ChłopZmazur 16.12.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Kolorado;Do WRL można dać czujkę temperatury ATD-100 koszt około 130 zł jest bezprzewodowa /a do Ropama przewodowa za ok 45-50 zł/. Czujka powiadamiała o przekroczeniu progów, może czymś sterować jak przekroczy się dolny lub górny próg. Pomiar temperatur z pomieszczeń. Nie podają dokłądnego zakresu, ale jest podany zakres temperatur pracy: -10st. do +55st. Ropama ma wyższą temp do 110 st więc nadaje sie do kotłów a ATD100 tylko do pomieszczeń.Chyba że ktoś z Was ma wiedzę na temat innych czujek temperatury kotła dla WRL. Zamówiłem 128 WRL plus c zujki i manipulator INT KSG czarny ze względu na nowocześniejszy wygląd i przede wszystkim że ma pod LCD dodatkowe 4 klawisze szybkiego sterowania i można sobie np. zrobić bramę, załaczenie strefy, załączenie całości itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.12.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A czy do WRL są termometry przewodowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 16.12.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Przejrzałem informacje w necie i nie znalazłem przewodowych czujek temp. a bezprzewodowa podana wyżej ma max temp 70 st więc do alarmu krytycznej temp kotła się nie nadaje. Pozostaje Ci Ropam i ich czujka przewodowa do max 110 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.12.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 OK, ale czy tą czujkę da się podłączyć do WRL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.12.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Przejrzałem informacje w necie i nie znalazłem przewodowych czujek temp. a bezprzewodowa podana wyżej ma max temp 70 st więc do alarmu krytycznej temp kotła się nie nadaje. Pozostaje Ci Ropam i ich czujka przewodowa do max 110 st. Do tego typu zastosowań gdzie nie jest potrzebna wartość, tylko sygnalizacja przekroczenia progów, najlepsze są termostaty. Taki termostat instaluje się na rurce a styki podłącza do wejścia centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.12.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Oj tak, ale ja myślę o wykorzystaniu manipulatora do pokazywania temperatury zewnętrznej, do tego jest mi potrzebny czujnik, do 70 stopni wystarczy, kwestia tylko jego podłączenia. Bezprzewodowo się da - super, ale przewody akurat nie są u mnie problemem, dlatego pytam o tańszą (w założeniach) opcję przewodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 16.12.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Różnica w cenie ok 90 zł między bezprzewodową Satela a przewodową TSR-1 dla modułu Ropama. Do WRL nie podłączysz przewodowej, a kupować dla czujnika przewodowego modułu za ponad 300 zł mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 16.12.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 panowie, a wiec nie opłaca sie podłaczenia czujnika do wrl128, tak aby pokazywał temp. zewnętrzną??dobrze rozumiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.12.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Zależy, jak zdefiniujesz opłacalność Pytanie można zadać inaczej: czy warto wydać 130zł za możliwość odczytu temperatury na panelu manipulatora, ale na to już każdy sam musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 17.12.2013 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Macie namiary na rozsądnego instalatora alarmu z okolic Olsztyna ? W necie ogłaszają się sami lamerzy wciskający sprzęt z poprzedniej epoki najlepiej bez kontaktronów "bo po co ... ja swoim klientom odradzam stosowanie kontaktronów wystarczą czujki ruchu" lokalni instalatorzy są zaskoczeni, że chcę każde okna obwarować kontaktronem plus czujka ruchu w każdym pomieszczeniu - u nas nikt tak nie robi . Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.12.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Hehe, u mnie jeszcze na stanie surowym wpuściłem specjalistów z lokalnej firmy ochrpniarskiej, bo się deklarowali, że gratis wycenią mi system alarmowy. Też się nasłuchałem teorii ciekawych, między innymi tej, że kontaktrony to "alarmy starej generacji", przy nowoczesnych czujkach już nie trzeba J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 17.12.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Zależy, jak zdefiniujesz opłacalność Pytanie można zadać inaczej: czy warto wydać 130zł za możliwość odczytu temperatury na panelu manipulatora, ale na to już każdy sam musi. Jak ktoś wydaje 700 zł na klawiature sensoryczna z mozłiwością odczytu temp i posiada abaxa to chyba 130 zł nie powinno byc problemem a uważam że funkcja jest użyteczna. Mam kilka obiektów gzie te termometry są zastosowane (atd) i zamontowałem je w puszcze hermetycznej na zewnątrz i jakoś od 2 lat działają a temp były -25 stopni, nawet bateri jeszcze nie wymieniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 17.12.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Macie namiary na rozsądnego instalatora alarmu z okolic Olsztyna ? W necie ogłaszają się sami lamerzy wciskający sprzęt z poprzedniej epoki najlepiej bez kontaktronów "bo po co ... ja swoim klientom odradzam stosowanie kontaktronów wystarczą czujki ruchu" lokalni instalatorzy są zaskoczeni, że chcę każde okna obwarować kontaktronem plus czujka ruchu w każdym pomieszczeniu - u nas nikt tak nie robi . Masakra. Powiem lepiej , w Jeleniej Górze przyjechał instalator z firmy ochroniarskiej i zaprponował centralkę na kluczyk , sam niewiedziałem że jeszcze ktoś je produkuje., albo ze starych zapasów miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 17.12.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jak zakupiłeś sprzęty na allegro to teraz dwa-3 dni nauki, testów i sam zainstalujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 19.12.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 ar***pl nie będę się uczył tematu, którego 3/4 instalatorów robi źle nie wiem czy z braku wiedzy czy raczej z braku chęci do pogłębiania wiedzy. Poza tym zbyt duża odpowiedzialność spoczywa na alarmie. Alarm to nie ścianka z KG Mam wiedzę teoretyczną, która pozwoliła mi samodzielnie dobrać sprzęt i szukać instalatora, który nie ściemnia o zbędnych kontaktronach. Sprzęt zakupiony w sklepie sprzedawcy. Zawsze to o 4% mniej marży. Przy konfiguracji centrali instalator musi zrobić strefę nocną /działają kontaktrony w drzwiach i oknach - czujki wyłączone/ W razie włamania system ma wpierw dodzwaniać się do mnie a w następnej kolejności wysyłać SMS, który może być opóźniony przez sieć np o północy w sylwestra. Musi być normalny kod rozbrajający i kod wymuszony /rozbraja i informuje o napadzie/ Konfiguracja 2EOL/NC antysabotażowe połączenie czujek poprzez założenie rezystorów przy czujkach. Dostałem przy zakupie ekspanderów zestaw małych rezystorów to o nich mowa? Te rezystory muszą być zamontowane wewnątrz czujki ruchu - tak mi się wydaje, a przy kontaktronach to gdzie się je okrywa? Co jeszcze warto zlecić instalatorowi przy konfiguracji centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.12.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 ar***pl nie będę się uczył tematu, którego 3/4 instalatorów robi źle [/qute] To skąd będziesz wiedział, że robią źle? Przy konfiguracji centrali instalator musi zrobić strefę nocną /działają kontaktrony w drzwiach i oknach - czujki wyłączone/ A ja uważam, że używanie więcej niż jednej strefy jest upierdliwe. IMHO w domu jednorodzinnym nie ma takiej potrzeby. Z resztą było to już w tym wątku opisywane. W razie włamania system ma wpierw dodzwaniać się do mnie a w następnej kolejności wysyłać SMS, który może być opóźniony przez sieć np o północy w sylwestra. Wysłanie SMSa (dokładnie jedna próba wysłania), to jest moment (kilka sekund), próba dodzwonienia się z samej swej natury może potrwać znacznie dłużej. Co więcej w połączeniu głosowym trudniej przekazać informację co się właściwie zdarzyło, a praktyka wskazuje, że w zasdzie wszystkie alarmy są fałszywe/przypadkowe. Ja bym więc jednak odwrócił kolejność - najpierw SMS, potem połączenie głosowe. Pomijam już to, że czasy gdy sieci operatorów były zapchane do tego stopnia by nawet SMSów nie przekazywać w ogólności minęły. Musi być normalny kod rozbrajający i kod wymuszony /rozbraja i informuje o napadzie/ To akurat banał, tylko pamiętaj, żeby tak ustawić ten kod wymuszenia, żeby go na pewno zapamiętać, bo nie będziesz go raczej za często używał, ani tym bardziej reszta rodziny. Konfiguracja 2EOL/NC antysabotażowe połączenie czujek poprzez założenie rezystorów przy czujkach. Dostałem przy zakupie ekspanderów zestaw małych rezystorów to o nich mowa? Te rezystory muszą być zamontowane wewnątrz czujki ruchu - tak mi się wydaje, a przy kontaktronach to gdzie się je okrywa? To te rezystory, montuje się je po prostu najbliżej czujki jak się da, bo one służą ochronie przewodu między centralą, a miejscem ich instalacji. Co jeszcze warto zlecić instalatorowi przy konfiguracji centrali. Możliwości jest cała masa, dlatego sugerowałem jednak znalezienie kumatego instalatora, albo przynajmniej zapoznanie się z tym wątkiem (a nie zaszkodziło by też kilka sąsiednich). Nieco pomysłów dają też sami producenci sprzętu. Generalnie ciężko podawać gotowe przepisy, bo chodzi tu najczęściej o drobne funkje ułatwiające życie, których zastosowanie zależy w dużej mierze od "warunków lokalnych" (co i jak jest zrobione i użytkowane). Z bardziej uniwersalnych rzeczy pomyślałbym o czujce/czujkach zalania i ewentualnie dymu/czadu (zwłaszcza jeśli masz kominek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 19.12.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Ja dorzuciłbym jeszcze czujką gazu jeśli będzie coś na gaz. I montaż reduktora ciśnienia wody przy zegarze proponuję - zmniejszymy prawdopodobieństwo uwalenia się gdzieś rurki, węża... z wodą. A tak na marginesie, ja przy pomocy kolegów z forum sam kupiłem sprzęt i sam go montowałem i programowałem (nikt nie powiedział że będzie łatwo ale nauczyłem się przy tym więcej niż chciałem) - muszę szczerze przyznać, że z miliona pomysłów, które miałem zrobić, zrobiłem może z 50% - reszta to jakieś wodotryski, które okazały się zbędne w codziennym życie albo byłyby używane raz na rok gdzie po pierwszym roku zapominałem że coś takiego jest Powodzenia życzę, memekt Edytowane 19 Grudnia 2013 przez memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 19.12.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Mi chodzi głównie o przydatne na co dzień rozwiązania przy programowaniu centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.12.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ile można świętować http://zbychdom.republika.pl/icon/miko_question.gif Zwłaszcza, jak mowy manipulator dotykowy - Satel INT-TSI czeka na rozpoznanie http://zbychdom.republika.pl/icon/miko_lol.gif Na razie zrobiłem wizualne porównanie kilku manipulatorów Satel. Myślę, że wielu z Was to nieco pomoże, bo zdjęcia pojedynczych manipulatorów nie pokazują różnic. Niektórzy moi klienci byli nieco zaskoczeni, że mniejszy manipulator dotykowy (INT-TSG - 4,3'') jest taki mały, bo na stronie Satela wydaje się większy. Postanowiłem też zacząć pisać blog http://zbychdom.republika.pl/_Smile/icon_biggrin.gif http://ochrona-mienia.blog.pl Tam umieściłem zdjęcia porównujące cztery manipulatory. PozdrawiamZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 26.12.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Zależy, jak zdefiniujesz opłacalność Pytanie można zadać inaczej: czy warto wydać 130zł za możliwość odczytu temperatury na panelu manipulatora, ale na to już każdy sam musi. Jeśli nie musi być zintegrowane z alarmem, to może coś takiego? http://allegro.pl/elektroniczny-termometr-zewnetrzny-i-wewnetrzny-i3797274412.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts