emilch 07.01.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Zaplanowałem sterowanie roletami przy pomocy modułów INIT-IORS. Mam rolety podwójne każda z indywidualnym napędem. Na początku miało być, że rolety będą sterowane jednocześnie (silniki połączone równolegle). Ale przyszło mi do głowy że można sterować z modułów INIT-IORS oraz standardowych włączników roletowych w taki sposób, że moduły INIT-IORS tylko zamykają i otwierają rolety parami a sterować przyciskiem można każdą roletę z osobna. Co prawda wymaga to dodania dwóch przekaźników ale powinno działać. Pewnie ameryki nie odkryłem. Legenda: W1, W2 - przełączniki roletowe P1, P2 - przekaźniki 230VAC M1, M2 - silniki rolet Jeśli popełniłem błąd lub da się prościej proszę o info. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez emilch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 07.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ja z Novusa dostałem info, że strumień jest dostępny pod adresem: http://192.168.1.200/cgi-bin/jpg/image.cgi ale nie udało mi się połączyć z kamerą (NVIP-TDN2401D/IR). Kamery BCS (Dahua) w ogóle nie udostępniają strumienia A Ty jaką kamerkę testowałeś i jaki podałeś adres strumienia? ja mam dwie narazie sprawdzone: TDN4410V http://10.10.10.10/GetData.cgi?video=1 2DN5001C http://10.10.10.10:8008 http://10.10.10.10/cgi-bin/jpg/image.cgi? W tej piewszej da się tylko strumień nr 1 wrzucić a to bez sensu poniewaz aby ładnie wyglądało na klawiaturze to musi byc 800x600 pierwszy a z nowu alnet tez zapisuje ten piewszy .Ale trzeba testowac dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 07.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Przecież jak już podłaczysz rolety do Int-Iorsa to możesz zaprogramowac logikę i sterowac jednym klaiwszem jako jedna roleta a innym jako grupowa tylko musisz mieć więcej wyjśc w INT-Iors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.01.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Panowie, podajecie przykłady tych strumieni ale z prywatnych adresów IP. Jak rozumiem, żeby sobie je obejrzeć, potrzebny jest jakiś VPN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.01.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Panowie, podajecie przykłady tych strumieni ale z prywatnych adresów IP. Jak rozumiem, żeby sobie je obejrzeć, potrzebny jest jakiś VPN? Prywatne kamerki, to i prywatne adresy IP Przecież tu chodzi o lokalny podgląd z kamer IP w manipulatorach dotykowych INT-TSI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.01.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 ja mam dwie narazie sprawdzone: TDN4410V http://10.10.10.10/GetData.cgi?video=1 2DN5001C http://10.10.10.10:8008 http://10.10.10.10/cgi-bin/jpg/image.cgi? W tej piewszej da się tylko strumień nr 1 wrzucić a to bez sensu poniewaz aby ładnie wyglądało na klawiaturze to musi byc 800x600 pierwszy a z nowu alnet tez zapisuje ten piewszy .Ale trzeba testowac dalej. Dzięki Testować, to powinien Satel, a nie instalatorzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.01.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Jarek: to się podłącza (konfiguruje) do wyświetlenia na panelu Satela, podpiętym raczej do lokalnej sieci, a nie Internetu, więc adresy lokalne są całkiem dobre. A że nikt ze świata ich nie podejrzy, to raczej tylko zaleta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.01.2014 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 @ravbc, _zbych_ - panowie, sens używania adresacji prywatnej jest dla mnie oczywisty Nieoczywiste jest dla mnie to, że podajecie sobie te adresy tutaj, na forum jako przykłady obrazu z takiej kamery. Chodzi (jak się teraz domyślam) o sam sposób podania źródła obrazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 08.01.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Przecież jak już podłaczysz rolety do Int-Iorsa to możesz zaprogramowac logikę i sterowac jednym klaiwszem jako jedna roleta a innym jako grupowa tylko musisz mieć więcej wyjśc w INT-Iors Nie mam już wolnych wyjść w module INT-IORS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.01.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 @ravbc, _zbych_ - panowie, sens używania adresacji prywatnej jest dla mnie oczywisty Nieoczywiste jest dla mnie to, że podajecie sobie te adresy tutaj, na forum jako przykłady obrazu z takiej kamery. Chodzi (jak się teraz domyślam) o sam sposób podania źródła obrazu? Bo tu nie chodzi o adres Ip który w tych strumieniach jest przykładowy tylko o samą składnie linku który w prawie każdej kamerze jest inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.01.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Dzięki Testować, to powinien Satel, a nie instalatorzy... To fakt ale myślałemże to będzie prościej działało a tu jeśli na obiekcie jest kamera do której strumienia nie znam to nic nie zrobię a mało który klijent będzie w tym celu kamerę podglądał , zastanawiam się czy nie dałoby się tego jakośc wyciągnąć (strumienia) juz z jakiegoś rejstratora bo ten sposób to lekka porażka , pozatym poszukam jeszcze jakiegoś webserwera ta aby móc wyświetlić obraz np z wybranej kamery analogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.01.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Tylko tak sobie gdybam, podłaczenie przez satela ma tą zaletę że nie da się jednocześnie załączyć otwierania i zamykania , co będzie w przypadku kiedy np satel będzie roletę jeszcze podnosił a ty wymusisz ręcznie zamykanie zapomoca przekażników.Dużo ci brakuje tych wyjść,? jaką masz centralę może zastosuj moduł ca64OC i podłacz przekażniki relpola pod niego albo może masz jeszcze kilka wyjśc w centrali/innym module wyjść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 08.01.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Przekaźniki są tak podłączone, że w momencie włączenia modułu satela odłączane jest napięcie z przekaźników. W ten sposób można rozbudować system na dowolną ilość rolet dokładając przekaźniki. Mam 4 rolety brakuje więc 6 wyjść. Jeśli dodam kolejny moduł może mi braknąć wyjść wirtualnych potrzebnych do obsługi scenariuszy. W sumie mam 4 moduły wejściowe i 4 moduły wej/wyj do tego pilot.Mam Integre 128WRL Edytowane 8 Stycznia 2014 przez emilch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.01.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Przekaźniki są tak podłączone, że w momencie włączenia modułu satela odłączane jest napięcie z przekaźników. W ten sposób można rozbudować system na dowolną ilość rolet dokładając przekaźniki. Mam 4 rolety brakuje więc 6 wyjść. Jeśli dodam kolejny moduł może mi braknąć wyjść wirtualnych potrzebnych do obsługi scenariuszy. W sumie mam 4 moduły wejściowe i 4 moduły wej/wyj do tego pilot. Mam Integre 128WRL Jeśli masz 4 rolety to powinny ci wejśc na jeden moduł int-Iors on ma 8 wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 09.01.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Cześć, miałbym prośbę o weryfikację rozmieszczneia alarmu w domu. Okablowanie chcę zrobić sam Mam nadzieję że wszystko zrobiłem czytelnie Z tego co tutaj piszecie to mam zamiar korzystać z takich zasad: * zasilenie centralki na oddzielnym obwodzie 220 * każdy obwód na oddzielnym kablu YTDY * 6 - 0,5 do czujek i kontraktonów * 8 - 0,5 do alarmu na zewnątrz plus do silnika bramy automatycznej (aby wyłączać czujkę w garażu przy wjeździe autem na ok. 30 sek.) * 8 - 0,5 do manipulatorów * 8 - 0,5 do pieca Dodatkowo planuję czujnik dymu i zalania - jak rozumiem na oddzielnym obwodzie 6 - 0,5. Ten etap powiedzmy, że rozumiem - zweryfikujcie jak coś nie tak. Nie do końca wiem jak rozwiązać to z sterowaniem rolet?? Tzn przy roletach chce mieć indywidualne sterowanie plus sterowanie grupowe i nie wiem jaki najlepszy sposób wybrać... Nie wiem czy to najlepszy sposób ale spróbuje opisać to co zrozumiałem z obrazka Czyli sterowanie indywidualne każdej rolety z osobna za pomocą samych przełączników. Wprowadzając sterowanie grupą rolet stosuje sterownik/przekaźnik bez różnicy jakiej firmy: * R1S/G - aluprof * ST100GR - elmes * STR-1 - f&F * SRP-02 - zamel pełniącego funkcję sterownika grupowego.Podłączam go powiedzmy w puszce od włącznika indywidualnego - do niego wchodzą 2 kable od włącznika, 2 od rolety, 2 pomiędzy sterownikami i dwa z grupowego - dobrze rozumiem? (po to jest 8 wejść) dodatkowo jesli chcę to podłączyć pod alarm to zamiast tego co jest na obra/zku pod nazwą zegar - ciągnę to do centralki alarmowej? Tak to się robi w przypadku alarmu Jak wykonać to na tym etapie najprościej aby później mieć jakiś wachlarz możliwości ? Jeśli ktoś jest w stanie pomóc proszę o podpowiedź Edytowane 9 Stycznia 2014 przez bolek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 09.01.2014 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Cześć, miałbym prośbę o weryfikację rozmieszczneia alarmu w domu. Okablowanie chcę zrobić sam Mam nadzieję że wszystko zrobiłem czytelnie [ATTACH=CONFIG]234019[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]234020[/ATTACH] Z tego co tutaj piszecie to mam zamiar korzystać z takich zasad: * zasilenie centralki na oddzielnym obwodzie 220 * każdy obwód na oddzielnym kablu YTDY * 6 - 0,5 do czujek i kontraktonów * 8 - 0,5 do alarmu na zewnątrz plus do silnika bramy automatycznej (aby wyłączać czujkę w garażu przy wjeździe autem na ok. 30 sek.) * 8 - 0,5 do manipulatorów * 8 - 0,5 do pieca Dodatkowo planuję czujnik dymu i zalania - jak rozumiem na oddzielnym obwodzie 6 - 0,5. Ten etap powiedzmy, że rozumiem - zweryfikujcie jak coś nie tak. Nie do końca wiem jak rozwiązać to z sterowaniem rolet?? Tzn przy roletach chce mieć indywidualne sterowanie plus sterowanie grupowe i nie wiem jaki najlepszy sposób wybrać... Nie wiem czy to najlepszy sposób ale spróbuje opisać to co zrozumiałem z obrazka [ATTACH=CONFIG]234051[/ATTACH] Czyli sterowanie indywidualne każdej rolety z osobna za pomocą samych przełączników. Wprowadzając sterowanie grupą rolet stosuje sterownik/przekaźnik bez różnicy jakiej firmy: * R1S/G - aluprof * ST100GR - elmes * STR-1 - f&F * SRP-02 - zamel pełniącego funkcję sterownika grupowego.Podłączam go powiedzmy w puszce od włącznika indywidualnego - do niego wchodzą 2 kable od włącznika, 2 od rolety, 2 pomiędzy sterownikami i dwa z grupowego - dobrze rozumiem? (po to jest 8 wejść) dodatkowo jesli chcę to podłączyć pod alarm to zamiast tego co jest na obra/zku pod nazwą zegar - ciągnę to do centralki alarmowej? Tak to się robi w przypadku alarmu Jak wykonać to na tym etapie najprościej aby później mieć jakiś wachlarz możliwości ? Jeśli ktoś jest w stanie pomóc proszę o podpowiedź Dużo masz tych rolet? Jeśłi planujesz sterowanie z alarmu to chyba najprościej jest puścić 4x1,5 do każdej rolety z rozdzielni ,do rozdzielni równiez przewód sterujący , może być nawet 6x0,5 (z właczników) .Tam instalujesz Int-Iors (jeśli będzie centrala integra satela a potem czy chcesz zamykać pojedyńczą roletę czy grupę decydujesz programując centralę.Już nie wspomnę że masz furtkę w postaci sterowania zdlanego Internet/Gsm .Kabelki ok tylko dlaczego nie przewidujesz kontraktronów w oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 10.01.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Dużo masz tych rolet? Jeśłi planujesz sterowanie z alarmu to chyba najprościej jest puścić 4x1,5 do każdej rolety z rozdzielni ,do rozdzielni równiez przewód sterujący , może być nawet 6x0,5 (z właczników) .Tam instalujesz Int-Iors (jeśli będzie centrala integra satela a potem czy chcesz zamykać pojedyńczą roletę czy grupę decydujesz programując centralę.Już nie wspomnę że masz furtkę w postaci sterowania zdlanego Internet/Gsm .Kabelki ok tylko dlaczego nie przewidujesz kontraktronów w oknach? Dzięki za zainteresowanie Czyli rozumiem, że najlepiej dla późniejszych "wynalazków" do każdej rolety z rozdzielni prowadzić oddzielny obwód, plus kabel pod włącznik od rolety i od tego włącznika kabel YTDY 6*0,5 do centrali alarmowej gdzie mam ekspander Int-Iors? (centrala alarmowa jest w pomieszczeniu u góry a rozdzielnia 220V w garażu). Wtedy wszystko programuje przez alarm i steruje z manipulatorów plus przez włączniki indywidualne przy roletach? Wtedy stosuje jeszcze dopuszkowe sterowniki np. STR-1? A co do kontraktonów - kilku "znajomych" gdzie oglądaliśmy budowy nie miało tego i chyba stąd to przeświadczenie... Idąc ich tokiem rozumowania który przyjąłem to dlatego rezygnuje bo czujki mniej więcej w tym samym czasie zadziałają na powiedzmy uchył okna.... Wprowadzili mnie w błąd? Planuje kontraktony w drzwiach wejściowych, kotłowni i garażu... Edytowane 10 Stycznia 2014 przez bolek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 11.01.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Dzięki za zainteresowanie Czyli rozumiem, że najlepiej dla późniejszych "wynalazków" do każdej rolety z rozdzielni prowadzić oddzielny obwód, plus kabel pod włącznik od rolety i od tego włącznika kabel YTDY 6*0,5 do centrali alarmowej gdzie mam ekspander Int-Iors? (centrala alarmowa jest w pomieszczeniu u góry a rozdzielnia 220V w garażu). Wtedy wszystko programuje przez alarm i steruje z manipulatorów plus przez włączniki indywidualne przy roletach? Wtedy stosuje jeszcze dopuszkowe sterowniki np. STR-1? A co do kontraktonów - kilku "znajomych" gdzie oglądaliśmy budowy nie miało tego i chyba stąd to przeświadczenie... Idąc ich tokiem rozumowania który przyjąłem to dlatego rezygnuje bo czujki mniej więcej w tym samym czasie zadziałają na powiedzmy uchył okna.... Wprowadzili mnie w błąd? Planuje kontraktony w drzwiach wejściowych, kotłowni i garażu... Int-Iorsa montuj w rozdzielni elektrycznej, nie ma sensu ciągnąc tych kabli 230v do centrali i nawet jest to niewskazane puśc tylko przewód łaczący magistrale miedzy centrala a rozdzielnia,a co do kontraktronów (ew czujek udarowych ) to napewno zadzaiąłją wcześniej pozatym jak sobie kupisz kiedys zwierzaka to byłoby jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 12.01.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Ale obwody 230v pod napęd rolet robię dwa na górę domu plus na dół i te dwa obwody prowadzę pod ekspander Int-Iors w rozdzielni i dzięki temu potem mogę dzięki manipulatorowi sterować oddzielnie dołem, górą i całością? Czy potrzebuje 2 ekspandery Int-Iors pod 13 rolet i każdy obwód to jedno wejście? Rozumiem, że pomiędzy rozdzielnią a centrala alarmową prowadzę już kabel YTDY? Z jednej strony podłączam do ekspandera w rozdzielni a z drugiej strony pod centralę? Może to głupie pytania ale sam staram sie rozprowadzić tą instalację... Edytowane 12 Stycznia 2014 przez bolek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.01.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Pytanko : czy jest sens aktualizowac centrale z wersji 1.08 do 1.12 ? Czy jest tam jakaś nowośc przydatna dla domków ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts