jwzp 27.05.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Panowie potrzebuję podpowiedzi. Niby chodzi o oświetlenie, ale tak naprawdę o czujnik PIR... W podbitce montowane będzie oświetlenie, które ma być wyzwalane za pomocą czujników umieszczonych na podbitce dachu.Oświetlenie nie ma być załączane bezpośrednio przez czujniki ruchu (czyli niepotrzebne są wersje wysokonapięciowe), a pośrednio za pomocą modułu sterującego. Czyli idzie sobie kabelek z podbitki do modułu ster., a dopiero moduł ster. podaje napięcie na obw. oświetleniowy. W związku z tym wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie na 4 rogach dachu na podbitce zwykłych czujników PIR (sufitowych), które, podawałyby sygnał do załączenia oświetlenia: http://img832.imageshack.us/img832/8806/dach.png Czy Waszym zdaniem czujnik sufitowy ruchu CROW TLC 360 będzie w tym przypadku dobrym rozwiązaniem? Jeśli nie, to co za PIR proponujecie na takie rozwiązanie?Za wszelkie podpowiedzi i (konstruktywne) słowa krytyki z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 27.05.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Napisałeś, że chodzi o oświetlenie sterowane modułem sterującym. To po co Ci użycie alarmowego czujnika ruchu?Ten Crow jest zasilany napięciem 8-16 V DC, jeśli nie będzie on podłączony do alarmu to komplikuje instalację. Nie prościej użyć coś w rodzaju:http://allegro.pl/czujnik-ruchu-z-zewnetrznym-sensorem-360-or-cr-211-i3215654717.html"Chodzi" na 230V i kosztuje prawie 4 razy mniej niż Crow... Co prawda klasa ochronności to tylko IP20 ale w podprzybitce powinno być sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 27.05.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Dzieki _ZBUCHU i kolorado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwzp 28.05.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Napisałeś, że chodzi o oświetlenie sterowane modułem sterującym. To po co Ci użycie alarmowego czujnika ruchu? Ten Crow jest zasilany napięciem 8-16 V DC, jeśli nie będzie on podłączony do alarmu to komplikuje instalację. Nie prościej użyć coś w rodzaju: http://allegro.pl/czujnik-ruchu-z-zewnetrznym-sensorem-360-or-cr-211-i3215654717.html "Chodzi" na 230V i kosztuje prawie 4 razy mniej niż Crow... Co prawda klasa ochronności to tylko IP20 ale w podprzybitce powinno być sucho No właśnie dlatego myślałem o alarmowym czujniku ruchu, aby to oddzielny moduł sterujący na podstawie sygnałów z tych 4 czujników decydował o zapaleniu oświetlenia podbitki. A dla modułu sterującego/alarmu czy czegoś podobnego, zwykła niskonapięciowa czujka alarmowa jest chyba lepszym rozwiązaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 28.05.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jeśli to centralka alarmowa ma pełnić rolę tego "modułu sterującego" to zastosowanie takiej czujki ma sens, w innym przypadku - według mnie - niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwzp 28.05.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 No mi tu raczej nie o sens, tylko o ten czujnik chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 29.05.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Czujniki alarmowe mają pewne opóźnienie związane z eliminacją fałszywych alarmów. W związku z tym mogą kiepsko nadawać się do załączania oświetlenia, które na ogół powinno być załączane natychmiast. Inna sprawa to pole widzenia - często jest wymagane inne pole widzenia do alarmu, inne do załączania oświetlenia. To takie luźne przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
itsmeagain 02.06.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 witam, probuje skonfigurowac w miare prosty zestaw alarmowy oparty o satel integra 128... na probe podlaczylem jedna czujke NC, syrene alarmowa oraz manipulator... podlaczylem zasilanie i wszystko jak na razie dziala w miare ladnie z wyjatkiem tego, ze czujka nie wyzwala syreny z nieznanego mi powodu... 1. czujka skonfigurowana jako NC zwykla2. wyjscia OUT3 i OUT4 syreny skonfigurowane jako 'alarm wlamaniowy' nie rozumiem za bardzo dlaczego jedyna przyczyna, dla ktorej syrena 'warczy' jest odciecie zasilania od centrali... czy jest gdzies jakis dobry tutorial jak konfigurowac centrale w roznych topologiach..? gdzies popelniam jakis blad, ktorego nie jestem swiadomy... czy ktos mialby jakies sugestie...? (wiem, ze to podstawowe problemy na jakie napotkalem i laickie pytania ale chcialbym sie czegos nauczyc) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 03.06.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 witam, probuje skonfigurowac w miare prosty zestaw alarmowy oparty o satel integra 128... na probe podlaczylem jedna czujke NC, syrene alarmowa oraz manipulator... podlaczylem zasilanie i wszystko jak na razie dziala w miare ladnie z wyjatkiem tego, ze czujka nie wyzwala syreny z nieznanego mi powodu... 1. czujka skonfigurowana jako NC zwykla 2. wyjscia OUT3 i OUT4 syreny skonfigurowane jako 'alarm wlamaniowy' nie rozumiem za bardzo dlaczego jedyna przyczyna, dla ktorej syrena 'warczy' jest odciecie zasilania od centrali... czy jest gdzies jakis dobry tutorial jak konfigurowac centrale w roznych topologiach..? gdzies popelniam jakis blad, ktorego nie jestem swiadomy... czy ktos mialby jakies sugestie...? (wiem, ze to podstawowe problemy na jakie napotkalem i laickie pytania ale chcialbym sie czegos nauczyc) pozdrawiam Warczenie jest spowodowane brakiem rezystora w sygnalizatorze. I dzieje się to właśnie po odcięciu zasilania. Wejdź na stronę producenta sygnalizatora (ja nie wiem jaki zakupiłeś), powinien mieć instrukcję podłączenia. A może to Satel (???). Oni na 100% publikują te schematy. Daj znać czy pomogło. Co do braku wyzwalania sygnalizatora - po prostu zweryfikuj swoje podłączenia do sygnalizatora z instrukcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 09.06.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 ItsmeagainI jak tam walka? Udało się zlikwidować warczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstolarczyk 13.06.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witam wszystkich Mam czujke w wiatrołapie która patrzy na manipulator i zawsze jak uzbrajam system to mam informacje że naruszone sa wejścia i musze sprawdzić co jest naruszone. Wiem ze mozna wyłaczyć sprawdzanie globalnie, ale tego chciałbym uniknąć. W jaki sposob mozna wylaczyc sprawdzanie naruszenia jednej czujki w momencie wlaczania czuwania ? Czy jest to mozliwe w wersji softu: 1.10 PL 2012-04-12 ? Mam centrale: Integra 128 WRL Planowalem zrobic tak jak pisal _ZBYCH_ ------------zeby wszystko dac do jednej strefy i PIR-y, które mają nie działać w nocy programujesz jako Typ Reakcji 3 - Wewnętrzna opóźniona. Do PIR-a na wejściu do domu zaprogramowac odpowiedni czas zwłoki (w normalnym trybie to naruszenie kontaktronu na drzwiach włącza dopiero to opóźnienie na PIR-a) a pozostałe PIR-y w strefie nocnej zaprogramowac z czasem opóźnienia 1 sek.System na noc uzbrajac przez 3#. Efekt - automatycznie blokują się PIR-y zaprogramowane jako linie wewnętrzne i wyłącza się opóźnienie na wejście (złodziej otwierając drzwi natychmiast wyzwala alarm). Przy uzbrojeniu systemu w trybie wyjścia z domu (0# lub 1#) wszystkie PIR-y działają, ale PIR na wejściu ma dłuższe opóźnienie - pozostałe w trakcie czasu na wejście mają 1 sek. opóźnienia.------------ Jednak problem jest taki ze nie mam kontaktrona na drzwiach wiec nie zmieni mi to mojej sytuacji bo i tak zlodziej bedzie mial czas na wylaczenie alarmu Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 14.06.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Czy aby przypadkiem nie blokujesz tego wejścia wychodząc z domuWnioskuję to z tego, że system NAKAZUJE ci (tj nie masz innego wyboru) sprawdzić naruszone wejścia Jeżeli nie wybierzesz opcji "Sprawdzaj przy załączeniu" to wprawdzie Integra cię poinformuje o naruszeniu ale nie musisz przeglądać naruszonych wejść tylko od razu wybrać uzbrojenie alarmu. Jeżeli naruszone są wejścia z ustawioną opcją "Sprawdzaj przy załączeniu" to bez zablokowania wejścia nie pozwoli ci uzbroić - nie pokaże się opcja uzbrojenia alarmu. Po tym można się zorientować że to wyłącznie ta czujka w wiatrołapie jest naruszona. Daj znać czy o to ci chodziło? Edytowane 14 Czerwca 2013 przez hal9 stylistyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 18.06.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 a pytanie z innej beczki, jak poprowadzić sygnał z kamery, tak aby pokazywał obraz zarówno na centralce w domu ale również na ekranie LCD??tak aby przy dzwonku od furtki sygnał przełączał sie automatycznie na ekranie tv ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 19.06.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 a pytanie z innej beczki, jak poprowadzić sygnał z kamery, tak aby pokazywał obraz zarówno na centralce w domu ale również na ekranie LCD?? tak aby przy dzwonku od furtki sygnał przełączał sie automatycznie na ekranie tv ?? Temat na inny wątek, ale: Modulator+sumator TV i masz sygnał wpuszczony do instalacji telewizyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 19.06.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Moglibyscie mi powiedziec jak zamontować kontraktony w oknie polaciowym, aby mona bylo rozróżnić uchyl od otwarcia ? Chodzi mi narazie o same umiejscowienie kontraktonow w oknie, bez podłączania. (Kontrakotny bosh c-mini - od _ZBYCH_- dzieki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 20.06.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 hal9 zatem uzywając modulatora + sumatora tv bedzie sygnał na tv.i pytanie, czy będzie się załaczał automatycznie na ekranie w momencie dzwonka do drzwi i wyłączy sie po otwarciu lub zakończeniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.06.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Moglibyscie mi powiedziec jak zamontować kontraktony w oknie polaciowym, aby mona bylo rozróżnić uchyl od otwarcia ? Chodzi mi narazie o same umiejscowienie kontraktonow w oknie, bez podłączania. (Kontrakotny bosh c-mini - od _ZBYCH_- dzieki) No musisz dwa w kazdym oknie zamontowac. Jeden jak blisko zawiasu (nie zareaguje na uchylenie), a drugi jak najdalej od zawiasu (przy malym wychyleniu juz zareaguje). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.06.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 hal9 zatem uzywając modulatora + sumatora tv bedzie sygnał na tv. i pytanie, czy będzie się załaczał automatycznie na ekranie w momencie dzwonka do drzwi i wyłączy sie po otwarciu lub zakończeniu?? Jak masz TV,lktory w opcjach moze meic ustawienie typu "przelacz na pojawienie sie sygnalu" to tak. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 21.06.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Dzieki szczukot, a da sie w prosty sposob przetestowac kontraktony, bez podpinania ich to instalacji alarmowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 21.06.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Dzieki szczukot, a da sie w prosty sposob przetestowac kontraktony, bez podpinania ich to instalacji alarmowej Urządzenie typu omomierz, bądź bateria z żarówką lub głośniczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts