Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Krótkie pytanie: sabotaż obudowy sygnalizatora i obudowy centrali łączymy szeregowo czy równolegle do płyty głównej?

dzięki za informację

I szeregowo i równolegle, zależy jaki masz typ NO czy NC a najlepiej to 50/50 - każdy na osobne wejście by wypadało ;)

Mam takie pytanie - jak sprawują wam się manipulatory INT-TSI-SSW we współpracy z kamerami IP ?

Czy na tych manipulatorach można tworzyć wizualizację - np. otwarta brama wjazdowa - mruga ikona na pulpicie ?

pzdr

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
witam,

jestem na etapie przed montazem czujek inercyjnych.

doradzcie prosze jakie kupic Satel Vd, Impaq+, czy moze jakies jeszcze inne?

pozdrawiam

Satel to dobra opcja - jedna z lepszych. Do domu spokojnie sprawdzi się system Micra (obsługuje bezprzewodowo do 8 czujek ruchu). Poza tym montaż jest błyskawiczny i można go zamontować samemu. Konfiguracja też nie jest trudna. Tutaj masz artykuł poświęcony temu systemowi - klik.

witam,

jestem na etapie przed montazem czujek inercyjnych.

doradzcie prosze jakie kupic Satel Vd, Impaq+, czy moze jakies jeszcze inne?

pozdrawiam

Niestety, ale Satel wpadł na "genialny" pomysł i powiększył obudowę czujek VD-1 o około 5 mm w każdą stronę!!!

Ta zmiana niestety spowodowała, że czujka jest BYCZA i zwyczajnie nie mieści się na ościeżnicach większości okien drewnianych i alu.

Satel udaje, że nic się nie stało (jak zwykle...) i żadnej zmiany nie było.

Ja wracam do Impaq+ i czekam, aż któraś firma w końcu wyprodukuje miniaturową czujkę inercyjną.

http://allegro.pl/show_item.php?item=4672300793

To ABAX też się nie sprawdził?

Wręcz odwrotnie. Rewelacja. Tylko tak się z tym spieszyłem, że kupiłęm dwie sztuki z różnych źródeł (nie byłem pewien czy dojdzie na weekend).

Nie liczać zalet, to jeszcze podoba mi się jedno oco pytałem : zasięg. Klikam chyba zze 150m od domu i działa, INT-RX miał z dwa razy mniejszy zasięg. Diodek jeszcze nie używam, i nie wszystko poprogramowałem, ale zakup super.

Fantom

Panowie, pytanie mam: Satel Integra, wejście skonfigurowane jako typ 47 "bez akcji alarmowej", wykorzystuję je do kontroli czegośtam, będącego absolutnie bez związku z samym alarmem. Jak wyłączyć jego kontrolowanie przy uzbrajaniu alarmu? Jeśli jest naruszone, podczas uzbrajania terminal się pyta o nie, męczące to trochę.

Jeśli nie zadziała opcja wejścia: "Kontrolowane przy załączeniu czuwania", to pewnie bedziesz musiał uaktywnić globalną opcję: "Przegląd naruszonych/zablokowanych wejść przed załączeniem czuwania". Trzeba przyznać, że ten element Satel rozwiązane ma wyjątkowo kiepsko (widać tu dokładnie, że to jednak system alarmowy, a jakakolwiek automatyka jest raczej tylko "przy okazji").

No i kolejna wyprzedaż wyposażenia mojej centralki : kontroler ABAX SATEL ACU 100 :

http://allegro.pl/show_item.php?item=4704535079

Zapraszam.

Tomek

Tak swoją drogą, to można jakoś wyłączyć czujkę bezprzewodową, tak , aby jej "zgubienie" przez system nie włączało alarmu ? A tylko naruszenie ma włączać alarm. Mam tak daleko tą czujkę, że co jakiś czas, system jej nie widzi.

Fantom

No mam z 20 % siły sygnalu. Czujka ogolnie pracuje, ale raz na kilka dni sie zgubi na chwile. i alarm to sygnalizuje. Jestem w stanie odpuscic takie cos. Aby alarm wlaczyl sie tylko jak ktos ja naruszy. Jak jej nie ma - trudno. Nie dam rady chyba lepiej tego umiescic, a bez przesady aby retransmiter dawac. Jednak spora odleglosc i kilka scian robi swoje.

Fantom