Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Wczoraj zdecydowałem się zrobić aktualizację 1.06 -> 1.11. Poszło bezboleśnie, mam nadzieję że bez efektów ubocznych. Zrobiłem to na dwa razy 1.06 -> 1.09, 1.09 -> 1.11. Nic nie trzeba było przeprogramować, cała konfiguracja została zachowana. Z rozpędu zaktualizowałem też GPRS-T1, również (póki co) zero problemów.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowy na tym forum i zaczynam przygodę z integra 128 wrl. Jestem na etapie programowania pilota APT-100. Mam problem z zaprogramowaniem diod, np. przycisk 1 - wejscie 100 - uzbrojenie - zapala sie dioda czerwona nr 1, wejscie 101 - uzbrojenie np. wybranej strefy - zapala sie dioda nr 2 zolta, wyłaczenie alarmu wejscie 102 dioda nr 3 zielona. Probowalem to polaczyc z wyjsciami wirtualnymi , ale nie bardzo to dziala, diody nadal swieca wszystkie, prawdopodbnie zle typy reakcji podobierane przy strefach. Jesli ktoś moze pomoc bede wdzięczny, dziekuje

Witam

Chciałbym zasięgnąć waszej opinii. Mam w domu okna narożne do podłogi i rolety zewnętrzne (jedno okno na ścianie jest zawsze witryną, a drugie prostopadłe z reguły jest otwierane - drzwi). Jak byście rozwiązali zabezpieczenie takiego okna?

Czy mogę przykładowo połączyć 2 kontaktrony do rolet na zewnątrz na jednym kablu i 2 czujki inercyjne (np: Satel Vd-1) w środku również równolegle na jednym kablu?

Ile żył przewód bym musiał użyć - czy wystarczy mi 6 żyłowy?

Może macie jakieś inne nieskomplikowane pomysły na zabezpieczenie takiego okna :).

Pozdrawiam

Edytowane przez Mr_Mabram

Witam

Mam dylemat co do bilansu prądowego centrali Satel Integra 128WRL (zasilacz 2A)

Element / Pobór średni / Pobór Maksymalny [mA]

Integra 128 WRL / 549 / 799

INT-KSG-BSB / 165/175

4 X Aqua+ / 40 / 48

2 x Cobalt / 40 / 50

Cobalt Pro / 22 / 27

2x FD-1 / 6 / 8

2X VD-1 / 6 / 10

SP-4003R /200/520

ETHM-1 /100/125

PK-01 /110/110

IORS /280/280

CA-64E /70/70

Zasilacz 60VA

Akumulator 17Ah

Średni pobór to 1588mA, a maksymalny to 2222mA

Wyprzedzę głupie odpowiedzi. Tak, czytałem forum i nie było jednoznacznej odpowiedzi.

Tak, czytałem instrukcje.

Instrukcja mówi:

4.2 Oszacowanie poboru prądów w systemie

Na etapie planowania systemu alarmowego należy zsumować prądy pobierane przez

wszystkie urządzenia wchodzące w jego skład (płytę główną centrali, manipulatory, moduły

dodatkowe, czujki, sygnalizatory itd.). W rachunku należy uwzględnić prąd ładowania

akumulatora. W przypadku, gdy suma prądów przekracza wydajność zasilacza centrali,

w systemie należy zastosować ekspandery z zasilaczem lub dodatkowy zasilacz.

Suma prądów pobieranych przez urządzenia podłączone do zasilacza (ekspandera

z zasilaczem) nie może przekroczyć wydajności prądowej zasilacza.

Planując podłączenie urządzeń do poszczególnych wyjść zasilających (centrali,

ekspanderów z zasilaczem itd.) należy pamiętać, że suma prądów pobieranych przez te

urządzenia nie może przekroczyć maksymalnej obciążalności prądowej tych wyjść.

Czyli nic konkretnego. W innych instrukacjach znalazłem przykładowe obliczenia bilansu na wartościach średnich i max. bez wskazania, którymi się kierować przy obliczaniu obciążalności zasilacza płyty. Program ConfX podaje wartości średnie i maksymalne do wyboru.

Nie uśmiecha mi się kupować ekspandera z zasilaczem tylko po to, aby mieć święty spokój. Ktoś powie, że różnica w cenie pomiędzy ekspanderami CA-64E a CA-64 EPS to tylko 70zl, ale wówczas należy również dokupić dodatkową obudowę np. OPU-4P 60 zł, zasilacz 40VA 50zl oraz akumulator 7Ah 80zl. Wówczas ta przyjemność będzie mnie kosztować ekstra 260zł. Trochę dużo. Chyba że ktoś poda konkretne obliczenia, że bez dodatkowego zasilacza centrala nie uciągnie.

Ja kierowałbym się średnim obciążeniem, ponieważ syrena rzadko kiedy będzie pobierać 520mA, a jak już, to przez kilka minut, wówczas akumulator powinien pomóc, prawda?

Ładowanie akumulatora 400mA też nie będzie ciągłe, tylko po dłuższych przerwach w zasilaniu.

Jak to wygląda w praktyce, a nie na papierze? Czy centrala ma jakieś zabezpieczenie przed przeciążeniem? Czy w praktyce spotykaliście się z uszkodzeniem centrali z powodu przeciążenia?

Dzięki.

Witam

Mam dylemat co do bilansu prądowego centrali Satel Integra 128WRL (zasilacz 2A)

Maksymalna obciążalność zasilacza centrali - to jedno.

Czas podtrzymania pracy systemu przy awaryjnym zasilaniu - to drugie.

Zdolność do naładowania rozładowanego akumulatora w określonym czasie - to trzecie.

Jaki ma być zakładany czas podtrzymania zasilania awaryjnego?

Maksymalna obciążalność zasilacza centrali - to jedno.

Czas podtrzymania pracy systemu przy awaryjnym zasilaniu - to drugie.

Zdolność do naładowania rozładowanego akumulatora w określonym czasie - to trzecie.

Jaki ma być zakładany czas podtrzymania zasilania awaryjnego?

Zasilanie podtrzymania ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Wystarczy mi 8h w zupełności. System ma zadanie sterować urządzeniami, a system alarmowy to dodatkowy atut. Mam powiadamianie SMS, żonę pracującą z domu oraz obok Teściów więc o podtrzymanie zasilania się nie boje :)

z góry dziękuję Zbychu. Tak nawiasem, robisz kawał dobrej roboty na forum.

Edytowane przez blackraven

Witam, jestem nowa...

Mamy postawiony SSO, dom piętrowy, poddasze nie będzie zamieszkałe.

Nie mamy żadnych instalacji, prąd budowlany jest lecz w skrzynce na słupie.

Co teraz po kolei robić, jak ustawić prace aby zabezpieczyć dom w chwili wstawiania okien??

Mam w sumie: 28sztuk -skrzydeł, drzwi, brama garażowa.

Pozdrawiam

Stynia, jak dla mnie wstaw okna - to minimum. Ja bym zainstalował również drzwi i bramę i wtedy można robić wewnątrz elektrykę i instalację alarmową.

Jeśli nie będzie bramy i drzwi, to jakieś tymczasowe musisz wstawić (np. z desek). Tyle, że przez te tymczasowe mogą przechodzić np. myszy itp i wywoływać alarm.

Stynia, jak dla mnie wstaw okna - to minimum. Ja bym zainstalował również drzwi i bramę i wtedy można robić wewnątrz elektrykę i instalację alarmową.

Jeśli nie będzie bramy i drzwi, to jakieś tymczasowe musisz wstawić (np. z desek). Tyle, że przez te tymczasowe mogą przechodzić np. myszy itp i wywoływać alarm.

Dzięki, dom jest obity dechami i są wstawione drewniane stare drzwi, działka ogrodzona i sąsiedzi z 3 stron. Jednak często widzę, jak niedaleko w lesie na kwadrans wybucha czarny dym, sąsiedzi mówią wówczas "znowu okradli kogoś z kabli..." Rozumiem, że grupa czuwa i nie przepuści niczego wartościowego.

Wydaje mi się, że musimy zacząć od alarmu i choćby nocować na strychu podczas robienia instalacji :(

Jeśli to satel, to tak.

Może też być "uszkodzony" ten, który jest podłączony do wejścia sabotażowego.

Może też być słabo dokręcony zacisk NC do którego wchodzą oba rezystory.

No i problem rozwiazany. Wstyd przyznac : nie bylo zasilania !! W centralce jeden z kabli mi wypadl gdzies podczas przerobek.

Fantom

• 2 weeks później...

Panowie wcześniej zadałem pytanie

"Chce zasięgnąć Waszej rady. Planuje samodzielnie położyć kable do alarmu (chodzi o czujki ruchy) - zerknijcie na plan i zobaczcie czy dobrze je porozmieszczałem (w albumie dwa zdjęcia parter i góra). Powiedzcie gdzie byście umieślili centralkę.

http://www.fotosik.pl/u/jaremy/album/1220828 "

Tera potrzebuje te kable spiąć w jakiejść skrzynce podtynkowej. I tu zaczynają się schody ponieważ taką skrzynkę należałoby kupić razem z zasilaczem. Myślałem o alarmie satel. Podpowiedzcie mi jaki model tego alarmu i co kupić. Z góry dzięki

Znalazłem coś takiego (powiedzcie czy będzie OK)

http://www.eltrox.pl/obudowa-podtynkowa-pulsar-awo500-do-central-p-2898.html

Edytowane przez jaremy