ElemenT 29.06.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 "Pępowinę" od centrali rozszyłem na 3 górnych rzędach [ATTACH=CONFIG]322541[/ATTACH] [ Kupiłeś te LSA Krone rozłączne czy nierozłączne? A przy okazji, może ktoś wie, przy rozłącznych jak to łączyć? Kabelek wpiam i zaciskam czy są jakieś inne patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 29.06.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 @ElemenT- Większość rozłączne - górne i dolne pary są połączone elektrycznie stykami, które można rozewrzeć wtykając coś takiego i robić jakieś pomiary albo obejście.- jedna nierozłączna do zasilania(ta szara na zdjęciu), tam górne pary są na stałę połączone z dolnymi. Dodam że moje LSA to jakieś chińskie, bo Kronowskie troszke droższe są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.06.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 "Coś takiego" Bajcika służy do pomiarów, ale rozłączne łączówki służą też (przede wszystkim?) do wtykania w nie zabezpieczeń liniowych. Mało przydatne w domowych zastosowaniach, ale jeśli ktoś ma linie wychodzące na zewnątrz albo bardzo długie, to też można nad tym pomyśleć, w razie burzy może taki bezpiecznik uratować kupę sprzętu. http://www.meditronik.com.pl/doc/mini/59091063_40.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 29.06.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Powiem może o co chodzi, to może mi doradzicie coś sensownego. Na zewnątrz budynku: kabel od bramy 12 żył - będzie na nim sterowanie bramą, videodomofon i elektrozaczep. telefoniczny - to wiadomo W budynku mam miejsce gdzie schodzą się te 2 kable ziemne, dodatkowo dochodzą tam przewody od końcówek domofonowych (2 sztuki po 8 par), przewody od włączników zwiernych do otwierania bramy/garażu i końcówka do satela (8 par). Potrzebuje zrobić łączenia: 1 do wielu 1 do 1 Dla 1 do wielu z bramy wychodzą 2 przewody zwierne - zwierać ma się w satelu (automatyka) i przyciskach ściennych (bym mógł z wiatrołapu otworzyć bramę). Łączenie 1 do 1 dla wideodomofonu i telefonu. Mam nadzieję, że nie zamotałem. Czy takie coś ogarnę na LSA czy lepiej nie kombinować by było ładnie i to polutować i nie martwić się estetyką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.06.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Zrób to na jakichś łączówkach, nawet na takich "na śrubkę" (choć Krone ooczywiście najlepszy ), kilkanaście par polutowanych w powietrzu to będzie spora kiść, trudna do ogarnięcia i zaizolowania, a z estetyką nie mająca nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.07.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Ufff. No to ok. Robię 2EOL. Tylko w sumie mam jak wykorzystać tą pętlę sabotażową w tym kontraktonie ? Czy po prostu mam jej nie używać i zrobic typowo 2EOL/NC ( rezystor w szereg i równolegle) ? Fantom Co nam daje użycie tej pętli sabotażowej? Czy trzeba ja wykorzystywać w przypadku korzystania z 2eol? Można po prostu jej nie używać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 01.07.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Pętla 2eol obsługuży obydwa styki, NC i sabotażowy. Oddzielna linia zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.07.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Pętla 2eol obsługuży obydwa styki, NC i sabotażowy. Oddzielna linia zbędna. Chodzi mi bardziej o to czy włączać osobną pętlę sabotażową pod 2eol. Czy może po prostu zrobić 2eol tylko na stykach NC? Pytam, bo interesuje mnie kontaktron Alarmtech MC-740p który ma 4 druty na wyjściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.07.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 po co w domu pętla sabotażowa na kontaktron?? przecież tam nie ma dodatkowego styku, antymaskingu czy co tam jeszcze wymyslą producenci? 1 EOL żeby zwarcie i przerwę łapać i starczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 01.07.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 @_artur_Chyba ktoś tu pokazywał taki kontaktron ze stykiem sabotażowym.Kojarzą mi się też konstrukcje z dwóch zwykłych kontaktronów, jeden działający "normalnie", a drugi antysabotażowo - przeciw nielegalnego magnesowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.07.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 po co w domu pętla sabotażowa na kontaktron?? przecież tam nie ma dodatkowego styku, antymaskingu czy co tam jeszcze wymyslą producenci? 1 EOL żeby zwarcie i przerwę łapać i starczy.. co zrobić z tą pętłą? uciąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.07.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 po co w domu pętla sabotażowa na kontaktron?? przecież tam nie ma dodatkowego styku, antymaskingu czy co tam jeszcze wymyslą producenci? 1 EOL żeby zwarcie i przerwę łapać i starczy.. Komu starczy, temu starczy... Układ linii z pojedynczym rezystorem nie wykrywa sabotażu linii. W momencie np. przewiercenia przewodu system nie sygnalizuje od razu uszkodzenia. Dopiero przy próbie uzbrojenia systemu wychodzi, że mamy naruszoną linię (dalej nie wiemy, czy naruszenie jest spowodowane otwartym oknem, uszkodzonym czujnikiem, czy uszkodzonym przewodem). Jeśli było wykonywane wiercenie wielu otworów (np. montaż stelaża od sufitów GK lub montaż karniszy), to życzę powodzenia w poszukiwaniu miejsca uszkodzenia... Stosujcie wszędzie linie 2EOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 03.07.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Kolejne szybkie pytanie o Satela WRL. Mam ustawione powiadamianie SMS w razie jakiś alarmów.Ustawione 2 numery. Ładnie przychodzi ale tylko na pierwszy.Jak wyłączę telefon to przychodzi na kolejne z listy. Da się to zrobić tak by przychodziło na wszystkie zdefiniowane? Opis w instrukcji niestety marny, a w necie nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 03.07.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Szybkie pytanie - czy dalej bardziej polecanym rozwiązaniem są kontaktrony montowane oddzielnie, a nie te które są od razu wsadzone w okno (zintegrowane z okuciem)? Czy dalej .. w sensie ostatnia dyskusja na FM pochodziła gdzieś z 2008 roku, a wątku o alarmach nie dam rady przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 06.07.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Kolejne pytanie z serii, bo nie było. Satel ma moduł INT-PP - podcentralę, która ma 4 wyjścia przekaźnikowe - czy za pomocą tych wyjść można sterować bramą, czy lepiej kupić przekaźnik pulsara zewnętrzny AWZ510? Generalnie w skrzynce garażowej mam już INT-E i int-PP bo wyszło taniej niż 2xINT-E i INT-O, więc tylko kwestia podłączenia - jak lepiej - bezpośrednio do INT-PP czy poprzez przekaźnik i wyjście OC w int-pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.07.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Jeśli ten INT-PP ma wyjścia przekaźnikowe NO, to one wystarczą, nie potrzebujesz kolejnego modułu. Styk sterując napędem bramy ma bardzo niewielkie wymagania prądowe, więc wystarcz cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 06.07.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Wg instrukcji ma: Obciążalność wyjść typu OC 50 mA / 12 V DCObciążalność wyjść przekaźnikowych (obciążenie rezystancyjne) 2 A / 24 V DC Stestuje jutro. Wolałem zapytać by nie było potem jakiegoś popalenia obwodów. Co do poprzedniego pytania, apropo SMSów to przychodzi na obydwa telefony, ale trzeba odczekać. Przeważnie załączałem alarm, dostawałem smsa i po 30s wstukiwałem kod.Wczoraj powyło minutę i przyszły 2 smsy. Widocznie tyle mu zajmuje wysłanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 06.07.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 na pierwszy nr przychodzą zawsze, na drugi nr raz tak, raz nie. Ogólnie ruletka też mam WRL od 3 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 06.07.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 "Pępowinę" od centrali rozszyłem na 3 górnych rzędach [ATTACH=CONFIG]322541[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]322542[/ATTACH] Opisówki, żeby było wiadomo co gdzie [ATTACH=CONFIG]322540[/ATTACH] Jak widać - na jednej łączówce są 3 linie/pary plus na końcu zasilanie. Purysta doradziłby aby w centrali też użyć łączówek, i dopiero od nich okablować. Nawet byłoby miejsce. Ja jednak na ten pomysł wpadłem dosyć późno i już mi się nie chciało. [ATTACH=CONFIG]322539[/ATTACH] Po takiej modernizacji warszat pracy robi się bardziej komfortowy [ATTACH=CONFIG]322543[/ATTACH] Podziękowania dla Jarka_P za garstkę krosowniczych porad. PS nie śmiejcie się z pustych przestrzeni i pęków zasilaczy w mojej "serwerowni" - przyjdzie czas to zajmę sie i tym. Wykonuje instalacje SSWiN oparte na połączeniach w łączówkach LSA najczęściej Krone ale u siebie w domu zrezygnowałem z takiego rozwiązania z jednego powodu aby było przejrzyście i wygodnie to łączówki jednak potrzebują sporo miejsca i skrzynki podtynkowe tradycyjne odpadają. Można zrobić ładnie w tradycyjnej skrzynce tylko wymaga to trochę czasu i ochoty. Łączówki jak już pisał Jarek stosować nie rozłączne i najlepiej firmowe [tanie podróbki po kilku poprawkach nie trzymają kabli jak należy i łamią się plastiki] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 06.07.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Taka sytuacja: 1. wejscie drzwi-wejsciowe w strefie 'obwodowe' zaleznej od strefy 'wszystko', typ reakcji: '0 wejscia-wyjscia'2. wejscie pir-wiatrolap, w strefie 'piry' zależnej od strefy 'wszystko', typ reakcji: '3: opóźniona wewn' Obydwie strefy zalezne od stref wirtualnych. Problem w tym że pir nie jest w praktyce opóźniony. Czyżby dlatego że opóźnianie tyczy się tylko tej samej strefy?Jak to się robi 'po bożmu'? Poczytałem tochę na temat podziału czujek na strefy wewnętrzne-obwodowe, torchę o przypadkach PIRa we wiatrołapku gdzie jest też klawiaturka, ale nie widziałem opisanego przypadku gdzie obydwa te rowiązania by funkcjonowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts