Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Witam zwracam się do was z pytaniem jak rozwiązać w centrali Integra funkcję która przypominała by o braku uzbrojenia z obiektu .Dokładnie chodzi mi o to że jeżeli ktoś nie zazbroją alarmu o określonej godzinie według timera to przyjdzie SMS O BRAKU UZBROJENIA Z DOMU .Obecnie zacząłem to robić tak

wyjście -25 iloczyn (pod który podpięty jest Timer oraz wskaźnik uzbrojenia ze strefy)

wyjście -26 suma logiczna gdzie podpięte jest wyjście 25

W Powiadomieniu ustawiłem wyjście 26 przypisałem nr telefonu wraz z komunikatu co powinienem jeszcze zrobić aby ta funkcja o przypomnieniu o braku uzbrojenia zadziałała.Dziękuje i pozdrawiam

Problem rozwiązany

Edytowane przez jjjanek1

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez problemu (-> "znany portal aukcyjny") kupisz stówę taniej, z obudową i antenami w komplecie.

Jarek, tu jest mowa o wycenach agencji ochrony lub firm instalacyjnych, a nie gdzie można kupić taniej. Nie każdy może sobie sam kupić i zamontować system alarmowy, a żadna agencja ochrony lub firma instalacyjna nie oferuje urządzeń poniżej cen katalogowych (no chyba, że jakieś początkujące paproki, co nie mają nic innego do zaoferowania, tylko niższą cenę. O tym, czy było warto mniej zapłacić klient przekonuje się po fakcie...)

Słuchajcie, potrzebuję dodać bezprzewodowy system ABAX do Intergy 64. Czy warto sprzedać 64 i kupić 128WRL ?

Nie będę miał niespodzianek (zabraknie mi jakiś portów itp, i będzie trzeba coś dokupić) ?

Bo finansowo wyjdzie podobnie, a coś zawsze zyskam.

Fantom

To zależy gdzie chcesz ten ABAX zamontować. Ja mam różne doświadczenie z ABAX-em, zarówno w WRL jak i kontrolerami ACU-100 i ACU-250.

Wiele zależy od lokalizacji centrali WRL lub kontrolera i reszty urządzeń ABAX, ale także od rodzaju stropu (stropów) w obiekcie, różnych konstrukcji stalowych, zakłóceń, itp. Wbrew pozorom, temat radiówki nie zawsze jest łatwy...

W jednym z obiektów poza centralą WRL musiałem dodatkowo zamontować dwa kontrolery ACU-250, bo był problem z zasięgiem ABAX-a i w zasadzie nie wiadomo dlaczego.

Z jednej strony ABAX z dwustronną komunikacją jest świetny, ale z drugiej strony bywa koszmarem dla instalatora ;-)

Edytowane przez _ZBYCH_

Jarek, tu jest mowa o wycenach agencji ochrony lub firm instalacyjnych, a nie gdzie można kupić taniej. Nie każdy może sobie sam kupić i zamontować system alarmowy, a żadna agencja ochrony lub firma instalacyjna nie oferuje urządzeń poniżej cen katalogowych (no chyba, że jakieś początkujące paproki, co nie mają nic innego do zaoferowania, tylko niższą cenę. O tym, czy było warto mniej zapłacić klient przekonuje się po fakcie...)

Dokładnie tak, ja piszę o wycenach firm instalacyjnych. Średnia cena w rejonie oscyluje w okolicach 7 - 8 tyś, za system dla mojego domku. Ok 14 kontaktronów, 14 rolet, 14 czujek PIR, 2 czujki gazu, 2 ciepła, itp, itd... wyliczają ok 400 m okablowania. Pytanie co jeszcze mozna wpiąć w system, bo nigdy nie myślałem o tym i nigdy się nie zastanawiałem...

To zależy gdzie chcesz ten ABAX zamontować. Ja mam różne doświadczenie z ABAX-em, zarówno w WRL jak i kontrolerami ACU-100 i ACU-250.

Czym sie roznia te kontrolery ? Bo opisy maja zupelnie rozne i ciezko znalezc porownanie. Jedyne co widac, to "obudowa" w 250.

I jeszcze jedno pytanie : czujke montował będę w domku nieogrzewanym. Na jednej ścianie drzwi i okno (od wschodu). Czujka PIR czy dualna ? W którym narozniku powinna byc zamontowana (pln-wsch czy pld wsch) ?

Fantom

Edytowane przez szczukot

Chcę zrobić sterowanie oświetleniem w domu.

Nie mam wielkiej wiedzy w tej materii, chcę wykorzystać integrę + ekspandery INT-ORS lub INT-IORS. Posiedziałem w internecie i znalazłem takie schematy:

integra swiatlo 1.jpg

integra swiatlo 2.jpg

Celem jest:

- możliwość załączania i wyłączania światła klasycznym włącznikiem,

- możliwość całkowitego wyłączenia światła przy uzbrojeniu alarmu,

- możliwość zdalnego symulowania pobytu domowników,

Każdy ekspander podłączam pod osobny bezpiecznik i steruję nim 7 obwodami oświetlenia (1 wyjście służy od wyłączenia wszystkich obwodów). W przypadku żyrandola 2-obwodowego od szafy sterowniczej do pogłębionej puszki kontaktu układam przewód 7 x 1.5, od kontaktu do żyrandola przewód 4 x 1,5. W przypadku pojedynczego źródła światła od szafy sterowniczej do puszki kontaktu przewód 5 x 1,5 dalej 3 x 1,5. Łączenia robię w puszce pod kontaktem...

Czy takie rozwiązanie jest poprawne ???

Edytowane przez piotrek0m

Zacząłem rozgryzać konfigurację Integry i jako mocno początkujący w tym temacie (Integrę mam od wczoraj) mozolę się z podstawami. Na początek głupie pytanie: wejście czujki PIR skonfigurowane jako 0:wejścia/wyjścia, opcje domyślne. Wszystko działa pięknie, ale manipulator sygnalizuje pipczeniem każde naruszenie czujki również w stanie spoczynkowym bez załączonego czuwania. Męczące to trochę, jak to wyłączyć?

Druga sprawa: dla tego wejścia czas na wejście jest ustawiony na zero. Mimo to gdy zostanie naruszone w stanie czuwania następuje najpierw odliczanie 30 sekund czasu na wejście i dopiero wtedy wyje alarm. Co należy ustawić, żeby alarm wył od razu?

Zacząłem rozgryzać konfigurację Integry i jako mocno początkujący w tym temacie (Integrę mam od wczoraj) mozolę się z podstawami. Na początek głupie pytanie: wejście czujki PIR skonfigurowane jako 0:wejścia/wyjścia, opcje domyślne. Wszystko działa pięknie, ale manipulator sygnalizuje pipczeniem każde naruszenie czujki również w stanie spoczynkowym bez załączonego czuwania. Męczące to trochę, jak to wyłączyć?

Druga sprawa: dla tego wejścia czas na wejście jest ustawiony na zero. Mimo to gdy zostanie naruszone w stanie czuwania następuje najpierw odliczanie 30 sekund czasu na wejście i dopiero wtedy wyje alarm. Co należy ustawić, żeby alarm wył od razu?

Programujesz z manipulatora, czy przez komputer i DloadX?

DloadX przez ETHM-1

Doczytałem w międzyczasie i poproszę o potwierdzenie: chcę zrobić czujkę w wiatrołapie (i powiedzmy kontaktron na drzwiach reagujące z opóźnieniem na wejście, a resztę domu reagującą natychmiast. Czy wiatrołap powinienem wydzielić jako osobną strefę i w ramach strefy ustawić czas na wyjście jakiśtam, a w resztę domu jako osobną strefę z zerowym czasem na wyjście?

Pytanie dodatkowe: jak zrobić zazbrajanie alarmu "jednym przyciskiem" bez konieczności wprowadzania kodu?

Edytowane przez Jarek.P

DloadX przez ETHM-1

Doczytałem w międzyczasie i poproszę o potwierdzenie: chcę zrobić czujkę w wiatrołapie (i powiedzmy kontaktron na drzwiach reagujące z opóźnieniem na wejście, a resztę domu reagującą natychmiast. Czy wiatrołap powinienem wydzielić jako osobną strefę i w ramach strefy ustawić czas na wyjście jakiśtam, a w resztę domu jako osobną strefę z zerowym czasem na wyjście?

Pytanie dodatkowe: jak zrobić zazbrajanie alarmu "jednym przyciskiem" bez konieczności wprowadzania kodu?

Nie musisz robić dodatkowych stref, zarówno kontaktron jak i czujkę w wiatrołapie ustawiasz na: Wejścia/Wyjścia.

jednym chyba się nie da, nie wiem jak w tym nowym lcd, ale dwoma jak najbardziej: 0# ("Quick Arm załącza strefy" - i tu wybierasz strefy, które mają się załączyć po wciśnięciu "0#")

Pozdrawiam

DloadX przez ETHM-1

To widzę, że długa droga przed Tobą, ale nie idź na skróty ;-)

Tzw. GONG czyki kilka krótkich dźwięków w manipulatorze po naduszeniu danej linii, programuje się dla każdej linii i każdego manipulatora osobno.

W DloadX > Struktura i sprzęt > Sprzęt > Manipulatory > LDC... > Opcja - Sygnalizuje GONG z wejść: zaznaczenie danego wejścia aktywuje gong.

Jeśli dla wejścia typu: 0:wejścia/wyjścia ustawiony jest czas 0, to obowiązuje dla niego czas zaprogramowany w zakładce: Opcje i czasy globalne > Czasy > Globalny czas na wejście.

Jeśli potrzebujesz, aby wejście działało bez opóźnienia, to zaprogramuj je jako Typ reakcji 5. Zwykła.

Nie, programuj wszystko jako jedną strefę. Kontaktron na drzwiach jako Typ reakcji: 0, jeśli w wiatrołapie masz również czujkę ruchu, to programuj ją jako Typ reakcji: 3 z odpowiednim czasem na wejście. Pozostałe czujki programuj jako Typ reakcji: 5 - Zwykła.

Przy zwykłym manipulatorze jednoprzyciskowo się nie da. Tam działa tylko opcja 0 i #, 1 i #, 2 i #, 3 i #.

Nie rozumiemy się (albo ja nie rozumiem). Chcę osiągnąć efekt, w którym naruszenie wiatrołapu da alarm z opóźnieniem, z czasem na rozbrojenie alarmu, natomiast naruszenie wszystkich pozostałych wejść da alarm od razu. Jak to zrobić?

Drugie pytanie: jak wyeliminować pipczenie manipulatora przy naruszaniu czujki (podłączonej do wejścia skonfigurowanego jako 0: wejście/wyjście, opcje domyślne) przy rozbrojonym alarmie.

Trzecie pytanie: jak zazbroić alarm "jednym przyciskiem" (nie musi być dosłownie jeden, mogą być dwa, trzy, generalnie chodzi o to, żeby przy wychodzeniu z domu móc zrobić to szybko) pozostawiam otwarte, bo wersja z "0#" u mnie się nie sprawdzi o tyle, że w INT-TSG ta wersja jest dość kłopotliwa (konieczność wejścia w terminal). Czytam właśnie o makropoleceniach i funkcjach użytkownika i wygląda mi na to, że to dałoby się zrobić tamtędy.

To widzę, że długa droga przed Tobą, ale nie idź na skróty ;-) .

Skonfigurowanie tego cholerstwa do pracy przez ETHM-1 to była niezła jazda w dniu wczorajszym, ale poradziłem sobie :)

Tzw. GONG czyki kilka krótkich dźwięków w manipulatorze po naduszeniu danej linii, programuje się dla każdej linii i każdego manipulatora osobno.

W DloadX > Struktura i sprzęt > Sprzęt > Manipulatory > LDC... > Opcja - Sygnalizuje GONG z wejść: zaznaczenie danego wejścia aktywuje gong.

Gienialne, dzieki! :)

Jeśli dla wejścia typu: 0:wejścia/wyjścia ustawiony jest czas 0, to obowiązuje dla niego czas zaprogramowany w zakładce: Opcje i czasy globalne > Czasy > Globalny czas na wejście.

Jeśli potrzebujesz, aby wejście działało bez opóźnienia, to zaprogramuj je jako Typ reakcji 5. Zwykła.

OK, dla takiego wejścia dodatkowo będę miał informację o jego naruszeniu w momencie próby zazbrajania alarmu tak?

Nie, programuj wszystko jako jedną strefę. Kontaktron na drzwiach jako Typ reakcji: 0, jeśli w wiatrołapie masz również czujkę ruchu, to programuj ją jako Typ reakcji: 3 z odpowiednim czasem na wejście. Pozostałe czujki programuj jako Typ reakcji: 5 - Zwykła.

Dzięki

Przy zwykłym manipulatorze jednoprzyciskowo się nie da. Tam działa tylko opcja 0 i #, 1 i #, 2 i #, 3 i #

Tu powtórzę z poprzedniego postu - mam całkiem niezwykły manipulator, szarpnąłem się na TSG. Jak to najlepiej zrobić na nim?

I jeszcze dwa pytania dodatkowe, troszeczkę na zapas:

1) Czy wartości rezystorów parametrycznych mogą być dla różnych wejść konfigurowane niezależnie? Dobrze mi się wydaje, że dla każdego fizycznego multipleksera z wejściami to się ustawia niezależnie? Czyli: dla wejść na centralce jest jedna nastawa, dla wejść w manipulatorze mam osobno definiowane wartości i wreszcie dla ekspanderów też będą osobno definiowane wartości? Jest to dla mnie o tyle istotne, że mam kilka urządzeń z nietypowymi rezystorami (2 x 2k2 zamiast 2 x 1k1).

2) Mam czujkę w kotłowni, zwykłą czujkę, nie żaden dual, z różnych przyczyn (wentylacja plus niezbyt szczelne póki co drzwi do nieogrzewanego garażu) obawiam się, że mogą tam pojawiać się prądy powietrza o innej temperaturze, obawiam się fałszywych alarmów po prostu. Czy da się wykonać coś takiego, że alarm zostanie wyzwolony dopiero jeśli czujka będzie aktywna dłużej, niż jakiśtam czas, ewentualnie zostanie wzbudzona w zdefiniowanym czasie kilkakrotnie?

2) Mam czujkę w kotłowni, zwykłą czujkę, nie żaden dual, z różnych przyczyn (wentylacja plus niezbyt szczelne póki co drzwi do nieogrzewanego garażu) obawiam się, że mogą tam pojawiać się prądy powietrza o innej temperaturze, obawiam się fałszywych alarmów po prostu. Czy da się wykonać coś takiego, że alarm zostanie wyzwolony dopiero jeśli czujka będzie aktywna dłużej, niż jakiśtam czas, ewentualnie zostanie wzbudzona w zdefiniowanym czasie kilkakrotnie?

Ja bym się nie przejmował na zapas, jak dojdzie do fałszywego alarmu to się będziesz martwił.

Mam Integrę 128 WRL póki co w bardzo skromnym zestawie z ETHM-1, INT-TSG i jednym ekspanderem wejść. To będzie rosło z czasem, ale na razie jest to, co jest. Do tego trochę czujek PIR (zwykłe Boscha Gen2) zamontowanych po jednej w każdym pomieszczeniu, kontaktrony w drzwiach i oknach i czujki inercyjne, nie wszystko z tego jeszcze jest podłączone, muszę dokupić ekspandery.

Działać to ma póki co tak po prostu, jak alarm. Wiatrołap - alarm z czasem na rozbrojenie, cała reszta - alarm natychmiastowy. Z czasem pomyślę o częściowym zazbrajaniu dołu na noc, może o sygnalizacji zalania z zamykaniem dopływu wody (mam elektrozawór), dojdzie też dodatkowy manipulator w garażu, wtedy tam tez będzie wyzwolenie z czasem na rozbrojenie.

I jeszcze dwa pytania dodatkowe, troszeczkę na zapas:

1) Czy wartości rezystorów parametrycznych mogą być dla różnych wejść konfigurowane niezależnie? Dobrze mi się wydaje, że dla każdego fizycznego multipleksera z wejściami to się ustawia niezależnie? Czyli: dla wejść na centralce jest jedna nastawa, dla wejść w manipulatorze mam osobno definiowane wartości i wreszcie dla ekspanderów też będą osobno definiowane wartości? Jest to dla mnie o tyle istotne, że mam kilka urządzeń z nietypowymi rezystorami (2 x 2k2 zamiast 2 x 1k1).

Teoretycznie da się, ale w Satelu to mina... W zależności od wersji sprzętu i oprogramowania różnie to działa, więc mniej doświadczonemu instalatorowi taka konfiguracja może sprawić sporo problemów.

Możesz zaprogramować linię licznikową i ustawić ile razy ma być naruszona w określonym czasie.