Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

witam

Mialem dzisiaj instalatora od alarmu (tzn na razie kable przed tynkami). Zapomnialem powiedziec o przewodzie do garazu - do czujki (ktorego jeszcze nie ma a bedzie w przyszlosci w glebi dzialki)

Jak samemu moge taki przewod podciagnąć/zrobic wypust? Do ziemi pewnie jest jakiś inny niż w budynku?

Czy wystarczy na razie przeciągnąć go w budynku i dać wypust kilka metrów na zewnątrz a jak będę miał garaż to będzie można go połączyć z kolejnym odcinkiem kabla którego zakopie?

PS. Co sądzicie o centrali matrix 832?

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Większość czujników umieściłem na parterze, na piętrze tylko PIR na korytarzu i w pokoju w którym jest balkon. Nie wiem gdzie dać czujniki inercyjne? W drzwiach balkonowych tarasu na pewno. Może w drzwiach wejściowych i tylnych garażowych, zakładam, że to są najpopularniejsze drogi ewentualnego włamania? Czy też zabezpieczyć tak okna na parterze? Nie wiem... okna na parterze mam na wysokości ok 1,5 metra, raczej widoczne, z daleka.

To nie Ty masz "umieszczać" czujniki, tylko doświadczony projektant/instalator (nie mylić z "handlowcem" z agencji ochrony...).

Odnośnie czujek inercyjnych na oknach, to przedstawię takie zdarzenie.

W zeszłym miesiącu u mojego klienta było włamanie.

Klient miał zamontowany system obwodowy, ale jeszcze nie dokończony - nie były zamontowane czujki inercyjne (finanse).

Dom usytuowany w generalnie zabudowanej okolicy, ale akurat wokół domu mojego klienta jest kilka działek z chaszczami.

Koniec lutego, godzina około 20. Pierwsze podejście złodzieja było do okna umieszczonego na wysokości około 1,5 m od ziemi. Okno z okuciami WK 1 stawiło wystarczający opór, aby złodziej odpuścił atak w tym miejscu (skutek - połamana ościeżnica okna).

Drugie podejście, to dość solidne wejściowe drzwi dębowe z zamkiem trzypunktowym. Drzwi usytuowane od strony niewidocznej przez sąsiadów :-(

Łom poszedł w ruch i drewno ustąpiło :-( Złodziej po wyłamaniu drzwi dostał się do środka i włączył się alarm z czujnika otwarcia drzwi. Plądrowanie domu zajęło około 2 minut (czas naruszania czujek ruchu zapisany w rejestrze zdarzeń).

Wniosek: gdyby na oknie (okno na wysokości 1,5M!) była już zamontowana czujka inercyjna, to pierwsza próba wbicia łomu włączyła by alarm i do włamania by pewnie nie doszło.

Nie wiem też co myśleć o czujnikach zalania? Słyszałem historię, że woda się lała z piętra i niezłe szkody narobiła...

W zeszłym roku w domu mojego klienta pękł wężyk elastyczny przy bidecie na poddaszu. Pech, że klient na jakiś czas wyprowadził się do innego miasta i dom stał nie zamieszkały, więc woda lała się przez kilka dni :-(

Zalało cały dom - od poddasza po piwnicę. Po osuszaniu parkiety bambusowe w miarę wróciły do normy. Meble w sumie nie wiele ucierpiały, ale instalacje elektryczne ( w tym alarmowa) - masakra! Stale wychodzą nowe problemy, mimo, że od czasu zalania minęło kilka miesięcy.

Do tego oczywiście w wielu miejscach odpadła farba ze ścian i sufitów, a także z różnych miejsc wychodzi pleśń. Nikomu nie życzę...

Wycenię jeszcze instalację gdzieś indziej, ale np. taka firma ochroniarska twierdzi, że ma np. całodobowy serwis do swoich instalacji, czego firmy zajmujące się montażem tylko instalacji alarmowych mi nie zapewnią ?

No czego to handlarz z agencji ochrony nie obieca klientowi, żeby tylko się zdecydował...

Proponuję przeczytać na moim blogu ostatni wpis właśnie na ten temat.

Edytowane przez _ZBYCH_

witam

Mialem dzisiaj instalatora od alarmu (tzn na razie kable przed tynkami). Zapomnialem powiedziec o przewodzie do garazu - do czujki (ktorego jeszcze nie ma a bedzie w przyszlosci w glebi dzialki)...

Wyprowadź z domu na zewnątrz przewód i zostaw na cokole domu ( około 20 - 30 cm od ziemi) około 0,5m zapasu. W przyszłości w tym miejscu będzie zamontowana puszka łącząca przewód z domu z specjalnym, żelowanym kablem ziemnym doprowadzonym do garażu. Możesz też od razu przygotować taką muszkę wkutą w cokół i od niej pusty peszel do ziemi.

PS. Co sądzicie o centrali matrix 832?

Jak nie chcesz problemów, to nie idź tą drogą ;-)

A jednak dostałem wycenę Solid zrobi na Satelu:

SATEL INTEGRA 64 - 1050ZŁ

klawiatura KLCDB - 575ZŁ

klawiatura INTEGRA SZ- 250ZŁ

moduł rozszerzenia CA64E -2X 185 - 370ZŁ

znaczy że by zrobili, choć droższe nieco...

No, wycenę zrobili tyle, że zapłacisz za cały zestaw prawie dwa razy drożej jakbyś kupował to samemu w jakimś sklepie

Mnie by taka wycena od razu zniechęciła ale jak się domyślam taki był ich cel.

Ps. jeśli mogę Ci doradzić, kup sobie klocki samemu i montaż zleć porządnemu fachowcowi, cenowo wyjdzie Ci tak samo jak ich wycena ale będziesz miał pewność że jest to zrobione porządnie!

Edytowane przez memekt

Ps. jeśli mogę Ci doradzić, kup sobie klocki samemu i montaż zleć porządnemu fachowcowi, cenowo wyjdzie Ci tak samo jak ich wycena ale będziesz miał pewność że jest to zrobione porządnie!

Albo jeszcze lepiej zleć całość instalatorowi (tj. także zakup sprzętu). Po pierwsze będzie taniej, bo instalator zarobi trochę na sprzęcie, więc na Tobie nie będzie musiał sobie "odbijać". A po drugie będziesz miał rozsądną gwarancję obsługiwaną przez instalatora (czyli np. nie będziesz musiał płacić za demontaż uszkodzonych elementów na okoliczność reklamacji). Oczywiście wszystko przy założeniu, że znajdziesz pożądnego instalatora i nie będziesz mu skąpił każdej złotówki (co nie znaczy, że nie masz się targować!).

Albo jeszcze lepiej zleć całość instalatorowi (tj. także zakup sprzętu). Po pierwsze będzie taniej, bo instalator zarobi trochę na sprzęcie, więc na Tobie nie będzie musiał sobie "odbijać". A po drugie będziesz miał rozsądną gwarancję obsługiwaną przez instalatora (czyli np. nie będziesz musiał płacić za demontaż uszkodzonych elementów na okoliczność reklamacji). Oczywiście wszystko przy założeniu, że znajdziesz pożądnego instalatora i nie będziesz mu skąpił każdej złotówki (co nie znaczy, że nie masz się targować!).

100/100 :-)

Albo jeszcze lepiej zleć całość instalatorowi (tj. także zakup sprzętu). .

I pójdę dokładnie w tym kierunku, mam już instalatora, zajmuje się od 30 lat instalacjami wszelkimi. Rozmawiałem z nim przez telefon dobre 20 minut, faktycznie rozsądnie mówi... sugeruje mi, żebym na tym etapie, przed tynkami nie żałował kabli do wszystkiego i przemyślał wszelkie instalacje, szczególnie, że koszt rozciągnięcia kabli żaden... a po tynkach trudno coś więcej dodać.

np sugeruje domofon na osobnych liniach też wprowadzony do pokoju dzieci, ponoć w nastoletnim wieku się to przydaje... albo dzwonek od bramy wyprowadzony na odłączanym gniazdku do ogrodu, że niby jak wszyscy siedzą przy grillu, to trudno usłyszeć, że ktoś tam dzwoni do bramy, więc wtykam sobie dzwonek na czas grillowania do gniazdka ogrodowego i dzwoni mi w ogrodzie... radził zastanowić się nad kablami do kina domowego rozprowadzonymi w ścianach, oczywiście na instalacji antenowej w każdym pokoju i kablu sieciowym także... hmm... właściwie instalacje antenowe powinny być ze dwie - satelita osobna antena na dachu osobna... hmm... skoro rolety będą z napędem to oczywiście sterowanie roletami, sterowanie oświetleniem... 3 manipulatory (wejście, piętro, garaż)... hmm... można interkom w pokojach podłączyć (niczym telefon hotelowy) eee... nie no.... gdzie tu jest granica rozsądku?

Edytowane przez piotrek0m

np sugeruje domofon na osobnych liniach też wprowadzony do pokoju dzieci, ponoć w nastoletnim wieku się to przydaje...

Tak mi się skojarzyło: :lol:

Późny wieczór. Chłopak odprowadza dziewczynę do domu, pod klatką opiera się wygodnie i jak macho zagaduje:

- Zrób mi na koniec laskę.

Kobieta:

- No co ty, daj spokój!

- No zrób mi proszę!

- Ale przestań - tak tutaj - bez sensu!

- No dalej, zrób!

I tak przekomarzają się dobre dwadzieścia minut. Nagle z klatki wychodzi zaspany facet i mówi:

- Zośka, zrób mu tą laskę... albo twoja siostra zrobi panu laskę... albo ja zrobię ci laskę gościu... tylko zabierz tą łapę z domofonu!

Także jestem na etapie wybrania systemu i podpisania umowy - czy jeśli złożysz alarm sam (instalator) nie będzie przypadkiem trzeba zapłacić za nadajnik firmie Solid? Bo w promocji jest za 100 , a normalnie chyba za 800zł ?

Także jestem na etapie wybrania systemu i podpisania umowy - czy jeśli złożysz alarm sam (instalator) nie będzie przypadkiem trzeba zapłacić za nadajnik firmie Solid? Bo w promocji jest za 100 , a normalnie chyba za 800zł ?

Ja wiem tylko, że mogłem wybrać nadajnik za 100 zł z umową na 2 lata lub za 300 zł z umową na rok. Podejrzewam, że nadajnik jest integralną częścią świadczenia usług i chyba jest mi "wypożyczany" tak jak np. dekoder TV i po rozwiązaniu umowy muszę go zwrócić. A teraz to umowę podpiszę na czas nieokreślony, niestety okres wypowiedzenia wynosi aż 3 miesiące !

Ja wiem tylko, że mogłem wybrać nadajnik za 100 zł z umową na 2 lata lub za 300 zł z umową na rok. Podejrzewam, że nadajnik jest integralną częścią świadczenia usług i chyba jest mi "wypożyczany" tak jak np. dekoder TV i po rozwiązaniu umowy muszę go zwrócić. A teraz to umowę podpiszę na czas nieokreślony, niestety okres wypowiedzenia wynosi aż 3 miesiące !

Powiedz że konkurencja daje taniej i zobczysz co będzie

A poza tym instalator pewnie wystawi fakturę z 8% vatem więc na to samo wyjdzie.

Witam wszystkich forumowiczów.Jestem tutaj nowy ,troche poczytałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytania.A więc buduje dom i przymierzam sie do instalacji alarmowej .I tutaj moje pytanie jakiej przyzwoitej firmy zamontować alarm i co musi być w takiej przyzwoitej opcji zamontowane .czy połączyć alarm wewnetrzny z zewnetrznym czy lepiej sam wewnetrzny troche rozbudowany.prosze o jakies propozycje.pozdrawiam

Witam pisałem już temat jakieś pół roku temu ale nikt nie odpisał. Chciałbym prosić o podpowiedź rozmieszczenia czujek PIR czy może coś zmienić w już mam tak zamontowane ale tynków niema także wszystko można poprawić.

i jeszc ze chciałbym dołożyć kontaktron do drzwi wejściowych, tylko jak się go montuje taki powierzchowny na dole drzwi czy u góry? bo nie wiem gdzie kabel puścić?

i mógłby mi ktoś namalować na tych zdjęciach gdzie najlepiej dać czujki dymu i czadu? i jeszcze jakby ktoś namalował jak podpiąć kilka czujek dymu pod jedną linie? czy kabel 10żył od czujki do czujki będzie ok?

alarm poddaszze.jpg

alarm parter.jpg

Edytowane przez romanek84

Widze że te forum umarło:(

Witaj,

przeczytaj sobie kilka stron wstecz a zorientujesz się, że najczęściej rozmowa toczy się wokół systemów Satel'a. Co do dalszych pytań też znajdziesz odpowiedzi.

Moim zdaniem: kontaktron + czujka inercyjna + czujka ruchu w zupełności wystarczy (+ oczywiście jakaś czujka dymu, zalania... co tam kto woli)

Pozdrawiam,

memekt

Po rozmowie z człowiekiem, który 30 lat siedzi w instalacjach wynika, że z ochrony obwodowej większośc ludzi rezygnuje (jak ją ma) gdyż łatwo jest ją wzbudzić przypadkowo, koty, ptaki....? Ponoć gość 200 domków zrobił i powołuje się na własne doświadczenie. Twierdzi, że ludzie rezygnowali z takich czujek. Następnie twierdzi, że czujka zbicia szyby jest niepraktyczna gdyż może przypadkowo się wzbudzać na dźwięk np. tłuczonego szkła na ulicy. Choć to doświadczenie bardziej opiera na zabezpieczaniu sklepów przy ulicach, gdzie byle stłuczenie butelki na ulicy potrafiło wywołać alarm.... Natomiast zamiast czujnika wycieku wody praktyczniejsza byłaby kratka ściekowa, gdzieś dyskretnie ukryta z odpowiednim spadkiem. Natomiast czujnik gazu bezwzględnie zrobić z elektrozaworem zaworem na rurze - żeby od razu odłączał dopływ gazu -a to chyba ciekawe rozwiązanie... nie wiem co myśleć?

Generalnie zabezpieczenie domu opiera na czujkach ruchu ulokowanych w pomieszczeniach. Ten człowiek zupełnie inaczej niż Solid Security - odradza mi mnożenie czujek? Dziwne, nie chce zarobić?

Edytowane przez piotrek0m