Freta_90 05.01.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Witam, czy ma ktoś kontakt do forumowego ZBYCHA? Niestety nie odpowiada na maile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadeuszK 08.01.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Proszę o pomoc w zaprogramowaniu centrali Integra 64 tak abym mógł wychwycić że na piecu CO jest awaria.Jeżeli piec pracuje prawidłowo to przynajmniej raz na godzinę jest uruchamiany podajnik z węglem. Przy uruchomieniu podajnika, działa przekaźnik i są zwierane styki NO i jest przekazywana informacja do CA.Jeżeli wystąpi awaria na piecu i nie ma reakcji po ok. 65 min chciałbym aby to zostało zasygnalizowane na manipulatorze (GONG). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 11.01.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Cześć, bedę robił u Siebie alarm. Będzie Integra 64 + 5 czujek ruchu + 2 czujki dymu(nad schodami i strych), do tego GSM 4 i manipulator sensorycznyW miejsce centrali wypuściłem jeszcze skrętkę i kable do potencjalnych kamer monitoringu.Czy coś jeszcze powinienem zrobić na przyszłość??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.01.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 bedę robił u Siebie alarm. Będzie Integra 64 + 5 czujek ruchu + 2 czujki dymu(nad schodami i strych), do tego GSM 4 i manipulator sensoryczny W miejsce centrali wypuściłem jeszcze skrętkę i kable do potencjalnych kamer monitoringu. Czy coś jeszcze powinienem zrobić na przyszłość??? Gdybyś poczytał ten wątek w miarę od początku, to wiedziałbyś, że przydatne mogą (a nawet powinny) być jeszcze kable do każdego okna/drzwi. Za to kable od kamer centrali nie są do niczego potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.01.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Na pewno przyda się drugi manipulator w garażu, ewentualnie na piętrze. Faktycznie kable do drzwi zewnętrznych i bramy garażowej mogą być przydatne bardziej niż do okien. Czy są rolety i rozważane jest sterowanie nimi itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 11.01.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Proszę o pomoc w zaprogramowaniu centrali Integra 64 tak abym mógł wychwycić że na piecu CO jest awaria. Jeżeli piec pracuje prawidłowo to przynajmniej raz na godzinę jest uruchamiany podajnik z węglem. Przy uruchomieniu podajnika, działa przekaźnik i są zwierane styki NO i jest przekazywana informacja do CA. Jeżeli wystąpi awaria na piecu i nie ma reakcji po ok. 65 min chciałbym aby to zostało zasygnalizowane na manipulatorze (GONG). Witam W opcjach wejść masz "Maks. czas braku naruszenia" tylko to będzie sygnalizowane awarią. Ustaw wyjście jako wskaźnik awarii z tej czujki i daj na wejście, którego naruszenie będzie robiło GONG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 13.01.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Cześć, bedę robił u Siebie alarm. Będzie Integra 64 + 5 czujek ruchu + 2 czujki dymu(nad schodami i strych), do tego GSM 4 i manipulator sensoryczny W miejsce centrali wypuściłem jeszcze skrętkę i kable do potencjalnych kamer monitoringu. Czy coś jeszcze powinienem zrobić na przyszłość??? napewno jeszcze kabel do syreny na zewnątrz, może do czujnika zalania, i ogólnie warto do każdego punktu (kontakt, włącznik) puścić skrętke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.01.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam wszystkich, dotarłem do etapu: alarm, w tym momencie mam puszczone przewody do każdego pomieszczenia gdzie jest okno ( czujniki ruchu ), przewód do syreny na zewnątrz, manipulatora i jeden przewód w kuchni ( czujka dymu ). Mam w oknach rolety zewnętrzne sterowane radiowo Somfy RTS. Człowiek od rolet wspominał że rolety można połączyć ze sterowanie rolet. Mam do Was prośbę o radę ( jestem zielony ) i polecenie centrali,syreny, manipulatora i czujników ruchu i czujki dymu. W związku z roletami w grę wchodzi Integra z modułem GSM. Pojawi się u mnie człowiek od alarmów i chcę mieć jakiąś podstawową wiedzę na temat instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 16.01.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam Rozpoczynam przygodę z firmą S.... centrala Integra 128 z abax. Mam małą nadzieję, że mi pomożecie przebrnąć z podłączeniem poprawnym tego alarmu. Na początek pytanie odnośnie takiej czujki-cobalt pro: które podłączenie jest lepsze NC czy 2EOL? Czy podłaczając w sposób NC blokuje w centrali 2 wejścia tak? a przy 2EOL tylko jedno? Tylko czy w opcji 2EOL wszystkie funkcje czujki są aktywne? (antymasking i sabotaź) Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.01.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 2EOL jest lepsze. Przy "sprytnym" podłączeniu wykryje Ci maskowanie tak samo jak sabotaż. Pytanie tylko, czy potrzebujesz antymaskingu w _domu_? PS. Nowe Integry obsługują jeszcze 3EOL, co pozwoli Ci wykryć każdy z tych stanów oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 16.01.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Centrala z datą produkcji 12.2016 więc świeża ale czy ma funkcję 3eol to nie wiem-jeszcze do tego nie doszedłem. Czy potrzebuje antymaskingu?-pewnie nie ale jak jest i nie blokuje dodatkowych wyjść w centrali to chyba warto tak podłączyć żeby działało? Czyli podłączyć 2eol i na czujce odpowiednio założyć zworki i będzie ok? Tu jeszcze jedno pytanie bo w centrali pomiędzy Z1 a Z2 jest tylko jeden wtyk COM, czy on jest wspólny dla Z1 i Z2?-chcąc podłączyć teraz drugą czujkę podłącze NC (z czujki nr 2) pod COM z płyty w który jest wpięty czujnik nr 1? tak: Sory za głupie pytania ale zielony jestem. Dzięki ravbc że się zainteresowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.01.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 COM jest wspólny. Co do konfiguracji czujki to... nie chce mi się instrukcji czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 22.01.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 1. w poście 10974 jest tam złącze integry pierwsze dwa z lewej są AC- wejście zasilania ale gdzie wpiąc faze a gdzie 0? bo nie jest to oznaczone. 2. Dodatkowo w zestawie są dwa rodzaje rezystorów mniejszy i większy a nie mogę nigdzie znaleźć jakie mają parametry-może ktoś wie? 3. Jeżeli wyjście wysokoprądowe jest nieużywane to obciążyć je trzeba rezystorem 2,2k -fizycznie ma to wyglądać tak że w COM wkładam jedną nóżkę rezystora a w OUT1 drugą nóżkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 22.01.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Witam Ad1 . zmienne z trafo ok 16-21 V , kolejność kabelków dowolna.Ad2. 1,2k kolor brąz , czerwony, 2,2k czerwony, czerwony patrząc od brzegu.Ad3. tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 22.01.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 dzięki-zdrówko twoje (tyskie polska) właśnie o kolejność mi chodziło kabelków. Rezystory z czerwonym są większe czyli dobrze myślałem że mają 2,2k ale lepiej się upewnic. Już trochę poczytałe, dużo mi podpowiedzieliście w najprostszych sprawach a jutro postaram się już coś złożyć. Zobaczymy co odpier...e .Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkichotdon 23.01.2017 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 2EOL jest lepsze. Przy "sprytnym" podłączeniu wykryje Ci maskowanie tak samo jak sabotaż. Pytanie tylko, czy potrzebujesz antymaskingu w _domu_? PS. Nowe Integry obsługują jeszcze 3EOL, co pozwoli Ci wykryć każdy z tych stanów oddzielnie. 1.Nie widzę w tym żadnego sprytu, co najwyżej nieco druciarstwa i głupich oszczędności. 2. Nowe w tym sensie, że nowe modele opatrzone "+". Nie ma jak na razie intergry WRL + a więc i nie obsługuje ona TEOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkichotdon 23.01.2017 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Witam, czy ma ktoś kontakt do forumowego ZBYCHA? Niestety nie odpowiada na maile. Chyba to ten sam: http://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik172937.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkichotdon 23.01.2017 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Akumulator w sygnalizatorze ma tak na prawdę tylko jedną funkcję: zabezpieczenie przed uciszeniem sygnalizatora przez jego odcięcie/usunięcie (tj. nawet po odcięciu przewodów sygnalizator nadal potrafi wyć). Sam oceń na ile to dla Ciebie wartościowe. Bzdura. Przede wszystkim ma alarmować też po uszkodzeniu/ zniszczeniu centrali, czego taki bez aku nie potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.01.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Bzdura. Przede wszystkim ma alarmować też po uszkodzeniu/ zniszczeniu centrali, czego taki bez aku nie potrafi. Czy "odcięcie sygnalizatora od centrali" nie jest przypadkiem tożsame co do efektu, z uszkodzeniem/zniszczeniem centrali? Pomijam już ten fakt, że normalnie znacznie łatwiej znaleźć sygnalizator i próbować go uciszyć, zanim znajdzie się centralę i ją uszkodzi (zwłaszcza, że ta powinna być szczególnie chroniona). Na prawdę tak bardzo Ci zależało, żeby się na mnie wyżyć? PS. Wracając do kwestii antymaskingu: na czym według Ciebie polega "głupia oszczędność" w przypadku próby wykorzystania na jednej linii opcji antymaskingu w czujce? Oczywiście tylko w kontekście instalacji domowej, czyli o raczej ograniczonym poziomie zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkichotdon 24.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 ad1. odcięcie sygnalizatora od centrali i tak będzie sygnalizowane przez nią samą. A zniszczenie unieszkodliwienie centrali właśnie ma sygnalizować sygnalizator ( taki ostatni bastion) Ad2 . brak precyzyjnych danych utrudniające użytkowanie - alarm sabotażowy ze wszystkimi konsekwencjami przy przypadkowym zasłonięciu czujki ( może się zdarzyć np przy przestawianiu mebli). Klient idzie do manipulatora a tam alarm sabotażowy ( oby nie głośny ), jakie ma z tego wyciągnąć wnioski? brak odrębnych informacji sms/ w monitoringu- chyba nie muszę rozwijać utrudnienie w serwisowaniu- był rzeczywiście sabotaż czy ktoś po prostu chwilowo zasłonił czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts