Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po drobnych modyfikacjach...

Klawiatura LED ........................120 x 2 = 240

Klawiatura LCD .......................................240

Centrala Integra 64 ................................ 596

Obudowa klawiatury podtynkowa 64 x 3 = 192

Obudowa centrali .....................................100

Kontaktrony ..........................10 zł x 22 = 220

Czujki inercyjne .........................85 x 3 = 255 (dajemy je tylko w okna najbardziej narażone, reszta z czasem)

Czujki zbicia szyb ...........................84 x 0 = 0==> może kiedyś...

CVzujki dualne .................................1 szt 145

Czujki PIR ..................................80 x 5 = 400

Ekspander ................................150 x 3 = 450

Sygnalizator zew .......................100 x 2 = 200

Razem....................................................3038

Po drobnych modyfikacjach...

Czujki inercyjne .........................85 x 3 = 255 (dajemy je tylko w okna najbardziej narażone, reszta z czasem)

Razem....................................................3038

Nie wiem jak wyglada twoj dom i czy do sygnalizatora bedzie dosc proste dojscie, ale jezeli masz dosc łatwe dojscie do sygnalizatora to zastosuj z zabezpieczenie antypiankowym (niestety troche drozszy niz 100zł)

Polecam tez zastosowanie centrali INTEGRA (troche tansza i nowsza)

Racja...

Aq 18 Ah Alarmtec....................................134

Razem....................................................3172

Zbychu, wybacz, że Cię znowu męczę, ale jestem bardzo nieprzyjemnie doświadczona włamaniami do domku rekreacjynego :cry: i chciałabym być spokojna o dom. Wprawdzie te włamania nie przynosiły wielkich strat materialnych (najwięcej kosztowała naprawa drzwi i zamków), ale to zawsze straszny szok, kiedy musisz wejść do domu i nie wiesz, co cię tam czeka :-? :evil:

Napisałeś:

Uwaga! Czujek inercyjnych nie montujemy na oknach połaciowych!

Mogą wystąpić fałszywe alarmy przy opadach deszczu lub gradu, albo przy osuwającym się śniegu.

W pomieszczeniach na poddaszu montujemy akustyczne czujki zbicia szyby.

Jak w takim razie pogodzić zabezpieczenie poddasza z oknami połaciowymi, oknami z szybą P4 i włazem dachowym?

Czy kontraktony, czujki akustyczne i ruchu, to dobry zestaw?

A czy są czujki akustyczne reagujące zarówno na zbicie szyby P4, jak i na zbicie zwykłej szyby (to przecież chyba inny odgłos) :roll: :oops:

Jeśli są, to jaki mają zasięg? Czy przy dużej ilości pomieszczeń na poddaszu (6) muszą być w każdym pomieszczeniu?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje :D

A czy są czujki akustyczne reagujące zarówno na zbicie szyby P4, jak i na zbicie zwykłej szyby (to przecież chyba inny odgłos) :roll: :oops:

Jeśli są, to jaki mają zasięg? Czy przy dużej ilości pomieszczeń na poddaszu (6) muszą być w każdym pomieszczeniu?

Dajcie trochę spokoju Zbychowi :-).

Na większość pytań na tej stronie, były już odpowiedzi na forum i to w tym wątku.

Co do szyb P4, to przypomnę że w ich skład wchodzi także zwykła szyba, która tłukąc się uaktywnia akustycznę czujkę zbicia. Można się zastanawiać czy lepiej dać tą zwykłą szybę do środka czy na zewnątrz. Ale chyba lepiej dać na zewnątrz tą mocniejszą.

Czujniki akustyczne muszą być w tym samym pomieszczeniu co chronione okno/okna (po prostu muszą je słyszeć, a przez drzwi to ciężko) i z tego co pamiętam tak aby je "widziały", czyli np. na przeciwległej ścianie. Ale nie może to być za daleko, zależy pewnie od modelu - tak do 6 metrów to chyba każdy zadziała.

Oczywiście, że dajemy jeden czujnik. W oknie bezsłupkowym nie da się przecież otworzyć drugiej połówki, bez otwarcia pierwszej.

A czy możliwe jest zamknięcie tylko połówki z klamką przy pozostawieniu drugiej otwartej?

Jeżeli tak to uzbrajając system nie zobaczymy sygnalizacji naruszenia obwodu, system się załączy i zostawimy dom z otwartą połówką okna.

MCB

Możliwe, choć trudno to nazwać zamknięciem - można zamknąć skrzydło, ale czy przekręcić klamkę to nie próbowałem. Nawet nie wpadłem że ktoś tak może zrobić :) To takie nie naturalne...

W praktyce przy oknach z ruchomym słupkiem otwiera się zazwyczaj jedną połówkę (tą z klamką). Druga ma trochę gorsze otwieranie. Myślę że w praktyce otwiera się je tylko do mycia, ewentualnie do super przewietrzania.

No ale jak ktoś się obawia to może dać drugi kontaktron. Od biedy na tej samej linii.

Generalna zasada, im bliżej potencjalnego źródła ataku zamontowana jest czujka inercyjna, tym lepiej, bo wcześniej będzie wywołany alarm.

Przy wykonywaniu okablowania należy mieć na uwadze, że nie wszystkie okna mają wystarczająco dużo miejsca na dole (między skrzydłem okna, a parapetem) lub między skrzydłami, aby zamontować czujkę inercyjną. Wówczas pozostaje zamontowanie czujki na górze okna.

Zbychu, czy umiejscowienie czujki inercyjnej na dole (a nie u góry) wynika właśnie z powodu bliskości potencjalnego źródła ataku, czy też dlatego że lepiej dawać kabelki od strony parapetu?

A gdzie dać czujkę na oknie jednoszkrzydłowym?

Witam wszystkich

Prześledziłem kilkanaście wątków na forum , niestety nie znalazłem podpowiedzi na nurtujące mnie pytania, a w sobotę biorę się za kablowanie, czas strasznie goni i chciałbym popełnić jak najmniej błędów, niestety wszystkich sie nie uda ;-)

Dom parterowy z mieszkalnym poddaszem- w zasadzie tylko nad połową parteru jest poddasze reszta jest otwarta nad parterem, w domu jest w sumie 15 okien. Stawiam na instalację z kontaktronami + kilka czujek ruchu. W sumie przewiduję 3 kontaktrony na okno (jeden na dole, drugi na górze - choć wiekszość doradców odradza ten na górze jako bezuzyteczny, oraz jeden na roletę zawnętrzną.

Do każdego kontaktronu chce dociągnąc nadmiarowo kabel 4 żyłowy co sumarycznei przy 15 oknach daje 45 kabli, dodając kable nadmiarowo do czujek ruchu i klawiatur 8 żyłowe wychodzi: 3 klawiatury i 11 czujek + 45 okna =58 kabli , łacznie 292 żyły z czego praktycznie bedzie wykorzystanych 174.

daje to niezłą plontaninę, i tutaj rodzi się pytanie do praktyków : czy taka ilość żył powinna ze względów wygody i pożądku w instalacji być doprowadzona do krosownicy np. na listwach LSA i z krosownicy zredukowana do rzeczywiście potrzebnych 174 które w formie np. 9 kabli 10 parowych zostana dopiero wprowadzone do skrzynki z centarlką czy może od razu wszystkie doprowadzić do centralki pomijając krosownice.

Dodam ze krosownice umiesciłbym i tak zaraz obok centralki lub nawet w tej samej skrzynce.

Rozważałem również prowadzenie od razu kabli o większej ilości żył do puszek i znich rozchodzenie się do pojedynczych czujek, ale zrezygnowałem z dwóch powodów, pierwszy bardzej pracochłonne lutowanie i łaczeni kabli w puszkach, które również do estetycznych nie nalezą , tak że musiałyby byc ukryte pod tynkiem co z koleii wymaga czasu, a ... tynkarze tuż tuż. Po drugie cenowo nie ma różnicy ponieważ ceny kabla wzrastaja proporcjonalnie do ilości żył.

Proszę o rady jak to rozwiązaliście w praktyce, bede wdzieczny za każdą radę.

Druga sprawa, ponieważ miejsca nie mam za wiele chciałbym upakować wszystko w jednej skrzynce tz centralkę i listwy LSA, czy to się praktykuje czy raczej jest to niewskazane? Jeżeli byłoby w niej jeszcze trochę miejsca to mógłbym skrosować w niej kable sieciowe i telefoniczne.

Skrzynkę i tak muszę kupić "niefirmową" - w moim przypadku ze wzgledu na brak miejsca chciałbym podtynkową, a z moich informacji wynika że takowych do alarmów nie ma.;-(

Witam wszystkich

Dom parterowy z mieszkalnym poddaszem- w zasadzie tylko nad połową parteru jest poddasze reszta jest otwarta nad parterem, w domu jest w sumie 15 okien. Stawiam na instalację z kontaktronami + kilka czujek ruchu. W sumie przewiduję 3 kontaktrony na okno (jeden na dole, drugi na górze - choć wiekszość doradców odradza ten na górze jako bezuzyteczny, oraz jeden na roletę zawnętrzną.

Do każdego kontaktronu chce dociągnąc nadmiarowo kabel 4 żyłowy co sumarycznei przy 15 oknach daje 45 kabli, dodając kable nadmiarowo do czujek ruchu i klawiatur 8 żyłowe wychodzi: 3 klawiatury i 11 czujek + 45 okna =58 kabli , łacznie 292 żyły z czego praktycznie bedzie wykorzystanych 174.

daje to niezłą plontaninę, i tutaj rodzi się pytanie do praktyków : czy taka ilość żył powinna ze względów wygody i pożądku w instalacji być doprowadzona do krosownicy np. na listwach LSA i z krosownicy zredukowana do rzeczywiście potrzebnych 174 które w formie np. 9 kabli 10 parowych zostana dopiero wprowadzone do skrzynki z centarlką czy może od razu wszystkie doprowadzić do centralki pomijając krosownice.

Dodam ze krosownice umiesciłbym i tak zaraz obok centralki lub nawet w tej samej skrzynce.

Rozważałem również prowadzenie od razu kabli o większej ilości żył do puszek i znich rozchodzenie się do pojedynczych czujek, ale zrezygnowałem z dwóch powodów, pierwszy bardzej pracochłonne lutowanie i łaczeni kabli w puszkach, które również do estetycznych nie nalezą , tak że musiałyby byc ukryte pod tynkiem co z koleii wymaga czasu, a ... tynkarze tuż tuż. Po drugie cenowo nie ma różnicy ponieważ ceny kabla wzrastaja proporcjonalnie do ilości żył.

Proszę o rady jak to rozwiązaliście w praktyce, bede wdzieczny za każdą radę.

Druga sprawa, ponieważ miejsca nie mam za wiele chciałbym upakować wszystko w jednej skrzynce tz centralkę i listwy LSA, czy to się praktykuje czy raczej jest to niewskazane? Jeżeli byłoby w niej jeszcze trochę miejsca to mógłbym skrosować w niej kable sieciowe i telefoniczne.

Skrzynkę i tak muszę kupić "niefirmową" - w moim przypadku ze wzgledu na brak miejsca chciałbym podtynkową, a z moich informacji wynika że takowych do alarmów nie ma.;-(

Tez uwazam ze wystarczy 1 kontaktron na okno i 1 kont. na rolete (na rolete zastosuj kontaktron z mocniejszym magnesem..sa specjalne bo maja spore luzy w poziomie)

Proponuje dociagnac do kazdego okna np przewod 6 zylowy i wykozystac 2 zyly na okno +2zyly na rolete i zostaj 2zyly w zapasie.

Jak zrobisz to z głowa to spokojnie zmiescisz wszystkie przewody w obudowie centrali

Sa specjalne obudowy do central podtynkowe!

Właśnie siedzę i kombinuje na papierze jak to najkorzystniej rozplanować, może masz rację , łatwiej podejsć jednym 6 żyłowym kablem do kazdego okna a następnie dolutować do niego dwie dwojki, jedną wypuścić do rogu na rolete drugą na środek pod kontaktron w ramie. Troche jednak obawiam się że moge się w takim układzie nie wyrobić przed tynkarzami - praca weekendowa ;-).

Ten temat jeszcze przemyslę, myślałem że zawodowo może korzystacie z łaczówek np. krone i krosujecie przed wejsceim do centrali.

Przed chwilą nasunąło mi się jeszcze pytanie dotyczące kontaktronów w drzwiach balkonowych. Poniważ również mają możliwosć uchyłu pasowałoby kontaktron równiez zamocować na dole, jak to sie ma w praktyce. Jeżeli drzwi balkonowe bedą na wylewce (cała stolarka zostanie zamontowana po tynkach) to może być problem z przeciągnięciem kabla przez otwór w progu.

Co do obudowy podtynkowej do alarmów robiłem rozpoznanie w sklepie satela, powiedziano mi że dostepne są tylko natynkowe.

Możesz podać przykład producenta podtynkowych.

Właśnie siedzę i kombinuje na papierze jak to najkorzystniej rozplanować, może masz rację , łatwiej podejsć jednym 6 żyłowym kablem do kazdego okna a następnie dolutować do niego dwie dwojki, jedną wypuścić do rogu na rolete drugą na środek pod kontaktron w ramie. Troche jednak obawiam się że moge się w takim układzie nie wyrobić przed tynkarzami - praca weekendowa ;-).

Jak sie postarasz to moze zdazysz..powodzenia

Ten temat jeszcze przemyslę, myślałem że zawodowo może korzystacie z łaczówek np. krone i krosujecie przed wejsceim do centrali.

Ja raczej nie korzystam z łaczówek krone przy alarmach..zazwyczaj daje rade upchnac w centrali

Co do obudowy podtynkowej do alarmów robiłem rozpoznanie w sklepie satela, powiedziano mi że dostepne są tylko natynkowe.

Możesz podać przykład producenta podtynkowych.

tu masz.. http://www.pulsarspj.com.pl/pl/panel.php?show=AWO520