Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myslale, ze wewnatrz izolacji widzi tylko ze kable sa slabe - ale prad przewodza. A styku nie daje mu na koncowkach.

Bo jak faktycznie kable przepalaja sie w srodku to zostaje juz tylko system bezprzewodowy :(

Lub sprawdzic ile te czujki biora pradu. Moze sa pradozerne. Co nie zmienia faktu, ze wymiana na oszczedniejsze duzo wiecej czasu tym kablom raczej nei da.

Fantom

Edytowane przez szczukot

Panowie, jak mozna potestowac system ?

Mam na mysli rozne dzialania (naruszanie czujek, piloty itp) ktore powinny robic dokladnie to co maja ustawione oprocz ... alarmu. Czyli nie ma byc wlaczana czujka zew, wew ani nie ma isc sygnal do monitoringu.

Fantom

ps. Powiedzmy, ze czy czujki dzialaja mozna sprawdzic obserwujac stan wejsc. ale jak sprawdzic czy np prawidlowo dziala pilot ustawiony na wejscie napadowe ?

Ale mnie bardziej interesują stany WYJSC.

Czy w trybie serwisowym jak wejde w testowanie wyjscia i bedzie na nim np sygnalizator, to sie nei zalaczy a ja info dostane ze wyjscie zostalo aktywowane ?

Da sie testować wszystkie wyjścia na raz (tak jak wejścia widać) czy tylko wybrane jedno można ?

Fantom

Probowałem przebić się przez temat i coś tam już wiem, niemniej jednak jeszcze dopytam. Zakładam kupienie Integry32 (bo chce tylko 8 czujek). Kładę sobie w domu kabelki, mam już sat, tv, lan- ponieważ koszt kabla nie jest gigantyczny a później po tynkach to już się nie da,planuje dołożyć samemu kable do kilku prostych funkcji domu pseudo inteligentnego, nie wiem czy je zrealizuje ale chciałbym mieć taką możliwość gdyby na to wpadł i kiedyś się nudził. Pytanie zatem do znających integre:

Funkcje które chce zrealizować:

1. symulacja obecności dla dwóch pokojów (czyli zapalanie światła na krótki czas gdy nie ma mnie w domu). Tutaj nie wiem czy wystarczy dociągnąć 6x0,5 od włącznika światła do rozdzielni - przyszłej centralki, czy coś jeszcze. Uzbrajam alarm integre i chce żeby 3 razy w jakichś odstępach czasowych zapaliło się światło.

2. automatyczne wyłączanie prądu z gniazdek w pralni i 2 łazienkach gdy uzbroje alarm. Tutaj nie wiem czy również wystarczy 6x0,5 od gniazdek do centralki, czy przekaźnik (jaki?) montuje sie później obok gniazdka ? czy przy centralce? można prosić o link do przekaźnika i kilka słow jak to rozwiązać.

3. czujnik zmierzchu dla ledów w podbitce i wył. tego o zadanej godzinie. Nie wiem czy wystarczy coś pokombinować z czujnkami czasowo zmierzchowymi,czy też pociągnąć jakieś kabelki do centralki ( z kąd do kąd).

4. woda - odcięcie wody w momencie uzbrajania alarmu, doczytałem w wątku że można to zrobić na elektrozaworze który ma 3 wejścia, i w zależności na który podany prąd to otwiera lub zamyka (http://www.insbud.org/PL/produkt-5878156994969784320/IB-Q15---Zawor-kulowy-przelotowy--odcinajacy,-proporcjonalny,-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN15.html), ale prośba o jakieś linka jaki tu trzeba przekaźnik i gdzie go umieścić aby sygnał z alarmu był zamieniony na faze itp. Również prośba o łopatologiczne objaśnienie tematu.

Z góry dziękuje.

Ad.2

ciągniesz od centrali do gniazdka, w którym chcesz wył. zasilanie kabelek min. 2x0,5 spinasz to do przełącznika miniaturowego np. Relpol RM85 i po zawodach.

to jest jedna z możliwości

dziękuje za pomysł, myślę tylko czy zamiast prowadzić 2x0,5 do gniazdka - nie lepiej poprowadzić je do rozdzielni prądowej, tam założyć ten przekaźnik Relpol RM85 przed bezpiecznikiem. Rozumiem że mam kupić Relpol z 12V w nazwie: http://allegro.pl/przekaznik-mocy-relpol-rm85-12v-dc-16a-1p-jqx-115-i3161644651.html (dlaczego tam jest napisane - napiecie przelączania 250V ?, nie powinno być 12V?

co z ad.1 i ad.3

Napiecie przelaczania to napiecie jakie moze byc na stykach, a zasialnie cewki to inny temat.

Fantom

zasilanie cewki masz 12 bo taki prąd ma centrala i on służy do tego żeby cewka mogła zewrzeć styki gdzie znajduje się prąd zasilający gniazdko czyli 230 - tak na chłopski rozum :)

Jeśli masz gniazdko na oddzielnym obwodzie to jak najbardziej możesz przekaźnik umieścić w skrzynce, u mnie np. w salonie wszystkie gniazdka zasilane są z jednego kabla, później puszka no i na gniazdka; dlatego napisałem Ci że tak można.

Co do Ad. 3 zasada może być ta sama jeśli chodzi o załączenie ledów + czujnik zmierzchu, który zadziała jak czujka - czyli jak przyjdzie zmierzch czujnik zmierzchu naruszy wejście w centrali i po krzyku.

Pozdrawiam

Ad. 1

u siebie jeszcze nie robiłem ale myślę, że może być tak:

Kabel od centrali do włącznika (włącznik podłączony pod wejście, przyciśnięcie włącznika spowoduje naruszenie wejścia) W tym prypadku dobrze by było żeby został zastosowany łącznik dzwonkowy ewentualnie do zwykłego można sprężynkę włożyć :D

kabel z centrali pod przekaźnik, który załączy światło. (tak jak z gniazdkiem)

Pozdrawiam