Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Jakikolwiek. Nie ważne czym to potem będziesz chciał sterować, musisz się jakoś wpiąć w sterownik rekuperatora. A czy to będzie w centralce czy w naściennym to mało ważne.

Czy masz tam tylko jakieś sterowanie komputerowe, czy np. zwiera się po prostu skokowo itp.

Fantom

Tego jeszcze nie wiem, bo rekuperatora jeszcze nie zakupiłem...Jeśli chodzi o sterowanie "komputerowe" to nie powinno być problemu, ale co w przypadku jeżeli będzie skokowe - fizyczne zwieranie styków?

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to

Z całą pewnością masz też pojęcie że sam VPN nie załatwia sprawy bo jak ktoś da sobie zainstalować złośliwy kod w kamerze to mu VPN nie pomoże.

Większość nie zwraca na to uwagi bo nie ma takiej świadomości. Klientów trzeba koniecznie uświadamiać żeby wiedzieli na co się decydują.

Witam

Czy mógłby ktoś rozwinąć o co chodzi z tym złośliwym kodem? Kidy i w jaki sposób można takie coś "załapać" i jak się przed tym ustrzec?

Pozdrawiam

@jarokar

Uruchamiasz obcy złośliwy kod (np w kamerce IP, binarkę ze załącznika, apkę na smartfona, piracką grę z robalem, wtyczkę do przeglądarki)

złośliwy kod penetruje VPNa od wewnątrz, łączy się z "centralą" skąd może przyjąć "rozkazy", szuka niezałatanych dziur w komputerach w sieci prywatnej, podsłuchuje ruch itd

Spowoduje skasowanie konfiguracji z centrali, jeśli masz je zapisane przez Dloadx, to będziesz je mógł potem z tego programu od nowa wgrać.

To naruszenie pojawia Ci się na wszystkich wejściach? Jak je odłączysz (fizycznie, znaczy odepniesz od nich przewody) i same wejścia przekonfigurujesz z parametrycznych na NO, to nadal jest źle?

Zrobiłem jak proponowałeś, odpiąłem wszystkie wejścia podpięte do płyty, ustawiłem je jako NO, i stała się rzecz dziwna, otóż wejścia 1-5 dalej pokazują naruszenie, zaś wejścia 6-8 są ok... Chyba czeka mnie restart z kołków, a czy po takim restarcie muszę aktualizować oprogramowanie ?

Hej.

Jestem na etapie przygotowania do polozenia instalacji elektrycznej w nowo budowanym domku jednorodzinnym. W domu planuje alarm ale narazie jeszcze nie wiem jaki on bedzie. Mimo wszystko musze za chwile wiedziec gdzie polozyc kable pod przyszle czujki. Okna i drzwi mam miec mocno antywlamaniowe.

Czy mozecie podpowiedziec gdzie polozyc i jakie kable?

1)Do tej pory myslalem o kablach do kontraktronow -jeden na kazde okno+drzwi wejsciowe+brama garazowa. TYlko tutaj pytanie czy kable zostawiac z dolu czy z gory bo widzialem wpuszczane kontratrony ktore wygladaja znacznie lepiej.

2)W kazdym pomieszczeniu jedna czujka ruchu

3)w kuchni jakis czujnik dymu

4)w kotlowni jakis czujnik gazu

Co jeszcze? i jakie kable do powyzszych czujek

Moj pomysl na strzezenie obiektu to:

1)po wyjsciu do pracy caly dom wewnatrz (pies na dworze)

2)na noc caly teren na okolo domu (pies w domu)

Bede wdzieczny za odpowiedz.

Zapomniałeś jeszce o klawiaturach, do tego jeszcze mozesz pomyśleć o przewodach do czujek zalania, CO lub do kamer. Kable najlepiej YDTY, ilość żył w zależności do czego bedziesz używał, ja w zapasie zostawialem dwie dodatkowe żyły.Standardowo do kontaktronu potrzebne są dwie żyły, do czujek ruchu cztery, klawiatury sześć. Kontaktrony sygnalizujące otwarcie okna montuje się na dole, a kontaktrony uchyłu u góry.

Zapomniałeś jeszce o klawiaturach, do tego jeszcze mozesz pomyśleć o przewodach do czujek zalania, CO lub do kamer. Kable najlepiej YDTY, ilość żył w zależności do czego bedziesz używał, ja w zapasie zostawialem dwie dodatkowe żyły.Standardowo do kontaktronu potrzebne są dwie żyły, do czujek ruchu cztery, klawiatury sześć. Kontaktrony sygnalizujące otwarcie okna montuje się na dole, a kontaktrony uchyłu u góry.

Dzieki za odpowiedz. Kilka pytan:

1)Klawiatury rozumiem dwie (jedna na gorze, druga na dole)-a gdzies przy wyjsciu z posesji do strzezenia terenu?

2)kamery mam zamiar zrobic osobno. Moze podpowiesz bo zastanawiam sie czy puscic koncentryk czy ethernet. I czy dodatkowo puszczac po dwie zyly do zasilania?