kulca 23.12.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 To wskazywanie stanu też nie końca jest tak, bo wejście mam naruszone np cały czas, a wyjście wskazujące jego stan tylko tyle ile czasu się w nim ustawi, a ja chciałbym aby przez cały czas wskazywało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.12.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to masz coś nie tak ustawione. Jaki typ wyjścia ustawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 23.12.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to masz coś nie tak ustawione. Jaki typ wyjścia ustawiasz? typ14: naruszenie wejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.12.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 No a Satel się upiera, że instrukcja jest oczywista. Otóż jak się okazuje wyjście typu "naruszenie wejścia" nie jest wyjściem wskazującym stan...Ja sobie razdzę używając albo wyjść w rodzaju "wskaźnik gotowy" (wskazuje kiedy wejście nie jest naruszone, czyli to jakby negacja stanu wejścia), albo po prostu robię iloczyn logiczny wejść i definiuję tylko jedno wejście zależne (to działa i jest zdaje się dokładną odwrotnością "wskaźnik gotowy"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.12.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 No a Satel się upiera, że instrukcja jest oczywista. Otóż jak się okazuje wyjście typu "naruszenie wejścia" nie jest wyjściem wskazującym stan... Ja sobie razdzę używając albo wyjść w rodzaju "wskaźnik gotowy" (wskazuje kiedy wejście nie jest naruszone, czyli to jakby negacja stanu wejścia), albo po prostu robię iloczyn logiczny wejść i definiuję tylko jedno wejście zależne (to działa i jest zdaje się dokładną odwrotnością "wskaźnik gotowy"). możesz podać konkretne przykłady tych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.12.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Ale jakich konkretów się spodziewasz? To jest przecież tylko wyjście o typie "wskaźnik gotowy" (negacja stanu wejścia - ale można też użyć odwróconej polaryzacji wyjścia, wtedy dostaniemy negację negacji, czyli teoretycznie dokładny stan wejścia), lub "iloczyn logiczny wejść" z podanym pojedynczym wejściem zależnym. Dzięki temu zrobienie wirtualnej kopii wejścia sprowadza się do zrobienia wejścia o typie "według wyjścia" i podaniu mu tego wcześniej skonfigurowanego wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.12.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 oki, jakoś nie zakumałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 28.12.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam, przeczytałem gdzieś w okolicy 75 strony, że ZBYCH ma napędy firmy NICE i steruje 4-kanałowym pilotem dodatkowo swój alarm. Więc mam takie pytanie: jeżeli dobrze rozumiem, to w każdym z dwóch napędów jest odbiornik jednokanałowy obsługujący tylko jeden przycisk na pilocie. Chcąc obsługiwać dodatkowo dwa kanały do sterowania alarmem muszę dokupić nadajnik dwukanałowy i umieścić go np. w domu, tak? Bo bramy posiadają już własne. Nie rozumiem tylko dlaczego doradzano kiedyś zakup 4 kanałowego odbiornika. Czy może wymieniamy także te w napędach bram? Pozdrawiam i dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.12.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam, przeczytałem gdzieś w okolicy 75 strony, że ZBYCH ma napędy firmy NICE i steruje 4-kanałowym pilotem dodatkowo swój alarm. Więc mam takie pytanie: jeżeli dobrze rozumiem, to w każdym z dwóch napędów jest odbiornik jednokanałowy obsługujący tylko jeden przycisk na pilocie. Chcąc obsługiwać dodatkowo dwa kanały do sterowania alarmem muszę dokupić nadajnik dwukanałowy i umieścić go np. w domu, tak? Bo bramy posiadają już własne. Nie rozumiem tylko dlaczego doradzano kiedyś zakup 4 kanałowego odbiornika. Czy może wymieniamy także te w napędach bram? Pozdrawiam i dziękuję! Witam Jeśli masz oba napędy tej samej firmy (np. NICE) i do nich piloty czterokanałowe, to wystarczy dokupić odbiornik dwukanałowy NICE (lub odbiornik uniwersalny przyjmujący kody pilotów różnych firm) i podłączyć go pod dwa wejścia w systemie alarmowym (w centrali alarmowej lub ekspanderze wejść). Są różne rozwiązania sterowania napędami bram i systemem alarmowym. Można też pociągnąć przewody sterujące od napędów bram do alarmu i przy centrali alarmowej zamontować czterokanałowy odbiornik. Wówczas po dodatkowym skorzystaniu z wyjść programowalnych centrali, zyskujemy możliwość sterowania bramami z manipulatora systemu alarmowego. Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 28.12.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 30.12.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 To znowu ja, czy do podcentrali CA-64 PP podłącza się dodatkowe moduły np. CA-64 E? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 31.12.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 To znowu ja, czy do podcentrali CA-64 PP podłącza się dodatkowe moduły np. CA-64 E? 64pp jest już sam w sobie ekspanderem wejść/wyjść czyli jak podłączysz pod niego ca-64 to tak jakbyś podłączył go pod centralę tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 31.12.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ok, a kwestia zasilania? Ja myślałem, że to działa w taki sposób: jeżeli potrzebujemy wyższej wydajności prądowej zasilacza i chcemy osiągnąć wymagany czas zasilania rezerwowego, to kupujemy 64 PP i reszta modułów (i urządzeń do nich wpiętych) zasilana jest już tylko z podcentrali. Wtedy miałoby to sens, bo zasilanie centrali w ogóle nie uczestniczy w tym procesie. Nie wiem czy dobrze rozumuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 31.12.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 CA-64 PP, to w zasadzie funkcjonalny odpowiednik CA-64 EPS + CA-64 O, czyli ekspander wejść i wyjść z zasilaczem. Oczywiście zasialania z tego ekspandera używa się zamiast zasilania z centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.12.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 To znowu ja, czy do podcentrali CA-64 PP podłącza się dodatkowe moduły np. CA-64 E? Podcentrala CA-64PP, to tak samo ekspander, jak CA-64E. Oba podłącza się do magistrali centrali. Jeśli z bilansu prądów centrali wynika, że dołączenie dodatkowego ekspandera CA-64E nie jest możliwe, to można samo zasilanie ekspandera CA-64E podłączyć z podcentrali (tylko +12V), a resztę (DT, CK, COM) z centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 03.01.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 CA-64 PP, to w zasadzie funkcjonalny odpowiednik CA-64 EPS + CA-64 O, czyli ekspander wejść i wyjść z zasilaczem. Oczywiście zasialania z tego ekspandera używa się zamiast zasilania z centrali. Trzeba tylko pamiętać że jesli potrzebujemy robić jakieś sterowania np oświetleniem przez wejścia to PP nie ma narazie w wersji szybkiej (reakcja) 4.0 przynajmniej ja się jeszcze nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.01.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Pytanko : Czy do integry lepiej kupic ETHM-1 czy ETHM-2 ? Niby ten pierwszy jest dedykowany, ale .... Cena ta sama. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.01.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 ETHM-2 jest tak z grubsza bez sensu, a już na pewno do Integry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 08.01.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Według tego co tutaj piszą to zdecydowanie lepsza ethm-1. Możnaby się komunikować RSem za pomocą INT-RS (tańszy ale też drogi), albo próbować bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.01.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) INT-RS ma (a przynajmniej miał, jak się tym interesowałem) znaczącą przewagę nad ETHM-1(poza ceną oczywiście) - obsługuje otwarty (choć nie standardowy) protokół komunikacyjny, co oznacza, że można się z nim dogadać z poziomu niemal dowolnego urządzenia. ETHM-1 osługuje co najwyżej protokoły DloadX i GuardX, a tych Satel nie chce ujawnić. Choć jak se teraz oglądam co podałeś, to wychodzi, że tam jest prawdopodonie opis protokolu GuadrX, tyle że nie napisali tego wprost... A i jeszcze coś: INT-RS można w sumie dość prosto "dozbroić" tak by realizował niemal pełną funkcjonalność ETHM-1, ale prawie to samo można uzyskać wprost z portów manipulatorów, lub samej centrali. Tylko po co? Edytowane 8 Stycznia 2013 przez ravbc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts