Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

z tym problemem już sobie poradziłem. Dzięki.

Mam za to jeszcze jeden. Jest sobie osobna strefa z czujką zew. załączana timerem. Chciałbym aby alarm z tej strefy był sygnalizowany dźwiękiem tylko na manipulatorze. W konfiguracji manipulatora mam zaklikaną sygnalizację alarmu z tej strefy ale sprowadza się ona jedynie do zapalenia czerwonej diody ALARM. Inna strefa, fakt, że załączana hasłem (choć nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) sygnalizuję alarm piszczeniem buzzera w manipulatorze więc generalnie tak można. Sprawdzałem już konfigurację kilka razy ale nie mogę namierzyć problemu. Może chodzi o czas na wejście?

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z tym problemem już sobie poradziłem. Dzięki.

Mam za to jeszcze jeden. Jest sobie osobna strefa z czujką zew. załączana timerem. Chciałbym aby alarm z tej strefy był sygnalizowany dźwiękiem tylko na manipulatorze. W konfiguracji manipulatora mam zaklikaną sygnalizację alarmu z tej strefy ale sprowadza się ona jedynie do zapalenia czerwonej diody ALARM. Inna strefa, fakt, że załączana hasłem (choć nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) sygnalizuję alarm piszczeniem buzzera w manipulatorze więc generalnie tak można. Sprawdzałem już konfigurację kilka razy ale nie mogę namierzyć problemu. Może chodzi o czas na wejście?

ok, odpowiem sobie :)

Czasem trwania alarmu dźwiękowego w manipulatorze steruję opcja "Globalny czas alarmu". Pytanie czy można ustawiać ten czas inny dla każdej strefy/partycji?

Edytowane przez yacq

Dobra, mam jeszcze takie pytanie. Zrobiłem sobie opóźnienie czujki na wejście za pomocą pilota. Czujka jest ustawiona jako opóźniona wew. a wejście pilota jako wejściowa. Działa fajnie bo po naciśnięciu przycisku pilota na manipulatorze jest odliczany czas na wejście. Ale jest jedna wada takiego rozwiązania. Jeśli nacisnę przycisk pilota i nie rozbroję w czasie na wejście to wywoływany jest alarm. Chciałbym, aby system zamiast alarmować po prostu czuwał dalej. Jednocześnie nie chciał bym rozwiązania z blokowaniem czujki bo wtedy chyba manipulator nie będzie odliczał czasu na wejście. Da się jakoś?

Napisz co chciałeś osiągnąć, jaki był cel tej "dziwnej" kombinacji. :-)

Chcę aby PIR, który ma w zasięgu manipulator nie musiał być opóźniony na wejście tylko reagował od razu w przypadku włamania. Jednocześnie jak przypadkowo nacisnę przycisk pilota to po czasie na wejście centrala ma czuwać nadal a nie wywoływać alarm. No i na koniec na manipulatorze ma być odliczany czas na wejście.

Chcę aby PIR, który ma w zasięgu manipulator nie musiał być opóźniony na wejście tylko reagował od razu w przypadku włamania. Jednocześnie jak przypadkowo nacisnę przycisk pilota to po czasie na wejście centrala ma czuwać nadal a nie wywoływać alarm. No i na koniec na manipulatorze ma być odliczany czas na wejście.

Powieś kontaktron na drzwiach wejściowych, a PIR-a zablokuj. Będziesz miał czas na wejście jak tylko otworzysz drzwi, a jednocześnie nie będziesz miał alarmu, jak ich nie otworzysz.

Witam serdecznie,

jako, że nie znalazłem jakiegos sensowenego wątku odnośnie rozmieszczenia czujek alarmowych w domu pozwoliłem sobie napisać prośbe akurat w tym temacie, mam nadzieje, że część użytkowników tego forum nie będzie miała mi tego za złe ;)

Jestem na etapie rozkładania instalacji elektrycznej w domu i od razu chciałbym, rozprowadzić okablowanie do alarmu.

Podstawowe zasady mniej wiecej znam. Prosiłbym tylko o mała poradę czy według Was rozmiesznie jakie zapronowałem bedzie ok?

alarm.jpg

Witam serdecznie,

jako, że nie znalazłem jakiegos sensowenego wątku odnośnie rozmieszczenia czujek alarmowych w domu pozwoliłem sobie napisać prośbe akurat w tym temacie, mam nadzieje, że część użytkowników tego forum nie będzie miała mi tego za złe ;)

Jestem na etapie rozkładania instalacji elektrycznej w domu i od razu chciałbym, rozprowadzić okablowanie do alarmu.

Podstawowe zasady mniej wiecej znam. Prosiłbym tylko o mała poradę czy według Was rozmiesznie jakie zapronowałem bedzie ok?alarm.jpg

jak odpowiada się na post powyżej to się go nie cytuje,

po drugie jak nie masz nic do powiedzenia to się nie wypowiadaj,

po trzecie nieudolnie robisz z kogoś spamera,

po czwarte żadnego z w/w urządzeń nie reklamuje tylko sam próbuję ogarnąć alarm w swoim domku który buduje-link masz w stopce. W tym wątku wcześniej pytałem o rozmieszczenie czujek alarmu i forumowicze mi pomogli za co dziękuje i liczę że i w w/w problemie/niewiedzy mi pomogą. Jak wg Ciebie można o powyższy problem zapytać nie podając nazwy urządzenia które chce się kupić????

jak odpowiada się na post powyżej to się go nie cytuje,

Bo? To forum (z braku wątkowania odpowiedzi) nigdy nie daje pewności, że ktoś się nie wetnie między moją odpowiedź, a post wcześniejszy...

po drugie jak nie masz nic do powiedzenia to się nie wypowiadaj,

po trzecie nieudolnie robisz z kogoś spamera,

No dobra, tu się przyznaję do winy, przesadziłem. Na swoją obronę powiem tylko, że był tu niedawno taki, co próbował wciskać "wcale nie swoje" najlepsze rozwiązania sterowane z androida. Tak czy owak, sorry za pomówienie - to chyba faktycznie nie Ty ;)

po czwarte żadnego z w/w urządzeń nie reklamuje tylko sam próbuję ogarnąć alarm w swoim domku który buduje-link masz w stopce. W tym wątku wcześniej pytałem o rozmieszczenie czujek alarmu i forumowicze mi pomogli za co dziękuje i liczę że i w w/w problemie/niewiedzy mi pomogą. Jak wg Ciebie można o powyższy problem zapytać nie podając nazwy urządzenia które chce się kupić????

To odpowiadając (choć nie wprost) na pytanie: pomyśl czy chciałbyś być obudzonym w środku nocy przez wyjący alarm i zastanawiać się, gdzie dziś leży tablet i ładowarka do niego, żeby sprawdzić co spowodowało aktywację alarmu.

PS. Ja też wolałbym mieć w domu "pompkę" i nie musieć się przejmować takimi drobiazgami... ;)

ravbc spoko;)

ja chciałbym taki tablet przymocować uchwytem do ściany-na stałe, robiłby jako manipulator, wiadomo w domu wifi także wyświetlałby dużo innych rzeczy ale głównie chciałbym go zastosować jako manipulator. Tylko nie wiem czy zda to egzamin? czy taki "manipulator" będzie w pełni funkcjonalny i czy alarm będzie współpracował. Nigdy nie miałem z alarmami do czynienia więc pytam Was czy ktoś ma lub montował taki zestaw?

Szukałem swego czasu uchwytów do tabletu który miał służyć do sterowania akurat nie alarmem. prosto nie jest. Bo tablet musi być ciągle ładowany. Poza tym np andka raz na jakiś czas trzeba zresetować. Ja do alarmu bym tego nie używał. IMO za mało stabilne.

ravbc spoko;)

ja chciałbym taki tablet przymocować uchwytem do ściany-na stałe, robiłby jako manipulator, wiadomo w domu wifi także wyświetlałby dużo innych rzeczy ale głównie chciałbym go zastosować jako manipulator. Tylko nie wiem czy zda to egzamin? czy taki "manipulator" będzie w pełni funkcjonalny i czy alarm będzie współpracował. Nigdy nie miałem z alarmami do czynienia więc pytam Was czy ktoś ma lub montował taki zestaw?

Teoretycznie Satel daje aplikację, którą można użyć jako manipulator. Ale androidy się usypiają, apki się wyłączają, sam andek może chcieć restartu, prądu toto żre od pieruna, zasilanie awaryjne trzeba zorganizować (przy pracy non stop na zasilaniu można zapomnieć o wbudowanej baterii - chyba, że co maks 2 lata tablet będziesz wymieniał na nowy i to zgodny z apką Satela). No i wreszcie: co chciałbyś na tym jeszcze wyświetlać? Manipulator montuje się w takich miejscach, że normalnie widujesz go kilka razy dziennie przechodząc obok - po co ma cokolwiek szczególnego pokazywać? No i na koniec: manipulator tańszy niż tablet, więc po co przepłacać?

U mnie na manipulatorze wyświetla mi się godzina. Fajna sprawa. :)

U mnie też. Ale poza kwestią czysto estetyczną, nie uzasadnia to raczej dopłaty do tabletu... Nawet te "ładniejsze" manipulatory Satela są IMHO przesadnie wycenione. Choć to już kwestia gustu - w końcu: kto bogatemu zabroni? ;)

Ja na swój manipulator INT-TSG dałem prócz godziny jeszcze stany niektórych wyjść i info o cyrkulacji - można powstawiać ikonki odpowiadające stanom niektórych wyjść lub wejść. Przydatna sprawa.

Co do tabletu na ścianie - ja teraz używam głównie do obsługi telefonu na androidzie i w zupełności wystarczy :)

Mam natomiast pytanie do kolegów bardziej wprawionych.

Wczoraj zamontowali mi bramę i chciałem w końcu uruchomić piloty na abaxie. Ustawiłem centralkę - otwieranie bramy i jednocześnie blokowanie czujki tak by nie wyło. Jakie było moje zdziwienie gdy zasięg na zewnątrz okazał się tak słaby, że 10m od od centralki już nie łapało.

Efekt taki, że nie mogę otworzyć bramy :D:D Co więcej bramę garażową mogę otworzyć tylko ze środka, z zewnątrz tez nie łapie.

Dodam, że centralka wisi na poddaszu i od pilota dzieli ją tylko gips karton, wata i dachówka.

Czy to normalne czy mam coś skopane?

Ewentualnie jakie są sposoby zwiększenia zasięgu (prócz kupowania oddzielnych nadajników) ? Wymiana anteny?

Dodam, że 2 ściany dalej także na poddaszu stoi router wifi i komórka przy bramie łapie mi 3 kreski, więc na razie zamiast klikać raz na pilocie, to muszę włączyć wifi, uruchomić apkę i kliknąć tam otwieranie bramy.