Bogus36 19.02.2015 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Ja ropama nie znam i nie instaluję, osobiście mi nie odpowiada ani funkcjonalność ani wygląd.Sam ten system będziesz instalował? Bez sensu jest kupowanie gsm4 przy versie .Ja bym ci polecił : integra 32 lub 64 , czujniki Graphite satela lub pdl12 Siemensa , obudowa awo 356 akumulator europower 17Ah do tego jakiś gsm t-2 albo t-6 .możesz również zaszaleć i kupić integrę 128wrl i będziesz miał wszystko na płycie łącznie z dwukierunkowym gsm i modułem bezprzewodowym abaxa. Tak sam będe instalował w sumie to z kierownikiem z pracy ale on jest ogarniety chlopaczyna i montował kiedyś alarmy po 2 pracujemy na codzień z częsciami elektronicznymi wiec mysle ze damy rade Powiem tak ten integra 128 to juz naprawde gorna chyba pólka wolałbym cos tanszego z mozliwoscia kiedys rozbudowy , jak narazie nakładaja sie także inne wydatki zwiazane z budowa ;/ Edytowane 19 Lutego 2015 przez Bogus36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.02.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Tylko w tej integrze praktycznie masz chyba już wszystko. Jak dobrze poszukasz to kupisz za tysiaka, 32 możesz mieć za 3 stówki ale jak będziesz chciał robić coś przez internet to następne 4 musisz dołożyć, jak gsm to znów kolejna kasa i.t.d. Może jednak lepiej kupić ją w pakiecie i mieć święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus36 20.02.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 No wlasnie tak nad tym myslalem zeby kupic juz gotowa 128 i miec spokoj ale 2 sprawa to jezeli padnie modul gsm to musze wymienic cala plytke a tak tylko modul.Ok jezeli ktos moze niech mi rozpisze cale zestawy manipulator obudowa aku itp do integra 32 64 i 128 bede naprawde wdzieczny!!! pozdrawiam sorki ze bez polskich znakow ale pisze z pracy z komormi ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.02.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) No i do 128 WRL trzeba raczej dokupic kolejne moduly we/wyj bo na plycie jest ich prawie zero. Fantom Edytowane 20 Lutego 2015 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.02.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Coś chyba Ci się trochę pomyliło. Poziom zabezpieczenia (Grade) 3Dostępne warianty powiadamiania A, B, CWejścia na płycie głównej 4 8 16 16Wejścia w systemie 24 32 64 128Wyjścia wysokoprądowe programowalnena płycie głównej 2 2 4 4Wyjścia zasilające dedykowane dlamanip., ekspanderów i czujek 3 3 2 2Wyjścia typu OC na płycie głównej 2 6 12 12Wyjścia w systemie 20+4* 32 64 128Gniazda syntezerów mowy 1 1 2 2Manipulatory w systemie 4 4 8 8Magistrale ekspanderów 1 1 2 2Ekspandery w systemie 32 32 64 64Ekspandery wejść 2 3 6 14Ekspandery wyjść 2 3 6 14Partycje 1 4 8 8Strefy 4 16 32 32Timery 16 32 64 64Numery telefonów do powiadamiania 4 8 16 16Komunikaty na pager 16 32 64 64Komunikaty głosowe 16 16 16 32Przekaźniki telefoniczne 16 16 16 32Użytkownicy (bez adm. i serwisu) 16 64 192 240Pamięć zdarzeń 899 899 6143 22527Wydajność zasilacza [A] 1,2 1,2 3 3Prąd ładowania akumulatora [mA] 350 400/800 500/1000 500/1000Obciążalność wyjść programowalnych:wysokoprądowe/OC [A] 2/0,05 2/0,05 3/0,05 3/0,05Obciążalność wyjść zasilających:+KPD/+EX1 łącznie z +EX2 [A] - - 2,5/2,5 2,5/2,5 To tłustym drukiem dotyczy 128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.02.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Tyle to ma wersja 128. Ale 128WRL (którą proponujesz) to jest mniej. Więc nie meisza danych z tym co zaproponowałeś do kupna. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.02.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 OK masz rację nie zwróciłem na to uwagi:Struktura systemu32 strefy.8 partycji (podsystemów).Wejścia8 programowalnych wejść przewodowych na płycie głównej centrali:–obsługa czujek typu NO i NC oraz czujek roletowych i wibracyjnych;–obsługa konfiguracji EOL i 2EOL;–programowalna wartość rezystorów parametrycznych;–kilkadziesiąt typów reakcji.Maksymalna liczba wejść programowalnych: 128.Wyjścia8 programowalnych wyjść przewodowych na płycie głównej centrali:–2 wyjścia wysokoprądowe;–6 wyjść niskoprądowych typu OC;–ponad 100 realizowanych funkcji;–realizacja niestandardowych funkcji sterowania dzięki możliwości programowania złożonych operacji logicznych na wyjściach.Maksymalna liczba wyjść programowalnych: 128.3 wyjścia wysokoprądowe na płycie głównej centrali realizujące funkcję wyjść zasilających.Magistrale komunikacyjneMagistrala manipulatorów umożliwiająca podłączenie do 8 urządzeń.Magistrala ekspanderów umożliwiająca podłączenie do 32 urządzeń.Urządzenia bezprzewodoweWbudowany interfejs bezprzewodowy systemu ABAX umożliwiający obsługę:–do 48 urządzeń bezprzewodowych;–do 248 pilotów APT-100.Dwukierunkowa kodowana komunikacja radiowa w paśmie częstotliwości 868 MHz. I jeszcze jedno sprostowanie: Możliwość monitorowania zdarzeń przez sieć Ethernet (TCP lub UDP) po podłączeniu modułu ETHM-1 / ETHM-1 Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus36 20.02.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Czyli integra 128 bez wrl jest lepsza bo już się pogubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 A Renault Traffic jest lepszy od Scenica (bo większy)? 128 ma więcej portów. 128WRL ma więcej możliwości. Jedną i drugą możesz rozbudować o brakujące rzeczy, ale sam musisz zdecydować, od której platformy zaczniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tynkuj 21.02.2015 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Szukam systemu alarmowego do domku jednorodzinnego. Próbowałem znaleźć samemu ale jest tego aż tyle że już się zakręciłem..A może byście coś polecili? Chciałbym aby w razie konieczności system powiadomił mnie o próbie włamania/włamaniu wiadomością sms. Ile kosztowałby taki system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 22.02.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Szukam systemu alarmowego do domku jednorodzinnego. Próbowałem znaleźć samemu ale jest tego aż tyle że już się zakręciłem..A może byście coś polecili? Chciałbym aby w razie konieczności system powiadomił mnie o próbie włamania/włamaniu wiadomością sms. Ile kosztowałby taki system? Domów tez jest kupe , są małe i duże itp. Jak można ci coś doradzić jak nawet nie podałeś ile pokoi ile okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus36 23.02.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witam, mam rozumieć Że do tego zestawu muszę dokupić tylko transformator + czujki tak + manipulator myslałem nad INT-KLCD-BL ewentualnie jeżeli fundusze starczą to INT-TSG-BSB będą pasowały ? integra 128 wrl.Centrala alarmowa - płyta główna od 8 do 128 wejść i wyjść z wbudowanym modułem GSM i kontrolerem systemu bezprzewodowego ABAX. KOMPLET fabryczny : z antenami: ANT-OBU-Q i ANT-868 w obudowie OPU-3p.BEZ transformatora. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 23.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witam, mam rozumieć Że do tego zestawu muszę dokupić tylko transformator + czujki tak + manipulator myslałem nad INT-KLCD-BL ewentualnie jeżeli fundusze starczą to INT-TSG-BSB będą pasowały ? integra 128 wrl. Centrala alarmowa - płyta główna od 8 do 128 wejść i wyjść z wbudowanym modułem GSM i kontrolerem systemu bezprzewodowego ABAX. KOMPLET fabryczny : z antenami: ANT-OBU-Q i ANT-868 w obudowie OPU-3p.BEZ transformatora. Pozdrawiam. Potrzebujesz integrę 128wrl z obudową , transformator tr60, sygnalizator zewnętrzny , klawiaturę jaka ci się podoba od integry,czujniki ewentualnie jeśli ich jlośc będzie większa niż 8 to jeszcze moduły rozszerzeń linii int-e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 26.02.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Problem z Integrą 128 WRL: Siła sygnału 0%.SMSy nie chodzą w żadną stronę.Chyba nawet nie nawiązuje połączenia z siecią GSM, bo sms sterujący odbieram na telefonie jak przełożę kartę.Sprawdzone na dwóch róznych sprawnych kartach SIM różnych operatorów.Antena w gnieździe. Problemu ze zasięgiem nie powinon być - telefon pokazuje prawie max. Macie jakieś pomysły czy od razu słać do serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 27.02.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Problem z Integrą 128 WRL: Siła sygnału 0%. SMSy nie chodzą w żadną stronę. Chyba nawet nie nawiązuje połączenia z siecią GSM, bo sms sterujący odbieram na telefonie jak przełożę kartę. Sprawdzone na dwóch róznych sprawnych kartach SIM różnych operatorów. Antena w gnieździe. Problemu ze zasięgiem nie powinon być - telefon pokazuje prawie max. Macie jakieś pomysły czy od razu słać do serwisu? A wcześniej działała czy to pierwszy montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 27.02.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 wcześniej działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 28.02.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Dobra, to wysyłam. A jak już mam wymontowywać, to chodzi mi po głowie taka modernizacja:* w dotychczasowej lokalizacji centralki umieścić łącznicę (może ona być nawet w szafie rackowej na podaszu stosunkowo blisko)* samą cenralę połączyć "pępowiną" z łącznicą, wsadzić do zakamarka i nie zaglądać. Połączenia centrala<-->* OWY 3x1.5 - zasilanie + masa* przewody ytdy 4x2x0.5: - linie centralki - linie ex1 - linie ex2 - wyjścia wysokoprądowe - rs232 + reset Zalety:* większy komfort "dłubania" i serwisowania, kiedy można sobie wygodnie zajrzeć do łącznicy* większy porządek w szafce alarmowej (dużo mniej przewodów tam się zbiega) Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 28.02.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 YTDY - nie jest skrętką OWY - zasilanie + masa - czy zasilanie z żyłą PE ?Co masz na myśli - łącznica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.02.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Dokładnie tak mam zrobione, pępowina jest krótka, a przełącznica zamontowana jest tuż obok centralki. Do racka tego nie sprowadzałem, bo on u mnie jest ogólnodostępny i choć znajduje się w strefie chronionej, jednak wolałem, żeby instalacje alarmowe były bardziej dyskretne. No i kwestia miejsca, tego jest sporo, u mnie wyszła głowica kablowa na 200 par, na zdjęciu w fazie mocno początkowej: Zalety: o wiele przejrzystszy montaż, w razie problemów również bardzo wygodnie się instalację testuje (zwłaszcza jak sie ma systemowe sondy pomiarowe do łączówek, miernik można wpiąć bez rozłączania przewodów i bałaganienia w instalacji). Co do samego okablowania: wyprowadzanie na zewnątrz resetu i RS232 sobie odpuść, w normalnych warunkach z tego skorzystasz raz i potem nigdy więcej. Oczywiście, o ile masz ETHM-1, ale znając Ciebie, nie wątpię, że prędzej byś syreny nie kupił, niż na ETHM przyoszczędził Jak widzisz u mnie, ja na przełącznicy zakańczałem linie z domu, a podłączenia są wprost do centralki, jeśli u siebie chciałbyś to robic w racku, to jak najbardziej przydałaby się wtedy "strona stacyjna" przełącznicy z wyprowadzonymi na nią wszystkimi zaciskami uzytkowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 28.02.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 YTDY - nie jest skrętką A, może i tak. Nie do końca odróżniam jeszcze ytdy od ytksy od utp OWY - zasilanie + masa - czy zasilanie z żyłą PE ? Zasilanie: L+N do zasilacza (PE nigdzie tam nie używany) Masa: "COM", z płyty. Zgaduję że taka masa wspólna oddalona musi być grubsza. Co masz na myśli - łącznica ? Miejsce gdzie można sobie swobodnie przepinać kabelki, np "odepnę kontaktron okna dachowego, a zamiast niego wepnę coś innego". Technicznie coś jak to Jarkowe, ale mniejsze i najlepiej tańsze. Może zamknięte w puszce z kluczykiem i linią sabotażową. Dokładnie tak mam zrobione, Nooo, nieźle to wygląda. Jak by tam było krzesełko i lampka to można usiąść i się bawić Do racka tego nie sprowadzałem, bo on u mnie jest ogólnodostępny i choć znajduje się w strefie chronionej, jednak wolałem, żeby instalacje alarmowe były bardziej dyskretne Czym by to właściwie groziło? Zanim by intruz dotarł do serwerowni (naruszenie), otworzył puszkę z łącznicą (naruszenie) to by musiał naruszyć ochronę obwodową i być widzianym przez kilka PIRów. Pomijając szczegół po co miałby tam grzebać PS. ETHM-1 jeszcze nie mam. Może dlatego że nie wiem co to daje w praktyce? Chłopaki na elektrodzie rozpracowali protokół RS wpiętego do manipulatora - może pójdę tą drogą (jak będzie dużo więcej czasu niż kasiorki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts