Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

1. bogus, albo przespałem ten kawałek albo kiepsko kojarzę, ale nie bardzo rozumiem w jaki sposób działa u ciebie ta lampka informująca o otwartości okien - masz kontaktrony w górnej części ramy czy też 2 osobno podłączone czujniki na każdej ramie, czy jakieś czujniki systemowe? Interesuje mnie to wielce, gdyż zostawianie różnych rzeczy otwartych to moja specjalność :oops:

To raczej ciekawostka która mnie bawi i może dlatego uważam ją za użyteczną.

Nie chodzi o żadne dodatkowe czujniki. Po prostu w CA64 stan wyjścia może zależeć od wejść (niezależnie czy alarm włączony czy nie). W szczegulności można zrobić tak że wyjście jest aktywne jak wszystkie podane kontaktrony są włączone. Do wyjścia podłączamy np. diodkę - i wszystko. W efekcie diodka świeci jak wszystko jest pozamykane.

Oczywiście można np. zrobić tak że jeśli określone wejścia są naruszone (np. okna otwarte) to alarmu nie da się włączyć i wyświetlacz poinformuje które okno jest otwarte (też mam tak skonfigurowany system). Ale mnie jakoś bawi że mam jeszcze dodatkową informacje nawet gdy alarm jest wyłączony a ja tylko sobie spaceruję po mieszkanku ;-)

tak tak, ale czy masz możliwość pozostawiania uchylonych okien na noc przy uzbrojonym alarmie?

_ZBYCHU_ dzięki za fachowe informacje, teraz sobie to wszystko przetrawię i narysuję, może zrozumiem :lol: . Niestety mam ostatnio trochę ograniczony dostęp do kompa :roll:

POZDRAWIAM!

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

A powiedzcie mi, czy czujka inercyjna na oknie nie będzie odpalała w czasie co drugiej burzy lub nawet zacinającego deszczu? Czy czujka stłuczenia szkła generalnie nie jest lepsza? Zastanawiam sie własnie, co dodać do kontaktronów.

Krzysztof.

(...)

Oczywiście można np. zrobić tak że jeśli określone wejścia są naruszone (np. okna otwarte) to alarmu nie da się włączyć i wyświetlacz poinformuje które okno jest otwarte (też mam tak skonfigurowany system). Ale mnie jakoś bawi że mam jeszcze dodatkową informacje nawet gdy alarm jest wyłączony a ja tylko sobie spaceruję po mieszkanku ;-)

tak tak, ale czy masz możliwość pozostawiania uchylonych okien na noc przy uzbrojonym alarmie?

Jeśli są dwa kontaktrony (jeden na górze okna - wykrywa uchylenie okna, drugi na dole - wykrywa otwarcie okna) - to oczywiście można ten dolny związać z diodką a górny nie albo odwrotnie albo też obydwa z diodką albo dwie diodki - jedna inf. o uchyleniu, druga o otwarciu itd. Można się bawić dowolnie długo..

Ja mam wentylację mechaniczną i cieżarówki jeżdżące pod domem. Więc nie uchylam okien - bo po co. W zwiazku z tym dowolny stan okna różny od zamknięcia jest dla mnie ostrzeżeniem że coś nie tak ...

Hej,

mam problem, stoje przed wyborem instalacji alarmowej i czuje się mocno zagubiony i proszę o pomoc. Mam trzy pytania?

1. Czy jest sens stosować czujki zewnętrzne PIR przy odległościach od ścian budynku do granicy działki (siatka) kolejno 3m, 4m, 8m , 12m z zachowaniem krzaczków i drzew ?

2. Jeżeli czujki otwarcia drzwi, okien (czujki z opcją uchylania) to jakie - mam stolarkę drewnianą tynki wewnętrzne i kolory już wykonane nie chciałbym ich niszczyć, nie mam jeszcze tynków zewnętrznych. Może można puścić okablowanie na zewnątrz budynku i zainstalować czujki bez dewastacji tynków wewnętrznych?

3. Czy alternatywnie do czujek zewnętrznych PIR lub czujek otwarcia okna można zastosować kurtyny wzdłuż ścian budynku (rzut budynku ok. 13m x 8m) z założeniem biegających gościnnie po terenie kotów?

pzdr

Hej,

mam problem, stoje przed wyborem instalacji alarmowej i czuje się mocno zagubiony i proszę o pomoc. Mam trzy pytania?

1. Czy jest sens stosować czujki zewnętrzne PIR przy odległościach od ścian budynku do granicy działki (siatka) kolejno 3m, 4m, 8m , 12m z zachowaniem krzaczków i drzew ?

2. Jeżeli czujki otwarcia drzwi, okien (czujki z opcją uchylania) to jakie - mam stolarkę drewnianą tynki wewnętrzne i kolory już wykonane nie chciałbym ich niszczyć, nie mam jeszcze tynków zewnętrznych. Może można puścić okablowanie na zewnątrz budynku i zainstalować czujki bez dewastacji tynków wewnętrznych?

3. Czy alternatywnie do czujek zewnętrznych PIR lub czujek otwarcia okna można zastosować kurtyny wzdłuż ścian budynku (rzut budynku ok. 13m x 8m) z założeniem biegających gościnnie po terenie kotów?

pzdr

Moja rada, daruj sobie czujki zewnętrzne, chyba, że masz duużo pieniędzy na lepsze modele czujek i możesz sobie pozwolić na ich montaż jako dodatkowego zabezpieczenia.

Skup się na kontaktronach i czujkach inercyjnych. Oczywiście, że instalację można poprowadzić na zewnątrz.

Witam.

A powiedzcie mi, czy czujka inercyjna na oknie nie będzie odpalała w czasie co drugiej burzy lub nawet zacinającego deszczu? Czy czujka stłuczenia szkła generalnie nie jest lepsza? Zastanawiam sie własnie, co dodać do kontaktronów.

Krzysztof.

Bez obaw. Prawidłowo zamontowana czujka inercyjna nie będzie się załączała od burzy (chyba, że piorun walnie obok domu) czy deszczu.

witam, czym różni się w praktyce dla laika centrala Integra 32 od Ca 64 Satela. Którą wybrać. Będę miał 24 kontaktrony, czujnik dymu i 10 czujek ruchu, 3 manipulatory.

Witam

Integra 32 ma tylko 8 linii na płycie głównej i można ją rozbudować do max. 32 linii.

CA64 ma 16 linii na płycie głównej i można ją rozbudować do 64 linii.

Ponad to do CA64 dostępne są klawiatury w dwóch rozmiarach.

Przy ilości czujek, jakie będziesz miał, Integra 32 będzie za mała.

witam, czym różni się w praktyce dla laika centrala Integra 32 od Ca 64 Satela. Którą wybrać. Będę miał 24 kontaktrony, czujnik dymu i 10 czujek ruchu, 3 manipulatory.

Witam

Integra 32 ma tylko 8 linii na płycie głównej i można ją rozbudować do max. 32 linii.

a czy można kilka kontaktronów zgrupować w jedną linię a może każde 2 kontaktrony w 2 szkrzydłach jednego okna - to obniża ilość linii.

czy w garażu można zastosować manipulator do obłsugi 1 strefy? Tak aby opuszczjąc dom przez garaż uzbroić cały system alarmowy i wchodząc do domu przez garaż rozbroić cały system alarmowy.

Witam

a czy można kilka kontaktronów zgrupować w jedną linię a może każde 2 kontaktrony w 2 szkrzydłach jednego okna - to obniża ilość linii.

czy w garażu można zastosować manipulator do obłsugi 1 strefy? Tak aby opuszczjąc dom przez garaż uzbroić cały system alarmowy i wchodząc do domu przez garaż rozbroić cały system alarmowy.

spokojnie mozesz laczyc razem na 1 lini 2 kontaktrony jednego okna..

W garazu tez mozesz dac manipulator do obslugi 1 strefy (jezeli bedzie obslugiwal tylko 1 strefe to mozesz dac tanszy manipulator strefowy)

i czy manipulator zajmuje więcej niż 1 linię

manipulator nie zajmuje ci zadnej lini/wejscia...na plycie sa osobne zaciski magistrali do podlaczania manipulatorow.

no to spokojnie mogę zastsosować integrę 32, a może centrala alarmowa przydaje się jeszcze do innych celów niż informowanie że któryś kontaktron, czujnik ruchu lub czujnik dymu się wzbudził, gdzieś czytałem o timerach, czy nadmiar linii można stosować do innych celów?

Witam!

Trafiłam na Wasz watek w poszukiwaniu instalacji alarmowej dla kotów :wink:

Jetem pod wrażeniem zasobów wiedzy tu dostepnej. Na razie dotarłam do strony nr 8 i ledwo dycham. Jak przeczytam wszystko, to pewnie dopytam, bo ja jestem mentalan blondynka i nie wszystko kumam. :oops:

Na razie Zbychuchiałabym tylko dowiedzieć się czy znasz/mógłbyœ polecić kogoœ z Lublina lub okolic, kto podjšłby sie wyceny i potem założenia tych kontaktronów? Pan z którym rozmawiałam mówił mi, że nie ma instalacji, przy których moznaby nie zamykać zwierzšt w komórce!

i czy manipulator zajmuje więcej niż 1 linię

manipulator nie zajmuje ci zadnej lini/wejscia...na plycie sa osobne zaciski magistrali do podlaczania manipulatorow.

no to spokojnie mogę zastsosować integrę 32, a może centrala alarmowa przydaje się jeszcze do innych celów niż informowanie że któryś kontaktron, czujnik ruchu lub czujnik dymu się wzbudził, gdzieś czytałem o timerach, czy nadmiar linii można stosować do innych celów?

centrala alarmowa moze nie tylko sluzyc do zabezpiczenia obiektu/systemu alarmowego...moze one pelnic wiele innych funkcji i przy centrali inegra mozna ja uzyc do wielu celow ogranicznych wyobraznia i wiedza (i oczywiscie funkcjami jakie ona posiada)

co chcialbys jeszcze zeby robila ta centrala to ci powiem czy jest to do zrobienia

Na razie Zbychuchiałabym tylko dowiedzieć się czy znasz/mógłbyœ polecić kogoœ z Lublina lub okolic, kto podjšłby sie wyceny i potem założenia tych kontaktronów? !

Mam już jakieœ wstepne namiary, ale mój mšż bardzo zniechęcił sie do kontraktonów, bo mu jeden "specjalista" naopowiadał, że to przesarzała technologia i że zwykłym magnesem można taki czujnik oszukać. Jak mam go przekonać? Bo z tego, co tu przeczytałam, to nie jest to chyba takie proste i wymaga pewnej wiedzy oprócz rzeczonego magnesu?

No wspomóżcie mnie please.

centrala alarmowa moze nie tylko sluzyc do zabezpiczenia obiektu/systemu alarmowego...moze one pelnic wiele innych funkcji i przy centrali inegra mozna ja uzyc do wielu celow ogranicznych wyobraznia i wiedza (i oczywiscie funkcjami jakie ona posiada)

co chcialbys jeszcze zeby robila ta centrala to ci powiem czy jest to do zrobienia

nie wiem do jakich clów może podpowiesz...

a może do okresowego włączania światła lub radia pod nieobecnośc domowników

ile może kosztować taki dialer gsm do satela integry?

PS. dzięki za dotychczasowe odp.

nie wiem do jakich clów może podpowiesz...

moze sluzyc do:

- streowania ogrzewaniem

- sterowania oswietleniem

- sterowania pompka cyrkulacji cwu

- informowaniu o przepelnieniu szamba

- symulacja obecnosci

- sterowania wlasciwie dowolnym urzadzeniem elektrycznym

tak jak napisal marcin_u napisz co bys chcial to Ci powie czy sie da :)