Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, proszę o podpowiedź jak instaluje się czujki zalania. Wyprowadzone mam okablowanie pod nie w pomieszczeniach tuż na posadzką. W instrukcji np. do FD-1 nie ma informacji dotyczących np. odległości czujki od poziomu podłogi czy też sugestii dotyczących lokalizacji samych czujek. Za chwilę wchodzi mi na budowę ekipa kłaść płytki także mam ostatnią szanse na poprawki.

Proszę, może macie zdjęcia zamontowanych już czujek zalania. Z góry dziękuje.

Czujka zalania FD-1 ma sondę (czyli dwa bolce na końcu kabelka), którą montuje się możliwie blisko posadzki (najlepiej tak by bolce, ustawione w pionie obok siebie, dotykały podłogi) - wtedy najszybciej wykryje zalanie. Sama czujka powinna być umieszczona nieco (albo lepiej dużo) wyżej, by zdążyła zasygnalizować zalanie zanim sama zostanie zalana ;)

ptako napisał:
Witam, proszę o podpowiedź jak instaluje się czujki zalania. Wyprowadzone mam okablowanie pod nie w pomieszczeniach tuż na posadzką. W instrukcji np. do FD-1 nie ma informacji dotyczących np. odległości czujki od poziomu podłogi czy też sugestii dotyczących lokalizacji samych czujek. Za chwilę wchodzi mi na budowę ekipa kłaść płytki także mam ostatnią szanse na poprawki.

Proszę, może macie zdjęcia zamontowanych już czujek zalania. Z góry dziękuje.

Ta fabryczna sonda jest mało estetyczna, montaż sondy dotykającej podłogi powodowało będzie załączanie alarmu podczas każdego mycia podłogi...

Można zastosować bardzo małą puszkę hermetyczną wpuszczoną/zlicowaną z płytką ścienną, wykonać perforację w dekielku i tam umieścić sondę.

Jak zabezpieczyć alarm przed przerwą w zasilaniu kilkudniową. W domu jeszcze nie mieszkam, więc trudno mi sprawdzić czy prąd jest czy nie. Ostatnio po kilku dniach mojej nieobecności na działce zobaczyłem, że alarm nie działa ponieważ wyłączyły się bezpieczniki w głównej skrzynce zasilającej, Czyli w takim przypadku alarm jest ale jednocześnie łatwo można go rozbroić wyłączając zasilanie od strony drogi. Coś z tym alarmem w moim przypadku to jakaś lipa. Czy to normalne?