ravbc 09.12.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Skoro nie masz czasu na wiedzę i chcesz "krótko i zwięźle", to proszę: najlepsze manipulatory to te najtańsze, w droższych płacisz tylko za wygląd i duperele, o których istnieniu 99,9% użytkowników nie wie, a 90% instalatorów nie umie zaprogramować. PS. Po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.12.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 RAVBC pisz konkretnie jakie popierdółki mają nowe manipulatory? Po co piszesz wszystko i nic. Jesteś użytkownikiem starego manipulatora, skąd czerpiesz wiedzę na temat nowych ? Widziałeś, używałeś ich? Praca domowa? Jeśli masz na głowie jedynie alarm to możesz przez kilka tygodni od południa do wieczora czytać 500 stron forum! Powodzenia, ja tych stron trochę poczytałem, jakąś wiedzę mam i próbuję jak pogłębić o powyższe pytania. Dodatkowe pytanie jak warto zaprogramować alarm z podziałem na strefy. Czy rozbijać na wiele stref czy lepiej upraszczać system. Na co zwrócić uwagę przy odbiorze, by później nie być z ręką w nocniku lub nie wzywać instalatora na poprawki, reklamacje. Po czym poznać czy instalator jest kumaty czy amator. Na forum oczekuję odpowiedzi typu "Jeśli chodzi o polecane marki, to czujki najczęściej polecano tu Siemensa, a kontaktrony Bosch lub Alarmtech." CHŁOPIE! Nieładna jest Twoja postawa. Nie Ty jeden nie masz czasu na czytanie setek stron materiałów, ale pisanie czego TY oczekujesz na forum i o czym Tobie mają inni pisać, jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Każdy by chciał napisać pytania i oczekiwać konkretnej odpowiedzi w pigułce... A co Ty dałeś temu forum? Zarejestrowałeś się rok temu, napisałeś dwieście parę postów i uważasz, że Tobie się coś od forum należy? Jeśli nie chcesz zapłacić za wiedzę instalatora (i uznajesz, że instalator, to naciągacz...), a chciałbyś poznać opinię instalatorów bądź użytkowników, którzy "odrobili pracę domową" i samodzielnie zamontowali swoje systemy, to chyba wypadałoby poprosić, a nie przyjmować postawę roszczeniową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 11.12.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Zbychu ja chcę wziąć instalatora do podłączenia alarmu tu oszczędności mszczą się. Dlatego forum w tym temacie wałkuję od około pół roku, mam już wiedzę którą uzupełniam /nie pytam co to kontaktron i czemu przewodowy alarm lepszy do bezprzewodowego/. Gdzie mogę dzielę się wiedzą i doświadczeniem na forum. Nie piszę wiem ale nie powiem bo ja przeczytałem 500 stron i ty też poczytaj. Niestety polskie fora w 90% składają się z takich bzdurnych pyskówek i ciężko wyłowić wiedzę.Mam dom w stanie deweloperskich i doświadczyłem nie raz że wykonawcy chcą wcisnąć kit by na tym zarobić. Dlatego pytam o sprzęt.ravbc upierasz się że manipulatory graficzne to tylko wyglą i duperele. Używałeś ich ? Pytanie do osób korzystających z tych manipulatorów łatwiej się z nich korzysta w formie graficznej od wklepywania kodów w starych manipulatorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 11.12.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Zbychu ja chcę wziąć instalatora do podłączenia alarmu tu oszczędności mszczą się. Dlatego forum w tym temacie wałkuję od około pół roku, mam już wiedzę którą uzupełniam /nie pytam co to kontaktron i czemu przewodowy alarm lepszy do bezprzewodowego/. Gdzie mogę dzielę się wiedzą i doświadczeniem na forum. Nie piszę wiem ale nie powiem bo ja przeczytałem 500 stron i ty też poczytaj. Niestety polskie fora w 90% składają się z takich bzdurnych pyskówek i ciężko wyłowić wiedzę. Mam dom w stanie deweloperskich i doświadczyłem nie raz że wykonawcy chcą wcisnąć kit by na tym zarobić. Dlatego pytam o sprzęt. ravbc upierasz się że manipulatory graficzne to tylko wyglą i duperele. Używałeś ich ? Pytanie do osób korzystających z tych manipulatorów łatwiej się z nich korzysta w formie graficznej od wklepywania kodów w starych manipulatorach?Wg mnie manipulatory int-ksg to fajna sprawa jak ktoś lubi taki wygląd , wielu moich klijentów jest z nich bardzo zadowolonych chocby funkcja wyświetlania temperatury z termometrów bezprzewodowych (potrzebny jest odbiornik abaxa) umieszczam termometr w puszcze hermetycznej na zewnątrz bydynku i mam wyświetlaną temperaturę zew.Może to i "pierdółka i bajer" ale wiele osób jest z tej funkcji zadowolona .W tej klawiaturze możesz tez wykorzystywac makra pod dodatkowymi przyciskami które przy jakiejśc małej automatyce budynku a coraz częściej taką na integrze wykonuje są bardzo przydatne do sterowania grupowym właczaniem oświetlenia lub do wykonania bardziej złożonej funkcji za pomoca jednego naciśnięcia przycisku,w klawiaturze starszego typu jest to albo niewykonalne albo utrudnione. Co do klawiatury dotykowej małej (bo w planach jest większa) to kwestia gustu , możesz mieć podobne możliwości jak w sensorycznej a dodatkowo ramkę do wyświetlania zdjęć (ale malutką ) ale wg mnie to wole sensoryczne podchodzisz do klawiatury i na wyświetlaczu widzisz większość informacji które są potrzebne.Pozatym Sensoryczne trochę staniały po wprowadzeniu dotykowych.Co do centrali to polecam wersje 128wrl , masz od razu rozbudowane sterowanie sms , powiadamianie i wbudowany abax (np.termometry) .Mam kilka zainstalownych domów i domów na mazurach i w większości są to wrl ponieważ jedank umożliwiają właścicielom którzy np mieszkają w Warszawie jakś kontrolę nad budynkiem (np informacja o za niskiej temp wewnątrz itp, zdalne właczenie lub podniesienie temperatury ogrzewania w trakcje dojazdu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 11.12.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Dzięki za konkretne informacje. Czyli kierować się ku wersji WRL. Temperaturę na zewnątrz wolę mierzyć stacją pogody Oregon, ale np informacja na SMS o temperaturze wewnątrz jak najbardziej przydatna będą poza domem! System sam wysyła info gdy np temp spadnie poniżej 5 st czy na każdorazowe żądanie po wysłaniu SMS do centrali? Włączanie światła także przydatne - ale tu muszę mieć nowszy manipulator int-ksg? Jak to współgra z oświetleniem? Co jeszcze potrzebne by połączyć centralę ? / manipulaotor? z okablowaniem oświetlenia?Stosować standardowo 1 manipulator czy dodatkowy na poddaszu sypialnym?Jaki akumulator będzie dobry do alarmu, są jakieś parametry na które warto patrzeć przy zakupie np firma, większe od standardowych pojemności?Jakie kontaktrony zastosować wpuszczane czy zewnętrzne? Estetycznie wpuszczane nieporównywalne, ale obawiam się zniszczenia okna - nieszczelności. Koszt montażu zapewne też wyższy. ar***pl podeślij mina PV jak możesz koszt konfiguracji alarmu wraz z 17 czujkami i 24 kontaktronami , okablowanie poprowadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 11.12.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 witam, pytanie jaką funkconalność przy centrali wrl128 mozna uzyskać.WIemy ze mozna spiąc z kontaktronami, oświetleniem.ale co można dodatkowo z niej wycisnąć, oczywiście zakłądajac rozsądne koszty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.12.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Nie piszę wiem ale nie powiem bo ja przeczytałem 500 stron i ty też poczytaj. Haha, ale pojechales. ZBYCHU lepiej nawet mu nie odpisuj bo szkoda na niego czasu. Niestety polskie fora w 90% składają się z takich bzdurnych pyskówek i ciężko wyłowić wiedzę. Kup se lustro zamiast manipulatora. Chyba nie zauważyłeś, że to Ty rozpocząłeś pyskówkę. Na Twoim miejscu nie liczyłbym juz na wiele odpowiedzi. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 13.12.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Szczykot nie zaśmiecaj forum jak nie masz nic sensownego na temat do napisania. Instalator zaproponował:CZUJKA CYFROWA VISONIC NEXT PLUSsygnalizator zew. SATEL SP4001akumulator żelowy 12V 18AH ULTRACELL LIMITED oprócz centrali także moduł GSM monitoringu GPRS/SMS GPRS-T2/GSM ELMES 2 II instalator zaproponował :czujki ruchu Satel Aqua Skontaktrony Satel K1 2B Natomiast sprzedawca z allegro:CYFROWA CZUJKA BOSCH BPR2-W12kontaktrony naklejane/przykręcane z wyprowadzonymi kablami K-1, K-1BR lub BOSCH FMV-102 lub z zaciskiem śrubowym białe C-60W Teraz czy warto dokupować oddzielnie moduł GSM skoro jest w centrali? Edytowane 14 Grudnia 2013 przez ChłopZmazur dodatkowe specyfikacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 14.12.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Szczykot nie zaśmiecaj forum jak nie masz nic sensownego na temat do napisania. Instalator zaproponował: CZUJKA CYFROWA VISONIC NEXT PLUS sygnalizator zew. SATEL SP4001 akumulator żelowy 12V 18AH ULTRACELL LIMITED oprócz centrali także moduł GSM monitoringu GPRS/SMS GPRS-T2/GSM ELMES 2 II instalator zaproponował : czujki ruchu Satel Aqua S kontaktrony Satel K1 2B Natomiast sprzedawca z allegro: CYFROWA CZUJKA BOSCH BPR2-W12 kontaktrony naklejane/przykręcane z wyprowadzonymi kablami K-1, K-1BR lub BOSCH FMV-102 lub z zaciskiem śrubowym białe C-60W Teraz czy warto dokupować oddzielnie moduł GSM skoro jest w centrali? ja osobiście unikam visonica serii next kiedyś się na tym przejechałem i jeszcze nie sprawdzałem czy coś poprawili. Sprawdzone czujniki to siemens ir 120c (chociaz nietanie), optex , texecom tez ujdzie.Sygnaliztor to zalezy co się podoba i w jakim miejscu będziesz to montował jesli teren jest otwarty to może lepjej wybrać sygnaliztor z przetwornikiem dynamicznym , są trochę głośniejsze.Akumulator polecam minimum Europower 17Ah ale można kupic wersję mocniejszą 22Ah w tej samej obudowie.Jeśli wybierasz 128wrl to moduły gsm są bez sensu- jest już na płycie.Natomiast co do kontraktronów to wszystkie knt napowierzchniowe które wywymieniłeś wyglądają niezbyt ładnie na oknie szczególnie te przyklejane, gdzieś trzeba zrobić połączenie z kablem od centrali, wieć już chyba bym wolał np mc440 alarmtecha , większe ale przynajmniej mają wygląd.Czujniki bosha też są ok. Na twoim miejscu poszukałbym jakiegoś konkretnego instalatora w okolicy i montował knt wpuszczane, co do gwarancji to jeśli zachowa odpowiedznie standardy nie powinien nikt się przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 14.12.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 witam, pytanie jaką funkconalność przy centrali wrl128 mozna uzyskać. WIemy ze mozna spiąc z kontaktronami, oświetleniem. ale co można dodatkowo z niej wycisnąć, oczywiście zakłądajac rozsądne koszty?? Pytanie co byś chciał wycisnąć ? Jeszcze? To centrala alarmowa ale można na niej naprawdę zrobić sporo to zależy od pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 14.12.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Haha, ale pojechales. ZBYCHU lepiej nawet mu nie odpisuj bo szkoda na niego czasu. Kup se lustro zamiast manipulatora. Chyba nie zauważyłeś, że to Ty rozpocząłeś pyskówkę. Na Twoim miejscu nie liczyłbym juz na wiele odpowiedzi. Fantom No bez przesady , chyba zły dzień miałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 15.12.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 ar***pl dzięki za opinię. Doczytałem, że unikam visonica serii next jest kiepski i sprzedawca go odradza od dłuższego czasu nim nie handlują z powodów jw. Sygnalizator dynamiczny - na elektrodzie piszę "ze kable zasilające jego (łączące go z centralką0 powinny mieć 1-1,5mm2 gdyż wymaga on zasilania dużym prądem" Ja mam o ile pamiętam 6x05. Odnośnie kontaktronów już chyba bym wolał np mc440 alarmtecha , większe ale przynajmniej mają wygląd.Czujniki bosha też są ok. mówisz o kontaktronach BOSCH FMV-102 czy o cyfrowej czujce BOSCH BPR2-W12 ? Na twoim miejscu poszukałbym jakiegoś konkretnego instalatora w okolicy i montował knt wpuszczane, co do gwarancji to jeśli zachowa odpowiedznie standardy nie powinien nikt się przyczepić. Czy montując teraz nawierzchniowe kontaktrony zamykam sobie drogę w przyszłości do założenia wpuszczanych kontaktronów? KORI: Odnośnie centrali 64 lub 128 WRL dokształciłem się przy pomocy sprzedawcy z aledrogo i instalatora. Centrala 128 WRL to w porównaniu z 64 : - koszt około 500 - 550 zł droższa - mniej wyjść trzeba dokupić ekspander około 130 zł - do centrali 64 dokupujesz moduł GSM koszt około 300 zł i mamy możliwości 128WRL /bez ABAX/ - centrala 118 WRL ma ABAX ale jak nie zamierzasz używać bezprzewodowych czujek to nie potrzebny wybór 128 WRL. Do centrali 64 dokupujesz moduł GSM Ropama lub Satel GPRS-T2 i masz więcej przydatnych gadżetów niż kupując 128 WRL. Dodatkowo dokupujesz ETHM-1 i masz kolejne możliwości. To tak jak z podzespołami komputera. I najważniejszy argument jak Ci pada ABAX lub GSM w 128WRL to płytka do wymiany i zostajesz bez alarmu na czas naprawy /nie warto chyba wyrzucać urządzenia za 1 tys bez próby naprawy/ Przy Integrze64 z modułem GSM itp dodatkami wymieniasz sam moduł GSM a nie całość. Dodatkowo moduł Ropam ma możliwość podpięcia przewodowo czujnika temperatury - przydatne jak alarm przy temperaturze kotła pow.85 st. lub temperaturze w domu poniżej np 3 st. Pytania ode mnie czy Warto brać moduł ROPAM czy to sprawdzony sprzęt z intuicyjną konfiguracją i użytkowaniem? W tym wątku poruszono problem rozbrojenia alarmu podczas wjeżdżania do garażu, by na łeb na szyję nie lecieć do holu otwierając po drodze zakluczone drzwi by wył alarm. Nie doczytałem odpowiedzi poza nie polecaną opcją wyłączenia alarmu na pilota. Czy pilot do bramy garażowej można skonfigurować do rozbrajania alarmu? Czy do rozbrajania alarmu na pilota trzeba używać dodatkowego modułu przy integrze 64 / 128WRL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 15.12.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 ar***pl dzięki za opinię. Doczytałem, że unikam visonica serii next jest kiepski i sprzedawca go odradza od dłuższego czasu nim nie handlują z powodów jw. Sygnalizator dynamiczny - na elektrodzie piszę "ze kable zasilające jego (łączące go z centralką0 powinny mieć 1-1,5mm2 gdyż wymaga on zasilania dużym prądem" Ja mam o ile pamiętam 6x05. Odnośnie kontaktronów mówisz o kontaktronach BOSCH FMV-102 czy o cyfrowej czujce BOSCH BPR2-W12 ? Czy montując teraz nawierzchniowe kontaktrony zamykam sobie drogę w przyszłości do założenia wpuszczanych kontaktronów? KORI: Odnośnie centrali 64 lub 128 WRL dokształciłem się przy pomocy sprzedawcy z aledrogo i instalatora. Centrala 128 WRL to w porównaniu z 64 : - koszt około 500 - 550 zł droższa - mniej wyjść trzeba dokupić ekspander około 130 zł - do centrali 64 dokupujesz moduł GSM koszt około 300 zł i mamy możliwości 128WRL /bez ABAX/ - centrala 118 WRL ma ABAX ale jak nie zamierzasz używać bezprzewodowych czujek to nie potrzebny wybór 128 WRL. Do centrali 64 dokupujesz moduł GSM Ropama lub Satel GPRS-T2 i masz więcej przydatnych gadżetów niż kupując 128 WRL. Dodatkowo dokupujesz ETHM-1 i masz kolejne możliwości. To tak jak z podzespołami komputera. I najważniejszy argument jak Ci pada ABAX lub GSM w 128WRL to płytka do wymiany i zostajesz bez alarmu na czas naprawy /nie warto chyba wyrzucać urządzenia za 1 tys bez próby naprawy/ Przy Integrze64 z modułem GSM itp dodatkami wymieniasz sam moduł GSM a nie całość. Dodatkowo moduł Ropam ma możliwość podpięcia przewodowo czujnika temperatury - przydatne jak alarm przy temperaturze kotła pow.85 st. lub temperaturze w domu poniżej np 3 st. Pytania ode mnie czy Warto brać moduł ROPAM czy to sprawdzony sprzęt z intuicyjną konfiguracją i użytkowaniem? W tym wątku poruszono problem rozbrojenia alarmu podczas wjeżdżania do garażu, by na łeb na szyję nie lecieć do holu otwierając po drodze zakluczone drzwi by wył alarm. Nie doczytałem odpowiedzi poza nie polecaną opcją wyłączenia alarmu na pilota. Czy pilot do bramy garażowej można skonfigurować do rozbrajania alarmu? Czy do rozbrajania alarmu na pilota trzeba używać dodatkowego modułu przy integrze 64 / 128WRL? To że po dokupiniu modułu gsm do centrali integra 64 otrzymasz funkcjonalnośc centrali wrl to bzdura , w wrl masz jeszcze mozliwośc sterowania centrala za pomocą sms i to kilkanaście poleceń, pozatym mozesz zapytac o stan stref , w zewnętrznym module będzie powiadomienie do ciebie ale tez nie 64 sms w przypadku ropama.Satel zazwyczaj bez problemu naprawia sprzet nawet po gwarancji (chyba że wypalony druk jest) więc nie wiem dlaczego go wyrzucac od razu. Pozatym z mojego doświadczenia moduł abax na płycie albo gsm nie jest najczęściej psującym się elementem.Pozatym jeśli masz porządnego instalatora to nie powinien cię zostawić bez alarmu na czas naprawy tylko zainstalowac coś w zamian na ten czas , a wierz mi że dużo prościej jest wymienić szybko płytę wgrać program niż konfigurowac od nowa podzespoły różnych producentów, jeśli dodasz koszt płyty, abaxa i modułu gsm to już nie wygląda to tak żle cenowo.Jeśłi chcesz montowac teraz kontraktrony napowierzchniowe a potem wpuszczane to jest to bezsensu poniewaz w innych miejscach wykonuje się połaczenia przewodów i zapewne zostanieślad po montarzu kontraktronów napowierzchniowych. Sygnalizator dynamiczny ma wbudowany zazwyczaj akumulator więc nie pobiera maksymalnego pradu podczas działania , pobiera go z akumulatora który jest doładowywany przez centralę alarmową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 15.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ale jak mam dodatkowy moduł GSM oraz ROPAM lub Satel GPRS-T2 to też mam możliwość starowania poprzez SMS. Nie rozumiem zdania , w zewnętrznym module będzie powiadomienie do ciebie ale tez nie 64 sms w przypadku ropama. pozatym mozesz zapytac o stan stref to ile jest stref w 64 a ile w 128 ja nie mam zbyt wielu wymagań co do stref wystarczy kilka i chyba 64 zapewni /Sprawdziłem specjalnie i 64 ma 32 strefy - wystarczy. Co do kontaktronów wpuszczanych nie mam zaufanych doświadczonych instalatorów w okolicy by im powierzać wwiercanie się do moich drzwi i okien. Idę na kompromis, zakryję kontaktron doniczką Co lepsze ROPAM czy GPRS-T2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.12.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Ale jak mam dodatkowy moduł GSM oraz ROPAM lub Satel GPRS-T2 to też mam możliwość starowania poprzez SMS. Ale w bardziej ograniczonym zakresie. W WRL moduł GSM jest zintegrowany z centralą, w zewnętrznych modułach sterujesz za pomocą wyjść modułu, których GPRS-T2 jest ramptem ... jedno (oznacza to jedną funkcję). ROPAM nie znam, ale pewnie niewiele lepiej. Z informacjami od centrali jest podobnie, w GPRS-T2 masz tylko 5 wejść, więc do tylu zdarzeń masz ograniczoną listę wysyłanych powiadomień. W WRL może to być 64 różne zdarzenia (różne SMSy). Jeśli nie chcesz WRL, to prędzej polecam GPRS-T1, który może sygnalizować 32 różne zdarzenia. Sam mam INT64+GPRS-T1. Tyllko że wtedy tracisz możliwość sterowania (T1 nie ma żadnego wyjścia). Polecam przejrzeć dokumentację, bo tak na szybko, to trudno to wytłumaczyć. Funkcjonalnie zbliżony do WRL zestaw to INT-64 + GPRS-T1 + ETHM-1, i pewnie cenowo wyjdzie dość podobnie (choć pewnie więcej), doliczając jeszcze ekspandery. Oczywiście trzeba mieć wtedy internet w domu, co na etapie budowy często jest niemożliwe. Co lepsze ROPAM czy GPRS-T2 ? Moim zdaniem GPRS-T1. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez kolorado literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 16.12.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ropam NEO ma 8 komunikatów o powiadomieniu, 8 wyjść sterowniczych.Czyli w Ropamie 8 SMS a w WRL 64. Teraz o jakich SMS mówimy czy to są SMS typu "naruszenia kontaktronu ... kuchnia ... garderoba" "czujka sypialnia..." to mam tych urządzeń około 45 - to są te SMS? Czyli Ropam i GPRS T1/T2 by się nie nadawały? Czy do WRL lub GPRS T1/T2 można podłączyć czujniki temperatury? Nie znalazłem infa by można podłączyć przewodowo poza Ropanem w wersji basci ma 1 wejście na temp a w NEO ma 2 wejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.12.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 AFunkcjonalnie zbliżony do WRL zestaw to INT-64 + GPRS-T1 + ETHM-1 Czekaj, przecież WRL nie ma interfejsu ethernetowego, jeśli jest potrzebny, to karta ETHM1 jest potrzebna tak czy tak, prawda? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.12.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ropam NEO ma 8 komunikatów o powiadomieniu, 8 wyjść sterowniczych. Czyli w Ropamie 8 SMS a w WRL 64. Teraz o jakich SMS mówimy czy to są SMS typu "naruszenia kontaktronu ... kuchnia ... garderoba" "czujka sypialnia..." to mam tych urządzeń około 45 - to są te SMS? Czyli Ropam i GPRS T1/T2 by się nie nadawały? GPRS-T1 można skonfigurować tak, aby do SMSa dołączał nr wejścia i strefy, czyli np. "Włamanie do strefy 023/01". Nie jest to może super czytelne (kto zna numery wszystkich wejść) ale przydatne, przynajmniej dla mnie. W ten sposób jednym komunikatem "obskakujesz" wszystkie wejścia. Zakładam że podobnie jest w WRL. Czy do WRL lub GPRS T1/T2 można podłączyć czujniki temperatury? Nie znalazłem infa by można podłączyć przewodowo poza Ropanem w wersji basci ma 1 wejście na temp a w NEO ma 2 wejścia. Do GPRSów nie, nie wiem jak z WRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.12.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Czekaj, przecież WRL nie ma interfejsu ethernetowego, jeśli jest potrzebny, to karta ETHM1 jest potrzebna tak czy tak, prawda? Oczywiście, przepraszam za skrót myślowy. Bardziej chodziło mi o to, że samym GPRS-T1 nic nie posterujesz, więc potrzebujesz dodatkowego modułu do sterowania. Może bardziej adekwatny byłby przykład z którymś z "większych" modułów GSM, np. GSM-4, ale ja akurat wolałbym zestaw T1 + ETH1. Z drugiej strony jeśli ktoś ma linię telefoniczną, to powiadamianie i sterowania można uzyskać podłączając centralę pod taką linię (plus koszt syntezera). INT-64 + moduły ma tę zaletę, że nie trzeba wszystkiego mieć od początku, można system rozbudowywać w miarę potrzeb. Ale jeśli chce się rozbudować do funkcjonalności WRL (GSM + ABAX) to pewnie i tak wyjdzie to drożej. No i oczywiście 128 ma większe limity (wejścia) co może być istotne dla niektórych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 16.12.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam.Ma ktoś z doświadczeniem trochę czasu?LT-2 nie chce konwertować mi pager na sms.Z 4 wejść wysyła sms-y, jako linia tel. wdzwania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts