Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2 eol to jedynie słuszna opcja..

Tak też zrobiłem. Konfiguracja 2EOL/NC.

Wszystkie czujki podłączone w takiej konfiguracji. Sygnalizator zewnętrzny podłaczony zgodnie ze schematem podłączenia w poradniku instalatora satel wersa.

Odpaliłem centralkę. Zrobiłem identyfikację manipulatora. Nie podpinałem jeszcze pod kompa, nic nie konfigurowałem.

Czy to normalne, że przed konfiguracją miga pomarańczowa lampka?

Sorki za lamerskie pytanie ale dopiero zaznajamiam się z tematem ;)

tak, jak lampka miga to znaczy że jest pamięć awarii (jak świeci to aktualnie jest awaria), wejdź w menu, odczytaj zdarzenia i powinna zgasnąć.. nie wiem jak to w versie zrobić bo dawno jej nie robiłem ale zakładam że w instrukcji jest napisane ;)

ok, wielkie dzięki za info.

wieczorem sprawdzę co i jak

tak to jest jak się coś robi 1-szy raz. instrukcja nieunikniona ;)

Tak sobie teraz uświadomiłem że nie podpiąłem sabotażu obudowy centralki, Mam nadzieję że nie powoduje to awarii?

możliwe.. nie pamiętam czy tam jest osobne wejście czy wpina się to na linię..

ogólnie to nie panikuj ;) - skoro poradziłeś sobie z podłączeniem czujek i wiesz co to znaczy 2EOL to znaczy że z resztą tym bardziej sobie poradzisz... to naprawdę ciężko popsuć (sugeruję podłączyć komputer bo tak łatwiej ogarnąć całość)..

Znalazłem w instrukcji opis że na płycie z boku jest złącze COM oraz TMP. Wejście TMP - wejście typu NC do podłączenia obwodu sabotażowego (obudowy, czujek, sygnalizatorów itp.). Wejście TMP traktowane jest przez centralę jako dodatkowe wejście w systemie o numerze 31. Jeżeli nie jest wykorzystywane, powinno być zwarte do masy."

Tego niestety nie zrobiłem ;(

Czujki podłączałem tak jak w załączniku.

Tylko tam jest pokazane że przy 2eol com i tmp wchodzą w jeden zacisk COM a nie w zaciski z boku centralki COM i TMP. Chyba że właśnie te dwa zaciski wykorzystuje się do kontroli sabotażu obudowy?

Jak to prawidłowo powinno być?

dziękuję za pomoc

2eol.JPG

Edytowane przez buzzer11

tmp centrali czy modułów rozszerzeń zwierasz do com bez żadnych rezystorów bo one służą do sygnalizacji otwarcia skrzynki,a to co na zdjęciu to połączenie czujki a tam właśnie tak ma być żeby centrala rozróżniała naruszenie od sabotażu

no to zrobiłem dobrze ;) w takim razie sabotaż od obudowy i sabotaż od sygnalizatora wpinam w złącze COM,TMP z boku centralki. Takie podłączenie obudowy centrali i obudowy sygnalizatora łączymy szeregowo czy równolegle?

w instrukcji sygnalizatora satel jest napisane że jeden tmp podpinam do tmp centrali a drugi tmp pod styk com centrali.

@artur dzięki wielkie za odpowiedzi.

są dla mnie bardzo pomocne.

Mam u siebie INT-RX do pilotów.

Dokładam ACU100 do ABAXA.

Pytanie : Czy lepiej zostawić te piloty na RX czy lepsze są te do ABAXA i RX zlikwidować z systemu ?

Czy jedynbą różnicą między pilotami w tych dwóch systemach jest dwukierunkowa transmisja (+ dla ABAXA), czy są jakieś inne różnice ? Np zasięg, inne możliwości w konfiguracji systemu itp.

Fantom

piloty z abaxa sa zajebiste.. te wyjścia w nich są naprawdę pomocne.. od nowości mam i działają super.. jakbym miał kupowac to bym brał abaxa ale jak masz już RX to jak chcesz ;) - po co dokładasz ACU100 ?

sama koncepcja tego pilota jest jak najbardziej ok ale coś jest z wykonaniem ponieważ czasami po delikatnym uderzeniu kluczami z pilotem sam się aktywuje i nie jest to przypadek odosobniony tylko powtarzający się w niektórych pilotach.Poszło tego do Ludzi raptem z 40szt ale klienci zgłaszają problemy.Nie wiem czy jest to problem ze starszymi z początku produkcji ? A jak u ciebie?

mam dwa piloty, każdy przy kluczach i nie zauważyłem a akurat na dwóch przyciskach mam światło (jedno pomieszczenie i wszystkie światła w domu) i uzbrojenie i chyba nie miałem takiego przypadku,, ale wiadomo - jak to w kieszeni, zawsze może coś tam sie wcisnąć
Ja tez w swoim domu używam 3 szt i tylko z jednym jest problem ale klienci tez mi zgłaszali , u mnie tez głownie światło i otwieranie furtki (tylko elektrozamek) więc nie ma problemu natomiast problem jest wtedy kiedy mamy jakieś funkcje uzbrajające albo sygnalizacje napadu, zamówiłem już nowe gumki z przyciskami zobaczę może w tym problem że jakiś nacisk jest już w tych najstarszych.

Panowie, pytanie mam: zestaw Integra plus manipulator INT-TSG, jak w tym uzyskać monitorowanie na terminalu stanu jednego wejścia, niezwiązanego z alarmem jako takim?

Już piszę o co chodzi: będzie skrzynka na listy z elektrycznym sygnałem "zajętości" (jest list wewnątrz = zwarcie wyjścia). Chcę tą informację widzieć na ekranie manipulatora, w formie komunikatu.

Moje pytania:

1) Czy dobrze kombinuję: wyjście wirtualne typ 24 "przełącznik mono", stan według wejścia, wejście ustawione na typ 47 "bez akcji alarmowej" - tu mam obawy, czy 47 będzie ok?

2) dalej na manipulatorze: makro "poczta", z ustawioną opcją "stan według wyjścia", bez żadnych dodanych poleceń. Czy to wystarczy, żeby uaktywnienie tego wyjścia wywaliło stosowną ikonę na ekran, bez konieczności wchodzenia w listę makr, żeby to zobaczyć? Ewentualnie jak to zrobić inaczej, lepiej?

3) Super by było, gdyby dało się do tego dowiązać jakiś dźwięk, inny niż gong, ale to zdaje się "w następnej wersji oprogramowania" (czyli dyżurna odpowiedź Satela na dowolne pytanie dotyczące brakujących możliwości) dopiero, tak?

Ponieważ panowie alarmiarze dziś nierychliwi, sam sobie odpisuję na użytek innych zmagających się z podobnym problemem.

Ano, to co powyżej napisałem, to w ogóle bzdura jest i zabranie się za problem od dupy strony. Sprawa jest prosta: Manipulator TSG, "ekran statusu" i tam dodajemy obiekt "stan wejścia". Niestety do dyspozycji mamy jedynie informację tekstową bądź systemową satelową ikonkę pokazującą stan wejścia, dźwięk możliwy jest tylko jako standardowy gong.

Tyle udało mi się ustalić, ale wszelkie dalsze uwagi mile widziane :)