - brak kilku układów pod znaczkiem CE;v1.2 http://4safe24.pl/user/images/INTEGRA_128-WRL_1870x1359_RGB.jpg - brak transformatorka, inny moduł GSM; v1.3 http://www.napad.pl/katalog/data/katalog/produkty/duze/integra-128-wrl-kat-950.jpg - transformator wrócił; v1.3? http://www.ldsz.hu/files/attachments/product_image/659/large/INTEGRA128WRL.jpg - ma transformator i układy jak 1.3 ale bateryjka jak z 1.0; v2.01? - we wstępie instrukcji instalatora (strona 3 PDF) podano informację "Typy linii ROLETOWE 2EOL i WIBRACYJNE 2EOL dla wejść na płycie głównej central INTEGRA 128-WRL z wersją elektroniki 2.01.". Czy są jakieś znaczące różnice w funkcjonalności, ew. problemach między powyższymi wersjami?Zakładam, że najlepiej kupić najnowszą wersję, tylko gdzie dostanę 2.01?Czy na opakowaniu jest podany numer wersji? Interesuje mnie czy sprzedawca jest w stanie łatwo sprawdzić mi ten numer przed wysyłką. Mr P. Edytowane 25 Czerwca 2012 przez mr_p format Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.06.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Obecnie najnowsza wersja elektroniki, to V2.3 z modułem GSM LEON (to ten mniejszy). Płyta z tym większym modułem GSM (SIM300), to zabytek Informacja o wersji elektroniki jest podana pod kodem kreskowym na etykiecie. ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_p 25.06.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Dziękuje _ZBYCH_ za bardzo szybką odpowiedź. Prostuję w takim razie: przez niewyraźne zdjęcie odczytałem "1.0", a w rzeczywistości to już wersja 2.x. Przed zamówieniem upewnię się u sprzedawcy czy nie trafię na jakieś znalezisko z dna magazynu. Ostatnio widziałem w kilku sklepach uniwersalne czytniki kart SD na USB, które nie obsługują SDHC czyli pojemności powyżej 2GB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 26.06.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Chce zasięgnąć Waszej rady. Planuje samodzielnie położyć kable do alarmu (chodzi o czujki ruchy) - zerknijcie na plan i zobaczcie czy dobrze je porozmieszczałem (w albumie dwa zdjęcia parter i góra). Powiedzcie gdzie byście umieślili centralkę. http://www.fotosik.pl/u/jaremy/album/1220828 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.06.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Na moje amatorskie oko jest ok.Miejsc na zamontowanie centralki parę by się znalazło, ale nie jestem pewien, czy publiczna debata na ten temat to jest najlepszy pomysł. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts