Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

HomeLess co do działania alarmów w niższych temepraturach. Mam Satela CA-64 i podczas tej zimy, były wprawione okna, ale nic nie było ogrzewane, czyli było dość zimno, może kilka stopni cieplej niż na zewnątrz, no i nie padało i nie wiało,ale alarm sprawdził się super, żadnych problemów ani fałszywych alarmów. Więc zakładaj i nie przejmuj się zimą.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam maly problem.

mam integre 128 i chcialbym z jej wykorzystaniem poprzez przekazniki relpol'a (rm84 i pi6-ip) sterowac obwodami.

bardzo ladnie dziala to poprzez wyjscia wysokopradowe (out1..4), ale chcialbym wykorzystac do tego wyjscia niskopradowe OC (out 5..16).

czy jest to mozliwe? a jesli tak, to jak to zrobic?

Jak najbardziej jest to możliwe. Wyjście niskoprądowe musi sterować dodatkowym przekaźnikiem, który będzie sterował posiadanym przez Ciebie przekaźnikiem. Trochę pokrętnie, ale niestety tak to trzeba zrealizować. Wydajność wyjść niskoprądowych wynosi 50mA co w zupełności wystarczy do wysterowania bogatej gamy przekaźników.

mam maly problem.

mam integre 128 i chcialbym z jej wykorzystaniem poprzez przekazniki relpol'a (rm84 i pi6-ip) sterowac obwodami.

bardzo ladnie dziala to poprzez wyjscia wysokopradowe (out1..4), ale chcialbym wykorzystac do tego wyjscia niskopradowe OC (out 5..16).

czy jest to mozliwe? a jesli tak, to jak to zrobic?

Jak najbardziej jest to możliwe. Wyjście niskoprądowe musi sterować dodatkowym przekaźnikiem, który będzie sterował posiadanym przez Ciebie przekaźnikiem. Trochę pokrętnie, ale niestety tak to trzeba zrealizować. Wydajność wyjść niskoprądowych wynosi 50mA co w zupełności wystarczy do wysterowania bogatej gamy przekaźników.

pod tym linkiem: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1359087#1359087

jest rozwiazanie mojego problemu i dziala :)

Witam!

Zgodnie z zaleceniami ZBYCHa zdecydowałem się na system alarmowy oparty na kontaktronach i czujkach inercyjnych - no i spałem sobie spokojnie do momentu kiedy mi okienek nie zamontowali.

Kiedy zobaczyłem ile one mają ramiaka od strony wewnętrznej to deczko zwątpiłem w mozliwość zamontowania na nich czujki inercyjnej (ok. 2.5cm od krawędzi futryny do okna, po obróbce glifu zrobi się jeszcze mniej - Urzędowski Galux psia jego mać :evil: ) - a czujka mikroskopijna nie jest bo chyba swoje 25mm ma.

Pytanie jest zatem czy faktycznie czujki te powinny i muszą być zainstalowane na futrynie czy też są jakieś inne sposoby i miejsca??

Poratujcie proszę bo jak na razie się lekko przyłamałem - szczególnie Ty Zbychu jako praktyk w inercyjnych może coś mi podpowiesz?

Pozdrawiam

Mariusz

Witam!

Zgodnie z zaleceniami ZBYCHa zdecydowałem się na system alarmowy oparty na kontaktronach i czujkach inercyjnych - no i spałem sobie spokojnie do momentu kiedy mi okienek nie zamontowali.

Kiedy zobaczyłem ile one mają ramiaka od strony wewnętrznej to deczko zwątpiłem w mozliwość zamontowania na nich czujki inercyjnej (ok. 2.5cm od krawędzi futryny do okna, po obróbce glifu zrobi się jeszcze mniej - Urzędowski Galux psia jego mać :evil: ) - a czujka mikroskopijna nie jest bo chyba swoje 25mm ma.

Pytanie jest zatem czy faktycznie czujki te powinny i muszą być zainstalowane na futrynie czy też są jakieś inne sposoby i miejsca??

Poratujcie proszę bo jak na razie się lekko przyłamałem - szczególnie Ty Zbychu jako praktyk w inercyjnych może coś mi podpowiesz?

Pozdrawiam

Mariusz

Faktycznie, w oknach Galux Urzędowskiego jest problem z montażem czujek inercyjnych, bo Urzędowski oszczędza na drewnie :wink: i ościeżnica okna jest na tyle wąska, że pod oknem nie mieści się czujka inercyjna :(. Rozwiązaniem jest zamontowanie czujki z boku okna (przy oknie jednoskrzydłowym) lub nad oknem (przy dwuskrzydłowym). Trzeba tylko dopilnować, żeby przy obróbce glifu okna tynkarz nie wszedł z tynkiem na ościeżnicę okna, bo tam jest akurat tyle miejsca, ile potrzeba na czujkę inercyjną :). Glif okna musi się stykać z kantem ościeżnicy.

Innym rozwiazaniem jest wyrobienie w glifie wnęki na czujkę (czasem nie ma innego wyjścia :( ).

No paranoja z tą ościeżnicą :evil:

A to będzie dobrze działać jak czujka będzie zamontowana na ścianie przy oknie a nie na ościeżnicy? Powinna bokiem dotykać ościeżnicy czy w ogóle może być w pewnej odległości od okna?

Mariusz

Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem :roll:.

Czujka inercyjna ma być zamontowana na ościeżnicy obok okna (skrzydła) lub nad oknem (skrzydłem), a nie na ścianie. Zamontowana na ścianie nie będzie działać na uderzenia w okno!

To jest właśnie okno dwuskrzydłowe Urzędowskiego. Na górze widoczny zwinięty przewód do czujki inercyjnej.

UWAGA! Wiercąc w ramie na przewód do czujki inercyjnej, przy montażu poziomym należy pamiętać, że przewody do czujki wchodzą nie na środku czujki, tylko z boku, więc otwór musi być odsunięty od osi okna o 4 cm.

http://www.zbychdom.republika.pl/kontaktron/Urzedowski.JPG

Jeśli masz już glify obrobione tynkiem i nachodzi on na ościeżnice, to niestety trzeba w tynku zrobić podcięcie (wyskrobać w tynku szpachelką - nie kuć meslem!) i tam zamontować czujkę. To samo dotyczy montażu czujki inercyjnej z boku na oknie jednoskrzydłowym.

http://www.zbychdom.republika.pl/kontaktron/Urzedowski

Witam,

Ja mam problem z gatunku finansowych

Dostałem ofertę na system alarmowy do domu. W sumie ponad 10 tys zł. Chyba potwornie drogo. Sumiennie przegryzłem się przez wątki o alarmach i widzę że przeważnie koszt systemu to 3-4 tys zł. Dlaczego ten mój ma byc 3 razy droższy?

Dom 170 metrów, bez udziwnień. Z użytkowym poddaszem.

Nieśmiało liczyłbym na radę Zbycha na przykład. Co z tym fantem zrobić skoro się na tym nie znam i sam na pewno nic nie założe

Czy to są potwornie wysokie ceny? Czy może z połowy czujek mozna zrezygnowac i wtedy wyjdzie 4 tys? Czy może po prostu na zwyklly dom wystarczy cos prostego a ten zaproponowany system jest strasznie luksusowy?

1. Centrala DSC 8 partycji + obudowa + aku. 17Ah 1 szt. – 700 zł.

2. Moduł expandera linii 2 szt. – 400 zł.

3. Klawiatura DSC LCD 2 szt. – 900 zł.

4. Sygnalizator opt./akust. zew. 1 szt. – 150 zł.

6. Czujnik ruchu PIR + MV 13 szt. – 2600 zł

7. Radiolinia napad/opóźnienie 1 szt. – 100 zł.

8. Piloty napad/opóźnienie 2 szt. – 200 zł.

Razem: 5050zł + 22% VAT.

System zab. okien i drzwi:

1. Czujnik kontaktronowy 20 szt. – 1000 zł.

2. Czujnik udarowy 1szt. – 200zł.

3. Czujnik stłuczeniowy 11szt.-1650zł.

4. Moduł expandera linii 4szt. – 800 zł.

Razem: 3650 + 22% VAT.

Wydaje się, że ktoś kto Ci robił tą wycenę chce sobie troszeczkę na sprzęcie przyciąć dodatkowo :)

Czujki dualne po 200zł netto to dość droga impreza - nie wiem jakie ale można znaleźć sporo niegłupich czujek dualnych w cenie około 120-150 netto. Poza tym czy aby na pewno potrzebujesz wszystkie 13 czujek dualnych? Zwierzaki jakieś rozszalałe czy co?

No i czy przy zabezpieczeniu obwodowym jakim są kontaktrony i czujki zbicia szyby aby na pewno chcesz się jeszcze dodatkowo w środku tak oczujkować?

Kontaktrony po 50zł netto to już kurczę niezła jazda - Alarmtecha klasy S (podwyższony standard zabezpieczenia) są po 31-35.

Czujka udarowa wprawdzie tylko jedna i nie wiadomo jaka ale jeśli na okna to albo Texecoma albo Optexa albo Rokonet zapewne - wszystkie kosztują w okolicach 100zł.

Czujki zbicia szyby też zawyżone wg mnie - około 90-100zł można coś dobrego kupić.

Kiedy poczytałem wątek o alarmach to widziałem kontaktrony po 15 czy 20 zł. Ale 50?

Własciwie to wycena w szczególe i ogóle trochę mnie oszołomiła. Nie bardzo tez usmiecha mi się proszenie agencji ochrony o instalację - skoro wszyscy twierdzą że wstawiają przestarzały sprzęt.

Tylko co w takim razie? Trzeba kogo innego znaleźć chyba?

Witam,

Ja mam problem z gatunku finansowych

Dostałem ofertę na system alarmowy do domu. W sumie ponad 10 tys zł. Chyba potwornie drogo. Sumiennie przegryzłem się przez wątki o alarmach i widzę że przeważnie koszt systemu to 3-4 tys zł. Dlaczego ten mój ma byc 3 razy droższy?

Dom 170 metrów, bez udziwnień. Z użytkowym poddaszem.

Nieśmiało liczyłbym na radę Zbycha na przykład. Co z tym fantem zrobić skoro się na tym nie znam i sam na pewno nic nie założe

Czy to są potwornie wysokie ceny? Czy może z połowy czujek mozna zrezygnowac i wtedy wyjdzie 4 tys? Czy może po prostu na zwyklly dom wystarczy cos prostego a ten zaproponowany system jest strasznie luksusowy?

1. Centrala DSC 8 partycji + obudowa + aku. 17Ah 1 szt. – 700 zł.

2. Moduł expandera linii 2 szt. – 400 zł.

3. Klawiatura DSC LCD 2 szt. – 900 zł.

4. Sygnalizator opt./akust. zew. 1 szt. – 150 zł.

6. Czujnik ruchu PIR + MV 13 szt. – 2600 zł

7. Radiolinia napad/opóźnienie 1 szt. – 100 zł.

8. Piloty napad/opóźnienie 2 szt. – 200 zł.

Razem: 5050zł + 22% VAT.

System zab. okien i drzwi:

1. Czujnik kontaktronowy 20 szt. – 1000 zł.

2. Czujnik udarowy 1szt. – 200zł.

3. Czujnik stłuczeniowy 11szt.-1650zł.

4. Moduł expandera linii 4szt. – 800 zł.

Razem: 3650 + 22% VAT.

Witam.

Chciałem zauważyć, że ceny podane przez Ciebie są cenami z okablowaniem i montażem! Nie krzyczcie więc, że kontaktron za 50 zł, to drogo.

Generalnie wycena jest na normalnym poziomie. Nie porównuj tego na zasadzie, że "przeważnie koszt systemu to 3-4 tyś zł", bo to tak, jak byś napisał, że wszyscy budują domy za 300 - 400 tyś. zł, a mój ma kosztować 700 tyś. W taki sposób, bez szczegółów nie można nic porównać.

Zastanawia mnie, po co mają być zastosowane wszędzie czujki dualne? Masz jakieś specyficzne potrzeby? Zapytaj instalatora, dlaczego takie czujki zaproponował w całym domu.

Również cena radiolinii i pilotów jest wysoka, chyba, że są to urządzenia nie typowe (np. przystosowane do sterowania tym samym pilotem napędów obu bram, opóźnienia w garażu i pilota napadowego).

Poproś instalatora o więcej szczegółów (nazwa producenta, typ urządzenia, itp.)

Nie mam pojęcia po co tyle tych czujek. Zwłaszcza że w domu sa koty i psy i raczej nie da się ich nauczyć korzystania z alarmu. Może po prostu zrezygnowac z czujek dualnych? Wtedy będzie ok 8 tys. zł.

Hmmm, dalej dużo no ale nie zmniejsze liczby okien (20).

Właściwie sam nie wiem co z tym fantem poczac. nie będe miał w domu strasznie cennych rzeczy wiec to i tak obłednie duża suma na zabazpieczenie się.

Od dluzszego czasu meczy mnie temat czujników dymu / czujników czadu, badz tez czujników dymu i czadu :)

Co zastosować w pomieszczeniu z kominkiem ?? Czadu czy dymu ??

A temat drugi - gdzie je umiejscowić ...

Na praktycznie 1/3 salonu bedzie podwieszany sufit - FOTO, no i ...

jeśli czujka będzie "zamknięta" w podwieszanym suficie to nie wylapie np. - nie daj boze - peknięcia szyby kominka...

Albo sytuacja odwrotna - czujnik na podwieszanym suficie a rozszczelni sie np. wklad kominkowy ....

HELP !!

http://www.threewishes.art.pl/IMG_4415b.jpg

Od dluzszego czasu meczy mnie temat czujników dymu / czujników czadu, badz tez czujników dymu i czadu :)

Co zastosować w pomieszczeniu z kominkiem ?? Czadu czy dymu ??

A temat drugi - gdzie je umiejscowić ...

Na praktycznie 1/3 salonu bedzie podwieszany sufit - FOTO, no i ...

jeśli czujka będzie "zamknięta" w podwieszanym suficie to nie wylapie np. - nie daj boze - peknięcia szyby kominka...

Albo sytuacja odwrotna - czujnik na podwieszanym suficie a rozszczelni sie np. wklad kominkowy ....

HELP !!

http://www.threewishes.art.pl/IMG_4415b.jpg

Czujnik czadu montujesz na wysokosci okolo 1,5 ,a czujnik dymu na suficie i musisz miec do niego dojscie bo jak zamontujesz go nad sufitem podwieszanym i sie zakurzy to go nie wyczyscisz.czujnik dymu jest czujnikiem optycznym i nie rozpoznaje samego dymu a zmniejszenie przejzystosci powietrza a tym samym kurz. czujnika dymu tez nie wolno montowac blisko kominka bo bedziesz mial fałszywe alarmy podczas otwierania kominka.

Dwa pytania odnosnie Satela:

Zrobilem sobie strefe "noc" (pusta) i podlaczam strefe "kontaktrony" jako zalezna. Kiedy wszystko bylo w jednej strefie - manipulator sygnalizowal mi, co jest otwarte. A teraz nie mam tej sygnalizacji - cos zle skonfigurowalem?

Drugie: jak zrealizowac technicznie sprawdzanie, czy w obwodzie plynie prad (czy bojler grzeje wode)?

ad.1

nie odpowiem wprost ale zasugeruje inne rozwiązania:

-jeśli masz dwa manipulatory - jeden przy wyjściu a drugi przy sypialni, to możesz ustawić żeby ten przy sypialni nie włączał pewnych stref

-możesz zrobić osobnych użytkowników (w praktyce inne hasła), którzy będą mieli dostęp do wybranych stref.

ad.2.

Czy możesz się wpiąć w ten obwód? szeregowo z obciążeniem albo równolegle?

Jeśli szeregowo to masz możliwości na przykład:

-rezystor o małym R i dużej mocy i pomiar spadku napięcia (uwaga brak separacji od 230V!)

-mały przekładnik prądowy i do niego podpięty przekaźnik (z ew. wzmacniaczem) - jest separacja i możesz wykrywać prąd o określonej wartości

Jeśli równolegle to:

-przekaźnik lub stycznik z cewką na 230V

-żarówka lub neonówka i czujnik foto

Jeśli nie możesz wpinać się w obwód, ale masz osobno przewód fazowy i neutralny to możesz próbować na przewodzie fazowym nawinąć trochę zwojów drutu i sprawdzać czy indukuje się na nim jakieś napięcie (wzmacniacz, komparator, przekaźnik itd).