arpl 26.10.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Zapewne macie doświadczenia z instalacjami zakładanymi przez Juwentus (centrala versa-15), stąd mój post. Mam problem z sygnalizatorem M8000P-EBS. Po ostatnim teście zauważyłem, że sygnalizator nie daje sygnałów optycznych. Syrenę słychać. Instalacja miesiąc po gwarancji. Nie wiem czy od razu kupować nowy sygnalizator czy może jakieś żarówki, diody etc. do wymiany. Co radzicie? Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam Diody raczej tak się szybko nie przepalają ten sygnalizator (nowy) ma juz diody , ty możesz miec starszy z żarówkami..Trzeba by go otworzyć i sprawdzić czy napięcie dochodzi w trakcie alarmowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 27.10.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Szybkie pytanko a nawet dwa. Do zasilania modułów INT-IORS SATELA można zastosować zasilacz impulsowy czy lepiej jest kupić zasilacz transformatorowy stabilizowany?W kuchni mam okna tylko uchylne, czy w takim przypadku jaki jest sens stosować czujki magnetyczne? Edytowane 27 Października 2013 przez emilch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorianGray 04.11.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam. Planuje budowę instalacji w oparciu o Integre 128 WRL i 2 ekspandery CA-64E (te zasilane z centralki alarmowej). Pytanie: Czy pomysł aby ekspandery znajdowały się w innych pomieszczeniach niż centralka (np na parterze i poddaszu) tak aby do centralki ciągnąć mniej kabli to dobry pomysł? czy raczej ekspandery montuje się w obudowie centralki? Pzdr. W nawiązaniu do wcześniejszego postu. Zasilę CA-64E z centrali pytanie: czy wystarczy zwykły przewód YTDY 8x0,5 mm? Pobór takiego ekspandera to wg. instrukcji 70 mA. Wystarczą dwie żyły 0,5 mm? Czy może połączyć je parami i zasilać 4 żyłami (2 żyły plus i 2 żyły minus)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.11.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Poza prądem dla ekspandera musisz dostarczyć jeszcze prąd dla wszystkich podpiętych tam czujek, dlatego lepiej użyć 4 żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorianGray 05.11.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Poza prądem dla ekspandera musisz dostarczyć jeszcze prąd dla wszystkich podpiętych tam czujek, dlatego lepiej użyć 4 żył. No tak zapomniałem o prądzie dla czujek ) A może zamiast łączyć żyły to położyć jakiś grubszy dedykowany pod zasilanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 05.11.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 A może zamiast łączyć żyły to położyć jakiś grubszy dedykowany pod zasilanie? Można i tak. Satel nawet zaleca zasilanie czujek osobnym przewodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubalka 21.11.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Cześć,Pewno to już było, ale wyszukiwanie w wątku ciągnącym się przez 500 stron łatwe nie jest...Dom osiągnął stan surowy otwarty, okna i drzwi na zimę zostały zasłonięte płytami OSB lub grubą folią ogrodniczą i tak ma czekać sobie do wiosny.Pojawił się pomysł rozpoczęcia prac z instalacjami (głównie elektryka) jeszcze zimą, co wiąże się z uruchomieniem instalacji alarmowej pilnującej mienia.No i pytania do Szanownych ekspertów:- czy nieogrzewany, 'przewiewny' dom podczas polskiej zimy może grozić uszkodzeniem instalacji - centrala (Satela), akumulator, czujki, itd ...?- jakie czujki stosować? tylko dualne? jakiekolwiek dualne?Z góry dziękuję za odpowiedź, lub linki do innych wątków w tej tematyce!kubalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 22.11.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Instrukcja instalatora powinna coś zawierać na temat dopuszczalnych wilgotności, temperatur etc http://www.satel.pl/pl/installer/man U mnie działała bezproblemowo przez zimę w SSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 24.11.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Witam.Poproszę o poradę , jeśli już coś było na ten temat to nie bijcie bo się przyznaję bez bicia że nie śledziłam tego wątkuMój wykonawca proponuje mi zamiast Satela zastosowanie systemu Ropam.Czy warto ? Czy może upierać się przy Satelu bo jest lepszy? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_brzytwa_ 24.11.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Witam, Znacie może jakieś przyciski, które można by wykorzystać do sterowania oświetleniem przez satela coś w stylu KNX Jung. Chodzi mi o to żeby nie instalować 20 przycisków dzwonkowych tylko w jakimś ładnym panelu pomieścić np. 8 przycisków na niewielkie powierzchni. Czy tego typu wyłączniki da się wykorzystać ? pozdrawiam Tomek Edytowane 24 Listopada 2013 przez _brzytwa_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 26.11.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam, Od trzech dni system alarmowy oparty na Satel Integra 128WRL zgłasza mi "Awaria akumulatora" i "Brak akumulatora" a w zdarzeniach z poziomu DLOADX mam info o niskim napięciu akumulatora. Akumulator w systemie to Alarmtec 17Ah pracujący od ok 3 lat. Napięcie na zaciskach akumulatora (bez obciążenia systemem) to ok. 13V. Akumulator ładowany przez centralkę prądem 400mA (800mA system by chyba nie wyciągnął, bo trochę odbiorników ma).Nie sprawdzałem napięcia aku pod obciążeniem po wyłączeniu zasilania 230V, ale czy sądzicie, ze przyszedł czas na wymianę aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarovnik 30.11.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Witam, było już parę przykładów ale jakoś nie mogę załapać działania tych wyjść wirtualnych, logicznych itp. Chciałbym zaprogramować wyjście fizyczne nisko napięciowe do sterowania cewką przekaźnika 12V. centrali integra 64. Założenie jest takie:1. Na klatce schodowej są 3 czujki PIR wejścia 1,2,3 na każdym piętrze po jednej2. Wykrycie ruchu ma aktywować wyjście 10 na czas 20s3. Wyjście aktywne od 15.00 do 8.00 w okresie zimowym i od 19.00 do 6.00 w okresie letnim4 Aktywne zarówno w stanie normalnym jak i czuwaniu.Dziękuję za zainteresowanie. Pytanie drugie, sterując wyjście jako Timer mogę ustawić załącz wyłącz na okres minuty.Jak zaprogramować wyjście aby załączało i wyłączało raz na dobę na 5 sekund? Edytowane 1 Grudnia 2013 przez jarovnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 07.12.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Witam,mam rozprowadzone kable do czujek ruchu i kontaktronów do okien i drzwi. Razem 24 kontaktrony i 17 czujek. Domyślam się, że ALARM SATEL INTEGRA 64 będzie wystarczający - czy tez warto brać INTEGRA 128-WRL? Czy manipulatory- Manipulator LCD Satel INT-KLCD-GR /starodawne/- INT-KSG-SSW /nowoczesne LCD/- MANIPULATOR GRAFICZNY 4,3'' SATEL INT-TSG-BSBróżnią się możliwościami oprócz wyglądu i wygody użytkowania? Jakiej firmy czujki i kontaktrony polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.12.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Co do wyboru centrali i manipulatorów, to przegadaj lepiej temat ze swoim instalatorem, bo w zależności od planowanego zakresu użytkowania różnice w osiągalnej funkcjonalności mogą być spore, albo może ich nie być wcale. Jeśli chodzi o polecane marki, to czujki najczęściej polecano tu Siemensa, a kontaktrony Bosch lub Alarmtech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 09.12.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Instalator to nie dobry wujek, tylko gość który chce wycisnąć z inwestora jak najwięcej. Dlatego poda inwestorowi cenę rynkowa za usługę i zasugeruje dla osoby nieobeznanej w temacie co do rodzaju sprzętu zakup w lokalnym sklepie z marżą dla siebie.Czy w funkcjonalności różnią się wspomniane przeze mnie manipulatory. Czy INT-KSG-SSW /nowoczesne LCD/- MANIPULATOR GRAFICZNY 4,3'' SATEL INT-TSG-BSB będą łatwiejsze w późniejszej obsłudze od np Manipulator LCD Satel INT-KLCD-GR /starodawne/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.12.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Nie da się odpowiedzieć na Twoje pytania bez poznania zakresu planowanego użycia (albo innymi słowy przewidywanej funkcjonalności). Podobnie wygląda sprawa z "łatwością użycia" - niektóre rzeczy da się zrobić prościej na tych graficznych, ale cudów bym się nie spodziewał. No i to też zależy od tego co konkretnie chce się uzyskać i kiedy coś zaczyna być faktycznie trudniejsze, a nie tylko mniej kolorowe... A co do instalatorów: oczywiście, że oni chcą zarobić. Ale też nie masz im wierzyć na słowo. Każ sobie udowodnić (a najlepiej też pokazać) jakie będą faktyczne różnice użytkowe między tańszym a droższym podzespołem - jeśli instalatorowi zależy na dodatkowym zarobku, to się wykaże. A jeśli Tobie żal tych kilku dodatkowych stówek, żeby mieć pewność, że dostajesz to co chcesz, to musisz niestety zainwestować własny czas i się trochę poduczyć. System alarmowy jest nieco bardziej skomplikowany niż przysłowiowy kij od szczotki - do poprawnego wyboru potrzeba rozważyć nieco więcej parametrów niż tylko wielkość otworu w szczotce i wzrost użytkownika PS. Gdybyś miał zamiar odpisywać, że sie wymądrzam zamiast pomóc, to sobie odpuść. Kilka lat temu przechodziłem podobny etap co Ty teraz, ale odrobiłem swoją "pracę domową" (choćby czytając ten wątek od początku) i dziś już wiem, że jeśli nie możesz zaufać instalatorowi (a wiem, że nie łatwo dobrego znaleźć), to musisz się nauczyć sam, albo pogodzić się z tym, że będzie drożej niż by być mogło. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.12.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Ale on pyta o konkretną informację: czy wspomniane manipulatory różnią się funkcjonalnością. Też jestem ciekaw swoją drogą, czy sknerząc i decydując się na stary INT-KLCD-GR pozbawiam się jedynie bajeranckiego wyglądu sensorycznego, o absolutnym odjeździe, jakim jest manipulator "graficzny" nie wspominając, czy też manipulatory te mają coś, czego ten stary nie ma (i nie, nie chodzi mi tu o możliwość wyświetlania zdjęć jako wygaszacza ekranu).Do wyliczanki przedpiścy dodam jeszcze manipulator INT-KLFR-BSB, który mógłby być ciekawym kompromisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.12.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Nowe manipulatory mają dodatkowe popierdólki. Czasem te popierdółki mogą być bardzo przydatne (zwłaszcza gdy się chce używac systemu alarmowego jako prostej automatyki). Czasem mogą się przydać do skrajnego uproszczenia obsługi. Ale czy te różnice będą użytkowo istotne ocenić może tylko zainteresowany (jak ma dość wiedzy), albo instalator po poznaniu planowanej funkcjonalności całego systemu. Z mojego punktu widzenia nowe manipulatory nie dają nic poza wodotryskami, ale też ja od nich niczego szczególnego nie oczekuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.12.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 OK, dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 09.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 RAVBC pisz konkretnie jakie popierdółki mają nowe manipulatory? Po co piszesz wszystko i nic. Jesteś użytkownikiem starego manipulatora, skąd czerpiesz wiedzę na temat nowych ? Widziałeś, używałeś ich? Praca domowa? Jeśli masz na głowie jedynie alarm to możesz przez kilka tygodni od południa do wieczora czytać 500 stron forum! Powodzenia, ja tych stron trochę poczytałem, jakąś wiedzę mam i próbuję jak pogłębić o powyższe pytania.Dodatkowe pytanie jak warto zaprogramować alarm z podziałem na strefy. Czy rozbijać na wiele stref czy lepiej upraszczać system.Na co zwrócić uwagę przy odbiorze, by później nie być z ręką w nocniku lub nie wzywać instalatora na poprawki, reklamacje. Po czym poznać czy instalator jest kumaty czy amator. Na forum oczekuję odpowiedzi typu "Jeśli chodzi o polecane marki, to czujki najczęściej polecano tu Siemensa, a kontaktrony Bosch lub Alarmtech." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts