Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dopiero w dokumentacji obu dopatrzyłem się, że rs jest inaczej polutowany. Ciekaw jestem czy jak przelutuję kabelki będzie działać :)

Wracając do tematu, nic nie przelutowałem bo nie było za bardzo co :) skończyło się na kupnie nowego kabla.

Pytanie z innej beczki, czy klawiatura MKP-300 nie sygnalizuje czasu na wejście/wyjście?

Odp. NIE

Dlaczego? Bo Micra ma jednokierunkowe radio, które tylko odbiera sygnał z klaw. i pilotów

:(

Edytowane przez memekt

Piloty Abax-a w praktyce _wymagają_ łączności dwukierunkowej, co siłą rzeczy powoduje, że mają mniejszy zasięg. Pytanie do czego potrzebujesz tych pilotów. No i do Integry użył bym, jeśli już, raczej Int-RX, zamiast odbiornika RXH.

Patrz, że ja się nie dopatrzyłem tego ekspandera (dzięki raybc) Najczęściej będę ich używał do otwierania bramy garażowej i wjazdowej to zasięg jak najbardziej ma znaczenie + maże jakaś elektryka.

Piloty Abax-a w praktyce _wymagają_ łączności dwukierunkowej, co siłą rzeczy powoduje, że mają mniejszy zasięg. Pytanie do czego potrzebujesz tych pilotów. No i do Integry użył bym, jeśli już, raczej Int-RX, zamiast odbiornika RXH.

Nie zgadzam się. Ja po przejściu na abaxa z int-rx mam zdecydowanie większy zasięg. Montaż dokłądnie w tym samym miejscu.

Na codzień klikam z odległości około 140-150 m i działa ! Po drodze jedna ściana nośna zewnętrzna (24 cm + styro).

Wczęsniej na INT-RX chodziło mi może 80 m.

Fantom

Nie zgadzam się. Ja po przejściu na abaxa z int-rx mam zdecydowanie większy zasięg. Montaż dokładnie w tym samym miejscu.

Na codzień klikam z odległości około 140-150 m i działa ! Po drodze jedna ściana nośna zewnętrzna (24 cm + styro).

Wczęsniej na INT-RX chodziło mi może 80 m.

Dlatego pisałem o komunikacji dwukierunkowej. Zasięg zależy od obu odbiorników, a ten w pilocie jest słabawy i to czasem powoduje kiepskie efekty (AFAIR powtórne wysłanie sygnału po bodaj 5 sekundach). Inna rzecz, że ta dwukierunkowość może być przydatna...

Co do zasięgu, ja korzystam z INT-RX i te 100m działa, ale w sumie nie mierzyłem tego zbyt dokładnie. Aczkolwiek w INT-RX powinno dać się to dość łatwo poprawić zmieniając antenę w module (bo tu to "tylko" odbiornik). Co wcale nie znaczy, że wtedy INT-RX będzie lepszy od Abaxa. ;)

W każdym razie mając Integrę WRL nie kupował bym RX-a, tylko używał pilotów Abax. A gdybym musiał wydać na odbiornik, to dla samych pilotów, w Abaxa bym nie zainwestował.

W każdym razie mając Integrę WRL nie kupował bym RX-a, tylko używał pilotów Abax. A gdybym musiał wydać na odbiornik, to dla samych pilotów, w Abaxa bym nie zainwestował.

To tez zależy ile tych pilotów ma być; INT-RX-S z 2 pilotami to koszt ok. 190 zł (gdzie dokupienie dodatkowego pilota to ok 50 zł). Jeden pilot do abax-a to koszt ok 130 zł.

Przy czterech pilotach kwota robi się nie mała :(

Nie czepiam się, tylko komentuję, bo ceny abax-owych pilotów są niższe niż u dystrybutora. W każdym razie przy takich cenach, różnice wyjdą sporo mniejsze niż bym się spodziewał, aczkolwiek na 4 pilotach to i tak niezła kwota wychodzi.

Ja do pilotów Abaxa raczej nie dopłacił bym aż tyle, ale "kto bogatemu zabroni"... ;)

• 2 weeks później...

Witam ponownie,

mam taki problem, może ktoś doradzi.

Kupiłem drzwi Cala z fabrycznie wsadzonym kontaktronem i czujnikiem rygla. Kontaktron padł - jakiś badziew chiński.

O ile do dostania się do czujnika rygla nie ma problemu, to kontaktron jest wpuszczany, ale nie stożkowy tylko walec.

Dodatkowo wklejony jakimś klejem do drewna, średnica koło 9mm (typowo). Wyjąć się go w prosty sposób nie da, chyba.

Ma ktoś jakąś radę jak go wyjąć.

Drzwi nie mam obrobionych, więc jeszcze jest miejsce by przeciągnąć nowe kable i podłączyć.

Myślałem, że po prostu rozwiercę małym wiertełkiem, ale nie wiem czy to dobry sposób :)