Pawlo111 02.10.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 O ile mi wiadomo to nie ma styczników bistabilnych. A przekaźniki jak przedmówca zauważył mają małe prądy. Ja korzystam ze styczników NC i NO odpowiednio do długości działania. Szukasz oszczędności w zużyciu energii na cewki styczników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 02.10.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Według http://www.instalacjebudowlane.pl/5856-24-46-styczniki-sm400-firmy-legrand.htmltaki stycznik pożre [równowartość dwóch paczek papierosów] przez rok ciągłej pracy nie liczyłem chwilowo zwiększonych poborów podczas rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_brzytwa_ 02.10.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 O ile mi wiadomo to nie ma styczników bistabilnych. A przekaźniki jak przedmówca zauważył mają małe prądy. Ja korzystam ze styczników NC i NO odpowiednio do długości działania. Szukasz oszczędności w zużyciu energii na cewki styczników? Oszczędności może przy okazji, raczej wolałbym nie mieć pod napięciem cewki stycznika w żadnym ze stanów przez długi czas. Jak masz rozwiązane załączanie obwodów ? Czy jak zazbrajasz alarm to rozłączasz stycznik (wykorzystane styki robocze NO) czy odwrotnie ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 04.10.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Oszczędności może przy okazji, raczej wolałbym nie mieć pod napięciem cewki stycznika w żadnym ze stanów przez długi czas. Jak masz rozwiązane załączanie obwodów ? Czy jak zazbrajasz alarm to rozłączasz stycznik (wykorzystane styki robocze NO) czy odwrotnie ?. Przyjąłem że rzadziej alarm będzie uzbrojony niż nie, stycznik styk NC na obwody które chcę gasić podczas uzbrojenia a styk NO na obwody załączane na krótko niezależnie od uzbrajania. Musisz pamiętać o przewymiarowaniu styczników [wytrzymałość styków większa od zabezpieczeń] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 04.10.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące MICRY Satela: czy jest możliwość włączenia opóźnienia na wejście z pilota? Nigdzie w instrukcjach nie mogę tego wyszukać. Jest możliwość wyłączenia czuwania, ale jak w mieszkaniu. bez komunikacji dwukierunkowej, otrzymać potwierdzenie? Micra ma słabe możliwości konfiguracji, jednak właścicielom zależy na systemie bezprzewodowym. Pozdrawiam,Adrian W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_brzytwa_ 06.10.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Chciałbym dostawać powiadomienie o alarmie na telefon gsm. Co potrzebuję mieć, żeby zrobić to przez sieć gsm ?Planuję Integra 128 .Integra 128wrl trochę droga i nie potrzebuję bezprzewodówki.Planuję moduł eth-1 do komunikacji przez sieć jak najtaniej rozwiązać powiadamianie o alarmie na komórkę? pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 06.10.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Do powiadamiania możesz użyć GPRS-T2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_brzytwa_ 06.10.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) a jaka jest różnica między modułami eth-1 i eth-2 do czego w praktyce można wykorzystać, co ma jeden a nie ma drugi ? Czy dobrze rozumuję, że jak podłączę gprs-t2 to już nie wykorzystam eth-1 (zajęty port rs-232) ? Edytowane 6 Października 2013 przez _brzytwa_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.10.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Do Integry użyj koniecznie GPRS-T1 (lub GSM-LT1, albo wyższe), a nie T2. Żaden moduł GSM/GPRS nie zajmuje portu RS (przynajmniej nie do powiadamiania). ETHM-2 nie ma IMHO żadnego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.10.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Czy są styczniki takie które potrzebują napięcia tylko do zmiany stanu tzn. Chcę wyłączać określone obwody elektryczne na czas nieobecności i włączać jak alarm jest rozbrojony ale nie chcę żeby cewka stycznika była cały czas pod napięciem (obojętnie w jakim stanie stycznika), żeby sterowana była impulsem i zostawała w zmienionym położeniu. Żeby działał na zasadzie podanie napięcia (impulsu) na styk 1 włącz, podanie napięcia na styk 2 wyłącz. Działanie jak zaworu z poniższego linku: http://www.insbud.org/PL/produkt-5878156994969784320/IB-Q15---Zawor-kulowy-przelotowy--odcinajacy,-proporcjonalny,-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN15.html To się nazywa w elektryce przekaźnik (albo i stycznik, choć to nie to samo) bistabilny i jak najbardziej takowe istnieją, ale są dość drogie. No i do wysterowania wymagają wtedy dwóch wyjść z centrali. a możesz jakiś link podać bo jakoś słabo szukam, bistabilne potrzebują zasilania (takie jak do oświetlenia schodowego), potrzebny mi na 230V i styki robocze na min. 25A. Dane techniczne: [*=left]Zużycie energii: 5 W (tylko w czasie zmian położenia)Maks. ciśnienie: 1,6 MPa Zasilanie: 230 V AC (+/-15%) 50/60 Hz A to czemu aż na 25A? Do takiego rozwiązania wystarczy o wiele mniejszy przekaźnik na 230V. Najlepiej zatosować INT-IORSy z zaprogramowanym "wskaźnik czuwania". Oczywiście w stanie NO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.10.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Dlaczego nie polecasz czujek wibracyjnych do zwykłych okien? Otóż czujki wibracyjne przy zwykłych okach są mniej skuteczne od czujek zbicia szyby. Wibracyjne są do pewnych zadań a zbicia do innych. Kolejna sprawa to sposób montażu wibracyjnych nie zawsze będzie tak samo skuteczny (i estetyczny) jak zbicia. Oczywiście to są tylko moje luźne spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_brzytwa_ 07.10.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 A to czemu aż na 25A? Do takiego rozwiązania wystarczy o wiele mniejszy przekaźnik na 230V. Najlepiej zatosować INT-IORSy z zaprogramowanym "wskaźnik czuwania". Oczywiście w stanie NO Chcę wyłączać prawie wszystkie obwody gniazd 230V i całe oświetlenie oraz obwody 3 fazowe kuchni el. na intors trochę dużo wyjść zajmie (obwody z różnych zabezpieczeń RCD) i nie wiem czy wyłączanie obwodów zwłaszcza w kuchni jednak styki przekaźnika nie powinny być przewymiarowane żeby dłużej pochodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Husy 17.10.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Witam,właśnie jestem przed okablowaniem czujników. To co mnie zastanawia to to czy jest jakaś minimalna odległość szafki z alarmem od rozdzielnicy z bezpiecznikami? czy mogą być one zamontowane an tej samej ścianie jedna pod drugą? Odległość boków ok 40cm. Edytowane 17 Października 2013 przez Husy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.10.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Odległości szafek są mało istotne, ważniejsze są odległości przewodów, które do tych szafek trzeba dociągnąć. Oczywiście im szafki bliżej tym trudniej zachować odstępy między przewodami. AFAIK 40cm odstępu między przewodami w zupełności wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Husy 18.10.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Odległości szafek są mało istotne, ważniejsze są odległości przewodów, które do tych szafek trzeba dociągnąć. Oczywiście im szafki bliżej tym trudniej zachować odstępy między przewodami. AFAIK 40cm odstępu między przewodami w zupełności wystarcza. Dzięki za odpowiedz. W tym wątku czytałem ze wystarczy 10cm pomiędzy przewodami (czy tyle tez będzie ok?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.10.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Chcę wyłączać prawie wszystkie obwody gniazd 230V i całe oświetlenie oraz obwody 3 fazowe kuchni el. na intors trochę dużo wyjść zajmie (obwody z różnych zabezpieczeń RCD) i nie wiem czy wyłączanie obwodów zwłaszcza w kuchni jednak styki przekaźnika nie powinny być przewymiarowane żeby dłużej pochodziły. W kuchni (i nie tylko) nie warto wyłączać całych pomieszczeń czy obwodów bo ... wiele urządzeń ma zegarki elektroniczne ale tylko nieliczne mają podtrzymanie przy braku zasilania. Lepszym rozwiązaniem jest wydzielenie obwodów dla urządzeń które mają być wyłączane na pewno a nagle okarze się, że będzie ich bardzo mało w domu. Czy jest potrzeba wyłączać automatycznie piekarnik, czy gniazdka nadblatowe w kuchni? Wątpię. Ale gniazda w prasowalni już owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.10.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Albo odwrotne podejście: może trzeba informację o przepływie prądu podpiąć do linii? Wtedy wychodzisz z domu, załączasz alarm a ten zrzędzi że w obwodzie żelazkowym prąd płynie. Po czwartym razie sklerotyk by się nauczył. Są takie urządzenia, czy trzeba sobie samemu zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorianGray 23.10.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Witam. Planuje budowę instalacji w oparciu o Integre 128 WRL i 2 ekspandery CA-64E (te zasilane z centralki alarmowej).Pytanie:Czy pomysł aby ekspandery znajdowały się w innych pomieszczeniach niż centralka (np na parterze i poddaszu) tak aby do centralki ciągnąć mniej kabli to dobry pomysł? czy raczej ekspandery montuje się w obudowie centralki? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.10.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Oczywiście, że ekspandery montuje się tam, gdzie to wygodniejsze. One mają własne wejścia sabotażowe, więc ich obudowy można zabezpieczyć tak samo jak tą od centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturbo 23.10.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Zapewne macie doświadczenia z instalacjami zakładanymi przez Juwentus (centrala versa-15), stąd mój post. Mam problem z sygnalizatorem M8000P-EBS. Po ostatnim teście zauważyłem, że sygnalizator nie daje sygnałów optycznych. Syrenę słychać. Instalacja miesiąc po gwarancji. Nie wiem czy od razu kupować nowy sygnalizator czy może jakieś żarówki, diody etc. do wymiany. Co radzicie?Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts