titanek 08.06.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Co do kamer to Ci nie podpowiem, bo nie robiłem nic z kamerkami. Co do klawiatur to wydaje mi sie, że nie ma takiej potrzeby, po prostu wystarczy ustawić czas pozwalajacy Ci wyjść z posesji po uzbrojeniu alarmu z klawiatury i podobnie opóżnienie pozwalające wejść i rozbroić alarm. Ale to też może lepiej niech się specjaliści wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.06.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Kolego! Ja tu nie siedzę 24h na dobę, tylko wpadam czasem w wolnej chwili. Zanim tu wszedłem po Twoim zapytaniu, to inni koledzy już napisali, co trzeba sprawdzić i zrobić, a Ty dalej swoje.Rozbawiła mnie odpowiedź bajcik-a, to się trochę pośmiałem. W czym mam Tobie pomóc? Masz gwarancję - wyślij do serwisu i nie kombinuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 09.06.2015 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Kolego! Ja tu nie siedzę 24h na dobę, tylko wpadam czasem w wolnej chwili. Zanim tu wszedłem po Twoim zapytaniu, to inni koledzy już napisali, co trzeba sprawdzić i zrobić, a Ty dalej swoje. Rozbawiła mnie odpowiedź bajcik-a, to się trochę pośmiałem. W czym mam Tobie pomóc? Masz gwarancję - wyślij do serwisu i nie kombinuj... Żartowałem z tą pomocą, mnie też ta odpowiedź rozbawiła. A gwarancji już nie mam, bo dwa lata mineły gdzieś w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.06.2015 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Żartowałem z tą pomocą, mnie też ta odpowiedź rozbawiła. A gwarancji już nie mam, bo dwa lata mineły gdzieś w kwietniu. To mam dobrą wiadomość - Satel na centrale udziela trzy lata gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 09.06.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 To mam dobrą wiadomość - Satel na centrale udziela trzy lata gwarancji Dzieki, kamień z serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.06.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jak to jest z tym firmware Satela ? Gubię się. Np w ETHM1 miałem kiedyś 1.07. Coś się sypało. Wgrałem jeszcze raz i było ok. Okazało się, że to jakaś "inna" 1.07 A teraz znowu widzę, że jest kolejna "niwa" wersja 1.07 W ten sposób nie da się upilnować jaką wersje fw ma się wgraną do sprzętu Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.06.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 "Okazało się, że to jakaś "inna" 1.07" - o ile dobrze kojarzę, to bardzo typowa polityka programistów Satela Na wszelki wypadek warto chyba zawsze ściągać najaktualniejszą wersję wprost z ich strony, nie kierować się numerkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 10.06.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 A bo Satel ma certyfikat (byle)jakości ISO i musi unikać ujawniania wpadek. Akurat w oprogramowaniu to, jak zauważyłeś, banalnie proste, więc korzystają. Niestety żeby utrzymać ISO i nie ryzykować kolejnych audytów kontrolnych, trzeba mieć stałe właściwy zestaw dokumentacji (w szczególności nie ujawniający zbyt wielkiego "odsetka" awarii/uszkodzeń/błędów). Ot taki objaw "nowoczesności". A żeby było trochę mniej off-topic: w przypadku systemu alarmowego zdrowym podejściem jest IMHO stare jak świat: skoro działa - nie naprawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.06.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Wiesz, po tym, jak w wyniku audytu ISO (prowadzonego przez starego inspektora BHP, takiego, co to do swej pracy podchodził z pełnią zaangażowania i zamiłowania, a doświadczenia wywodził jeszcze ani chybi z podstawówki, gdzie zapisywał na kartce nazwiska uczniów gadających podczas lekcji) przeprowadzonego u mojego pracodawcy musieliśmy oddawać do kalibracji mierniki uniwersalne warte jakieś 20% kosztu tejże kalibracji oraz (uwaga, proszę usiąść) LUTOWNICĘ Wellera z regulacją temperatury grota, chyba już nic mnie w tym temacie nie zdziwi. Ani mej opinii na temat ISO nie zmieni. PS: Wyklejanie na stole ramki z taśmy PVC jako specjalnego wydzielonego miejsca na odkładanie modułów też przerabiałem. Jakoś wtedy wykleiłem sobie na biurku tąże taśmą specjalne pole do odstawiania kubka z herbatą. Inspektor widział, pochwalił, ironii nie wyczuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.06.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Słuchajcie, jak najlepiej podpiąć kontrakton do Integry ?Zawsze wydałwało mi się , że 2EOL/NC (czyli jeden rezytsor w szeregu i jeden równolegle) jest ok.Ale zamontowałem właśnie kontrakton Satela, i w instrukcji sugerują inaczej : http://www.satel.pl/pl/download/instrukcje/s123_io_pl_0711.pdf Jak mam to zrobić ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 17.06.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Opisali NC i EOL, ale zapomnieli o 2EOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.06.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Ufff. No to ok. Robię 2EOL.Tylko w sumie mam jak wykorzystać tą pętlę sabotażową w tym kontraktonie ?Czy po prostu mam jej nie używać i zrobic typowo 2EOL/NC ( rezystor w szereg i równolegle) ? Fantom Edytowane 17 Czerwca 2015 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 17.06.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Podłączyć tak samo jak np PIRhttp://alarmowesystemy.pl/wp-content/uploads/2012/10/Centrala-SATEL-z-czujk%C4%85-DSC.-Schemat-po%C5%82%C4%85cze%C5%84-2EOL-NC.jpg A jak więcej czujek na jednej linii, to szeregowo NC i szeregowo TMP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.06.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 ZrobioneWpiąłem tak jak w https://www.satel.pl/pl/download/instrukcje/integra_ii_pl_1014.pdf na 19 stronie 2EOL/NC. Tam rozrysowane jest z sabotażem też (w szeregu). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.06.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Zrobione Wpiąłem tak jak w https://www.satel.pl/pl/download/instrukcje/integra_ii_pl_1014.pdf na 19 stronie 2EOL/NC. Tam rozrysowane jest z sabotażem też (w szeregu). Fantom czyli tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.06.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Tak Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 26.06.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Thank you Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 27.06.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Szukam Fachowca do montażu kontaktronów w oknach PCV. Okablowanie już jest przygotowane. Kętrzyn Mazury. Pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 28.06.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Miałem kiedyś ->TAKĄ WIZJĘ. I zrealizowałem ją. Wcześniej - mały nieład w centrali, "kieedyś to się uporządkuje". Teraz: jeden przewód-pępowina 30parowa (30 żył). Okablowuje wszystko, w tym rs232, a rezerwa wyokrzystana na zasilanie niskonapięciowe. Przy okazji - ład na stryszku gdzie porobiłem wiązki i pochowalem pod podłogą Niektóre trzeba było sztukować (lutowanie, termokurcze) Linie rozpięte na łączówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 28.06.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 "Pępowinę" od centrali rozszyłem na 3 górnych rzędach Opisówki, żeby było wiadomo co gdzie Jak widać - na jednej łączówce są 3 linie/pary plus na końcu zasilanie. Purysta doradziłby aby w centrali też użyć łączówek, i dopiero od nich okablować. Nawet byłoby miejsce. Ja jednak na ten pomysł wpadłem dosyć późno i już mi się nie chciało. Po takiej modernizacji warszat pracy robi się bardziej komfortowy Podziękowania dla Jarka_P za garstkę krosowniczych porad. PS nie śmiejcie się z pustych przestrzeni i pęków zasilaczy w mojej "serwerowni" - przyjdzie czas to zajmę sie i tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts