_ZBYCH_ 13.05.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Tak w skrócie, to nie ma czegoś takiego jak rolety antywłamaniowe. Złaszcza za 200zł za m2. Zwłaszcza z napędem. Są antywłamaniowe kraty rolowane, ale nie za tą cenę... Osobiście natomiast cenię sobie rolety zewnętrzne i IMHO warto, ale na pewno "się nie opłaca". Oczywiście funkcji antywłamaniowej nie mają żadnej - no może poza jedną - jak zostawisz otwarte, to nie widać na pierwszy rzut oka, że Cię nie ma w domu... Owszem, są rolety antywłamaniowe (atestowane), ale kosztują powyżej 500 zł /m2. Takie rolety antywłamaniowe zdecydowanie różnią się od zwykłych rolet aluminiowych. http://zbychdom.republika.pl/rozne/Rolety_antywlamaniowe.jpg W tym domu w Jastrzębiu były zwykłe rolety aluminiowe. Zapewne były jakimś utrudnieniem dla strażaków, bo nie było widać, co w środku się dzieje. Wyrwanie płaszcza takiej zwykłej rolety zajmuje kilka sekund (szczególnie na większych oknach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.05.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Echhh... to jak wygląda koszt utrzymania czegoś takiego Pierwsze z brzegu porównanie prepaidów telefonicznych z netu: http://www.conowego.pl/porady/porownanie-ofert-prepaid-operatorow-komorkowych-4396/ I sobie wybierz. Interesuje Cię koszt wysłania jednego smsa i ważność karty bez doładowania. Obawiam się, że zamontują mi centralkę w jakimś miejscu, gdzie sygnał będzie słaby i może dojść do sytuacji, że będzie poza zasięgiem. Jak ustrzec się takiej sytuacji. Spytać instalatora, jaką kartę ma zamiar wsadzić w alarm? Ewentualnie samemu zadbać o to, żeby była to karta sieci, która w danym miejscu ma dobry zasięg? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość boogiewoogijungle 13.05.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Dzięki za odpowiedź.Myślałem, że może firmy montujące alarmy maja jakieś umowy B2B z operatorami i własne cenniki, albo wliczone w koszt montażu lub serwisu.Co do doboru karty to uważałem, że skoro mam wybulić kilkanaście tyś. za system to może instalatorzy mają jakieś skanery do siły sygnałów i dobierają, a nie montują ot tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.05.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Skaner siły sygnału nazywa się telefon. Każdy jest w stanie zmierzyć siłę sygnału emitowanego przez dowolną stację bazową (nie tylko "macierzystego operatora" wsadzonej weń akurat karty sim). Nie każdy aparat za to potrafi ową siłę sygnału ładnie pokazać. Jeśli wolisz zapłacić za dobór odpowiedniej karty, miast się samemu zainteresować, to przeciez nikt Ci nie zabroni (a co najmniej jeden to się nawet ucieszy) Owszem, są rolety antywłamaniowe (atestowane), ale kosztują powyżej 500 zł /m2. Dlatego napisałem, że przy limicie 200zł/m2, można przyjąć, że takich rolet nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość boogiewoogijungle 13.05.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Akurat już parę razy korzystałem z takiego skanera tel. i niestety nie pokazuje on zbyt rewelacyjnie. To tak jakbym chciał zmierzyć śrubę linijką, a nie suwmiarką - rozmiar będę miał ale obarczony większym błędem Ogarnę jak do tego podchodzi firma, która może będzie mi to zakładała i jak coś to sobie zakupię skaner gsm, bo przy takich kosztach to żadna różnica, a na bezpieczeństwie lepiej nie oszczędzać. Swój temat uważam za zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.05.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Średnicę gwintu możesz mierzyć suwmiarką, ale jeśli takowej nie masz, to zamiast biec do sklepu celem jej kupienia, czasem prościej jest przymierzyć kilka nakrętek znanej średnicy (da to też pewność nie tylko co do średnicy, ale i co do rodzaju gwintu, śrubki calowe są dość często spotykane, niestety). Ale, jeśli stać cię na wywalenie równowartości centralki alarmowej z wyższej półki na skaner tylko dla jednorazowego zastosowania, w dodatku moim zdaniem całkowicie zbędnego, to faktycznie nie ma o czym mówić. Sprawdź sobie tutaj: http://mapa.btsearch.pl/ jakich sieci BTSy masz najbliżej domu i tej sieci kup prepaida. A jeśli koniecznie chcesz, możesz zainwestować dodatkowe 10zł i kupić dodatkowo prepaida innej sieci i porównać na miejscu, który odbiera z lepszym poziomem sygnału. Potem jeden wyrzucisz albo dasz dziecku wraz ze starą komórką. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość boogiewoogijungle 13.05.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Taka mapka też za dużo nie wnosi, bo przecież czasem w budynku znajdzie się miejsce gdzie jest brak sygnału spowodowany dużą ilością ścian oraz inną elektroniką, która sieje i wpływa negatywnie na inne urządzenia. No przemyślę jeszcze, aczkolwiek znalazłem firmę w której można wypożyczyć sprzęt do testów i mają właśnie taki skaner w sprzedaży, więc bez inwestycji się obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.05.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Taka mapka też za dużo nie wnosi, bo przecież czasem w budynku znajdzie się miejsce gdzie jest brak sygnału spowodowany dużą ilością ścian oraz inną elektroniką, która sieje i wpływa negatywnie na inne urządzenia. Masz zamiar codzinnie zmieniać lokalizację centrali alarmowej, albo przynajmniej anteny jej nadajnika GSM? Wszystko czego potrzebujesz to miejsce w domu gdzie masz w miarę dobry zasięg sieci wybranego operatora i dość przestrzeni by zamontować nadajnik, albo choć samą antenę. To na prawdę jest aż tak proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość boogiewoogijungle 14.05.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Wszystko będzie na stałe. Jestem po prostu człowiekiem, który wychodzi z założenia, że jak coś robić to najlepiej jak się da A "w miarę dobry zasięg" nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ przy złych warunkach pogodowych może spaść tak, że nie będzie go w ogóle, prawdopodobieństwo włamania w takim momencie jest bardzo małe ale zawsze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.05.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Wiesz czego potrzeba, żeby w miarę dobry zasięg spadł z powodu wpływów atmosferycznych tak, żeby nawet SMSy nie przechodziły (zakładam, że nie zamierzasz montować alarmu zimą, mieszkając w środku lasu liściastego )? W taką nawałnicę nawet złodzieje mogą co najwyżej poprosić o schronienie... Poza tym jakby komuś zależało, to zamiast czekać na nawałnicę kupi lub zmontuje po prostu zagłuszacz GSM za kilkadziesiąt złotych, który odetnie Cię na kilka godzin w słoneczny dzień i to niezależnie od siły sygnału operatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość boogiewoogijungle 14.05.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Praktycznie nie powinno być różnicy ale na tym odludziu przyznam, że mam problem z zasięgiem w pochmurne dni z mżawką a najbliższy BTS mojego operatora jest jakieś 2 km w linii prostej. Dobra nie rozwijajmy tego tematu już bo uważam, że troszkę zaspamowałem forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.05.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jeśli masz problem z zasięgiem, to kłania się zewnętrzna antena GSM wyniesiona gdzieś pod dach albo nawet nad dach, jeśli jest naprawdę źle. W skrajnych przypadkach można zastosować nawet kierunkowe anteny z dużym zyskiem zamontowane na maszcie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wease 15.05.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 WitamChcę założyć monitoring w swojej firmie. 12-15 kamer na zewnątrz, jak i wewnątrz budynków, położone już są kable do wszystkich miejsc, koncentryk antenowy i zasilanie. Tak wiec rozmieszczenie już jest. Poza tym alarm, czujki jako osobna intstalacja są i działają.Monitoring chcę zamontować przede wszystkim w celu zwiększenia ochrony obiektu (również w nocy), ale także aby mieć wgląd w pracę pracowników.Zdecydowanie zależy mi na tym, aby móc też poprzez internet sprawdzać co się dzieje na poszczególnych kamerach. Tak więc, może być hasłami, czego szukać, za czym się rozglądać, ewentualny sprzęt? Czy w ogóle zabierać się za coś takiego samemu, jaki byłby przybliżony koszt takiej instalacji?Czy jest to trudna sprawa?Chcę poznać wasze zdanie i opinie. PozdrawiamBartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 16.05.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Proszę zerknijcie na graty, które zaproponowała mi jedna z firm i podpowiedzcie czy ewentualnie można coś dać innego: Płyta centrali alarmowej INTEGRA-64 SATELObudowa z zasilaczem INT-64OBU PULSARAkumulator 12V/17AhEUROPOWERKlawiatura z wywietlaczem LCD INTKLCDGR SATEL (na dole klawiatura główna, na górze klawiatura dodatkowa)Cyfrowa czujka podczerwieni NEXT QUES VISONIC (10szt.)Czujka dualna NEXT DUO VISONIC (1 szt.)Czujka gazu DG-1ME SATEL (1 szt.)Sygnalizator wewnętrzny SPW-100 SATELSygnalizator zewnętrzny SPL-2010R SATELKonwerter monitoringu GPRS/SMS GPRS-T2 SATELAntena do modułu GSM 900/1800 SATEL Ja np. zamiast w/w sygnalizatora zewnętrznego dałbym sygnalizator satel spl-2030R.Jeśli możecie piszcie czy zestaw jest ok czy coś zmienić Edytowane 16 Maja 2013 przez jaremy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 16.05.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 oczywiście mogę również podrzucić ceny jak ktoś będzie zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.05.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 A nie wolałbyś na "klawiaturę główną" manipulatora INT - KSG? Estetyczniejszy trochę. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 16.05.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Jarku powiem ci, że ja jestem zielony w tym temacie, dlatego prośba do Was abyście mi podpowiedzieli czy jest ok lub ewentualnie co można dać innego tak abym nie zbankrutował. za ten zestaw co wypisałem firma krzyknęła 2.650,00 zł plus usługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 16.05.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 A nie wolałbyś na "klawiaturę główną" manipulatora INT - KSG? Estetyczniejszy trochę. J. ale cena tej klawiatury też jest "estetyczna". Mi chodzi raczej o budżetowy zestaw alarmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.05.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Manipulator proponowany przeze mnie jest dwukrotnie droższy (INTKLCD: ~370zł, INT-KSG: ~750zł), ale sam porównaj wygląd: http://www.satel.pl/img/products/xl/INT-KLCD-GR.jpg http://satel-sklep.pl/45-311-thickbox/int-ksg-manipulator-sensoryczny-satel.jpg I tu po prostu twoja decyzja, czy warto dopłacić te trzy i pół stówy, czy nie J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 16.05.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Wygląd ok. Ale mój budżet jest napięty jak baranie jaja ... i chcę skonfigurować coś dobrego w rozsądnej kasie (wiem tak tylko w "erze"). Ale i tak dzięki za pierwszą sugestie (są dla mnie cenne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts