Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

artur w jakiej branży robisz?:)

pisałem chyba kiedyś.. m.in. informatyka, projektowanie instalacji, produkcja elektroniki, nadzór nad technikami w firmie zajmującej się zabezpieczeniami (instalacje alarmowe, monitoring alarmów, tv przemysłowa, ppoż, ochrona fizyczna).. kiedyś też robilem instalacje..

• 3 weeks później...

witam

prosze o porade

elektryk zrobil wlasnie instalacje elektryczna w domu

przed tynkami chce rozprowadzic instalacje TV ,internet i alarmowa

jaki model satel integra wybrac ?czy integra 32 wystarczy ?

jakie kable ilu zylowe poprowadzic i do czego ktory ?

planuje

7 czujek pir

3 kontaktrony

czujnik gazu

czujnik dymu

czujnik zalania w lazience

rzut parteru tak to zaplabnowalem bedzie ok czy cos zmienic ?

inst alarm.jpg

Edytowane przez maxus79

Co jakiś czas wiesza mi się ETHM1. Wtedy wchodzę przez klawiaturę, zmieniam np nazwę jakiegoś wejścia, zapisuje się do flesha, robi restart centrali i ETHM1 znowu działa.

Jak to ominąć ??

Czy można np restartować centralę automatycznie cyklicznie ?

Albo jakaś szybsza metoda z klawiatury ?

Fantom

Czy ktoś coś pomoże w tym temacie ?

Wgrałem niedawno dla pewności najnowsze wersje oprogramowania do całego integry i całego osprzętu, ale i tak raz na tydzień/dwa mam zwiechę komunikacji przez ETHM1

Fantom

witam

prosze o porade

elektryk zrobil wlasnie instalacje elektryczna w domu

przed tynkami chce rozprowadzic instalacje TV ,internet i alarmowa

jaki model satel integra wybrac ?czy integra 32 wystarczy ?

jakie kable ilu zylowe poprowadzic i do czego ktory ?

planuje

7 czujek pir

3 kontaktrony

czujnik gazu

czujnik dymu

czujnik zalania w lazience

rzut parteru tak to zaplabnowalem bedzie ok czy cos zmienic ?

[ATTACH=CONFIG]347610[/ATTACH]

W pomieszczeniu nr 4 drugi róg (jak najdalej od wentylacji)

reszta ok, ja bym brał integrę 64 - więcej linii na płycie i jakby co to więcej podepniesz..

Wgrałem niedawno dla pewności najnowsze wersje oprogramowania do całego integry i całego osprzętu, ale i tak raz na tydzień/dwa mam zwiechę komunikacji przez ETHM1

Fantom

ciężko coś pomóc jak u innych działa..

resetowałeś sam moduł przez zdjęcie zasilania (nie reset centrali tylko zdjąć napięcie z modułu nie ruszając reszty) ?

resetowałeś połączenie sieciowe? kabel sieciowy wyjąć i włożyć..

odpowiada na pingi? czy zawiesza się kompletnie czy tylko dloadx albo guard ?

Widzę, że masz schody na poddasze, nie lepiej (bezpieczniej) będzie centralę umieścić na poddaszu?

A na czym to zwiększenie bezpieczeństwa miało by się opierać?

maxus79: przeczytaj choć dwie ostatnie strony wątku, to może jednak zdecydujesz się na ochronę obwodową (kontaktrony w oknach, najlepiej wsparte czujkami udarowymi). A najlepiej poczytaj większość tego wątku - zaoszczędzisz innym czasu, a sobie zmartwień.

Zasada nr 1: zabezpieczenia należy dostosowywać do przewidywanego zagrożenia. Jeśli masz (planujesz mieć) w domu rzeczy, dla których złodzieje mogą chcieć zaplanować poważne włamanie, to musisz zainwestować w odpowiednie zabezpieczenia.

Aha, nikt (poważny) nie sugeruje _zastąpienia_ czujek ruchu ochroną obwodową, tylko ich uzupełnienie. Poza lepszą ochroną zyskasz możliwość uzbrojenia alarmu na noc i jednocześnie normalnego poruszania się po domu...

tutaj czytalem ze te kurtynowe jakos do domu sie nienadaja i ze latwo je oszukac

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?35722-Alarmy-czujniki-kurtynowe-i-czujniki-inercyjne

u mnie alarm raczej bedzie uzbrajany tylko jak mnie niebedzie w domu

chcialbym uzyc czujek pir do wlaczania swiatla po wykryciu ruchu w kilku pomieszczeniach jak to mniejwiecej sie robi ?

Edytowane przez maxus79

mniej więcej programujesz, podłączasz i już ;)

musisz mieć odpowiednią ilość wyjść (satel robi moduły przekaźnikowe do rozdzielni), oprogramować jak chcesz i tyle..

moja opinia jest niestety taka że w budowlanych waruknach to jest ok, ale do mieszkania takie sterownie się średnio nadaje bo np. nie da się zrobić tak żeby po zapaleniu światła z czujki jak czujka wykrywa ruch to czas zapalenia światła automatycznie się przedłużał (chyba że nie umiem to niech ktoś podpowie jak)..

do tego czas reakcji pozostawia też wg mnie sporo do życzenia.. po ludzku pisząc to czas jaki mija od wejścia do pomieszczeia, "złapania" przez czujkę i zapalenia żarówki..

no i w tym wypadku częste załączanie wyklucza uzycie czegoś innego co ma przetwornicę (energooszczędne, czasem też ledy) bo tam częste załączanie jest niewskazane..

ja mam tak zrobione że czas reakcji linii mam krótki (250-300ms) za to mam liczniki ale po zadziałaniu czujki za zapalenie odpowiada PLC.. i tam mam całą logikę jak przedłużanie czasu.. z satela po RSie daję tylko informację o zadziałaniu czujki i nic więcej..

A na czym to zwiększenie bezpieczeństwa miało by się opierać?

Zawsze mi się wydawało, że centrala powinna być umieszczona w miejscu mało dostępnym dla osób trzecich, a tu tak naprawdę dojście do centrali chronione jest przez jedną czujkę i kontaktron, który to zresztą będzie pewnie ustawiony jako typu wej./wyj.

Zawsze mi się wydawało, że centrala powinna być umieszczona w miejscu mało dostępnym dla osób trzecich, a tu tak naprawdę dojście do centrali chronione jest przez jedną czujkę i kontaktron, który to zresztą będzie pewnie ustawiony jako typu wej./wyj.

Niby tak, ale o ochronie poddasza w ogóle nic nie wiemy, więc nie zakładałbym w ciemno, że będzie lepsza... ;)

tutaj czytalem ze te kurtynowe jakos do domu sie nienadaja i ze latwo je oszukac

Instalacji na czujkach kurtynowych MR-CRT (crow-a) mam wykonanych około 10-ciu - do tej pory nie spotkałem, się z sytuacją, żeby ktoś je obszedł, zasłonił itd. oczywiście dla złodzieja nie ma rzeczy niemożliwych, duzo także zależy od sposobu ich montażu.

u mnie alarm raczej bedzie uzbrajany tylko jak mnie niebedzie w domu

w takim układzie nie ma tematu.

p.s. do systemów alarmowych stosuj dedykowane przewody YTDY - w przypadku typowych czujek 6x0,5 (2 żyły w zapasie)

Edytowane przez kasprzyk

Zależy tez jakie jest to poddasze jeśli nieocieplone to szkoda elektroniki i akumulatorów w zimie i w upały w lecie. Najlepiej wrzucić centralę do jakiejś garderoby i zabudować szafką.

Zależy tez jakie jest to poddasze jeśli nieocieplone to szkoda elektroniki i akumulatorów w zimie i w upały w lecie. Najlepiej wrzucić centralę do jakiejś garderoby i zabudować szafką.

Też się zastanawiam gdzie umieścić centralę alarmową. Garderoba jest ok, ale obawiam się, że akumulator podpięty do centrali może z jakiegoś powodu się zapalić. Jest taka możliwość ? Chyba już się zdarzały takie sytuacje. Wtedy chyba lepiej mieć centralę w jakimś wyizolowanym pomieszczeniu technicznym/kotłowni, niż w garderobie wypełnionej łatwopalnymi ubraniami.

Quote Originally Posted by szczukot View Post

Fantom

ciężko coś pomóc jak u innych działa..

resetowałeś sam moduł przez zdjęcie zasilania (nie reset centrali tylko zdjąć napięcie z modułu nie ruszając reszty) ?

resetowałeś połączenie sieciowe? kabel sieciowy wyjąć i włożyć..

odpowiada na pingi? czy zawiesza się kompletnie czy tylko dloadx albo guard ?

No i znowu wisiało. Pozwoliłem aby tak było przez kilka dni. Co ciekawe, tak raz na dobę uda się podłączyć i koniec znowu. Wygląda, jakby to były wycieki pamięci w sofcie i dlatego się wiesza ? Ja go odpytuję co 2 sekundy więc wystarczy, że za każdym razem bajt zgubi i .....

Odpięcie kabla ethernetowego nie pomogło.

Odpięcie zasilania pomogło.

Pytanie: ETHM1 Plus jest w pełni kompatybilny z ETHM1 ? Zadziałą mi na Integra 64 i z drugiej strony ten sam protokół komunikacyjny ma ? Może po prostu go kupię i zobacze co się będzie działo

Fantom