Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli masz napięty budżet, możesz tymczasowo nie robić dwóch manipulatorów. Kupisz jeden, ładniejszy i poprosisz instalatora o zostawienie na piętrze "ogona" do drugiego manipulatora. Póki co będziesz biegał po schodach, a za jakiś czas, jak budżet okrzepnie, dokupisz brakujący drugi.

Druga rzecz - dołożyłbym tu (tak, wiem, budżet, ale to już nie jest wielki koszt) obsługę pilota. W zależności od potrzeb i fantazji, takim pilotem możesz aktywować/dezaktywować alarm (wygodne, jeśli alarmem objęty jest i garaż), ale taki pilot może też zastąpić ci częściowo ten manipulator z poddasza, można nim też sterować bramą.

J.

Druga rzecz - dołożyłbym tu (tak, wiem, budżet, ale to już nie jest wielki koszt) obsługę pilota. W zależności od potrzeb i fantazji, takim pilotem możesz aktywować/dezaktywować alarm (wygodne, jeśli alarmem objęty jest i garaż), ale taki pilot może też zastąpić ci częściowo ten manipulator z poddasza, można nim też sterować bramą.

Rozumiem, że można też sterować roletami i oświetleniem budynku? Jaki pilot polecasz? Czy konieczne jest dokupienie do zestawu sterownika dla pilota?

Jeśli będziesz miał takie życzenie, możesz tymże pilotem nawet podlewanie ogródka uruchamiać. Co konkretnie dokupić, to może niech się wypowiedzą profesjonaliści, ja alarmowym amatorem jestem, ale nam mój gust do tego twojego zestawu należałoby dorzucić kartę odbiornika 433MHz INT-RX (około 200zł, w komplecie zwykle są dwa piloty, każdy kolejny : <50zł). Z tym urządzeniem otrzymujesz możliwość sterowania sześcioma funkcjami.

J.

Jeśli instalację masz przygotowaną pod sterowanie centralne (kable sterujące z rolet w rozdzielni), to tak.

Instalacja jest w przygotowaniu. Zastanawiam się w co na tym etapie zainwestować, co przyniesie korzyści a co pominąć. Mam na myśli połączenie systemu alarmowego z namiastką domu inteligentnego. Większość prac będę wykonywał sam ale chętnie poczytam o tym co polecacie a co omijać.

jaremy: ja bym wymienił w tym zestawie przede wszystkim GPRS-T2, na GPRS-T1, chyba że bardzo Ci zależy na możliwości wykonania jakiejś akcji z telefonu (T2 ma jedno wyjście sterowane przez SMS lub CLIP), za to nie zależy Ci na ilości komunikatów monitoringowych (T2 może wygenerować tylko 5, a T1 aż 32 różne wiadomości - IMHO bardzo przydatne do weryfikacji źródeł alarmu)

Przeczytałem sobie ten wątek, notując na boczku co ciekawsze rzeczy.

Dzięki wam udało mi się samodzielnie zainstalować i skonfigurować centralę satel integra.

Swoje zapiski wstępnie uporządkowałem i zamieściłem tutaj jako "koncentrat wiedzy alarmowej", może się jeszcze komuś przydadzą.

http://domkopedia.pl/index.php/Instalacja_alarmowa

jaremy: ja bym wymienił w tym zestawie przede wszystkim GPRS-T2, na GPRS-T1, chyba że bardzo Ci zależy na możliwości wykonania jakiejś akcji z telefonu (T2 ma jedno wyjście sterowane przez SMS lub CLIP), za to nie zależy Ci na ilości komunikatów monitoringowych (T2 może wygenerować tylko 5, a T1 aż 32 różne wiadomości - IMHO bardzo przydatne do weryfikacji źródeł alarmu)

zależy mi na tym aby centrala powiadomiła mnie o wtargnięciu sms i ewentualnie, żeby poprzez sms mógł rozbroić alarm

zależy mi na tym aby centrala powiadomiła mnie o wtargnięciu sms i ewentualnie, żeby poprzez sms mógł rozbroić alarm

Dość niebezpieczna decyzja. Rozbrajając całkowicie cały dom przez sms czy mobilną aplikację nie masz podglądu domu, więc nie wiesz komu otwierasz oraz nie wiesz w jakim stanie jest system alarmowy. Chyba, że ma to służyć np. pomocy dziecku przy wejściu/wyjściu z domu. W każdym razie osobiście nie polecam.

Co do pilota, dokładnie tak jak pisali koledzy, można zintegrować pilot do bramy wjazdowej, garażowej z system alarmowym. Np. przy sytuacji wejścia do domu, otwierając garaż włącza Ci się opóźnienie w nim, po to żebyś spokojnie wjechał, wysiadł i poprzez manipulator rozbroił resztę budynku.

Edytowane przez adwlodar

Jarku powiem ci, że ja jestem zielony w tym temacie, dlatego prośba do Was abyście mi podpowiedzieli czy jest ok lub ewentualnie co można dać innego tak abym nie zbankrutował. za ten zestaw co wypisałem firma krzyknęła 2.650,00 zł plus usługa

A ile za usługę.....???

Dość niebezpieczna decyzja. Rozbrajając całkowicie cały dom przez sms czy mobilną aplikację nie masz podglądu domu, więc nie wiesz komu otwierasz oraz nie wiesz w jakim stanie jest system alarmowy. Chyba, że ma to służyć np. pomocy dziecku przy wejściu/wyjściu z domu. W każdym razie osobiście nie polecam.

Co do pilota, dokładnie tak jak pisali koledzy, można zintegrować pilot do bramy wjazdowej, garażowej z system alarmowym. Np. przy sytuacji wejścia do domu, otwierając garaż włącza Ci się opóźnienie w nim, po to żebyś spokojnie wjechał, wysiadł i poprzez manipulator rozbroił resztę budynku.

u mnie w WRL wysyłając zaprogramowane polecenie sms w 5 sekund dostaję info o stanie systemu. Raczej dla zabawy nie będzie sobie wysyłał sms-ów to ja nie rozumiem co jest w tym takiego niebezpiecznego? Dla mnie rozbrajanie z pilota jest bardziej niebezpieczne ale tylko w sytuacji kiedy zaginie lub zostanie skradziony...

A co sądzicie o tej nowej serii centralek Integra PLUS? czy prócz portu USB zamiast RS232 są jeszcze jakieś istotne różnice?

Chodzi mi zwłaszcza o 128 PLUS, bo cały czas się waham, czy kupować WRL, czy jednak zaoszczędzić kilka stówek kupując zwykłą 128 i moduł GPRS. Póki co skłaniałem się ku WRL, ale może coś z tego PLUSa mnie przekona do siebie?

J.

memekt, masz prawo do takiego zdania. Ja słyszałem już z kilku źródeł, że generalnie nie powinno się uzbrajać/rozbrajać całkowicie systemu zdalnie. Opóźniać daną strefę, a i owszem, czemu nie.

Jeśli pilot zostanie skradziony, to i tak ma dostęp tylko do strefy opóźnionej, czyli garażu.

memekt, masz prawo do takiego zdania. Ja słyszałem już z kilku źródeł, że generalnie nie powinno się uzbrajać/rozbrajać całkowicie systemu zdalnie. Opóźniać daną strefę, a i owszem, czemu nie.

Jeśli pilot zostanie skradziony, to i tak ma dostęp tylko do strefy opóźnionej, czyli garażu.

wiem, że mam i dlatego korzystam :)

A z powyższym się całkowicie zgadzam.

Przeczytałem sobie ten wątek, notując na boczku co ciekawsze rzeczy.

Dzięki wam udało mi się samodzielnie zainstalować i skonfigurować centralę satel integra.

Swoje zapiski wstępnie uporządkowałem i zamieściłem tutaj jako "koncentrat wiedzy alarmowej", może się jeszcze komuś przydadzą.

http://domkopedia.pl/index.php/Instalacja_alarmowa

WOW! Poświęciłeś osobny rozdział na moje wywody :cool:

Dziękuję :)

Kawał dobrej i potrzebnej roboty! :yes:

Pozwolę sobie wtrącić swoją opinię ;)

Co do pilota zgadzam się - bezpieczniej jest włączać pilotem tylko blokadę na czas. Jeśli po upływie czasu blokady system nie zostanie rozbrojony kodem, to włącza się alarm.

Jeśli chodzi o sterowanie SMS czy aplikację mobilną, to uważam, że warto mieć zaprogramowany taki sposób obsługi.

Trzeba tylko pamiętać o zabezpieczeniu samego telefonu (blokada na hasło lub znak kreślony na wyświetlaczu).

Sam korzystam z aplikacji i nie uważam, żeby to było niebezpieczne.

W końcu zabezpieczam tylko dom, a nie nie wiadomo co ;)

A co sądzicie o tej nowej serii centralek Integra PLUS? czy prócz portu USB zamiast RS232 są jeszcze jakieś istotne różnice?

Chodzi mi zwłaszcza o 128 PLUS, bo cały czas się waham, czy kupować WRL, czy jednak zaoszczędzić kilka stówek kupując zwykłą 128 i moduł GPRS. Póki co skłaniałem się ku WRL, ale może coś z tego PLUSa mnie przekona do siebie?

J.

Integra 128 PLUS, to centrala 128 dostosowana do wymagań normy EN50131 klasa Grade 3 - nie przydatna w domu.

Zdecydowanie lepiej w domu zamontować Integrę 128 WRL