rzufik1 08.09.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Witam. Jutro będę samodzielnie zakładał alarm satel micra. Łącznie zakupiłem 8 czujek MPD-300. Dom buduję według projektu z232. Wrzucam schemat pomieszczeń, będę bardzo wdzięczny za propozycję rozmieszczenia czujek. Myślę, że 8 sztuk starczy, ale nie ma problemu, aby dokupić więcej. [ATTACH=CONFIG]329919[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]329920[/ATTACH] TAK kup więcej ..zwłaszcza bezprzewodowych.... Ludzie po co Wam instrukcja:) ps... po co na tym etapie alarm bezprzewodowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 08.09.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Mój błąd. Zapomniałem, że maks może być 8 czujek bezprzewodowych. Instrukcja nie jest dość ciekawie napisana w kwestii samego podłączenia podzespołów alarmu w obudowie. Mówię tu o transformatorze i akumulatorze. Mi akurat alarm jest potrzebny, gdyż budowa jest już ku końcowi, mam wyposażoną kuchnię, meble, agd itp., a nie mogę się jeszcze wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 11.09.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Pytanie do praktyków. Jaki kontaktron polecacie do okien na profilu veka v82 black design http://www.vetrex.com.pl/oferta/okna-premium/v82-black-design.html na stronie zamieścili rysunek techniczny pdf w przekroju. Na co zwrócić uwagę. Drugie pytanie odnośnie stalowych drzwi wikęd http://wiked.pl/drzwi/drzwi-stalowe Jaki kontaktron dobrać i na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.09.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Mój błąd. Zapomniałem, że maks może być 8 czujek bezprzewodowych. Instrukcja nie jest dość ciekawie napisana w kwestii samego podłączenia podzespołów alarmu w obudowie. Mówię tu o transformatorze i akumulatorze. Mi akurat alarm jest potrzebny, gdyż budowa jest już ku końcowi, mam wyposażoną kuchnię, meble, agd itp., a nie mogę się jeszcze wprowadzić. JA zrozumiałem sarkazm poprzednika trochę inaczej. Po co robić alarm bezprzeowodowy w domu który jest dopiero budowany i można kłaść KABLE Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.09.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Może jednak masz po prostu kontaktron z wbudowanymi rezystorami i stąd te dziwne wartości, bo wbudowane się równoleglą z dołączonymi z zewnątrz? Sprawdź wszystko po kolei i najlepiej, jeśli to możliwe, na stole, bez instalacji i nie wmontowane w okno. Omomierz w dłoń i sprawdzasz kolejno: 1) w samym kontaktronie masz dwie pary przewodów. Jedne (o ile dobrze pamiętam, co wcześniej pisałeś, jakoś oznaczone jako te sabotażowe) są zwarte niezależnie od tego, czy przykładasz magnes, czy nie., rezystancja powinna wynosić mniej więcej zero (dopuszczalne kilka omów) 2) druga para przewodów powinna reagować na magnes, bez magnesu rezystancja nieskończona, z magnesem równa zeru 3) między oboma parami przewodów nie ma żadnego przejścia niezależnie od magnesu. Kontaktron na pewno jest bez wbudowanych rezystorów. W Alarmetchu, wbudowane rezystory są na specjalnie zamówienie. Kontaktron wyciągnąłem z ramy i sprawdziłem wszystkie 3 punkty. Jest tak jak piszesz czyli zakładamy że kontaktron jest sprawny Jeśli sprawdzisz pozytywnie powyższe trzy punkty, będziesz wiedział, że kontaktron jest na pewno dobry i na pewno jest to taki kontaktron, jak myślisz, że masz. Wtedy można dojść do stopniowego budowania docelowego układu i testowania, czy wszystko działa tak, jak ma działać. Docelowy układ to, jeślibyśmy ponumerowali zaciski kontaktronu na rysunku od lewej do prawej: - rezystor 1,1k dołączony do zacisków 1 i 2. - drugi rezystor 1,1k między zaciski 2 i 3 - zacisk 1 oraz zacisk 4 idą do centralki alarmowej. Czyli łącze zgodnie z tym schematem... te lekko pomalowane na czarno przewody, to pętla sabotażowa... Sytuacja wygląda następująco: - okno zamknięte - 1.1k - czyli dobrze - okno otwarte - rezystancja nieskończona.. a powinna wynosić 2.2k) Powinno to się wszystko zachowywać zgodnie z tym opisem (ale on nie uwzględnia chyba pętli sabotażowej która, tak mi się wydaje, jest główną sprawczynią tych problemów, bo jak ją zewrę i podłącze kontaktron zgodnie ze schematem 1 to rezystancje się zgadzają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Czyli łącze zgodnie z tym schematem... [ATTACH=CONFIG]330651[/ATTACH] Nie, nie z tym, mi chodziło o ten schemat od kontaktronu (ze skanu instrukcji), na nim wyprowadzenia są w odwrotnej kolejności. Trzymając się twojego schematu ma być tak, jak tu: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=329502&d=1441357698 Edytowane 14 Września 2015 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.09.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Pytanie odnośnie wejść w Integrze a potencjałem podanym.Mam wejście typu NO, do którego podłączony jest przycisk. Teraz muszę równolegle dołączyć drugi przycisk, ale .... jedna z jego stron, podłączona jest do jakiegoś zasilacza - do GND.No i pytanie : czy to można tak zrobić ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 21.09.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Nie, nie z tym, mi chodziło o ten schemat od kontaktronu (ze skanu instrukcji), na nim wyprowadzenia są w odwrotnej kolejności. Trzymając się twojego schematu ma być tak, jak tu: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=329502&d=1441357698 Po dłuższej przerwie wróciłem na budowę. Panowie nie zlinczujcie mnie. Działa. Zgodnie z powyższym schematem. Nie wiem, naprawdę nie wiem jak to mi wcześniej nie działało. Próbuje zreplikować ten problem ale nawet to mi się już teraz nie udaje. Wydaje mi się że łączyłem tak jak na tym schemacie i wcześniej miałem 0.5k na otwartym oknie. Teraz jest tak jak powinno czyli 2.2k. Jarek P. serdecznie dziękuje za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 21.09.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Po dłuższej przerwie wróciłem na budowę. Panowie nie zlinczujcie mnie. Działa. Zgodnie z powyższym schematem. Nie wiem, naprawdę nie wiem jak to mi wcześniej nie działało. Próbuje zreplikować ten problem ale nawet to mi się już teraz nie udaje. Wydaje mi się że łączyłem tak jak na tym schemacie i wcześniej miałem 0.5k na otwartym oknie. Teraz jest tak jak powinno czyli 2.2k. Jarek P. serdecznie dziękuje za pomoc... Mierzyłeś pewnie rezystancję linii alarmowej podłączonej do centralki/ekspandera podczas pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.09.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Mierzyłeś pewnie rezystancję linii alarmowej podłączonej do centralki/ekspandera podczas pomiaru. Właśnie o to chodzi że nie mam jeszcze centralki....Cały czas dumam co to mogło być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5zymon 24.09.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Mam szybkie pytanie, bo szukam i szukam i znajduję wszystko inne ale nie dokładnie to . Jak się nazywa ten element do uporządkowania kablu w środku skrzynki? Gdzie go dostanę? Znajduję niestety tylko listwy do szaf rakowych - dosyć drogie. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.09.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Organizer kablowy, organizer przewodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5zymon 24.09.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Tak, ale znajduje wtedy masę sprzętu do raków http://szafyrack.pl/organizery/organizer-kabli-1u-38?gclid=Cj0KEQjwvo6wBRCG3Zv92ZSLlIYBEiQA5PLVAmmlyX3Rl5Mlx709QR6JiuhmMfw7nZ5Ly13yUW7gPMkaAh248P8HAQ To ze zdjęcia wygląda skromniej . Czy tego typu sprzętu do szaf rakowych używają instalatorzy? EDIT: OK chyba znalazłem. Jakby to kogoś interesowało KORYTKA GRZEBIENIOWE https://www.tim.pl/korytko-grzebieniowe-15x30-szary-kamien-lk4-30015-6178003-2m Edytowane 24 Września 2015 przez 5zymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.09.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Jak wydłużyć czas naruszenia wejścia ? Mam wejście podpięte do zwykłego przycisku (czyli jest NO). I powiedzmy, że wciskam przycisk na 1 sek, ale aby to wejście było naruszone przez 5 sek. Lub powiedzmy jakieś inne wejście było naruszone przez te 5 sek (jakos trigerowane tym głównym). Jak to zrobić ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanek 28.09.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Mam takie pytanie, w końcu wróciła moja centralka (WRL 128) z serwisu, w Dloadx mam zapisane pliki z ustawieniami , jednak nie mogę ich wczytać. Najpierw w pliku z ustawieniami uaktualniłem identyfikator integry, (inaczej w ogóle nie chciało sie połączyć), po otwarciu pliku, żeby zapisać dane do centrali muszę, najpierw odczytać dane z centrali, ale po odczycie mój plik z ustawieniami zostaje automatycznie nadpisany danymi z centrali. Pewnie coś robię, nie tak tylko co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 30.09.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Mam pytanie dotyczące rolet. Mam zainstalowaną czujkę zmierzchu która automatycznie zamyka rolety i chciałbym aby w czasie gdy jest ciemno (naruszenie) rolety nie otwierały się i zamykały w momencie rozbrojenia alarmu. Czasami mam potrzebę w nocy zejść na parter i nie ma potrzeby otwierania rolet po odblokowaniu strefy.Drugie pytanie jak zaprogramować kontrakton zewnętrzny rolety aby nie pojawiała się informacja na TSG przy blokowaniu alarmu. Mam kilkanaście rolet i denerwuje mnie przeglądanie naruszeń. Oczywiście rolety zamykają się po włączeniu czuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.10.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Jak wydłużyć czas naruszenia wejścia ? Mam wejście podpięte do zwykłego przycisku (czyli jest NO). I powiedzmy, że wciskam przycisk na 1 sek, ale aby to wejście było naruszone przez 5 sek. Lub powiedzmy jakieś inne wejście było naruszone przez te 5 sek (jakos trigerowane tym głównym). Jak to zrobić ? Fantom No dobra - odpowiadam sam sobie : Wystarczy zrobić wyjście wirtualne trigerowane wejściem tego przycisku i ustawić dowolny czas zadziałania tego wyjścia Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 19.10.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 No dobra - odpowiadam sam sobie : Wystarczy zrobić wyjście wirtualne trigerowane wejściem tego przycisku i ustawić dowolny czas zadziałania tego wyjścia Fantom Tak właśnie poznaje się właściwości centrali i ani kursy organizowane przez producenta lub dystrybutora ani instrukcje tego nie zastąpią... Można liczyć na forum ale tylko z zakresu prostych popularnych systemów i trzeba czasami długo czekać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam93 02.12.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Witam. Niedawno uruchomiłem systemik postawiony na centrali Integra 32, mam dwa maniputarory a do nich podłączone kontaktrony. Chciałbym teraz zrobić tak że po otwarciu drzwi na manipulatorze będzie komunikat "Drzwi wejściowe" i nie bardzo wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.12.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 A jakie manipulatory masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts