kasprzyk 20.03.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Nie jestem pewien, ale do inicjacji połączenie lokalnego potrzebujesz manipulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona123 29.03.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Dzień dobry. Czy ktoś może polecić firmę ze Śląska, która podjęłaby się zaprojektowania i zainstalowania systemu alarmowego? Chodzi o kontaktrony, czujki inercyjne ( ew. stłuczeniówki, bo nie wiem co lepsze przy zwykłych okuciach i szybach?), czujniki ruchu. Z pewnych względów mogą też w grę wchodzić bariery podczerwieni.Przewertowaliśmy forum, ale dalej nie jesteśmy pewni jak dobrać ochronę do naszych potrzeb. Będę wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 29.03.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Okno/drzwi balkonowe 3-częściowe każda część otwierana -chcąc zamontować kontraktony to należałoby na każde drzwi oddzielny dać ale czy wystarczy jeden przewód ytdy 6x0,5? czy może 3x po dwie żyły 2x0,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 13.04.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Planuję montaż systemu SATEL INTEGRA 128, sprawę chciałem zlecić elektrykowi który wykonuje instalację ale po zadaniu mu kilku bardziej szczegółowych pytań wydaje mi się, że do alarmu poszukam kogoś innego. W czy rzecz- z racji, że system chcę wykorzystać do sterowania roletami, bramami, oświetleniem zewnętrznym manipulator będę chciał zamontować w holu (1/2). Czy jest możliwość skonfigurowania systemu tak aby: - otwierając bramę garażową z pilota wyłączyć strefę w pomieszczeniu 1/9, 1/7 i 1/1. Oczywiście po wejściu do 1/2 konieczne wyłączenie z manipulatora pozostałej części domu. W pomieszczeniu 1/2 i 1/4 zwłoka max 30 sek (pewnie będzie jedna czujka). - w przypadku wykrycia ruchu bez otwarcia bramy z pilota alarm włączany bez zwłoki - kolejna sytuacja to taka jak wchodzę do domu drzwiami wejściowymi- w pomieszczeniu 1/1 zwłoka 2 min i zwłoka 2 min w 1/7 pod warunkiem wykrycia wcześniej ruchu w 1/1. - wyłączenie manipulatorem j.w - w przypadku wykrycia ruchu w 1/4 bez wcześniejszego ruchu w 1/1 alarm bez zwłoki. Poniżej rzut pomieszczeń. Proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 17.04.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 ... Czy jest możliwość skonfigurowania systemu tak aby: - otwierając bramę garażową z pilota wyłączyć strefę w pomieszczeniu 1/9, 1/7 i 1/1. Możliwe, że są inne rozwiązania ja proponuję: Przyporządkowujesz dowolne wejście dla bramy. ustawiasz jako typ reakcji: "0" Wejścia/Wyjścia Czujki z pomieszczeń 1/9 1/7 ustawiasz typ reakcji "3" Opóźniona wewnętrzna Czujki z pomieszczeń 1/1 1/2 typ reakcji "0" Wejścia/Wyjścia Czujkę z pomieszczenia 1/4 lokalizujesz fizycznie tak, żeby nie "widziała" strefy 1/2 Jedna czujka obejmująca pomieszczenie 1/2 i 1/4 nie byłbym za tym, jeżeli jest to salon, z wieloma oknami robić tam zwłokę czasową niewskazane. - kolejna sytuacja to taka jak wchodzę do domu drzwiami wejściowymi- w pomieszczeniu 1/1 zwłoka 2 min i zwłoka 2 min w 1/7 pod warunkiem wykrycia wcześniej ruchu w 1/1. - wyłączenie manipulatorem j.w - w przypadku wykrycia ruchu w 1/4 bez wcześniejszego ruchu w 1/1 alarm bez zwłoki. Za bardzo ograniczasz ten system, w 1/7 musiałbyś zrobić także jako czujkę "0" pomieszczenie 1/4 - patrz co napisałem wyżej. Ograniczaj wejścia z opóźnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 17.04.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 W którym miejscu najlepiej umieścić czujki inercyjne w drzwiach przesuwnych typu HST o wymiarach 375 x 230 cm ? Prawdopodobnie będą czujki Satel VD-1 lub Impaq+. Wydaje mi się, że najbardziej rozsądną propozycją jest umieszczenie dwóch czujek w górnej części profilu, na środku lewego i prawego skrzydła (tak jak na załączonym zdjęciu). Mam rację ? Czy też może wystarczy jedna czujka inercyjna na środku okna, także w górnej części profilu ? Albo jeszcze inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pswienty 20.04.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Ja w swoich oknach umieściłem jeden czujnik. Magnes do czujnika został zamontowany w plastiku na górze okna i w ramę została wkręcona czujka okrągła 5 cm od góry okna, we wnęce ramy. Jak okno jest zamknięte to nic nie widać, a jak się otworzy to w ramie wygląda to tak jakby była wkręcona śruba, a na drzwiach to nic nie widać tylko łeb nita fi4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.04.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 czujka inercyjna to nie kontaktron Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 21.04.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Właśnie miałem odpisać, że chodzi mi o czujki inercyjne, a nie o kontaktron. W przyszłym tygodniu chciałbym poprowadzić przewody. Doradzi ktoś, jak prawidłowo zamontować czujki inercyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 21.04.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Doradzi ktoś, jak prawidłowo zamontować czujki inercyjne ? Optymalnie powinny być możliwie blisko potencjalnego miejsca wbicia łomu. Obejrzyj okucie i pokombinuj jak je najłatwiej zepsuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 24.04.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Optymalnie powinny być możliwie blisko potencjalnego miejsca wbicia łomu. Obejrzyj okucie i pokombinuj jak je najłatwiej zepsuć... Okucia w HST są dosyć masywne, nie wiem, czy w ogóle jest możliwość otwarcia drzwi HST za pomocą łoma. Nawet jeśli tak, to trzeba by go włożyć z boku otwieranej części HST, bo druga połowa jest nieruchoma. Czyli na całe HST zamontować tylko jedną czujkę inercyjną z boku tej otwieranej połowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 25.04.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Okucia w HST są dosyć masywne, nie wiem, czy w ogóle jest możliwość otwarcia drzwi HST za pomocą łoma. No to lepiej, żebyś miał dobre szyby, bo jak otwieranie potrwa za długo, to przejdą przez zamknięte... Nawet jeśli tak, to trzeba by go włożyć z boku otwieranej części HST, bo druga połowa jest nieruchoma. Czyli na całe HST zamontować tylko jedną czujkę inercyjną z boku tej otwieranej połowy ? Nie wiem - nie widziałem tego okna. Generalnie: jeśli nie chcesz zatrudnić fachowca (_fachowca_, a nie montera), to musisz sam podjąć decyzję, bo to Twoje mienie, Twoja okolica i Twoja odpowiedzialność (czytaj: znasz najlepiej wszystkie kryteria). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 25.04.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 No to lepiej, żebyś miał dobre szyby, bo jak otwieranie potrwa za długo, to przejdą przez zamknięte... Dokładnie tak jak piszesz. Łatwiej będzie zbić szybę (również typu P2/P4), niż mordować się z zaczepami w HST. Jedna lub druga próba włamania powinna zostać wykryta przez czujkę inercyjną. Nie wiem - nie widziałem tego okna. Generalnie: jeśli nie chcesz zatrudnić fachowca (_fachowca_, a nie montera), to musisz sam podjąć decyzję, bo to Twoje mienie, Twoja okolica i Twoja odpowiedzialność (czytaj: znasz najlepiej wszystkie kryteria). Nie przesadzajmy, okno HST to okno HST, większość jest do siebie bardzo podobna w konstrukcji i sposobie działania, niezależnie od producenta. Okolica w jakiej jest zamontowane takie okno nie ma wpływu na prawidłowy/sugerowany sposób montażu czujek inercyjnych, który raczej jest uniwersalny w przeciwieństwie np. do czujek PIR, gdzie wymagane jest już jakieś doświadczenie. Mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.04.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 W którym miejscu najlepiej umieścić czujki inercyjne w drzwiach przesuwnych typu HST o wymiarach 375 x 230 cm ? Prawdopodobnie będą czujki Satel VD-1 lub Impaq+. Wydaje mi się, że najbardziej rozsądną propozycją jest umieszczenie dwóch czujek w górnej części profilu, na środku lewego i prawego skrzydła (tak jak na załączonym zdjęciu). Mam rację ? Czy też może wystarczy jedna czujka inercyjna na środku okna, także w górnej części profilu ? Albo jeszcze inaczej ? Jedna czujka inercyjna na HS nie wystarczy. Ja montuję dwie na dole, po bokach, z tym, że jedna bezpośrednio na ramie FIX-a, bo tu najlepiej przenosi drgania. Trochę trzeba się pobawić z wierceniem przez ramy (potrzebne cienkie, długie wiertło do metalu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.04.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Newsy Satela z targów Securex. 1. Videodomofonu do TSI nie będzie (a przynajmniej nie prędko). Próbowali nawiązać współpracę z Dahua, ale niestety nie wyszło i odpuścili temat. 2. Jest nowe oprogramowanie do TSI. Poprawili parę rzeczy, m. in. wyświetlanie obrazu z kamer, dodali funkcję resetu manipulatora bez konieczności fizycznego odłączania zasilania oraz usprawnili działanie widgetu Pogoda. 3. Jest nowa aplikacja do Integry na smartphone (Integra Control). Obecnie wersja beta w testowaniu dla wybranych, ale niebawem będzie dostępna dla wszystkich. 4. Satel dołączył do stowarzyszenia KNX. Zaprojektowali różne moduły i za około 3 miesiące będą wprowadzone do sprzedaży. 5. Powstał nowy manipulator bezprzewodowy do Integry. Niestety, nie współpracuje bezpośrednio z Integrą WRL, tylko z nowszymi kontrolerami ABAX. 6. Integra WRL nigdy nie będzie w pełni współpracowała z ETHM-1 PLUS, bo jej możliwości sprzętowe się skończyły. 7. Satel pracuje nad zupełnie nową centralą, która ma mieć formę modułów wtykanych w płytę główną. Premiera za około 1,5 roku. Oby nie wyszło tak, jak z manipulatorem dotykowym... P.S. Jest więcej nowości, ale jako, że ja jestem zainteresowany tylko Integrą, to tylko te opisałem. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez _ZBYCH_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 27.04.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Newsy Satela z targów Securex. 1. Videodomofonu do TSI nie będzie (a przynajmniej nie prędko). Próbowali nawiązać współpracę z Dahua, ale niestety nie wyszło i odpuścili temat. 2. Jest nowe oprogramowanie do TSI. Poprawili parę rzeczy, m. in. wyświetlanie obrazu z kamer, dodali funkcję resetu manipulatora bez konieczności fizycznego odłączania zasilania oraz usprawnili działanie widgetu Pogoda. 3. Jest nowa aplikacja do Integry na smartphone (Integra Control). Obecnie wersja beta w testowaniu dla wybranych, ale niebawem będzie dostępna dla wszystkich. 4. Satel dołączył do stowarzyszenia KNX. Zaprojektowali różne moduły i za około 3 miesiące będą wprowadzone do sprzedaży. 5. Powstał nowy manipulator bezprzewodowy do Integry. Niestety, nie współpracuje bezpośrednio z Integrą WRL, tylko z nowszymi kontrolerami ABAX. 6. Integra WRL nigdy nie będzie w pełni współpracowała z ETHM-1 PLUS, bo jej możliwości sprzętowe się skończyły. 7. Satel pracuje nad zupełnie nową centralą, która ma mieć formę modułów wtykanych w płytę główną. Premiera za około 1,5 roku. Oby nie wyszło tak, jak z manipulatorem dotykowym... P.S. Jest więcej nowości, ale jako, że ja jestem zainteresowany tylko Integrą, to tylko te opisałem. Niepotrzebnie jechałem, mogłem poczekać na twoje newsy w pigułce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 27.04.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Jedna czujka inercyjna na HS nie wystarczy. Ja montuję dwie na dole, po bokach, z tym, że jedna bezpośrednio na ramie FIX-a, bo tu najlepiej przenosi drgania. Trochę trzeba się pobawić z wierceniem przez ramy (potrzebne cienkie, długie wiertło do metalu). O to chodziło. Bardzo dziękuję za pomoc. A czy przyklejenie czujek inercyjnych na mocnej taśmie dwustronnej, zamiast przykręcania, zapewni wystarczające połączenie z ramą ? 6. Integra WRL nigdy nie będzie w pełni współpracowała z ETHM-1 PLUS, bo jej możliwości sprzętowe się skończyły. Czego brakuje do pełnej współpracy Integry 128-WRL z ETHM-1 Plus, bo planuję zakup tego modułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 29.04.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 O to chodziło. Bardzo dziękuję za pomoc. A czy przyklejenie czujek inercyjnych na mocnej taśmie dwustronnej, zamiast przykręcania, zapewni wystarczające połączenie z ramą ? Czego brakuje do pełnej współpracy Integry 128-WRL z ETHM-1 Plus, bo planuję zakup tego modułu. montaż inercyjnej na małe wkręty daje dużo większą pewność przenoszenia drgań , na taśmie na pewno będzie tłumienie. Co do wrl i ethm plus to nie obsługuje maili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubalka 16.05.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Dzień dobry,Mam pytanie dotyczące konfiguracji Integry. 2 wyjścia zdefiniowane są jako Przełączniki MONO (typ 24) i służą do sterowania bramą - jeden z nich podaje do centralki bramy sygnał Otwórz, drugi natomiast sygnał Zamknij (czas działania każdego z wyjść mono to 1s). W jaki sposób skonfigurować wejście Integry, aby każdorazowe jego zwarcie (przyciskiem mono stabilnym) powodowało naprzemienne otwieranie i zamykanie bramy?Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro25w 16.05.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Witam. Chciałbym skonsultować rozmieszczenie czujek alarmowych. Przewody chcę położyć sam. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy w drzwiach balkonowych ze słupkiem ruchomym jest potrzeba montowania dwóch czujek kontaktronowych? 2. Gdzie umieścić czujkę dymu i czadu w przypadku salonu z kominkiem, oraz czy w kotłowni węglowej nie będzie ona wywoływać fałszywych alarmów, może z niej zrezygnować? 3. Czy lepiej jest zastosować czujkę dymu i czadu osobno czy dualną? 4. Czy w dobrym miejscu umieściłem czujki ruchu? Będą one na korytarzach i w garażu. 5. Czy w dobrym miejscu umieściłem czujnik gazu? Być może będę miał w spiżarce butle z gazem, dlatego też tam dodatkowo umieściłem czujnik. 6. Czy przy powyższych zabezpieczeniach jest potrzeba stosowania czujnika zbicia szyb? 7. Gdzie umieścić czujniki zalania. Bezpośrednio przy pralce, umywalce, itp.? 8. Te dwa okna w wykuszu do festy więc zastosowałem jedynie czujki inercyjne nie wiem czy dobrze? 9. Czy tych manipulatorów nie jest za dużo, może z któregoś zrezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts