regentgnik 27.06.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Witam forumowiczów, mam pytanie: w domu, który buduję garaż jest w bryle budynku z bezpośrednim przejściem do domu. Jak sensownie uzbrajać system alarmowy(jest cały na czujkach ruchu i jeden kontaktron w bramie garażowej) tak aby po otworzeniu bramy alarm od razu się nie załączał. Myślałem żeby kontaktron przy bramie garażowej odliczał czas do opóźnienia zanim wyłączę alarm na klawiaturze w wiatrołapie. Jakie są inne ciekawe rozwiązania, dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 28.06.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Chce zasięgnąć Waszej rady. Planuje samodzielnie położyć kable do alarmu (chodzi o czujki ruchy) - zerknijcie na plan i zobaczcie czy dobrze je porozmieszczałem (w albumie dwa zdjęcia parter i góra). Powiedzcie gdzie byście umieślili centralkę. http://www.fotosik.pl/u/jaremy/album/1220828 Proponuję takie usytuowanie czujek , aby nie "patrzyły" w okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.06.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Witam forumowiczów, mam pytanie: w domu, który buduję garaż jest w bryle budynku z bezpośrednim przejściem do domu. Jak sensownie uzbrajać system alarmowy(jest cały na czujkach ruchu i jeden kontaktron w bramie garażowej) tak aby po otworzeniu bramy alarm od razu się nie załączał. Myślałem żeby kontaktron przy bramie garażowej odliczał czas do opóźnienia zanim wyłączę alarm na klawiaturze w wiatrołapie. Jakie są inne ciekawe rozwiązania, dziękuje. 1) Użyć pilotów z systemu alarmowego do otwierania bramy i jednocześnie blokowania czasowego czujek 2) Użyć dodatkowego odbiornika, który po odebraniu sygnału z pilota bramowego przekaże informacje do centrali i zablokuje czasowo czujki 3) Wyciągnąć sygnał z napędu bramy (np: przekaźnik podłączony do lampki oświetlenia), ten sygnał o pracy bramy dać do centralki alarmowej i zablokować czasowo czujki. Sposób 3 jest najtańszy (1 zwykły przekaźnik) i działa poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 28.06.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 a dlaczego - czyżby miały wyłapać ruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
regentgnik 28.06.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 dzięki robertsz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 29.06.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Jarek.P wymyślił dostęp serwisowy do rezystorów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze&p=4220615&viewfull=1#post4220615 ale bardziej się to przydaje chyba do łączenia kilku skrzydeł/okien w jedną linię, no i do rozbudowy o jakiś nowy czujnik. Też tak mam zamiar zrobić, i od razu mam pytanie: w którym miejscu powinno być łączenie kabelków kontaktrona z kablem?? To powinno być w profilu okna schowane, aby z otworu dało się wydłubać kontaktron, kabelek i to łączenie? Tutaj masz wszystkie schematy jak należy łączyć kontaktrony i czujki alarmowe: http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf Zapinasz całe okno 2 skrzydłowe 4 kontaktrony na jedą parę drutów albo nawet na jedną żyłę. W symie można wygospodarować w kablu 10 żyłowym 3 masy, zasilanie +/-12 do czujek i jeszcze 20 czujek, kontaktronów, PIR-ów czegokolwiek. Ale to pod warunkiem, że masz taki alarm PLC. Jak nie masz wielkich potrzeb to 8 styków przekaźników na 1-wire i 4 wyjścia OC obskoczą ci jeszcze bramy, światło. No i wszystko w telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 04.07.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam, mam takie pytanie krótkie: chciałbym zrobić porządek w okablowaniu swojej centrali. Oczywiście zgłosiłem do SS wyłączenie monitorowania, ale czy muszę poinformować ich o całkowitym odłączeniu ich skrzynki tzn. zasilania, sygnałów itd? Pytam kontrolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.07.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 A czemu nie zapytasz ich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.07.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Mozesz ich smialo odlaczac - to Twoja sprawa. Ich skrzynka przez caly okres umowy moze lezec odlaczona.Inna sprawa, ze w ich skrzynke ingerowac juz nie mozesz. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 04.07.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 A czemu nie zapytasz ich? Zapytałem, w obsłudze klienta powiedzieli, że "nie są pewni, ale można". To wolałem zapytać tutaj. Tak jak mówiłem, ingeruję tylko w swojej skrzynce. Dziękuję bardzo za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.07.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Ja czesto cos u siebie robie - ciagle "konfiguruje". I jak zapomne ich uprzedzic to mam po prostu telefon (ze zabraklo pradu, lub alarm sie wlaczyl). I tyle.Ale jakbym otworzyl ich skrzynke, na pewno maja powiadomienie osobne o tym. A w umowie zapisy, ze "nie wolno" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.07.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 uff dobrnęłam do końca wątku proszę o wyrozumiałość:(...i zadaję pytanie...lepiej mieć centralkę która ma już moduł telefoniczny czy lepiej mieć bez i dokupić moduł gps. Chodzi mi o to że narazie to posiadam telefon stacjonarny z tepsy, i poki co telefon stacjonarny będzie dzwonił na moją komórkę, ale nie wiem jak długo telefon będę posiadała....jakie jest lepsze rozwiązanie telefon stacjonarny czy smsy? - technicznie nie jestem rozgarnięta a chciałabym chociaż wiedzieć na co się zgadzać... instalacja alarmowa DSC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.07.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Tak na logike, kabelek od stacjonarnego mozna odciac przed wlamaniem.... Komorke zagluszyc trudniej. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.07.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 (edytowane) Szczukot o jakim kabelku piszesz??? telefon mam radiowy i żaden kabel od tel nie wychodzi poza dom.Całe ustrojstwo mam na poddaszu. Edytowane 11 Lipca 2012 przez Teska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.07.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 No to w sumie chyba bez roznicy. Z tym, ze np karte SIM z GSMa kupisz wazna na rok i masz z glowy. A w tepsie ciagle abonament bedziesz placic. Fantom ps. Ten nadajnik co jest w okolicach Lubieszyna lubi szwankowac, i czasami pol dnia nie dziala Obsluguje TMobile i cos jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 12.07.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Szczukot o jakim kabelku piszesz??? telefon mam radiowy i żaden kabel od tel nie wychodzi poza dom.Całe ustrojstwo mam na poddaszu. Co z zasilaniem telefonu w przypadku braku prądu? Karta GSM jest w centrali i korzysta z awaryjnego zasilania tejże. Dostaniesz SMS o braku zasilania i kolejne info o ewentualnych zdarzeniach. Słuchawka bezprzewodowa ma bateryjkę, ale co z zasilanie bazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.07.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 ArKaMa jak nie ma prądu telefon wiadomo ,nie działa....ale nie mam z tym problemu bardzo ale to bardzo żadko zdarzają się teraz wyłączenie prądu.Centralkę mam z modemem telefonicznym...szkoda teraz dpkupować za następne 400 zł modem gsm...jak już kiedyś pozbędę się telefonu stacjonarnego ( bardziej kiedyś niż teraz) wtedy będzie gsm... czy dobrze rozumiem nie trzeba teraz mieć na strychu drugiej komórki? powiem tak..nie mam chopla na punkcie rozbudowanego alarmu- od 8 lat miałam alarm i ani razu go nie właczałam:( zawsze ktoś był w domu - zawsze. Teraz nasz tzw stróz:D wyniósł się do innego miasta i alarm być wiadomo musi właczony, chociaż uwazam dalej że dobry sąsiad lepszy od alarmu...na naszej wsi w zeszłym roku były włamania- facet ma wypasiony alarm no nic alarm wył złodzieje laptopy pod pachę i poszli...po 20 minutach ochrona się zjawiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.07.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Brak pradu to brak pradu, a odciecie zasialania przez potencjalnego zlodzieja to inny temat. Podchodzi do skrzyneczki, wylacza FRa i pradu nie masz. Fantom ps. Ja akurat mam kilka obwodow na UPSie wiec ten prad by tam byl jeszcze przez jakis czas Do tego dokladam przelacznik faz - ze jak jakiejs "Waznej" fazy zabraknie, to zasili sie z innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.07.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Szczukot masz racje...ale to chyba u każdego można prąd ze skrzyneczki wyłączyć?? hi hi normalnie z tym alarmem i zabezpieczeniami to jak na wojnę się wyszykowałeś:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.07.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Ale centralka alarmowa w 99 % przypadkow ma akumulator. Wiec GSM tam wbudowany bedzie dzialal jeszcze przez dluzszy czas. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts