anpi 23.07.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Słusznie. Przy dwóch przewodach nie ma sensu instalować rezystorów. Chyba, że w celach estetycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.07.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Przy dwóch przewodach nie ma sensu instalować rezystorów. Chyba, że w celach estetycznych ...ale i tak nie mam pomysłu jak by je wtedy podłączyć przy centralce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.07.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Przy dwóch przewodach nie ma sensu instalować rezystorów. Chyba, że w celach estetycznych ...ale i tak nie mam pomysłu jak by je wtedy podłączyć przy centralce Można wpiąć np. między COM i COM Można sobie zrobić wisiorek, niektóre rezystory są bardzo ładne, szczególnie te ze złotym paskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.07.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Nie spodziewałem się, że jesteś z pokolenia wpinającego sobie swego czasu rezystory w klapę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.07.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Nie spodziewałem się, że jesteś z pokolenia wpinającego sobie swego czasu rezystory w klapę Nic o klapie nie pisałem. A gdy to było w modzie, byłem w wieku wczesnoszkolnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.07.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Fakt! O klapie nie pisałeś. Ale pożytek z połączenia COM-COM taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.07.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Panowie, jest jeszcze jedna kwestia. System alarmowy ma często kilkadziesiąt linii i definiuje się je jako deol aby mieć możliwie ich dużą funkcjonalność (cztery stany). Jezeli z jakiś powodów (o których było wcześniej) nie da się założyć rezystorów w czujnikach to jest to mniejsze zło montując je w centrali dla np. dwóch linii niz zmieniac definicję linii dla całego systemu. EOL czy DEOL ustawia się dla wszystkich linii a nie dla każdej z osobna (przynajmniej tak jest w DSC). Może Satel i inne mają inaczej choć nie podejrzewam.Druga sprawa to nie popadanie w paranoję. Preferuję należyte użycie rezystorów paramertyzujących linie tj. w czujkach, ale czasem trzeba coś zmienić jak już sa tynki i ściany wygładzone, np trzeba dodac nowe czujki, o których wcześniej nikt nie pomyślał. Wtedy od czujki można pociągnąć kabelek i podpiąć drugą na osobnych przewodach, ale jak ich brak to dwie czujki na jednym obwodzie. Nie jest to dobre rozwiązanie ale lepsze niż brak ochrony w jakimś miejscu.Wiadomo, że jak centrala wykrywa cztery stany to cała sieć jest dobrze chroniona, ale w praktyce zadajmy sobie pytanie, czy złodziej będzie szukał gdzie w ścianie pod tynkiem ida kable? Jeżeli nie zamaluje czujki lub jej nie zniszczy to na pewno nie będzie próbował rozgryść systemu połączeń alarmu. W przypadku kiedy system alarmowy jest podłączony do stacji monitoworwania jest jeszcze lepiej, bo złodziej wie ile ma czasu i w takim przypadku łapie co popadnie i da się łatwo wynieść. Na pewno nie będzie analizował alarmu tylko przyjdzie na żywca biorąć np. TV LCD bo to łatwo spieniężyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 24.07.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Może Satel i inne mają inaczej choć nie podejrzewam. A jednak! W centralach Satel Integra, to czy wejście jest dwuparametryczne czy inne, ustala się dla każdego wejścia osobno, w programie do konfiguracji centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 24.07.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Może Satel i inne mają inaczej choć nie podejrzewam. A jednak! W centralach Satel Integra, to czy wejście jest dwuparametryczne czy inne, ustala się dla każdego wejścia osobno, w programie do konfiguracji centrali. W "starej" CA-64 także. Kolejny punkt dla Satela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.07.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Czekaj... Jak w konfiguracji 2 przewodowej chiałbyś włączyć rezystory przy centralce? Ucz się od kropiego!!! Przeczytaj instrukcję instalacji i przestań pisać bzdury, bo ktoś wyrywkowo czytając ten wątek trafi na Twoją wypowiedź i pomyśli, że dobrze radzisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.07.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Ważną kwestię poruszył krzysztofh.Nie wszystkie centrale alarmowe oferują funkcję wyboru typu parametryzacji osobno dla każdej linii (np. DSC). W takim przypadku oczywiście jeśli nie ma innej możliwości, to lepiej zamontować rezystory w centrali, niż rezygnować w ogóle z parametryzacji wszystkich linii!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 25.07.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam Panów Specjalistów w dziedzinie alarmów. Podczas przegłądania oferty rynkowej alarmów natrAFIŁEM na Alarm DSC 1565. Co Panowie sądzą o ty zestawie.Kompletny zestaw alarmowy do domu, sklepu lub biura. Centrala alarmowa DSC 1565 (płyta główna DSC PC 1565 - 6 linii dozorowych, wbudowany dialer telefoniczny, podział na 2 podsystemy, klawiatura PC1555RKZ - dodatkowa linia dozorowa, obudowa metalowa z zasilaczem), akumulator bezobsługowy 7 Ah, czujki ruchu Encore EC-301 z uchwytem obrotowym szt.6, sygnalizator zewnętrzny akustyczno-optyczny MOS-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 25.07.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 bwojtek napisał: Czekaj... Jak w konfiguracji 2 przewodowej chiałbyś włączyć rezystory przy centralce? Ucz się od kropiego!!! Przeczytaj instrukcję instalacji i przestań pisać bzdury, bo ktoś wyrywkowo czytając ten wątek trafi na Twoją wypowiedź i pomyśli, że dobrze radzisz! Może źle się wyraziłem... Chodziło o to, że przy zostosowaniu tylko 2 przewodów sygnałowych (i rezystorach przy centrali) nie da się odróżnić stanu alaram od sabotaż więc stosowanie rezystorów przy centrali mija się wtedy zupełnie z celem. Równie dobrze wystarczy przestawić wejście z tryb NC i wywalić rezystory. Natomiast jeżeli przewody sygnałowe są 4 to wtedy rezystory mają sens - tym bardziej, że punktem wyjścia jest podłączenie 2 czujek na oddzielnych kablach do jednego wejścia. Oczywiście przy jednaj czujce na jedno wejście prawidłowe rozwiązanie to rezystory przy czujce. Czy teraz nadal uważasz, że piszę bzdury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 26.07.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 po zamontowaniu alarmu (Satel Integra 64) stwierdziłem że można całkowicie wyłączyć alarm pozbawiając go prądu przełącznikiem w tablicy rozdzielczej - to jest dla mnie niedopuszczalne - tablica znajduje sie w garażu dokąd przecież bardzo łatwo się włamać przez bramę garażową. Ja wyobrażam sobie że ręczne wyłączenie prądu spowoduje uaktywnienie alarmu, chyba że wcześniej sam kodem wyłącze alarm. Człowiek który instalował alarm mówi że można ten problem obejść podpinając alarm przed bezpiecznikiem - ale że tak sie nie robi. W każdym razie sytauacja że można wyłączyć alarm jednym przełacznikiem w garażu jest dla mnie niedpouszczalna Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 26.07.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Podłączyć akumulator do alarmu i nie przejmować się że ktoś wyłączy bezpiecznik. Równie dobrze ZE może nie dawać prądu...Dodatkowo skonfigurować powiadamianie przy braku zasilania z sieci i rozładowanym akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 26.07.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 po zamontowaniu alarmu (Satel Integra 64) stwierdziłem że można całkowicie wyłączyć alarm pozbawiając go prądu przełącznikiem w tablicy rozdzielczej - to jest dla mnie niedopuszczalne - tablica znajduje sie w garażu dokąd przecież bardzo łatwo się włamać przez bramę garażową. Ja wyobrażam sobie że ręczne wyłączenie prądu spowoduje uaktywnienie alarmu, chyba że wcześniej sam kodem wyłącze alarm. Człowiek który instalował alarm mówi że można ten problem obejść podpinając alarm przed bezpiecznikiem - ale że tak sie nie robi. W każdym razie sytauacja że można wyłączyć alarm jednym przełacznikiem w garażu jest dla mnie niedpouszczalna Co radzicie? Lepiej pogon tego pseudo fachowca!!! alarm zawsze podpina sie za bezpiecznikiem a w centrali podpina sie akumulator o pojemnosci takiej zeby alarm pochodzil min 2-3dni (bez wycia syreny..bo ona tez sporo pobiera) Ps. a nie denerwuje cie wyswietlajaca sie usterka braku akumulatora?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 26.07.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 chyba akumulator jest - nie wiem musze pogadac z wykonawcą - dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 26.07.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Słuchajcie koledzy instalatorzy, mam problem z kontaktronami wpuszczanymi - jak je zamontować w profilu weka? Mam pewne obawy, że nie zmieści się magnesik w skrzydle, macie jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 28.07.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Słuchajcie koledzy instalatorzy, mam problem z kontaktronami wpuszczanymi - jak je zamontować w profilu weka? Mam pewne obawy, że nie zmieści się magnesik w skrzydle, macie jakieś sugestie? choć nie jestem instalatorem jak sie nie zmieści oryginalny magnesik to trzeba użyt takiego http://www.neodymowe.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAC II 29.07.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Mam bardzo podobny zestaw do Twojego, tylko trochę uboższy, szczegółów nie będę podawał Wszystko już kupiłem, dostałem 15% rabatu od cennika Satela. - możesz podać namiar?? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts