Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No a Satel się upiera, że instrukcja jest oczywista. Otóż jak się okazuje wyjście typu "naruszenie wejścia" nie jest wyjściem wskazującym stan...

Ja sobie razdzę używając albo wyjść w rodzaju "wskaźnik gotowy" (wskazuje kiedy wejście nie jest naruszone, czyli to jakby negacja stanu wejścia), albo po prostu robię iloczyn logiczny wejść i definiuję tylko jedno wejście zależne (to działa i jest zdaje się dokładną odwrotnością "wskaźnik gotowy").

No a Satel się upiera, że instrukcja jest oczywista. Otóż jak się okazuje wyjście typu "naruszenie wejścia" nie jest wyjściem wskazującym stan...

Ja sobie razdzę używając albo wyjść w rodzaju "wskaźnik gotowy" (wskazuje kiedy wejście nie jest naruszone, czyli to jakby negacja stanu wejścia), albo po prostu robię iloczyn logiczny wejść i definiuję tylko jedno wejście zależne (to działa i jest zdaje się dokładną odwrotnością "wskaźnik gotowy").

możesz podać konkretne przykłady tych rozwiązań?

Ale jakich konkretów się spodziewasz? To jest przecież tylko wyjście o typie "wskaźnik gotowy" (negacja stanu wejścia - ale można też użyć odwróconej polaryzacji wyjścia, wtedy dostaniemy negację negacji, czyli teoretycznie dokładny stan wejścia), lub "iloczyn logiczny wejść" z podanym pojedynczym wejściem zależnym. Dzięki temu zrobienie wirtualnej kopii wejścia sprowadza się do zrobienia wejścia o typie "według wyjścia" i podaniu mu tego wcześniej skonfigurowanego wyjścia.

Witam,

przeczytałem gdzieś w okolicy 75 strony, że ZBYCH ma napędy firmy NICE i steruje 4-kanałowym pilotem dodatkowo swój alarm. Więc mam takie pytanie: jeżeli dobrze rozumiem, to w każdym z dwóch napędów jest odbiornik jednokanałowy obsługujący tylko jeden przycisk na pilocie. Chcąc obsługiwać dodatkowo dwa kanały do sterowania alarmem muszę dokupić nadajnik dwukanałowy i umieścić go np. w domu, tak? Bo bramy posiadają już własne.

Nie rozumiem tylko dlaczego doradzano kiedyś zakup 4 kanałowego odbiornika. Czy może wymieniamy także te w napędach bram?

Pozdrawiam i dziękuję!

Witam,

przeczytałem gdzieś w okolicy 75 strony, że ZBYCH ma napędy firmy NICE i steruje 4-kanałowym pilotem dodatkowo swój alarm. Więc mam takie pytanie: jeżeli dobrze rozumiem, to w każdym z dwóch napędów jest odbiornik jednokanałowy obsługujący tylko jeden przycisk na pilocie. Chcąc obsługiwać dodatkowo dwa kanały do sterowania alarmem muszę dokupić nadajnik dwukanałowy i umieścić go np. w domu, tak? Bo bramy posiadają już własne.

Nie rozumiem tylko dlaczego doradzano kiedyś zakup 4 kanałowego odbiornika. Czy może wymieniamy także te w napędach bram?

Pozdrawiam i dziękuję!

Witam

Jeśli masz oba napędy tej samej firmy (np. NICE) i do nich piloty czterokanałowe, to wystarczy dokupić odbiornik dwukanałowy NICE (lub odbiornik uniwersalny przyjmujący kody pilotów różnych firm) i podłączyć go pod dwa wejścia w systemie alarmowym (w centrali alarmowej lub ekspanderze wejść).

Są różne rozwiązania sterowania napędami bram i systemem alarmowym. Można też pociągnąć przewody sterujące od napędów bram do alarmu i przy centrali alarmowej zamontować czterokanałowy odbiornik. Wówczas po dodatkowym skorzystaniu z wyjść programowalnych centrali, zyskujemy możliwość sterowania bramami z manipulatora systemu alarmowego.

Pozdrawiam

ZBYCH

Ok, a kwestia zasilania? Ja myślałem, że to działa w taki sposób: jeżeli potrzebujemy wyższej wydajności prądowej zasilacza i chcemy osiągnąć wymagany czas zasilania rezerwowego, to kupujemy 64 PP i reszta modułów (i urządzeń do nich wpiętych) zasilana jest już tylko z podcentrali. Wtedy miałoby to sens, bo zasilanie centrali w ogóle nie uczestniczy w tym procesie.

Nie wiem czy dobrze rozumuję :confused:

To znowu ja,

czy do podcentrali CA-64 PP podłącza się dodatkowe moduły np. CA-64 E?

Podcentrala CA-64PP, to tak samo ekspander, jak CA-64E. Oba podłącza się do magistrali centrali.

Jeśli z bilansu prądów centrali wynika, że dołączenie dodatkowego ekspandera CA-64E nie jest możliwe, to można samo zasilanie ekspandera CA-64E podłączyć z podcentrali (tylko +12V), a resztę (DT, CK, COM) z centrali.

CA-64 PP, to w zasadzie funkcjonalny odpowiednik CA-64 EPS + CA-64 O, czyli ekspander wejść i wyjść z zasilaczem. Oczywiście zasialania z tego ekspandera używa się zamiast zasilania z centrali.

Trzeba tylko pamiętać że jesli potrzebujemy robić jakieś sterowania np oświetleniem przez wejścia to PP nie ma narazie w wersji szybkiej (reakcja) 4.0 przynajmniej ja się jeszcze nie spotkałem

INT-RS ma (a przynajmniej miał, jak się tym interesowałem) znaczącą przewagę nad ETHM-1(poza ceną oczywiście) - obsługuje otwarty (choć nie standardowy) protokół komunikacyjny, co oznacza, że można się z nim dogadać z poziomu niemal dowolnego urządzenia. ETHM-1 osługuje co najwyżej protokoły DloadX i GuardX, a tych Satel nie chce ujawnić. Choć jak se teraz oglądam co podałeś, to wychodzi, że tam jest prawdopodonie opis protokolu GuadrX, tyle że nie napisali tego wprost...

A i jeszcze coś: INT-RS można w sumie dość prosto "dozbroić" tak by realizował niemal pełną funkcjonalność ETHM-1, ale prawie to samo można uzyskać wprost z portów manipulatorów, lub samej centrali. Tylko po co? ;)

Edytowane przez ravbc