Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

W instrukcji centrali Satel CA-10 przeczytalem, że wspołpracuje ona tylko z analogowa linia telefoniczna i podlaczenie jej bezposrednio do linii cyfrowej ISDN spowoduje jej uszkodzenie. Czy mam rozumiec, ze ISDN wyklucza zastosowanie tej centrali, czy tez mozliwa jest wspolpraca jesli podlaczenie nie bedzie "bezposrednie", cokolwiek mialoby to znaczyc. Czy inne centrale (które? DSC? Crow?) mozna podpinac pod ISDN?

Dzieki za rade.

-infiniti

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w Satel CA-64 też jest takie zdanie !!!

natomiast centralka ISDN ma wyjście analogowe, pod które mam obecnie podłaczony telefon ( NIE CYFROWY ), oprócz innych urządzeń oczywiście podłączonych w sloty cyfrowe.

też chętnie posłucham opini tych co wiedzą, czy to anologowe wyjście można wykorzystać do podłaćzenia centrali Satela ?

Cz.

W instrukcji centrali Satel CA-10 przeczytalem, że wspołpracuje ona tylko z analogowa linia telefoniczna i podlaczenie jej bezposrednio do linii cyfrowej ISDN spowoduje jej uszkodzenie. Czy mam rozumiec, ze ISDN wyklucza zastosowanie tej centrali, czy tez mozliwa jest wspolpraca jesli podlaczenie nie bedzie "bezposrednie", cokolwiek mialoby to znaczyc. Czy inne centrale (które? DSC? Crow?) mozna podpinac pod ISDN?

Dzieki za rade.

-infiniti

Niewiele jest na polskim rynku central alarmowych pracujących z linią cyfrową ISDN. Przeważnie są to centrale przeznaczone do dużych instalacji, jak np. ADEMCO (GALAXY) czy PREMIER. Ich modułowa budowa umożliwia dołączenie komunikatora w wersji analogowej lub cyfrowej.

W domu zakończeniem linii ISDN jest przeważnie centralka, z której wychodzą dwie linie ISDN i jedna linia analogowa. Do tej linii analogowej można dołączyć centrale z wbudowanym komunikatorem analogowym. Jedynym ograniczeniem jest możliwość zaprogramowania tylko tonowych formatów komunikacji (np. CONTACT ID).

Dzieki ZBYCH za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie - czy czujka dualna PIR + MW (mikrofala) radzi sobie z rozgrzanym kominkiem, czy ruch cieplego powietrza buchajacego z kratek nawiewowych nie powoduje zalaczania falszywych alarmow? Czy starac sie lokalizowac czujke w salonie tak, aby nie "patrzyla" bezposrednio na sciane z kominkiem, czy spokojnie mozna dac sufitowa i nie martwic sie? Mysle, ze wielu forumowiczow uzytkuje kominek i system alarmowy (zalaczany na noc). Bede wdzieczny za Wasze komentarze.

-infiniti

Dzieki ZBYCH za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie - czy czujka dualna PIR + MW (mikrofala) radzi sobie z rozgrzanym kominkiem, czy ruch cieplego powietrza buchajacego z kratek nawiewowych nie powoduje zalaczania falszywych alarmow? Czy starac sie lokalizowac czujke w salonie tak, aby nie "patrzyla" bezposrednio na sciane z kominkiem, czy spokojnie mozna dac sufitowa i nie martwic sie? Mysle, ze wielu forumowiczow uzytkuje kominek i system alarmowy (zalaczany na noc). Bede wdzieczny za Wasze komentarze.

-infiniti

Temu właśnie służy czujka dualna. Reaguje ona na dwa, różne zjawiska fizyczne. Chroni przed fałszywymi alarmami w trudnych warunkach pracy - nie ogrzewane pomieszczenia, salony z kominkami, kotłownie, garaże, itp. W takich warunkach należy stosować czujki dualne. Czujka pasywnej podczerwieni może sobie nie radzić, choć nie jest to regułą. Wszystko zależy od klasy czujki oraz od miejsca montażu.

• 2 weeks później...
(...)

Wszytskim polecam 1 kabel 1 czujnik, wyjątek stanowią czujniki kontraktonowe,

_ZBYCH_, czy to prawda? Czujniki kontraktonowe można montować na wspólnym kablu? A co z ochroną przed sabotażem (podwójne rezystory), albo wyszukaniem wadliwej czujki?

A mam jeszcze jedno pytanie, czy bramka podczerwieni zainstalowana między roletą a oknem jest droższa/tańsza, łatwiejsza/trudniejsza do sforsofania, niż kontraktony na rolecie i oknie oraz czujnik inercyjny albo zbicia szyby?

• 3 weeks później...
_ZBYCH,u_, czytałem linki powyżej bo szukam zabezpieczenia placu z dużym psem ogrodzonego betonowym ogrodzeniem, Medusa jest chyba dobra, ale ta cena. ile powinna kosztować jakaś rozsądna bariera niekoniecznie na mikrofale na płot 48m*28m*48m*28m? Mozesz podac jakiś namiar/link/nazwę firmy. Umowę podpisze pewnie z Solidem, bo mają dużo obiektów w okolicy i często kreca się ich samochody, ale handlowiec nic mi nie doradził z tą ochroną. Może powinienem zmienić wybór firmy?

• 2 weeks później...

Chciałbym zasięgnąć opinii instalatorów na temat instalacji alarmowej wykonanej przy użyciu linii adresowalnej (np. Satel).

Drożej/taniej niż normalnie (gwiazdowo)?

Lepiej czy gorzej jeśli chodzi o serwis i działanie?

_ZBYCH_ możesz coś na ten temat napisać?

_ZBYCH,u_, czytałem linki powyżej bo szukam zabezpieczenia placu z dużym psem ogrodzonego betonowym ogrodzeniem, Medusa jest chyba dobra, ale ta cena. ile powinna kosztować jakaś rozsądna bariera niekoniecznie na mikrofale na płot 48m*28m*48m*28m? Mozesz podac jakiś namiar/link/nazwę firmy. Umowę podpisze pewnie z Solidem, bo mają dużo obiektów w okolicy i często kreca się ich samochody, ale handlowiec nic mi nie doradził z tą ochroną. Może powinienem zmienić wybór firmy?

Bariera mikrofalowa raczej się nie sprawdzi w takim zastosowaniu. Tu należy zastosować raczej tor (tory) lub barierę podczerwieni.

Jeśli jest to betonowy płot składający się ze słupków i wsuwanych między nie cienkich, zbrojonych paneli betonowych, to sygnalizacja przejścia przez taki płot górą jest raczej bezcelowa, bo taki płot można pokonać silnym kopnięciem (panele pękają i kruszą się tak, że można je wypchnąć ze słupków).

Jeśli jest to bardziej masywny płot, to zastosowanie jednego toru podczerwieni na płocie też może się nie sprawdzić, bo intruz może celowo pobudzać tor podczerwieni, aż właścicielowi posesji znudzi się włączanie tego systemu. Tak zamontowany tor można również przeskoczyć lub obejść po drabinie.

Rozwiązaniem idealnym (ale b. drogim) jest zastosowanie wewnętrznych słupków z trzema torami podczerwieni w pionie i czwartym umieszczonym na górze, odchylonym od ogrodzenia do wewnątrz o 45 stopni. Takiego zestawu nie da się przejść czy przeskoczyć bez wywołania alarmu. Problemem jest pies biegający po terenie. Tu niestety jesteśmy skazani na wygrodzenie strefy ochrony, np. wewnętrzną siatką rozpiętą na słupkach (nawet taką o dużych oczkach - stosowaną do ochrony przed wtargnięciem zwierząt na drogi).

Teraz już chyba jest zrozumiałe, dlaczego skuteczne systemy ochrony zewnętrznej są b. drogie.

Przykładowy tor podczerwieni to model AX - 200 ALPHA japońskiej firmy OPTEX. Zasięg 60 m i cztery częstotliwości pracy (możliwość pracy do czterech torów w jednej kolumnie bez wzajemnego zakłócania się). Koszt jednego toru (nadajnik + odbiornik) - około 1100 zł (brutto) x 4 = 4400 zł - na jedną stronę płotu. Na cztery strony, jak nietrudno policzyć - 17600 zł, do tego jeszcze wykonanie stabilnych słupków do montażu torów, okablowanie, siatka zabezpieczająca przed zwierzętami + słupki i montaż...

Jeśli interesuje Cię pojedynczy tor podczerwieni, to może być np. OPTEX AX - 200 za około 780 zł, czy BOSCH DS 426i za 670 zł.

Chciałbym zasięgnąć opinii instalatorów na temat instalacji alarmowej wykonanej przy użyciu linii adresowalnej (np. Satel).

Drożej/taniej niż normalnie (gwiazdowo)?

Lepiej czy gorzej jeśli chodzi o serwis i działanie?

_ZBYCH_ możesz coś na ten temat napisać?

Taki system znajduje zastosowanie tylko w przypadku problemów z wykonaniem tradycyjnego okablowania. Wówczas można wykonać całą instalację do czujek na jednej magistrali (o przekroju przewodów odpowiednim do długości magistrali) i do niej podłączać przez moduły adresowalne wszystkie czujki. Oczywistą wadą takiego rozwiązania jest to, że zwarcie magistrali w dowolnym miejscu powoduje awarię całego systemu adresowalnego.

Poza tym zastosowanie ekspandera linii adresowalnej wyklucza dalsze rozszerzenie systemu o moduły linii przewodowych lub dodatkowe zasilacze systemowe.

Zatem po zastosowaniu tego modułu mamy do dyspozycji tylko szesnaście linii przewodowych - niezależnie od tego ile modułów czujek adresowalnych zamontujemy (max 48 ).

Mając powyższe na uwadze, a także koszty związane z zakupem modułów - moim skromnym zdaniem - gra nie warta świeczki.

• 3 weeks później...
(...)

Wszytskim polecam 1 kabel 1 czujnik, wyjątek stanowią czujniki kontraktonowe,

_ZBYCH_, czy to prawda? Czujniki kontraktonowe można montować na wspólnym kablu? A co z ochroną przed sabotażem (podwójne rezystory), albo wyszukaniem wadliwej czujki?

A mam jeszcze jedno pytanie, czy bramka podczerwieni zainstalowana między roletą a oknem jest droższa/tańsza, łatwiejsza/trudniejsza do sforsofania, niż kontraktony na rolecie i oknie oraz czujnik inercyjny albo zbicia szyby?

Szaruś - umknął mi Twój post, ale już odpowiadam.

Jeśli mamy okno wieloskrzydłowe (dwa - trzy skrzydła), to można w ramach oszczędności połączyć kontaktrony z tych skrzydeł na wspólnej linii (oczywiście 2EOL)

Odnośnie bariery podczerwieni umieszczonej między roletą, a oknem, to jest to dobre rozwiązanie i nie do przejścia bez wywołania alarmu. Wadą jest jednak cena takich barier (od 550 zł za dwuwiązkową o wysokości 0,5 m do 1250 zł za ośmiowiązkową o wysokości 2 m) oraz to, że alarm jest wywoływany dopiero po zniszczeniu rolety.

• 2 weeks później...

Szukam pomocy u specjalistów.

Pan, która ma mi wykonywać instalację alarmową początkowo założył, że założy czujki za ok. 80 zł (nie pytajcie jakie, jestem stolarzem :lol: ). Kiedy jednak dowiedział się, że będzie ogrzewanie powietrzne, skonsultował się z lepszym od siebie i dowiedział się, że należy zastosować czujki za ok. 900zł :o

I co z tym fantem począć? Czy rzeczywiście ogrzewanie powietrzne wymaga takiej instalacji?

To nie byłby problem. Rzecz w tym, że JEDNA czujka ma kosztować 900zł. :o

Czy mam rozumieć, że czujka dualna wystarczy w przypadku ogrzewania powietrznego?

To chyba Twój instalator chce Ciebie naciągnąć na jakąś kosmiczną technologię :lol: . Sprowadź go na ziemię :wink: .

Przy ogrzewaniu powietrznym najlepiej zastosować czujki dualne (podczerwień + mikrofala), bo przy zwykłych czujkach ruch ciepłego powietrza może wywołać alarm. Tak, jak napisał Mieczotronix, koszt takiej czujki to około 180 zł (netto).

P.S. Zapytaj Twojego instalatora o model proponowanej czujki.

Witam!

Wlasnie mialem odnalezc ten watek!

Dostalem oferte od Solid'u na alarm:

Centrala: NAPCO GEM-P 1632 za 690 (wszystkie ceny netto)

Czujki PIR ENCORE 120 za sztuke

Czujki FORCE 2 250 za sztuke

Klawiatura LCD za 450

Klawiatura LED za 250

Piloty antynapadowe 60

Radiolinia antynapadowa za 130

Sygnalizator za 180

W cene elementow wliczony jest montaz, kabelki - wszystko.

Razem za dom wychodzi 3650 netto.

Cos mi sie wydaje duzo.

Co wy na to?

Czy ta centrala jest dobra?

Dzieki

Mirek

Zamiast czujek dualnych wystarczylyby czujki podczerwieni quad, bylyby nawet lepsze niz mikrofala+IR, a kosztowac beda ok.100,-za szt.

Wystarczyłyby, albo i nie :roll: . Wszystko zależy od zastosowania (miejsca montażu). Generalnie pasywne czujki podczerwieni (nawet z pyroelementem w wersji Quad) nie są przeznaczone do pracy w takich warunkach (ogrzewanie nadmuchowe). Zastosowanie czujki dualnej (pasywna czujka podczerwieni w połączeniu z czujką mikrofalową) daje gwarancję braku fałszywych alarmów powodowanych przez nagłe podmuchy ciepłego powietrza. Sama pasywna czujka podczerwieni nie daje takiej gwarancji.

Witam!

Wlasnie mialem odnalezc ten watek!

Dostalem oferte od Solid'u na alarm:

Centrala: NAPCO GEM-P 1632 za 690 (wszystkie ceny netto)

Czujki PIR ENCORE 120 za sztuke

Czujki FORCE 2 250 za sztuke

Klawiatura LCD za 450

Klawiatura LED za 250

Piloty antynapadowe 60

Radiolinia antynapadowa za 130

Sygnalizator za 180

W cene elementow wliczony jest montaz, kabelki - wszystko.

Razem za dom wychodzi 3650 netto.

Cos mi sie wydaje duzo.

Co wy na to?

Czy ta centrala jest dobra?

Dzieki

Mirek

Dobrze się zastanów, zanim skorzystasz z usług tej firmy!

Poza tym proponowana przez Solid centrala firmy Napco ma bardzo ograniczony serwis. Słyszałem, że firma sprowadzająca centrale NAPCO (Trebor) jest ściśle powiązana z Solidem. Dlatego tylko Solid je stosuje. Jeśli zrezygnujesz z ich usług, zostaniesz na lodzie :( . Lepiej wybierz bardziej uniwersalny system (DSC, SATEL, ROKONET).