kolorado 05.11.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Obecnie zrobiłem tak, że wejście sterowane czujnikiem przeniosłem do drugiej strefy, specjalnie do tego celu utworzonej, ale to rozwiązanie mi się nie podoba. Jest jakieś inne? Moim zdaniem właśnie bardzo dobre rozwiązanie, bo nie ma związku z ochroną i z żadną lokalizacją. Ja bym tak właśnie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 05.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 a jak rozwiązujecie blokowanie przy braku wyjścia, gdzie liniami wejściowymi jest kontraktron ale i pir, który podczas przemieszczania się po domu jest naruszany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 06.11.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam, zagadnienie z Integry 128. Cały dom jest jedną strefą, część czujników blokowanych przy braku wyjścia. Do jednego z wejść centrali podpięty czujnik zmierzchowy, który steruje przez jedno z wyjść przekaźnikiem do załączania oświetlenia zewnętrznego. Jeśli czujnik zmierzchu jest aktywny (noc), przy próbie uzbrojenia alarmu manipulator sygnalizuje naruszenie i pyta czy wyświetlić wejścia czy uzbroić. Dla tego wejścia opcja "kontrola przy załączeniu" jest wyłączona (przy włączonej w ogóle nie da się uzbroić). Jak elegancko pozbyć się informacji i pytania przy uzbrajaniu nocą? Obecnie zrobiłem tak, że wejście sterowane czujnikiem przeniosłem do drugiej strefy, specjalnie do tego celu utworzonej, ale to rozwiązanie mi się nie podoba. Jest jakieś inne? Typ reakcji wejścia czujnika zmierzchowego ustaw jako 47:Bez akcji alarmowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlie 06.11.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Typ reakcji wejścia czujnika zmierzchowego ustaw jako 47:Bez akcji alarmowej. Próbowałem, efekt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.11.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 a jak korzystać z opcji skracania czasu na wyjście, w instrukcji pisze że 9#, w opcjach strefy mam zaznaczone ptaszkiem skr czas na wyjście, a jak wbijam 9# to mam komunikat że nie ma stref ze skr czasem na wyjście Sprawdź, czy na pewno w opcjach strefy masz zaznaczone "Skracanie cz. na wy." Jeśli tak, to spróbuj zmienić (skasować zaznaczenie) i zapisać dane do pamięci flash, a następnie znowu zaznacz tą opcję i zapisz dane do pamięci flash. Czasem to pomaga... Musisz też mieć w opcjach pozostałych manipulatora zaznaczone "Dost. skracanie czasu na wyjście" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.11.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie wiem, nie korzystam. A po co coś takiego? Po to, żeby przy uzbrojeniu systemu w trybie pozostania w domu od razu uzbroić system i nie słuchać pikania manipulatora przez np. 60 czy 120 sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.11.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 A ja odgrzeję starszego nieco kotleta - tak z okolic strony 90 tego wątku. Do rzeczy: na stronie 90 jest mowa o miesjcu nawiercenia okna połaciowego od Velluxa. Na forum, rówież na tym wątku niestety nie ma mowy gdzie wsunąć (odwiercić uprzednio) kontaktron w połaciowe od Fakro. Zatem proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Nie wiem czy tak na bezczela pisać: kolego Zbych - możesz uchylić rąbek warsztatu w tej sprawie? Może inni koledzy instalatorzy z tego wątku? Pozdrawiam, Emesaj Okien połaciowych jest kilkadziesiąt typów i naprawdę się różnią. Czasem sam się muszę sporo na męczyć, żeby zamontować czujnik wpuszczany, ale jeszcze żadne okno mnie nie pokonało Niestety, nie mam zdjęć z montażu kontaktronów wpuszczanych w każdym typie okna, bo nie mam na to czasu. Jak nie wystarczają Ci zdjęcia, które zamieściłem już na forum, bo Twoje okno zalicza się do nietypowych, to zrób zdjęcia swojego okna w podobnych ujęciach jak moje i wklej tu na forum. Wtedy będzie łatwiej coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.11.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 W nowym sofcie jedynie wyłączenie opcji "Przegląd nar./zablok. wejść przed załączeniem czuwania" spowoduje brak wyświetlania tego komunikatu. Tak sobie teraz Satel wymyślił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.11.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 A nie możesz zaprogramować PIR-a jako typ reakcji 3 - Opóźniona wewnętrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 06.11.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Po to, żeby przy uzbrojeniu systemu w trybie pozostania w domu od razu uzbroić system i nie słuchać pikania manipulatora przez np. 60 czy 120 sekund Nie korzystam, ale pikania też nie słucham. Skoro ma oddzielną strefę na noc, to nie wiem po co w niej czas na wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 06.11.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 W nowym sofcie jedynie wyłączenie opcji "Przegląd nar./zablok. wejść przed załączeniem czuwania" spowoduje brak wyświetlania tego komunikatu. Tak sobie teraz Satel wymyślił... Ale wtedy chyba nie dostaniemy żadnego powiadomienia, nawet o wejściach które chcielibyśmy monitorować (Kontr. przy zał. czuw.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.11.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie korzystam, ale pikania też nie słucham. Skoro ma oddzielną strefę na noc, to nie wiem po co w niej czas na wyjście. Nie wiem, kto ma oddzielną strefę na noc. Zadałeś pytanie, to odpowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.11.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Ale wtedy chyba nie dostaniemy żadnego powiadomienia, nawet o wejściach które chcielibyśmy monitorować (Kontr. przy zał. czuw.)? Chyba? Właśnie, że dostaniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.11.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 więc tak, mam oddzielną strefę na noc (osobny manipulator), jednak obsługuje ją również manipulator "dziennej", i jak uzbrajałem nocną to ten drugi mi pikał odliczając, po to chciałem wykorzystać "skracanie czasu na wyjście". Nie działało, bo źle robiłem, zinterpretowałem instrukcję że uzbrajam 9#, a to jest do skracania już zazbrojonej strefy, czyli robi się np szybkie 0# i jak zaczyna odliczać dopiero 9#. Dzięki Zbych za odpowiedzi a mam oddzielną strefę na noc bo nie mogę zrobić jak pisałeś, tzn. blokowane wejść przy braku wyjścia, bo pir na lini wej/wyj jest naruszany podczas czuwania nocnej strefy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.11.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 a mam oddzielną strefę na noc bo nie mogę zrobić jak pisałeś, tzn. blokowane wejść przy braku wyjścia, bo pir na lini wej/wyj jest naruszany podczas czuwania nocnej strefy Programujesz wszystko w jednej strefie. PIR-y, które mają nie działać w nocy programujesz jako typ linii 3 - Wewnętrzna opóźniona. Do PIR-a na wejściu do domu programujesz odpowiedni czas zwłoki (w normalnym trybie to naruszenie kontaktronu na drzwiach włącza dopiero to opóźnienie na PIR-a). Pozostałe PIR-y w strefie nocnej programujesz z czasem opóźnienia 1 sek. System na noc uzbrajasz przez 3#. Efekt - automatycznie blokują się PIR-y zaprogramowane jako linie wewnętrzne i wyłącza się opóźnienie na wejście (złodziej otwierając drzwi natychmiast wyzwala alarm). Przy uzbrojeniu systemu w trybie wyjścia z domu (0# lub 1#) wszystkie PIR-y działają, ale PIR na wejściu ma dłuższe opóźnienie - pozostałe w trakcie czasu na wejście mają 1 sek. opóźnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.11.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Dzięki Zbychu, prostsze to niż moje 2 odrębne strefyRozumiem że kontaktron na drzwiach jako wejściowa/wyjściowa? A czas na wejście globalnie ma wpływ na opóźnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.11.2012 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki Zbychu, prostsze to niż moje 2 odrębne strefy Rozumiem że kontaktron na drzwiach jako wejściowa/wyjściowa? A czas na wejście globalnie ma wpływ na opóźnienie? Tak, kontaktron na drzwiach programujesz jako typ 0 - wejściowa/wyjściowa. Globalny czas na wejście ma wpływ tylko w liniach opóźnionych, gdzie czas na wejście jest ustawiony na 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 07.11.2012 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Aha, a te piry pozostałe (oprócz tego na wejściu) po co mają mieć 1 sekundowe opóźnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.11.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Aha, a te piry pozostałe (oprócz tego na wejściu) po co mają mieć 1 sekundowe opóźnienie? Bo zaprogramowane standardowo na 0 przyjmą globalny czas opóźnienia zaprogramowany standardowo na 30 sekund (chyba, że nie używasz czasu globalnego czasu opóźnienia i tam ustawisz go na 0). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 07.11.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki Zbychu za wyjaśnienia, mam nadzieję że się przyda. W sumie jestem zadowolony z tego jak system działa aktualnie, mimo że trochę bardziej skomplikowana konfiguracja. Jakoś czuję wewnętrzny opór przed zmianą tego co działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts