Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o pomoc w zaprogramowaniu centrali Integra 64 tak abym mógł wychwycić że na piecu CO jest awaria.

Jeżeli piec pracuje prawidłowo to przynajmniej raz na godzinę jest uruchamiany podajnik z węglem. Przy uruchomieniu podajnika, działa przekaźnik i są zwierane styki NO i jest przekazywana informacja do CA.

Jeżeli wystąpi awaria na piecu i nie ma reakcji po ok. 65 min chciałbym aby to zostało zasygnalizowane na manipulatorze (GONG).

Cześć,

bedę robił u Siebie alarm. Będzie Integra 64 + 5 czujek ruchu + 2 czujki dymu(nad schodami i strych), do tego GSM 4 i manipulator sensoryczny

W miejsce centrali wypuściłem jeszcze skrętkę i kable do potencjalnych kamer monitoringu.

Czy coś jeszcze powinienem zrobić na przyszłość???

bedę robił u Siebie alarm. Będzie Integra 64 + 5 czujek ruchu + 2 czujki dymu(nad schodami i strych), do tego GSM 4 i manipulator sensoryczny

W miejsce centrali wypuściłem jeszcze skrętkę i kable do potencjalnych kamer monitoringu.

Gdybyś poczytał ten wątek w miarę od początku, to wiedziałbyś, że przydatne mogą (a nawet powinny) być jeszcze kable do każdego okna/drzwi. Za to kable od kamer centrali nie są do niczego potrzebne.

Proszę o pomoc w zaprogramowaniu centrali Integra 64 tak abym mógł wychwycić że na piecu CO jest awaria.

Jeżeli piec pracuje prawidłowo to przynajmniej raz na godzinę jest uruchamiany podajnik z węglem. Przy uruchomieniu podajnika, działa przekaźnik i są zwierane styki NO i jest przekazywana informacja do CA.

Jeżeli wystąpi awaria na piecu i nie ma reakcji po ok. 65 min chciałbym aby to zostało zasygnalizowane na manipulatorze (GONG).

Witam

W opcjach wejść masz "Maks. czas braku naruszenia" tylko to będzie sygnalizowane awarią.

Ustaw wyjście jako wskaźnik awarii z tej czujki i daj na wejście, którego naruszenie będzie robiło GONG ;-)

Cześć,

napewno jeszcze kabel do syreny na zewnątrz, może do czujnika zalania, i ogólnie warto do każdego punktu (kontakt, włącznik) puścić skrętke

Witam wszystkich, dotarłem do etapu: alarm, w tym momencie mam puszczone przewody do każdego pomieszczenia gdzie jest okno ( czujniki ruchu ), przewód do syreny na zewnątrz, manipulatora i jeden przewód w kuchni ( czujka dymu ). Mam w oknach rolety zewnętrzne sterowane radiowo Somfy RTS.

Człowiek od rolet wspominał że rolety można połączyć ze sterowanie rolet.

Mam do Was prośbę o radę ( jestem zielony ) i polecenie centrali,syreny, manipulatora i czujników ruchu i czujki dymu. W związku z roletami w grę wchodzi Integra z modułem GSM. Pojawi się u mnie człowiek od alarmów i chcę mieć jakiąś podstawową wiedzę na temat instalacji.

Witam

Rozpoczynam przygodę z firmą S.... centrala Integra 128 z abax. Mam małą nadzieję, że mi pomożecie przebrnąć z podłączeniem poprawnym tego alarmu. Na początek pytanie odnośnie takiej czujki-cobalt pro:

cobalt pro 3.jpgcobalt pro 2.jpg

które podłączenie jest lepsze NC czy 2EOL? Czy podłaczając w sposób NC blokuje w centrali 2 wejścia tak? a przy 2EOL tylko jedno? Tylko czy w opcji 2EOL wszystkie funkcje czujki są aktywne? (antymasking i sabotaź)

Dzięki

Centrala z datą produkcji 12.2016 więc świeża ale czy ma funkcję 3eol to nie wiem-jeszcze do tego nie doszedłem. Czy potrzebuje antymaskingu?-pewnie nie ale jak jest i nie blokuje dodatkowych wyjść w centrali to chyba warto tak podłączyć żeby działało? Czyli podłączyć 2eol i na czujce odpowiednio założyć zworki i będzie ok?

podłączenie cobalt pro.jpg

Tu jeszcze jedno pytanie bo w centrali pomiędzy Z1 a Z2 jest tylko jeden wtyk COM, czy on jest wspólny dla Z1 i Z2?-chcąc podłączyć teraz drugą czujkę podłącze NC (z czujki nr 2) pod COM z płyty w który jest wpięty czujnik nr 1? tak:

podłączenie cobalt pro 2szt.jpg

Sory za głupie pytania ale zielony jestem. Dzięki ravbc że się zainteresowałeś.

1. w poście 10974 jest tam złącze integry pierwsze dwa z lewej są AC- wejście zasilania ale gdzie wpiąc faze a gdzie 0? bo nie jest to oznaczone.

2. Dodatkowo w zestawie są dwa rodzaje rezystorów mniejszy i większy a nie mogę nigdzie znaleźć jakie mają parametry-może ktoś wie?

3. Jeżeli wyjście wysokoprądowe jest nieużywane to obciążyć je trzeba rezystorem 2,2k -fizycznie ma to wyglądać tak że w COM wkładam jedną nóżkę rezystora a w OUT1 drugą nóżkę?

dzięki-zdrówko twoje (tyskie polska)

właśnie o kolejność mi chodziło kabelków. Rezystory z czerwonym są większe czyli dobrze myślałem że mają 2,2k ale lepiej się upewnic. Już trochę poczytałe, dużo mi podpowiedzieliście w najprostszych sprawach a jutro postaram się już coś złożyć. Zobaczymy co odpier...e .

Dzięki.

2EOL jest lepsze. Przy "sprytnym" podłączeniu wykryje Ci maskowanie tak samo jak sabotaż. Pytanie tylko, czy potrzebujesz antymaskingu w _domu_?

PS. Nowe Integry obsługują jeszcze 3EOL, co pozwoli Ci wykryć każdy z tych stanów oddzielnie.

1.Nie widzę w tym żadnego sprytu, co najwyżej nieco druciarstwa i głupich oszczędności.

2. Nowe w tym sensie, że nowe modele opatrzone "+". Nie ma jak na razie intergry WRL + a więc i nie obsługuje ona TEOL.

Akumulator w sygnalizatorze ma tak na prawdę tylko jedną funkcję: zabezpieczenie przed uciszeniem sygnalizatora przez jego odcięcie/usunięcie (tj. nawet po odcięciu przewodów sygnalizator nadal potrafi wyć). Sam oceń na ile to dla Ciebie wartościowe.

Bzdura. Przede wszystkim ma alarmować też po uszkodzeniu/ zniszczeniu centrali, czego taki bez aku nie potrafi.

Bzdura. Przede wszystkim ma alarmować też po uszkodzeniu/ zniszczeniu centrali, czego taki bez aku nie potrafi.

Czy "odcięcie sygnalizatora od centrali" nie jest przypadkiem tożsame co do efektu, z uszkodzeniem/zniszczeniem centrali? Pomijam już ten fakt, że normalnie znacznie łatwiej znaleźć sygnalizator i próbować go uciszyć, zanim znajdzie się centralę i ją uszkodzi (zwłaszcza, że ta powinna być szczególnie chroniona). Na prawdę tak bardzo Ci zależało, żeby się na mnie wyżyć? ;)

PS. Wracając do kwestii antymaskingu: na czym według Ciebie polega "głupia oszczędność" w przypadku próby wykorzystania na jednej linii opcji antymaskingu w czujce? Oczywiście tylko w kontekście instalacji domowej, czyli o raczej ograniczonym poziomie zagrożenia.

ad1. odcięcie sygnalizatora od centrali i tak będzie sygnalizowane przez nią samą. A zniszczenie unieszkodliwienie centrali właśnie ma sygnalizować sygnalizator ( taki ostatni bastion)

Ad2

. brak precyzyjnych danych utrudniające użytkowanie - alarm sabotażowy ze wszystkimi konsekwencjami przy przypadkowym zasłonięciu czujki ( może się zdarzyć np przy przestawianiu mebli). Klient idzie do manipulatora a tam alarm sabotażowy ( oby nie głośny :D ), jakie ma z tego wyciągnąć wnioski?

brak odrębnych informacji sms/ w monitoringu- chyba nie muszę rozwijać

utrudnienie w serwisowaniu- był rzeczywiście sabotaż czy ktoś po prostu chwilowo zasłonił czujnik?