Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Niekoniecznie musi to być moduł GSM, przecież wystarczy dostęp do linii przewodowej. Co do integracji, to najlepiej mieć centralkę telefoniczną i do niej podłączać wszystkie urządzenia. Wtedy nic nie jest dublowane.

Tylko, że przez zwykłą linię telefoniczną nie prześlesz MMS z obrazem z videodomofonu ;)

Odnośnie innych tego typu rozwiązań, to ja nie znam. Tylko Ropam posiada takie rozwiązanie współpracujące z videodomofonami Kenwei

Koszt 1500 zł (+ koszt samego videodomofonu), więc sporo!

Centralka Ropam NEO-PS może i fajna, ale do małych systemów (max. pojemność 20 wejść).

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kolega nie na czasie :)

jakiś rok temu Satel zrezygnował z tego projektu :) INT-KSG to szczyt możliwości chyba

Na targach w Poznaniu ludzie z Satela mówili, że stary projekt manipulatora INT-TFT7się posypał i robią go od nowa. Zachciało im się wyświetlania obrazu z kamer IP...

http://zbychdom.republika.pl/Alarmy/TFT/INT-TFT7.jpg

Jak na razie, to z takich ładnych i przystępnych cenowo manipulatorów TFT, to Paradox TM 50 (5") ale z kolei centrale jak dla mnie mają za mało zaawansowane :(

http://zbychdom.republika.pl/Alarmy/TFT/TM50.jpg

• 3 weeks później...
Pytanie do speców od kontraktonów wpuszczanych. Czy jeśli zdecyduję się na kontraktony, wpuszczane to chyba raczej montowane będą PO montażu okien. Tyle tylko, wytłumaczcie mi, jak potem ten kabelek doprowadzić i podłączyć do kontraktonu? Załóżmy, że montaż jest tzw: warstwowy, więc pianka + taśma paroszczelna + taśma paroizolacyjna. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić poprawnego montażu PO ZAMONTOWANIU okien, bez przerwania ciągłości warstw taśm paroszczelnych.

Pytanie do speców od kontraktonów wpuszczanych. Czy jeśli zdecyduję się na kontraktony, wpuszczane to chyba raczej montowane będą PO montażu okien. Tyle tylko, wytłumaczcie mi, jak potem ten kabelek doprowadzić i podłączyć do kontraktonu? Załóżmy, że montaż jest tzw: warstwowy, więc pianka + taśma paroszczelna + taśma paroizolacyjna. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić poprawnego montażu PO ZAMONTOWANIU okien, bez przerwania ciągłości warstw taśm paroszczelnych.

1. Kontaktrony można zamontować po wstawieniu okien

2. Taśmę można odkleić, przepuścić przewód i przykleić

3. Te taśmy nie muszą być superszczelne, bo nie o to chodzi, więc nawet jeśli w taśmie zrobisz otwór, przez który przeciągniesz przewód, to nic się nie stanie :cool:

1. Kontaktrony można zamontować po wstawieniu okien

2. Taśmę można odkleić, przepuścić przewód i przykleić

3. Te taśmy nie muszą być superszczelne, bo nie o to chodzi, więc nawet jeśli w taśmie zrobisz otwór, przez który przeciągniesz przewód, to nic się nie stanie :cool:

Z całym szacunkiem, Zbychu, do Twojej wiedzy na temat alarmów, ale właśnie po to daje się taśmę paroszczelną, żeby była szczelna. Taśmy te, z tego co wiem, są samoprzylepne, więc raz przyklejone, powinny takie pozostać. Odklejona - już zapewne się nei przylepi - chyba, że używasz do tego dodatkowych "podklejaczy". A jak zrobisz ten otwór, to będzie już mostek dla wilgoci (coś jak mostek termiczny).

Ja wiem, że jest to zapewne niewielki błąd w sztuce okiennej, ale zawsze...

A pytam, bo jakoś nie wyobrażam sobie, aby spec od alarmów był obecny podczas montażu okien i prowadził ten kabel pomiędzy pianowaniem a przyklejaniem taśmy. No, chyba że takie akcje też wchodzą w grę.

Ja wiem, po co się daje te taśmy :)

Mostek dla wilgoci powiadasz... :)

Kolego, przecież tu nie chodzi o jakąś superszczelność, bo to nie jest podłączenie lampy w basenie...

Jak w płaszczu przeciwdeszczowym będziesz miał małą dziurkę, to zmokniesz? ;)

O jakiej wilgoci piszemy? Zastanów się, kiedy, jak i jaka "wilgoć" ma się tam pojawić.

Oczywiście dla własnego spokoju i satysfakcji możesz w miejscu przejścia przewodu od czujnika wpakować tubkę masy uszczelniającej, ale z całym szacunkiem - dla mnie to już paranoja i zbędny wydatek :)

Napisałem, jak sprawa wygląda - Ty zrobisz, jak uważasz.

Wiesz, zgadzam się z Tobą. Ja sobie teoretyzuję, znając ogólne zjawiska. Ty jesteś praktykiem i za to szanuję Twoje zdanie. I dlatego pozwalam sobie podpytywać, polemizować, aby wyrobić sobie własne zdanie (co nie znaczy, iż inne).

No i oczywiście, jest to rozbijanie gówna na atomy, ale właśnie po to jest to forum i podforum dla pasjonatów :)

mrxaoo: jak Ci tak bardzo żal tej taśmy dziurawić, to przewierć dziurę w ścianie i przez nią poprowadź przewód do kontaktronu... ;)

heh, oczywiście, że o tym pomyślałem - ale jak już montujesz kontrakton po zamontowaniu okna, to spróbuj tak się wwiercić w ramie okiennej, aby natrafić na ten otwór, co go wywiercisz w ścianie. To chyba jest niewykonalne. No, chyba że wywiercisz dziurę przed wstawieniem okien (spod przyszłego parapetu) dokładnie w miejsce, nad które potem zamontują okno. Ale potem wiercąc wiertłem fi 8 czy tam fi12 w ramie okiennej - weź traf bezpośrednio nad wcześniej wywiercony otwór. Możliwe? Pewnie tak, ale spytajmy ZBYCHa, czy w warunkach rzeczywistych podejmuje się takich wyzwań. Tak jak powiedziałem, póki co, to ja tylko teoretyzuję.

Kto Ci zabroni narysować sobie na ścianie w którym miejscu masz ten otwór? Potem zrobienie w oknie diury w tym samym miejscu będzie w sumie raczej trywialne - o ile nie okaże się że wybrałeś miejsce w którym jest jakiś zaczep, czy inny element okucia okna...

Rozumiem, że piszesz o wypadku monatżu okna w otworze okiennym. Teraz modne (co nie znaczy, że sensowne) jest montowanie okien w warstwie ocieplenia. Tam nawet nie da się zrobić wszystkich tych Twoich pianek czy taśm, tak jak byś chciał, a jednak ludzie okna w ten sposób wieszają...

A tak poważniej: IMHO jeśli już musisz teoretyzować, to skup się raczej na istotniejszych rzeczach niż pojedyncza mikro dziurka w jakiejś taśmie - budowa to niestety nie fabryka - budowlańcy spierdzielą Ci znacznie więcej ;) i gwarantuję, że ta jedna dodatkowa dziurka nie będzie miała najmniejszego znaczenia...

heh, oczywiście, że o tym pomyślałem - ale jak już montujesz kontrakton po zamontowaniu okna, to spróbuj tak się wwiercić w ramie okiennej, aby natrafić na ten otwór, co go wywiercisz w ścianie. To chyba jest niewykonalne. No, chyba że wywiercisz dziurę przed wstawieniem okien (spod przyszłego parapetu) dokładnie w miejsce, nad które potem zamontują okno. Ale potem wiercąc wiertłem fi 8 czy tam fi12 w ramie okiennej - weź traf bezpośrednio nad wcześniej wywiercony otwór. Możliwe? Pewnie tak, ale spytajmy ZBYCHa, czy w warunkach rzeczywistych podejmuje się takich wyzwań. Tak jak powiedziałem, póki co, to ja tylko teoretyzuję.

Oczywiście, że da się to zrobić :cool:

Czasem jak bardzo musimy, to robimy takie rzeczy, np. jak gdzieś u klienta się rozpędzą i zamontują parapety przed montażem kontaktronów, a przewód od instalacji alarmowej zostawią wiszący ze ściany pod parapetem...

Albo jak trzeba zamontować czujniki w domu/mieszkaniu wykończonym w stanie deweloperskim (z zamontowanymi parapetami), a klient woli dopłacić, niż mieć plastikową lub drewnianą listwę maskującą przewód na oknie.

Wtedy nie ma za bardzo wyjścia. Klient płacze, płaci i ma :lol2:

Nie jest to jednak sposób dobry na normalny montaż kontaktronu, bo bardzo pracochłonny i wymagający dość dużej precyzji i doświadczenia instalatora.

Edytowane przez _ZBYCH_

Z tego co pamiętam to podczas ostatniego montażu u klienta z tym rozwiązniem nie dziurawiliśmy taśmy tylko podchodziliśmy od dołu do okna a taśma została podklejona dopiero po montażu, usługa jak każda inna zamawiasz wcześniej dogadujesz się z fachowcem na konkretny termin i nie pownno byc problemu chyba że to agencja. Generalnie jeśli wiadomo wcześniej że będzie atki montaż okien ,to można odpowiednio przygotowac okablowanie.

mam pytanie co do czujki OPTEX VIBRO

zamontowałem ja jak nalezy ale jakos ma mała czułość

okno jest PCV , tarasowe 2,30 wysokie i 4 m szerokie

czujka jest na dole na łączeniu otwieranych skrzydeł bez szprosa

czujka wyłapuje stuki np trzonkiem srubokręta ale gorzej na uderzenia ręką, to znaczy lepiej łapie takie twradze stukniecia, wstrząsy niz nawet mocne uderzenia typu kopanie w rame okna

czy tak ma być, czy ktos ma doswiadczenia w instalacjie tej czujki, próbowałem ją uczyc, jest ustawiona w High sensivity ale jakos słabo działa..

link do instrukcji: http://www.itchome.pl/pliki/vibro.pdf

i jeszcze jedna kwestia

czy dobrze jest ze Sygnalizator (SATEL SPLZ 1011) po uzbrojeniu systemu tak lekko mruga ?

z jednej strony info ze alarm w czuwaniu dla złodzieja a z drugiej moze troche odstarszac zwykłych wandali - jakie macie podejscie do tego ? wyłaczacie tą opcję ?

dziekuję z góry za pomoc

Jeszcze jedno pytanie - ktoś wcześniej pisał o odmiennej reakcji czujek zewnętrznych - w wydzielonej strefie. Czy jest możliwe w Integrze 128WRL takie zaprogramowanie, aby pierwsze wzbudzenie czujki zewnętrznej powodowało krótki alarm, tak samo drugie (załóżmy 5s) a przy trzecim czy czwartym w krótkim odstępie czasu włączał się pełnowymiarowy alarm (2 min)?

A ja z takim problemem:

chciałbym aby Satel Luna świeciła jak mam bramę garażową otwartą, ustawiłem wyjście do którego jest LED podłączony jako naruszenie wejścia bramy, tyle że mam wejście bramy również blokowane przez inne wejście. Wtedy gdy jest zablokowane to nie sygnalizuje naruszenia w Lunie. Jak to rozwiązać?

Wejście fizyczne zrób jako typ 47 (bez akcji alarmowej), a jako wejście alarmowe zrób wirtualną kopię tego wejścia fizycznego (i blokuj tylko to wirtualne, a Lunę ustaw na reakcję na naruszenie fizycznego).

Tego inaczej niż z użyciem wyjścia wirtualnego nie da się zrobić, tzn. mam rzeczywiste bez akcji, ustawiam wyjście zależne od niego, i wirtualne jak to wyjście, i tu już jako zwykłe (alarmujące)? Czy czas jego działania musi być ustawiony, bo chciałbym by było aktywne przez cały czas naruszenia wejścia

Jak napisałem do Satela, że ich instrukcja jest jeśli nie niejednoznacza, to przynajmniej nie oczywista, to marudzili, że przecież stoi w instrukcji, że czas działania dotyczy jedynie wyjść alarmowych, a nie tych wskazujących stan. No krótko mówiąc, trzeba sobie wymyślić, które to są te wskazujące stan. Jeśli wyjście pokazuje jedynie stan czegokolwiek innego (wliczają się tu też iloczyny i sumy), a nie realizuje jakiejś funkcji alarmowej, to czas działania go nie dotyczy.