kolorado 15.01.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dzięki, dokładnie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.01.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Trochę się pobawiłem ser2net + hw-vsp3 i ogólnie to mogłoby to lepiej działać. Generalnie najlepiej przed sesją zrobić restart ser2net, inaczej są problemy z połączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.01.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No ja ser2net odpalam tylko na czas sesji, więc nie wiem jak to "w dłuższym okresie czasu" się zachowuje. W każdym razie nie uważam za szczególnie szczęśliwy pomysł wystawienia stałego dostępu do centrali alarmowej, nawet gdyby miał być tylko w sieci lokalnej (zwykle i tak wystawionej przez wifi)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.01.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 To nawet nie chodzi o "dłuższy okres czasu", mam wrażenie, że po jednej sesji następna już się nie udaje. Ale pewien nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.01.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jeśli "w międzyczasie" restartujesz centralę (np. przez zapis do pamięci flash), to może faktycznie coś takiego się zdarzyć, bo się komunikacja rozsynchronizowuje, ale z tego co kojarzę najczęściej wystarcza reconnect na hw-vsp. W każdym razie ja jakichś większych problemów nie odnotowuję i generalnie jestem z tego rozwiązania zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.01.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 No ja też jestem zadowolony, bo zaoszczędziłem trochę gotówki na ETHM-1 - przynajmniej na razie. Głównie zależało mi na dostępie przez sieć lokalną, znacznie wygodniej monitoruje/programuje się urządzenie z fotela. Również w przypadku testów czujek jest to przydatne. Jeszcze raz dzięki za podzielenie się tym sposobem. A takie pytanie z innej beczki: mam integre 64 w wersji 1.06. Zastanawiam się na aktualizacją oprogramowania do najnowszej, ale nie chciałbym rozwalać działającego systemu, a wolnej płyty nie mam do testów. 1. Może ktoś mi powiedzieć na ile bezproblemowa jest taka aktualizacja? 2. Czy po aktualizacji centrala gubi ustawienia i trzeba ją programować od zera?3. Czy programując można używać plików z wersji 1.06? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.01.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Na początek pytanie: masz jakiś istotny powód by aktualizować soft centrali? A teraz odpowiedzi: 1) Ja problemów nie miałem, a cały mechanizm jest tak pomyślany, że nawet jak coś zepsujesz, to powinno nadal dać się centralę doprowadzić do użytku, bez wizyty w serwisie. 2) Nie pamiętam, ale chyba nie, albo też jest od razu programowana "od nowa". 3) Zdarzają się niezgodności między wersjami softu, ale o ile wiem nigdy nie było potrzeby tworzyć całej konfiguracji od zera (co najwyżej sprawdzić i ewentualnie poprawić zmienione ustawienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.01.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Na początek pytanie: masz jakiś istotny powód by aktualizować soft centrali? Konkretnego powodu nie mam, dlatego wciąż siedzę na 1.06. Ale jeśli proces jest bezproblemowy, to może warto zrobić? Czasem w oprogramowaniu jest dziura, o której producent nie wspomina, a naprawia ją w nowej wersji nic nie wspominając... Z jakiej wersji na jaką Ty robiłeś aktualizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.01.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 AFAIR 1.06 na 1.09, być może z "przystankiem" na jakiejś wersji pośredniej, ale tego już nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.01.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 AFAIR 1.06 na 1.09, być może z "przystankiem" na jakiejś wersji pośredniej, ale tego już nie pamiętam A potrzebowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.01.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Wydaje mi się, że tak, ale szczerze mówiąc już nie pamiętam Jak teraz patrzę na zmiany do wersji 1.09, to jakichś tam drobiazgów faktycznie używam, ale czy one byly powodem aktualizacji, czy raczej używam ich, bo mogę (gdyż zaktualizowałem soft), tego już nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.01.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Mam kolejne pytanie. Chciałbym sterować wejściami centrali za pomocą komputera. Mam do dyspozycji standardowe wyjścia (USB, RS, LPT) oraz interfejs 1-wire.Moim pomysłem jest użycie do tego celu właśnie 1-wire za pomocą tego modułu: http://www.meraprojekt.com.pl/files/MP00220.pdf.Jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nie powinno być raczej cos w stylu http://www.meraprojekt.com.pl/mp00221.html ?Lub mozna INT-RS uzyc. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nie powinno być raczej cos w stylu http://www.meraprojekt.com.pl/mp00221.html ? Przekaźniki na 230V są raczej niepotrzebne, ale fakt że jakies trzeba wstawić. Z tym że wersja z przekaźnikami dużo droższa. W zasadzie to rozważam też DS2406, bo potrzebuję 1 góra 2 wejścia. Lub mozna INT-RS uzyc. No ale to tylko w przypadku gdy ktoś ma. Kupowanie do wysterowania jednego wejścia raczej nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.01.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 No to mozna wziac z mniejszymi przekaznikami - moze jest taniej : http://www.meraprojekt.com.pl/mp00220a-8r.htmlJA sie przymierzam do zakupu takich modulow, ale sie zebrac nie moge (sterowanie zaworami ogrzewania) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.01.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Kiedys temat poruszalem, ale nie uzyskalem info jak to zrobic : Brama otwierana jest pilotem Satela - sterowanie przez wyjscie Integry.No i jak zrobic, aby podczas zamykania bramy nastepowal ciag zdarzen :1) pikniecie an wyjsciu - zamykanie bramy2) po 30 sek sprawdzic czy brama zamknieta3) Jak zamknieta koniec4) jak otwarta piknac dwa razy i isc do pkt 1 Da sie cos takiego zrobic ??Stan bramy jest znanay (kontrakton do integry wpiety) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.01.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Jest taniej. Bardziej chodziło mi o ideę niż wskazanie konkretnego modułu. Jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.01.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Pojedynczy przekaźnik da się wystrować praktycznie bezpośrednio z portu RS-232. Może nie będzie to najpiękniejsze, czy też najbezpieczniejsze rozwiązanie, ale działać powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.01.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Da sie cos takiego zrobic ?? Powinno się dać, ale zaprogramowanie tego w "logice" Satela, do przyjemności należeć nie będzie (tak na oko zużyje minimum po kilka wejść i wyjść). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 To jak sie do tego mozna zabrac ? Bo juz nei wiem czy INT-RS nie dokupic i tym sterowac takie 'bardziej skomplikowane' operacje. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts