Jarek.P 26.12.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 @bajcik, niezintegrowany z alarmem termometr to ja "se zrobię" sam, chodziło mi o coś, co na panelu będzie, żeby wyświetlaczy w domu nie mnożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 27.12.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Żeby wyświetlaczy nie mnożyć, to tablet androidowy z widgetami do zewnętrznych diwajsów. Do alarmu, do pogody, do zegarka, do programu TV, do wentylacji, do ogrzewania, do cyrkulacji CWU, do routerka, do kamer zewnętrznych, do licznika psów, do sterowania oświetleniem, do monitorowania warzenia piwa ... "wystarczy" tylko wymusić na producentach sprzętu żeby umożliwili taką komunikację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.12.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Już widzę, jak producenci udostępniają taką komunikację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.12.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 No fakt, że to jest bariera najtrudniejsza do przeskoczenia, ale wbrew pozorom nie jest to niemożliwe. Producenci z różnych branży technologicznych, którzy potrafili pomyśleć perspektywicznie i "uwolnili" swoje produkty, na ogół bardzo dobrze na tym wyszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmk52 27.12.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 No fakt, że to jest bariera najtrudniejsza do przeskoczenia, ale wbrew pozorom nie jest to niemożliwe. Producenci z różnych branży technologicznych, którzy potrafili pomyśleć perspektywicznie i "uwolnili" swoje produkty, na ogół bardzo dobrze na tym wyszli. Czesc Wam, Mam zrobiony monitoring pieca na ekogroszek na routerze TP LINK(z Openwrt na pokładzie)+konwerter USB- one wire. Aktualny wykres pod tym linkiem: http://piec2.80.pl/ Planuje rozszerzyc funkcjonalnosc do sterowania podłogówką na podstawie sredniej temperatury z pieca zeby miec stala temparature i jednoczesnie nie piec nie otrzymywal zimnej wody z instalacji na powrocie obiegu. Wstepnie znalazlem ten uklad: MP00220 firmy Meraprojekt. Czy ktos z Was stosował ten układ ? Jesli tak to jak się ten układ sprawuje ? Z dokumentacji wyczytałem ze ten okład ma na wyjsciu aktywny poziom niski (w stanie normalnym na liniach we/wy napiecie +5V) Moze znacie jakiej alternatywne moduly wykonawcze na one wire ? Pozdrawiam i dzieki za wszelkie podpowiedzi. TMK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 29.12.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Ile można świętować http://zbychdom.republika.pl/icon/miko_question.gif Zwłaszcza, jak mowy manipulator dotykowy - Satel INT-TSI czeka na rozpoznanie http://zbychdom.republika.pl/icon/miko_lol.gif Na razie zrobiłem wizualne porównanie kilku manipulatorów Satel. Myślę, że wielu z Was to nieco pomoże, bo zdjęcia pojedynczych manipulatorów nie pokazują różnic. Niektórzy moi klienci byli nieco zaskoczeni, że mniejszy manipulator dotykowy (INT-TSG - 4,3'') jest taki mały, bo na stronie Satela wydaje się większy. Postanowiłem też zacząć pisać blog http://zbychdom.republika.pl/_Smile/icon_biggrin.gif http://ochrona-mienia.blog.pl Tam umieściłem zdjęcia porównujące cztery manipulatory. Pozdrawiam ZBYCH Też dzisiaj wyjąłem z pudełka po tygodniu leżenia na półce i pierwsze wrażenia pozytywne tylko trzeba uaktualnić płytę do najnowszego 1.12 ,(ja miałem uaktualniane jak tylko ten soft się pojawił i niestety klawiatury nie widziała) pozatym strasznie długo trwa pierwsze uruchomienie ze ściągnięciem zdarzeń z centrali (u mnie prawie 2h) Jutro podłącze do IT i zobacze jak działa z kamerą Ip Zbychu nie wiem czy zauwazyłeś że działa na windowsie Embeded -ciekawe czy da się odblokować (jest nalepka u mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.12.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Też dzisiaj wyjąłem z pudełka po tygodniu leżenia na półce i pierwsze wrażenia pozytywne tylko trzeba uaktualnić płytę do najnowszego 1.12 ,(ja miałem uaktualniane jak tylko ten soft się pojawił i niestety klawiatury nie widziała) pozatym strasznie długo trwa pierwsze uruchomienie ze ściągnięciem zdarzeń z centrali (u mnie prawie 2h) Jutro podłącze do IT i zobacze jak działa z kamerą Ip Zbychu nie wiem czy zauwazyłeś że działa na windowsie Embeded -ciekawe czy da się odblokować (jest nalepka u mnie) U mnie kamera IP nie działa, a pomoc Satela w tej sprawie jest ŻADNA! Nie działa też złącze USB, więc programowanie TSI jest bardzo upierdliwe, bo trzeba wyciągać z manipulatora kartę i wkładać do kompa. Pozostałe funkcje działają - nawet fajnie daje się oprogramować automatykę. Jednak niestety - produkt nie dopracowany Widziałem naklejkę Windows Embeded, tylko po co chcesz to odblokowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 30.12.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 U mnie kamera IP nie działa, a pomoc Satela w tej sprawie jest ŻADNA! Nie działa też złącze USB, więc programowanie TSI jest bardzo upierdliwe, bo trzeba wyciągać z manipulatora kartę i wkładać do kompa. Pozostałe funkcje działają - nawet fajnie daje się oprogramować automatykę. Jednak niestety - produkt nie dopracowany Widziałem naklejkę Windows Embeded, tylko po co chcesz to odblokowywać? A jaką kamerę stosowałeś ja mam kilka w biurze więc jutro potestuje.Jak to z satelem może za pare miesięcy poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 30.12.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 A jaką kamerę stosowałeś ja mam kilka w biurze więc jutro potestuje.Jak to z satelem może za pare miesięcy poprawią. Potrzeba jakieś 6 m-cy , trochę bluzgów ze strony instalatorów i ........ , będzie go można śmiało kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.01.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Czesc Wam, Mam zrobiony monitoring pieca na ekogroszek na routerze TP LINK(z Openwrt na pokładzie)+konwerter USB- one wire. Aktualny wykres pod tym linkiem: http://piec2.80.pl/ Planuje rozszerzyc funkcjonalnosc do sterowania podłogówką na podstawie sredniej temperatury z pieca zeby miec stala temparature i jednoczesnie nie piec nie otrzymywal zimnej wody z instalacji na powrocie obiegu. Wstepnie znalazlem ten uklad: MP00220 firmy Meraprojekt. Czy ktos z Was stosował ten układ ? Jesli tak to jak się ten układ sprawuje ? Z dokumentacji wyczytałem ze ten okład ma na wyjsciu aktywny poziom niski (w stanie normalnym na liniach we/wy napiecie +5V) Moze znacie jakiej alternatywne moduly wykonawcze na one wire ? Pozdrawiam i dzieki za wszelkie podpowiedzi. TMK No ja sie szykuje do sterowania ogrzewaniem przez 1wire juz od jakiegos czasu. Kupione mam juz silowniki itydzien temu kupilem modul sterujacy, ale ten : http://www.meraprojekt.com.pl/mp00221.html Jest na 230V. Pewnie za kilka tygodni znajde znowu troche czasu aby to dalej pchnac, Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_brzytwa_ 02.01.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Chciałem wrócić do tematu rolet.Chcę osiągnąć następującą funkcjonalność. - 7 rolet zewnętrznych- 1 markizaSterowanie ma odbywać się z jednego pilota i za pomocą łączników chwilowych (na ścianach)Podczas uzbrajania alarmu rolety mają zamykać się automatycznie i otwierać gdy alarm rozbrajam.Ma być możliwość załączenia alarmu bez zamykania rolet. Przy rozbrajaniu alarmu gdy na zewnątrz ciemno rolety nie mają się otwierać.Wieczorem mają się zamknąć automatycznie i nad ranem otworzyć. Wymyśliłem że oprę to na 2 sterownikach elmes st6h http://elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=46pilot stx http://elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=116 Niektóre obwody oświetlenia mają być załączane za pomocą satela (intos) też z tego pilota stx przez radiolinię CH20HR-hethttp://elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=16 Czy nie przekombinowałem ? Czy dało by się to oprzeć o samego satela bez potrzeby urządzeń elmes i by kosztowo wyszło podobnie ? Jak to robią zawodowcy ? pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 02.01.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Chciałem wrócić do tematu rolet. Chcę osiągnąć następującą funkcjonalność. - 7 rolet zewnętrznych - 1 markiza Sterowanie ma odbywać się z jednego pilota i za pomocą łączników chwilowych (na ścianach) Podczas uzbrajania alarmu rolety mają zamykać się automatycznie i otwierać gdy alarm rozbrajam. Ma być możliwość załączenia alarmu bez zamykania rolet. Przy rozbrajaniu alarmu gdy na zewnątrz ciemno rolety nie mają się otwierać. Wieczorem mają się zamknąć automatycznie i nad ranem otworzyć. Wymyśliłem że oprę to na 2 sterownikach elmes st6h http://elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=46 pilot stx http://elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=116 Niektóre obwody oświetlenia mają być załączane za pomocą satela (intos) też z tego pilota stx przez radiolinię CH20HR-het http://elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=16 Czy nie przekombinowałem ? Czy dało by się to oprzeć o samego satela bez potrzeby urządzeń elmes i by kosztowo wyszło podobnie ? Jak to robią zawodowcy ? pozdrawiam Tomek Podepnij sterowanie rolet pod wyjścia satela a przyciski sterujące /piloty pod wejścia satela i pokombinuj z logikami , nie wiem czy jest sens wykorzystywac jeszcze do tego sterowniki elmesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 02.01.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 W temacie klawiatury satel TSI Dzisiaj dzwoniłem do satela i oni to testowali na kamerach axisa i samsunga , trzeba podac dokładną ścieżkę strumienia tylko mjpeg , co nie zmienia faktu że ja narazie ani apera ani 3 typów kamer novusa nie udało się uruchomić , reszta funkcji działa nawet fajnie chociaz przydałby się jeszcze moduł ściemniacza oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 03.01.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam Szykuje się do zainstalowania systemu alarmowego w moim nowo budowanym domu. Wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania znalazłem w tym wątku (z przerwami przeczytałem cały) ale jeszcze parę niewiadomych pozostało. Jakbym mógł prosić znawców o kilka odpowiedzi to byłbym wdzięczny: - jak najlepiej zabezpieczyć okna FIXy z roletami zewnętrznymi (nie antywłamaniowymi)? Czy kontaktron zewnętrzny przy rolecie plus czujka zbicia (akustyczna) wewnątrz wystarczą? A może dodatkowo jeszcze czujka inercyjna; ale czy czujka w takim zestawieniu była by już zbyteczna? - tak jak wyżej tylko okno otwierane - plus kontaktrony wpuszczane w ramę okna nie tylko do alarmu ale i do planowanej automatyki. - czy ktoś ma doświadczenie z czujkami PIR+stłuczenia okna w jednym? Na portalu aukcyjnym reklamują jako nowość. Było by mniej czujek na ścianie i co za tym idzie mniej kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 04.01.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam Szykuje się do zainstalowania systemu alarmowego w moim nowo budowanym domu. Wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania znalazłem w tym wątku (z przerwami przeczytałem cały) ale jeszcze parę niewiadomych pozostało. Jakbym mógł prosić znawców o kilka odpowiedzi to byłbym wdzięczny: - jak najlepiej zabezpieczyć okna FIXy z roletami zewnętrznymi (nie antywłamaniowymi)? Czy kontaktron zewnętrzny przy rolecie plus czujka zbicia (akustyczna) wewnątrz wystarczą? A może dodatkowo jeszcze czujka inercyjna; ale czy czujka w takim zestawieniu była by już zbyteczna? - tak jak wyżej tylko okno otwierane - plus kontaktrony wpuszczane w ramę okna nie tylko do alarmu ale i do planowanej automatyki. - czy ktoś ma doświadczenie z czujkami PIR+stłuczenia okna w jednym? Na portalu aukcyjnym reklamują jako nowość. Było by mniej czujek na ścianie i co za tym idzie mniej kabli. Co do fixów to możesz zabezpieczyć albo czujnkiem inercyjnym na oknie albo /lub kontraktron (czujnik )podniesienia rolety. Czujniki stłuczenia i piry to żadna nowość w jednej obudowie ale są takie które mają jedno wyjście (nie wiadomo który czujnik zadzaiałał lub dwa osobno dla pira osobno dla stłuczeniówki ale ja takich kombajnów unikam , co do niektórych sprzedawców z portalu aukcyjnego to wogóle ręce opadają , ich pomysły aby cokolwiek sprzedać nijak się mają do mozliwości i potrzeb instalacji. Przy doborze czujek trzeba mieć pewne doświadczenie czy do typu czujnika czy producenta , możesz kupic chińskie badziewie i to ty będziesz miał nocne alarmy a nie sprzedawca, ewentualnie napisz co to za czujki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 05.01.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedź. Mam dodatkowe pytanie co do rolet zewnętrznych. Wydaje mi się że złodziej nie będzie się bawił w podniesienie rolet tylko po prostu je wyrwie/rozerwie, czy czujnik podniesienia rolet zadziała w takim przypadku? Widziałem jakieś czujniki do rolet z linką, coś na zasadzie "samo-zwijacza", jak takie czujki się sprawdzają? Jak na złość tych podwójnych teraz nie mogę znaleźć. Egon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 05.01.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Mój pierwszy test manipulatora dotykowego 7″ Satel INT-TSI dostępny na moim bloguhttp://ochrona-mienia.blog.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 06.01.2014 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Mój pierwszy test manipulatora dotykowego 7″ Satel INT-TSI dostępny na moim blogu http://ochrona-mienia.blog.pl/ Po konsultacji z novusem dostałem przykłady strumieni kilku kamer i podgląd działa nawet fajnie. Problem to skalowanie obrazu strumień musi mieć koło 800x 600 inaczej jest wyświetlany albo powiększony albo jeden obraz koło drugiego.Pozatym ta karta sd mogłaby byc pod jakąs klapką dostępna bez otwierania obudowy albo programowac klawiaturę po sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.01.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Po konsultacji z novusem dostałem przykłady strumieni kilku kamer i podgląd działa nawet fajnie. Problem to skalowanie obrazu strumień musi mieć koło 800x 600 inaczej jest wyświetlany albo powiększony albo jeden obraz koło drugiego.Pozatym ta karta sd mogłaby byc pod jakąs klapką dostępna bez otwierania obudowy albo programowac klawiaturę po sieci. Ja z Novusa dostałem info, że strumień jest dostępny pod adresem: http://192.168.1.200/cgi-bin/jpg/image.cgi ale nie udało mi się połączyć z kamerą (NVIP-TDN2401D/IR). Kamery BCS (Dahua) w ogóle nie udostępniają strumienia A Ty jaką kamerkę testowałeś i jaki podałeś adres strumienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.01.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ja mam pytanko : Czy wogole jest sens kupowac tego typu sprzet, przez osobe ktora kojarzy troche elektronike i programowanie ?Czy lepiej kupic dowolny panel za rzad wielkosci 500-700 zl i zrobic sobie samemu na linuksie/androidzie/windowsie to co ma ten gotowiec Satela (i jeszcze wiecej) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts