Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Proszę zerknijcie na graty, które zaproponowała mi jedna z firm i podpowiedzcie czy ewentualnie można coś dać innego:

Płyta centrali alarmowej INTEGRA-64 SATEL

Obudowa z zasilaczem INT-64OBU PULSAR

Akumulator 12V/17AhEUROPOWER

Klawiatura z wywietlaczem LCD INTKLCDGR SATEL (na dole klawiatura główna, na górze klawiatura dodatkowa)

Cyfrowa czujka podczerwieni NEXT QUES VISONIC (10szt.)

Czujka dualna NEXT DUO VISONIC (1 szt.)

Czujka gazu DG-1ME SATEL (1 szt.)

Sygnalizator wewnętrzny SPW-100 SATEL

Sygnalizator zewnętrzny SPL-2010R SATEL

Konwerter monitoringu GPRS/SMS GPRS-T2 SATEL

Antena do modułu GSM 900/1800 SATEL

Ja np. zamiast w/w sygnalizatora zewnętrznego dałbym sygnalizator satel spl-2030R.

Jeśli możecie piszcie czy zestaw jest ok czy coś zmienić

Panowie podpowiedzcie. wcześniej pisałemm, że jeden fachura (ten zestaw powyżej) proponowal mi integre 64, a drugi zaproponował mi integre 32 z rozbudową (stwierdzil że nie ma sensu wydawać kasy na integre 64) - jak dostanę wykaz gratów to również wrzucę. Ale wstępnie chciałbym poznać waszą opinię.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki za pomocna odpowiedz. Jakbym kiedykolwiek montował kontraktony to pewnie bym wiedzial, ale ze nie montowalem nigdy, to pytam, bo chyba po to to forum jest. A nie chce kupic kilkadziesiat kontrakotow a potem je wyrzucić bo no nie będą pasowac, a widzialem ze _ZBYCHU pisal ze nie wszystkie kontrakotny pasuja do wszystkich profili, wiec wole sie upewnic.

A jakie kotraktony polecacie do drewnianych okien dachowych Fakro ?

Proszę zerknijcie na graty, które zaproponowała mi jedna z firm i podpowiedzcie czy ewentualnie można coś dać innego:

Płyta centrali alarmowej INTEGRA-64 SATEL

Obudowa z zasilaczem INT-64OBU PULSAR

Akumulator 12V/17AhEUROPOWER

Klawiatura z wywietlaczem LCD INTKLCDGR SATEL (na dole klawiatura główna, na górze klawiatura dodatkowa)

Cyfrowa czujka podczerwieni NEXT QUES VISONIC (10szt.)

Czujka dualna NEXT DUO VISONIC (1 szt.)

Czujka gazu DG-1ME SATEL (1 szt.)

Sygnalizator wewnętrzny SPW-100 SATEL

Sygnalizator zewnętrzny SPL-2010R SATEL

Konwerter monitoringu GPRS/SMS GPRS-T2 SATEL

Antena do modułu GSM 900/1800 SATEL

Ja np. zamiast w/w sygnalizatora zewnętrznego dałbym sygnalizator satel spl-2030R.

Jeśli możecie piszcie czy zestaw jest ok czy coś zmienić

we wcześniejszym poście (powyżej ) jedna z firm zaproponowała mi powyższy zestaw. dzisiaj otrzymałem kolejną wycenę w której są następujące graty:

- Płyta centrali INTEGRA64 od 16 do 64 wejść

- Obudowa metalowa

17/TRZ50/Satel CA-64 AWO256

- Manipulator LCD do central

INTEGRA INT-KLCD-GR

- Akumulator ALARMTEC

12V 7Ah

- Czujnik PIR cyfrowy,SWAN QUAD 15/25 KG - CROW

- Czujka PIR Bosch Blue Line P1ISC BPR2 W12

- Czujka dualna PIR + MWKX15DT z uchwytem

- Czujnik IRM 120C PIR+MW SIEMENS

- Sygnalizator zewn. SPL5010R SATEL

- Czujka gazu LPG (propan-butan) DG-1 LPG

- Czujka czadu (tlenku węgla)DG-1 CO

podpowiedzcie mi, która z tych ofert jest lepsza

przypomnę że w domu planuję 10 czujek, 2 klawiatury, syrena zewnętrzna, syrena wewnętrzna, powiadamianie sms, czujka czadu (tu również pojawia się pytanie czy dać czujkę gazu skoro będę miał kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania.

Z góry wszystkim dziękuję za odpowiedzi

Dzieki za pomocna odpowiedz. Jakbym kiedykolwiek montował kontraktony to pewnie bym wiedzial, ale ze nie montowalem nigdy, to pytam, bo chyba po to to forum jest. A nie chce kupic kilkadziesiat kontrakotow a potem je wyrzucić bo no nie będą pasowac, a widzialem ze _ZBYCHU pisal ze nie wszystkie kontrakotny pasuja do wszystkich profili, wiec wole sie upewnic.

A jakie kotraktony polecacie do drewnianych okien dachowych Fakro ?

Nie, nie po to jest forum. Forum jest po to, żeby pomóc coś zasugerować. Jak wiesz, instalatorów jest tutaj bardzo mało, a prawdopodobieństwo, że ktoś z użytkowników ma takie same okna jak Ty jest również niewielka. Więc po to producent udostępnia rysunki profili wraz z wymiarami, żeby sobie nawet i kupić jedną sztukę kontaktrony i pomierzyć, jeśli nie wierzy się rysunkom. Na wcześniejszych stronach kilka razy różni użytkownicy polecali kontaktrony Bosch. Również do okien dachowych.

jeremy, moje spostrzeżenia:

1.Nie wiem jak wygląda bilans prądowy Twojego systemu, ale wydaje się, że na akumulator 7Ah przyjęto mały czas pracowania na tym źródle.

2. Po co Ci sygnalizaotor wewnętrzny?

3. Sygnalizator zewnętrzny najlepiej z własnym zasilaniem, np. SD-3001 R albo ostatnia nowość ze stajni Satela.

4. Jestem ciekaw dlaczego zastosowano 2 typy czujek dualnych i PIR.

_ZBYCHU pisal ze nie wszystkie kontrakotny pasuja do wszystkich profili, wiec wole sie upewnic.

Owszem, oto przykłady profili - pułapek:

http://zbychdom.republika.pl/rozne/Profile_pulapki.jpg

Poza tym bywają profile ze skośnymi wzmocnieniami stalowymi w których szalenie trudno się wierci, bo wiertło zjeżdża po skośnej ściance wzmocnienia, albo w porządnych oknach antywłamaniowych wzmocnienia stalowe o grubości ścianki 3 mm...

Dzieki _ZBYCH_, a juz mi sie oberwalo ze glupie pytanie zadaje, i ze nie sa to pytania na forum, jeszcze raz okazalo ze warto być dociekliwym, a glupich pytan nie ma sa tylko glupie odpowiedzi. Pozdrawiam wszyskich mnie krytykujacych :)

Wracajac do tematu, z tego co widze to alphaline taką pułapką nie jest (chodz blisko mu do nich)

pobrane.jpg

A jak powinna moze bym max odleglosc pomiedzy czujka a magnesem, bo widze tam dosc duzo miejsca czy nie za duzo?

pobrane.jpg

Edytowane przez titanek

titanek, rozumiem, że ta aluzja to do mnie... Nie krytykowałem Cie. Podałem Ci polecany produkt, a potem napisałem jak możesz odpowiedzieć sobie sam na to pytanie (analizując wymiary, rysunki). Jeżeli odebrałeś to jako nagonkę, to zupełnie niepotrzebnie. Również pozdrawiam :)

Co do odległości... Tutaj chyba każdy kontaktron może zachowywać się na swój sposób, a raczej magnes. Oczywiście zależy to również od np. temperatury. To chyba tylko wydaje się, że jest tam dużo miejsca. Wątpię czy będzie potrzeba zastosowania silnych magnesów np. neodymowych, ale niech fachowcy ocenią. Chociaż pod względem miejsca, może właśnie one będą najlepsze.

Edytowane przez adwlodar

Dzieki _ZBYCH_, a juz mi sie oberwalo ze glupie pytanie zadaje, i ze nie sa to pytania na forum, jeszcze raz okazalo ze warto być dociekliwym, a glupich pytan nie ma sa tylko glupie odpowiedzi. Pozdrawiam wszyskich mnie krytykujacych :)

Wracajac do tematu, z tego co widze to alphaline taką pułapką nie jest (chodz blisko mu do nich)

A jak powinna moze bym max odleglosc pomiedzy czujka a magnesem, bo widze tam dosc duzo miejsca czy nie za duzo?

W Twoim profilu odległość jest spora, więc lepiej zastosuj kontaktron Bosch CMINI ze specjalnym, dużym magnesem pastylkowym.

Profil.jpg

Słusznie się oberwało, bo nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia jakie ma wymiary polecony Bosch, a przekrój okna prezentujesz dopiero teraz. Twoim zdaniem wszyscy mieli zacząć szukać jak wygląda ten profil i zastanawiać się za ciebie jak tam ten kontaktron wsadzić?

Jeśli byś napisał w stylu: "Patrzyłem na dokumentację okna oraz kontaktronów i wydaje mi się że ........, ale jeśli ktoś ma okna na takim profilu i mógłby potwierdzić moje spostrzeżenia, byłbym wdzięczny.". Prawda że inaczej brzmi? ;-)