bluenet 24.05.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 W czasie rozmów o systemach alarmowych ktoś poddał pod wątpliwość montowanie kontaktronów na rzecz czujek ruchu (zewnętrznych) oraz wewnętrznych. Co sądzicie o takim pomyśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.05.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 To mniej więcej tak, jakby ktoś poddał w wątpliwość zamykania zamków w samochodzie, bo przecież jest immobiliser i stacyjka, a poza tym auto na strzeżonym parkingu stoi. Można, oczywiście. Ale po co się dodatkowej, niedrogiej w dodatku bariery pozbawiać, która może przydać się i do innych tematów (kontrola pozamykania okien w domu przed wyjsciem) J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 24.05.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Tak jak napisał Jarek.P, te dwa systemy stanowią idealne uzupełnienie się w instalacji alarmowej. Jednak to kontaktrony są podstawą instalacji obwodowej. Czujniki ruchu (zwłaszcza zewnętrzne) to tylko dodatkowe zabezpieczenie. Dodatkowo warto nadmienić, że nawet przy najlepszych czujnikach ruchu nie będziesz miał swobody poruszania się po domu w czasie gdy system jest w trybie dozoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.05.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Dodatkowo warto nadmienić, że nawet przy najlepszych czujnikach ruchu nie będziesz miał swobody poruszania się po domu w czasie gdy system jest w trybie dozoru. miałem bardziej na myśli zewnętrzne czujki ruchu zamontowane wokół domu które informują o przebywającym w tym miejscu obiekcie zanim zacznie łomem dobierać się do okien...po co wtedy kontaktrony skoro w momencie pojawienia się na posesji obcego zostanę poinformowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.05.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Po co zamykać samochód, skoro stoi na strzeżonym parkingu? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 24.05.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 miałem bardziej na myśli zewnętrzne czujki ruchu zamontowane wokół domu które informują o przebywającym w tym miejscu obiekcie zanim zacznie łomem dobierać się do okien...po co wtedy kontaktrony skoro w momencie pojawienia się na posesji obcego zostanę poinformowany? Zostaniesz poinformowany i co? Po co wgl alarm wewnetrzny, jak wystarcza czujniki zewnetrzne? Podlaczajac system zewnetrzny do agencji ochrony (przy zle zamontowanym) bedziesz placil setki za nieuzasadnione przyjazdy. Jest to tylko dodatkowe zabezpieczenie, dajace nam przewage nad intruzem w postaci czasu i nadzieja ze zrezygnuje on gdy np razem z alarmem wlaczy sie na pewien czas cale oswietlenie w kolo domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.05.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 bedziesz placil setki za nieuzasadnione przyjazdy. przy czasie jaki firma ochroniarska ma na przyjazd, koleś zdąży obrobić mieszkanie kilka razy... Wracając do tematu: Po co zamykać samochód, skoro stoi na strzeżonym parkingu? No właśnie po co? Dla własnego dobrego samopoczucia? Patrzę na problem, nie z punktu widzenia firmy ochroniarskiej tylko mojego. Załóżmy, że praktycznie cały czas największej aktywności złodziei czyli wieczorem i w nocy oraz nad ranem przebywam w domu. Gdy ktoś pokona moje ogrodzenie i znajdzie się w bliskiej odległości okien czy drzwi, chcę zostać zbudzony subtelnym sygnałem, następnie włączam telewizor na którym mam podgląd obrazu z kamery z tego obszaru w którym uaktywnił się czujnik. Widzę wtedy czy to świstak, nutra czy może pijany sąsiad który pomylił domy. Pytam więc na kiego grzyba mi kontaktrony w oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 24.05.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 1.Masz mozliwosc kontrolowania okien przy wychodzeniu z domu. 2. Czujniki zewnetrzne moga byc pobudzane celowo. Po pewnym czasie, nawet sasiedzi Ci beda zwracali uwage ze ciagle sie u Ciebie syrena wlacza. W koncu je wylaczysz i zostaniesz z niczym. Jak juz wspomnialem to nie jest kwestia albo albo. Poczekaj na Zbycha, moze on Ci to lepiej wytlumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 24.05.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Słusznie się oberwało, bo nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia jakie ma wymiary polecony Bosch, a przekrój okna prezentujesz dopiero teraz. Twoim zdaniem wszyscy mieli zacząć szukać jak wygląda ten profil i zastanawiać się za ciebie jak tam ten kontaktron wsadzić? Jeśli byś napisał w stylu: "Patrzyłem na dokumentację okna oraz kontaktronów i wydaje mi się że ........, ale jeśli ktoś ma okna na takim profilu i mógłby potwierdzić moje spostrzeżenia, byłbym wdzięczny.". Prawda że inaczej brzmi? Pierwsze co, to sprawdzilem wymiary, jednak dla kogos kto nie widzial kontraktona na oczy same wymiary nic nie mowia. Profil alphaline veki jest profilem tak popularnym ze jezeli ktos montuje alarmy na pewno wie jakie kontraktony mozna w nim zastosować. Dlaczego zawsze najwięcej maja to powiedzenia Ci , ktorzy nie odpowiadaja na zadane pytanie.(nie mam tu na mysli Cieibe adwlodar bo to ty mi poleciłes te kontraktony) _ZBYCH nie rzucal sie ze pytanie zle brzmi , ze jest sformulowane tylko po prostu odpowiedzial. Ale tak to juz jest za najwiecej krytukuja Ci ktorzy niezbyt duzo wiedza i tylko tym sie moga wybic ponad tlum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 24.05.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 W Twoim profilu odległość jest spora, więc lepiej zastosuj kontaktron Bosch CMINI ze specjalnym, dużym magnesem pastylkowym. [ATTACH=CONFIG]191321[/ATTACH] Dzieki, a czy takie magnesy sa w komplecie z czujnikiem, czy trzeba osobno kupic ? Znalazlem kilka sklepów z tymi kontraktonami, ale nic tam nie pisze o magnesach, patrzac jednak na paramety rożnia sie dystansem (szczelina), moze to wlasnie swiadczy jaki tam jest magnes zastosowany? Tutaj 12,7mm http://www.sklep.arm.pl/czujnik-magnetyczny-bosch-cmini10db-brazowy-p-142.html Tutaj 20mm http://www.itchome.pl/miniaturowy-kontaktron-czolowy-brazowy-bosch-isn-cmini-10db-p440.html a tu 12 - 25 mm http://www.sklepadserwis.pl/towar/846/czujnik-magnetyczny-bosch-isn-cmini-10b-brazowy.html W pierszych dwoch sklepach magnesy wygldaja identycznie, a w trzecim manges na zdjeciu jest wiekszy, czy to moze byc manges pastylkowy ? Az jutro pojade do sklepu i zmierze na wystawce jaka dokladnie jest dleglość w moim profilu miedzy oknem a futryna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 25.05.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się, że na 3 linku pokazany jest magnes oryginalny Boscha, z tym, że do wpuszczenia. U Ciebie moim zdaniem nie ma miejsca na taki magnes. Nie wiem dlaczego jest taka rozbieżność w pierwszych dwóch linkach. Wymiary magnesów są identyczne. Chyba te magnesy były kiedyś tutaj wklejane: http://www.magnesy.eu/mp-8-x-63,5-x-3--n35---magnes-neodymowy-t-1866.html Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.05.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Wszystkie podane strony www mowia prawde :http://resource.boschsecurity.com/documents/Data_sheet_enUS_2645465099.pdf Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.05.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Wszystkie podane strony www mowia prawde : http://resource.boschsecurity.com/documents/Data_sheet_enUS_2645465099.pdf Fantom Nie wszystkie itchome mija się z prawdą: http://resource.boschsecurity.com/documents/Data_sheet_enUS_2652934795.pdf Edytowane 25 Maja 2013 przez _ZBYCH_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 25.05.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Taki maly kontrakton i tyle problemów. Mierzyłem dzis szczeline miedzy oknem a futryna , jest ok 18mm, ale sprzedawca mi powiedzial ze da sie na zawiasach to zmniejszyc. Ja raczej nie bede opuszczal okien tylko dlatego zeby kontrakton lapal awet jakby magnes wystawal 2 mm i czujka dwa to dalej jest 14. A dlaczeg oorginalny magnes BOSCH u mnie nie podejdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.05.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 A dlaczeg oorginalny magnes BOSCH u mnie nie podejdzie ? Bo się nie zmieści - masz stalowy profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 26.05.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Wielkie dzieki Czyli jak kupie magnesik ze strony podanej od adwlodara i zamontuje zamiast tego, to powinno wszysko byc ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.05.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Wielkie dzieki Czyli jak kupie magnesik ze strony podanej od adwlodara i zamontuje zamiast tego, to powinno wszysko byc ok ? Ten może być za mały do okna PCV z taką szczeliną (nawet jeśli początkowo będzie działał, to może puszczać np. przy uchylaniu okna, kiedy szczelina jest jeszcze większa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 27.05.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 A wiec 10-tka powinna wystarczyć czy dalej za malo ? http://www.magnesy.eu/mp-10-x-73,5-x-3--n35---magnes-neodymowy-t-1821.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 27.05.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 A wiec 10-tka powinna wystarczyć czy dalej za malo ? http://www.magnesy.eu/mp-10-x-73,5-x-3--n35---magnes-neodymowy-t-1821.html Nie wiem dlaczego tak kombinujesz. Kup CMINI z pastylkowym magnesem (nie wpuszczany) i w razie problemów z odległością lekko go opuść na jakimś dystansie (rurka + dłuższy wkręt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.05.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 A wiec 10-tka powinna wystarczyć czy dalej za malo ? http://www.magnesy.eu/mp-10-x-73,5-x-3--n35---magnes-neodymowy-t-1821.html Wysłałem na PW link do odpowiednich czujników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts