damiang 22.08.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Właśnie rozważam napęd tej firmy ale raczej model Aperto 868LX. W dokumentacji ani Marthonu ani Aperto nic nie ma o tym, że napęd posiada taki styk załączający sie na chwilę w momencie otwierania bramy i zastanawiam się, czy Aperto też to ma. Nie spotkałem się z modelem Aperto, na stronie Sommera też nic nie widziałem. Czy to na pewno napęd do bramy garażowej? W instrukcji montażu Marathona jest punkt: http://www.sommer-torantriebe.de/mm/GTA_41040V001-332004-0-OCE_RevD_GB.pdf Floating Relay Output Supplied vacant as standard. Each time the drive starts up, a pulse is present at the relay output with which, for instance, stairway lighting could be switched on via an automatic switching system. Terminals 23 + 24 230 V/AC, max. 5 A Example: Staircase lighting with automatic switching system oraz Terminal bar, 24-pole: 23 + 24 Potential-free relay output 230 V AC, max. 5 A Wszystkie instrukcje: http://www.sommer-torantriebe.de/dynasite.cfm?dssid=4640&dsmid=71762 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Ja pisałem o bramie wjazdowej na posesję, ale w sumie to wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.08.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 A skąd alarm czerpie sygnał z napędu bramy aby mógł się wyłączyć? Z odbiornika pilota, a nie z napędu. To jak rozumiem do napędu bramy garażowej dokupiłeś dodatkowy odbiornik i otwierasz bramę od garażu nie za pomocą oryginalnego pilota tylko pilota od bramy wjazdowej na posesję? Tak, mam do sterowania opóźnieniem w garażu osobny kanał w dodatkowym odbiorniku pilotów. Natomiast oba napędy mam firmy Nice i są sterowane tym samym pilotem (posiadają wbudowane odbiorniki działające na ten sam pilot) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.08.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 ZBYCH Patrzac na powyzsze posty moznaby jednak tak zrobic ze sygnal z silownika rozbrajalby jedna strefe, np. garaz. W tej chcwili mam dwie strefy, jedna to okna i drzwi (kontaktrony) druga pozostale czujki, ale docelowo chce w garazu stwozyc strefe nr 3 i myslelem zeby jak centrala dostanie sygnal z silownika zrobic dosc dlugie opoznienie tylko w tej strefie aby przejsc do sieni i rozbroic alarm. Co do przycisku na gorze, chcialem nim zalaczac wlasnie wszystkie kontaktrony, jak ustawic wowczas takie wejscia? Dzieki Piotr W niewielu napędach jest takie wyjście sterujące o którym pisze damiang. Oczywiście skoro bardzo się upierasz przy takim rozwiazaniu, to możesz podłączyć przekaźnik do wyjścia zasilajacego oświetlenie uruchamiane w napędzie i z tego przekaźnika blokować czujki w garażu. Pamietaj jednak o tym, że tak zrealizowane sterowanie będzie działać za każdym razem, jak użyjesz pilota, czyli np. będąc w domu i chcąc otworzyć garaż (np. chcąc wziąć z garażu kosiarkę) również uruchamiasz takie sterowanie alarmem. Ponad to uważam, że wszelkie sposoby zdalnego sterowania systemem w garażu powinny jedynie włączać opóźnienie, a nie sterować uzbrajaniem/rozbrajaniem osobno wydzielonej strefy obejmującej czujki w garażu. Odnośnie przycisku załączania danej strefy, to linię programujesz jako 80 - zał. czuwanie, czułośc programujesz na 2000 ms, przypisujesz tą linię do danej strefy i to wszystko. Naciśnięcie tego przycisku na min. 2 sekundy uzbroi strefę, do której będzie przypisana linia przycisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 23.08.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Żeby nie było wątpliwości - u mnie przekaźnik z napędu NIE steruje uzbrajaniem czy rozbrajaniem żadnej strefy. Działa po prostu jak zwykłe wejście - tak jak kontaktron na drzwiach. Nie blokuje on też czujek. Jedynie zmienia je z natychmiastowych na opóźnione (o ile dobrze pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 23.08.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Z innej beczki zupełnie. Co prawda do zimy jeszcze daleko, ale ostatnia była naprawdę mroźna, i tak mnie właśnie zastanawia jak spisały się instalacje w domach nieogrzewanych (stany surowe zamknięte). Patrzę sobie właśnie na dane katalogowe a tam przeważnie tmin w zakresie 0-5 stopni. W nieogrzewanym budynku to raczej zejdzie poniżej zera zwłaszcza przy nieocieplonym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2006 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Nie spotkałem się z modelem Aperto, na stronie Sommera też nic nie widziałem. Czy to na pewno napęd do bramy garażowej? Dzięki za wszystkie informacje. Sommer ma Polską stronę i tam znalazłem model Aperto http://www.sommer-polska.com.pl/index_pliki/Aperto/Aperto868LX_opis.html Tele , że polska stona jest dosyć uboga w informacje. A ten styk o który pisałeś wcześniej to fajna rzecz, może mieć różnorakie zastosowania.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2006 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Z innej beczki zupełnie. Co prawda do zimy jeszcze daleko, ale ostatnia była naprawdę mroźna, i tak mnie właśnie zastanawia jak spisały się instalacje w domach nieogrzewanych (stany surowe zamknięte). Patrzę sobie właśnie na dane katalogowe a tam przeważnie tmin w zakresie 0-5 stopni. W nieogrzewanym budynku to raczej zejdzie poniżej zera zwłaszcza przy nieocieplonym poddaszu. Mój Satel CA64 działał bez żadnych problemów zimą w nieogrzewanym domu, w zasadzie to nawet nie zastanawiałem się nad tym że mógłby nie działać. Inna sprawa, to że w pomieszczeniu gdzie jest centrala temp. raczej nie spadła ponizej -2st C, a klawiatura LCD też nie robiła problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisga 24.08.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 pytanie natury ekonomicznej :czy 2600zl netto to duzo czy malo za nastepujacy alarm z montazem centralka [ jakas "dziesiatka" ale nazwy nie podanno]czujnik drzwi wejsciowych -1sztczujnik na okna - 6 sztczujnik bramy garazowej - 1 szt klawiatura zwykla - 1 sztklawaitura lcd - 1sztczujki ruchu - 3 sztsyrena standardowa [wyjąco-mrugajaca] -1sztsyrena dodatkowa glosniejsza wyjąca - 1 sztaku ...jakis standardowy - 1 szt co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.08.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Chyba Zbych mółby to podsumować, bo jest na bieżąco z cenami. Dokładnie się nie da bo nie wiadomo, jakie te trzy czujki, ale pewnie nie droższe niż 50-60zł. Centrala to pewnie SATEL CA-10. Brak informacji o AKU i jakie sygnalizatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.08.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 podpowiedzcie mi jak można rozszerzyć funkcję alarmu o coś takiego : mam centrale satel CA-10 , jeden manipulator , 7 czujek na dole , jedną sufitową na górze , jest to jedna strefa załączana w całości, czy można jakoś rozszerzyć system żeby mozna było włączyć alarm podczas obecności np. przebywając ( śpiąc ) na poddaszu eby parter był chroniony ? czy potrzeba i czy można montować drugi manipulator na górze? czy może jakoś inaczej da się to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.08.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 A masz kontaktrony w oknach? Jeśli tak - to manipulator na górze, wydzielasz strefę tylko z kontaktronami i włączasz ją na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.08.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 A masz kontaktrony w oknach? Jeśli tak - to manipulator na górze, wydzielasz strefę tylko z kontaktronami i włączasz ją na noc. kontaktronów nie mam , tylko same czujki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.08.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 No to klops. Chyba że wydzielisz strefę "parter" i będziesz ją włączał na noc. Tylko wtedy może być problem, jak ktoś w nocy na przykład będzie chciał zejść do kuchni. Musi pamiętać o rozbrojeniu alarmu, a jak człowiek zaspany to może zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.08.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 No to klops. Chyba że wydzielisz strefę "parter" i będziesz ją włączał na noc. Tylko wtedy może być problem, jak ktoś w nocy na przykład będzie chciał zejść do kuchni. Musi pamiętać o rozbrojeniu alarmu, a jak człowiek zaspany to może zapomnieć. a nie mozna by dorobić jakiegoś sterowania np. pilotem ? jak jestem na górze włączam alarm pilotem , a przy zejściu na dół wyłączam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 28.08.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam Jestem laiczka jesli chodzi o systemy alarmowe, wiec mam pytanie do osob bardziej zorjentowanych. Dostalam wycene systemu alarmowego:- centrala Matrix 832- 522zl- klawiatura ICON-225zl- czujnik ruchu PIR- 96zl- czujnik dualny- 160zl- czujnik gazu- czadu -220zl- kontaktron- 40zl- kontaktron garazowy- 64zl- radiolinia antynapadowa RSU NO 2/1 + pilot- 150zl- sygnalizator zewnetrzny- 144zl- modul rozszerzenia MX- IX 16- 162zlCalosc 2423zl do tego rabat 10%, powiedzcie czy to jest dobry sprzet i czy cena jest ok. Dodam tylko ze jest to cena z montazem w rejonie Lubelszczyzny.Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 29.08.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 nie bierz centrali Matrix. Już na tym forum o niej było. Ktos miał z nią problemy. Proponuje Satel Integra 64. mam taką i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleszag 29.08.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 No to klops. Chyba że wydzielisz strefę "parter" i będziesz ją włączał na noc. Tylko wtedy może być problem, jak ktoś w nocy na przykład będzie chciał zejść do kuchni. Musi pamiętać o rozbrojeniu alarmu, a jak człowiek zaspany to może zapomnieć. a nie mozna by dorobić jakiegoś sterowania np. pilotem ? jak jestem na górze włączam alarm pilotem , a przy zejściu na dół wyłączam ? Oczywiście, że można, jeśli masz wolną linię w centrali to podłaczasz do niej radilonię a typ reakcji linii ustawiasz na załącz/wyłącz. Jeśli w centrali i maniplatorze nie wolnych linii konieczne będzie dodanie ekspandera do centrali CA-10. Sygnalizację załączenia/wyłączenia wyłącznie strafy parteru może sygnalizować chociażby sygnalizator wewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.08.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 No to klops. Chyba że wydzielisz strefę "parter" i będziesz ją włączał na noc. Tylko wtedy może być problem, jak ktoś w nocy na przykład będzie chciał zejść do kuchni. Musi pamiętać o rozbrojeniu alarmu, a jak człowiek zaspany to może zapomnieć. a nie mozna by dorobić jakiegoś sterowania np. pilotem ? jak jestem na górze włączam alarm pilotem , a przy zejściu na dół wyłączam ? Można. Tu masz wybór sterowników Satela: http://www.satel.pl/produkty/sterowniki.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 30.08.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 mam maly problem. mam integre 128 i chcialbym z jej wykorzystaniem poprzez przekazniki relpol'a (rm84 i pi6-ip) sterowac obwodami. bardzo ladnie dziala to poprzez wyjscia wysokopradowe (out1..4), ale chcialbym wykorzystac do tego wyjscia niskopradowe OC (out 5..16). czy jest to mozliwe? a jesli tak, to jak to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts