Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

pyt1. a co myslicie na temt takiej czujki?

http://www.elektron.krakow.pl/cena_24503.html

pyt2. czy majac modul ethernet do satel i podlaczony z serwerem domowym ze stalym internetem mozna programowo zrealizowac powiadamianie sms-em (plus jako jednyny dalej ma darmowe smsy z netu chocby z wpkontakta) bez reklam itd. ?

albo skoro to modul ethernet to sam bedzie mogl to realizowac maja dostep do LAN ?

pyt3. czy w przypadku opisywanym powyzej

drzwi tarasowe z ruchomym slupkiem i proponowana lokalizacja czujki inercyjnej pod slupkiem w ramie poziomo - a co gdy mam niski próg tarasowy - taki aluminiowy ok 8mm ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki Zbychu za wszystkie rady, gdyby nie ta wiedza przedstawiona tutaj nie dalbym sobie rady z alarmem i musialbym wziac speca, a tak zrobilem cale okablowanie + montaz kontaktronow sam. Troche w ten sposob podcinasz sobie galaz na ktorej siedzisz.... chociaz z drugiej strony nie jezdzilbys przeciez po calej Polsce :)

Jeszcze tylko jedno male pytanko... gdzie umiescic czujke inercyjna na drzwiach wejsciowych?

Nie ma sprawy :D

Nie czuję, abym podcinał gałąź, na której siedzę. Jeśli ktoś czuje się na siłach zrobić sam, to dlaczego mam mu nie pomóc? Wiem, że w W-wie też są forumowicze, którzy sami wykonują swoje systemy alarmowe. Może przy pomocy moich wskazówek powstanie więcej skutecznych systemów alarmowych :D, choć wiem, że koledzy z branży mają mi za złe, że publicznie przedstawiam szczegóły wykonywania zaawansowanych instalacji alarmowych.

Czujkę inercyjną na drzwiach wejściowych umieść z boku na dole lub na górze, po stronie zamka.

Ja mam pytanie jak czujka udarowa impaq+ radzi sobie z naprężeniami występującymi w stolarce PCV w wyniku działania temperatury (słońca )

witam

Czy ktoś może wie jak dostać się przez kompa RS232 do centrali. Mam kabelek ale nie mogę się podpiąć bo program stwierdza, że identyfikator komputera jest niezgodny z danymi w centrali. Z tego co się dowiedziałem to innstalator podpiął się swoim komputerem i tak już to zostało zapisane. Instalator wyjechał do Anglii i pewnie jego komputer tak samo. Mam monitoring z Solidu więc nie chciałbym resetować ustawień centrali, bo pewnie trzeba by ich wezwać do ponownego ustawienia a wiadomo za to się płaci, Więc czy można ominąć jakoś to zabezpieczenie?

witam

Czy ktoś może wie jak dostać się przez kompa RS232 do centrali. Mam kabelek ale nie mogę się podpiąć bo program stwierdza, że identyfikator komputera jest niezgodny z danymi w centrali. Z tego co się dowiedziałem to innstalator podpiął się swoim komputerem i tak już to zostało zapisane. Instalator wyjechał do Anglii i pewnie jego komputer tak samo. Mam monitoring z Solidu więc nie chciałbym resetować ustawień centrali, bo pewnie trzeba by ich wezwać do ponownego ustawienia a wiadomo za to się płaci, Więc czy można ominąć jakoś to zabezpieczenie?

Witam

Jeśli znasz hasło serwisu, to wejdź w Tryb serwisowy > Konfiguracja TS, następnie zanotuj sobie "Identyfikator Interga" oraz "Identyfikator DloadX".

Zapisane identyfikatory musisz wpisać w programie DloadX w zakładce Komunikacja > Hasła, numery tel. następnie wyłączasz i włączasz komunikację (klikasz na kropkę po prawej stronie paska menu).

Uruchamia się komunikacja :D

Jeśli nie znasz hasła serwisu, to możesz wejść w Tryb serwisowy wg procedury "z kołków".

Powodzenia!

Podciągam pyt.

pyt2. czy majac modul ethernet do satel i podlaczony z serwerem domowym ze stalym internetem mozna programowo zrealizowac powiadamianie sms-em (plus jako jednyny dalej ma darmowe smsy z netu chocby z wpkontakta) bez reklam itd. ?

albo skoro to modul ethernet to sam bedzie mogl to realizowac maja dostep do LAN ?

drzwi tarasowe z ruchomym slupkiem i proponowana lokalizacja czujki inercyjnej pod slupkiem w ramie poziomo - a co gdy mam niski próg tarasowy - taki aluminiowy ok 8mm ?

Pozdrawiam

Grrr, jak w temacie. Dzisiaj miałem mieć instalację okablowania alarmowego, ale facet który i tak już nadwyrężył moją cierpliwość swoim delikatnie mówiąc roztrzepaniem wszedł dzisiaj do mieszkania i zdziwił się srogo że na ścianach są tynki. I podwoił stawkę :o

Straciłem tydzień czasu i właśnie ze względu na tą stratę postanowiłem że kable położy elektryk - pomimo pewnych negatynych opinii na ten temat na tym forum. Strata czasu będzie mnie kosztować dużo więcej. Oczywiście kontaktrony i czujki podłączy już inna firma od alarmów, zależy mi teraz głównie na zamknięciu robót w ścianach.

W związku z tym mam kilka pytań, wierzę że prostych:

1. Kabel do kontaktronów (x4) i do innych czujek (x6) - jaki? Tzn jaka średnica, czy musi być ekranowany? Czy dostanę w Castoramie taki?

2. Nie mam parapetów - rozumiem że wystarczy wyprowadzić kable "w okolicach" parapetu z zapasem np. metra - instalator powinien sobie już poradzić?

3. Jaki kabel do manipulatora?

4. Jaki kabel do sygnalizatorów?

Z pokorą przyjmę cięgi, jeżeli to już jest w tym wątku, parę miesięcy przeszedłem go całego w poszukiwaniu info o kontaktronach, ale generalnie treść mi uleciała.

1. Jaki moduł ethernet masz na myśli? Możesz się podzielić?

2. Wydaje mi się że to o czym piszesz to raczej moduł do zarządzania centralą i chyba nie da się zrealizować powiadamiania. W każdym razie też szukałem możliwości powiadamiania po IP, bo nie będę miał stacjonarnej linii i znalazłem to tylko w ofercie CMA. Myślę jednak, że ten sygnał po IP idzie do jakiegoś dedykowanego urządzenia.

3. Ja kwestię komunikacji rozwiązałem tak: albo podłączę dialer to routera z obsługą VOIP, albo postawię serwerek (będzie miał przede wszystkim inne zadania) i do niego wstawię kartę VOIP.

Podciągam pyt.

To bardzo dobra czujka firmy Siemens. Może nie jest tania, ale na pewno godna uwagi! :)

Nie sądzę, aby było to możliwe. Może wyślij zapytanie do Satela.

To oczywiste, że czujkę trzeba przenieść na górę - nad skrzydła :)

Grrr, jak w temacie. Dzisiaj miałem mieć instalację okablowania alarmowego, ale facet który i tak już nadwyrężył moją cierpliwość swoim delikatnie mówiąc roztrzepaniem wszedł dzisiaj do mieszkania i zdziwił się srogo że na ścianach są tynki. I podwoił stawkę :o

Pomijając roztrzepanie gościa, to nie ma co się dziwić, że za wykonanie okablowania w budynku tynkowanym zażądał większych pieniędzy, bo i pracy jest zdecydowanie więcej i trzeba na to poświęcić więcej czasu :(

Straciłem tydzień czasu i właśnie ze względu na tą stratę postanowiłem że kable położy elektryk - pomimo pewnych negatynych opinii na ten temat na tym forum. Strata czasu będzie mnie kosztować dużo więcej. Oczywiście kontaktrony i czujki podłączy już inna firma od alarmów, zależy mi teraz głównie na zamknięciu robót w ścianach.

Negatywne opinie wynikają z braku wiedzy elektryków na temat działania systemów alarmowych (przeważnie). Elektryk wykona okablowanie wg swojej wiedzy, a potem przychodzi instalator systemu i przerabia to okablowanie (albo co gorsza - dopasowuje system alarmowy do źle wykonanego okablowania!!!)

W związku z tym mam kilka pytań, wierzę że prostych:

1. Kabel do kontaktronów (x4) i do innych czujek (x6) - jaki? Tzn jaka średnica, czy musi być ekranowany? Czy dostanę w Castoramie taki?

Przewody nie ekranowane!!! 4 x 0,5 i 6 x 0,5. Na pewno kupisz w Castoramie, ale za cenę szkodliwą dla zdrowia :wink:

Proponuję udać się do hurtowni sprzętu alarmowego lub domofonowego, np: PROTON, Gdynia, ul. Słoneczna 65, telefon: 0 58 624 70 12

i tam kupić przewody (sprzedają w odcinkach po 100 m, ale w dobrej cenie :) )

2. Nie mam parapetów - rozumiem że wystarczy wyprowadzić kable "w okolicach" parapetu z zapasem np. metra - instalator powinien sobie już poradzić?

Przewody należy wprowadzać pod okno od dołu (od spodu parapetu), a nie z boku (bo zostanie ucięty przy wcinaniu parapetów w ścianę!). Wszystkie narożniki trzeba przewiercać i przez te otwory przeciągać przewody (nie zostawiać na kantach ścian, mo mogą zostać przetarte!)

3. Jaki kabel do manipulatora?

6 x 0,5 lub 8 x 0,5. Generalnie klawiatura pracuje na magistrali czteroprzewodowej, ale czasem przydają się dodatkowe żyły, np. do podłączenia czujników pod dwa wejścia klawiatury, jak nam zabraknie wejść w centrali lub modułach rozszerzenia.

4. Jaki kabel do sygnalizatorów?

6 x 0,5

Ja doskonale rozumiem, że kucie kosztuje więcej, tylko w porównaniu z innymi ofertami, które na 100% zakładały kucie (bo jak inaczej rozumieć "bruzdowanie") cena była ostro przestrzelona. Poza tym panowie ocenili że kuć bruzdy będą 2 dni w 2 osoby. Sorry ale połowę tego (na potrzeby głośników itp) zrobiłem sam w jeden dzień dłutem i młotkiem. No chyba że zamierzali zakręcić kablami 3 razy naokoło mieszkania.

No ale dość nerwów. Przede wszyskim wielkie dzięki za szybką i jak zwykle merytoryczną odpowiedź ! :lol:

Co do elektryka i instalacji to zrobi to według moich wytycznych, które opracowałem na podstawie forum - tzn. każdy czujnik (kontaktron, czujka inercyjna) na osobnej linii.

Pojawiły mi się jeszcze 3 pytania:

1. Obwód przeciwsabotażowy - spotkałem się z pytaniem czy każdy czujnik ma mieć osobną linię czy połączyć to szeregowo w jedną? Rozumiem że chodzi tu o wejście do centrali - albo "zbieramy" z 20-tu kabelków obwody przeciwsabotażowe i wprowadzamy na jedno wejście do centrali albo każdy idzie osobno (i potrzeba w związku z tym odpowiednio więcej wejść). Nie ma to wpływu na położenia kabla, prawda? (zakładając że każdy kontaktron dostanie 4 linie, a inercyjna 6).

2. Gdzie zainstalować czujki inercyjne? Na górze czy na dole okna, bo widzę że są rozbieżne propozycje - od czego to zależy?

3. Położenie centralki. Najlepszym miejscem będzie dla mnie garderoba, ale zaplanowałem też tam umieszczenie pralki. Z tego powodu deweloper kategorycznie się nie zgodził na montaż w tym pomieszczeniu tzw. "korków". Czy nie będzie to miało wpływu na pracę centralki? Czy nie uszczelni tego obudowa? W końcu to jest pralka automatyczna a nie dymiąca parą Frania. Czy jest tu jakieś ryzyko?

Ja mam pytanie jak czujka udarowa impaq+ radzi sobie z naprężeniami występującymi w stolarce PCV w wyniku działania temperatury (słońca )

Radzi sobie świetnie :)

Pytanie drugie .Czy znasz różnice pomiędzy czujką "impaq+" a czujką "Vibro" firmy Optex .

Z tego co wiem obie oparte są na przetworniku piezzoceramicznym i to jest ich największa wada .Czy się mylę ?

Ja doskonale rozumiem, że kucie kosztuje więcej, tylko w porównaniu z innymi ofertami, które na 100% zakładały kucie (bo jak inaczej rozumieć "bruzdowanie") cena była ostro przestrzelona. Poza tym panowie ocenili że kuć bruzdy będą 2 dni w 2 osoby. Sorry ale połowę tego (na potrzeby głośników itp) zrobiłem sam w jeden dzień dłutem i młotkiem. No chyba że zamierzali zakręcić kablami 3 razy naokoło mieszkania.

No ale dość nerwów. Przede wszyskim wielkie dzięki za szybką i jak zwykle merytoryczną odpowiedź ! :lol:

Co do elektryka i instalacji to zrobi to według moich wytycznych, które opracowałem na podstawie forum - tzn. każdy czujnik (kontaktron, czujka inercyjna) na osobnej linii.

Pojawiły mi się jeszcze 3 pytania:

1. Obwód przeciwsabotażowy - spotkałem się z pytaniem czy każdy czujnik ma mieć osobną linię czy połączyć to szeregowo w jedną? Rozumiem że chodzi tu o wejście do centrali - albo "zbieramy" z 20-tu kabelków obwody przeciwsabotażowe i wprowadzamy na jedno wejście do centrali albo każdy idzie osobno (i potrzeba w związku z tym odpowiednio więcej wejść). Nie ma to wpływu na położenia kabla, prawda? (zakładając że każdy kontaktron dostanie 4 linie, a inercyjna 6).

2. Gdzie zainstalować czujki inercyjne? Na górze czy na dole okna, bo widzę że są rozbieżne propozycje - od czego to zależy?

3. Położenie centralki. Najlepszym miejscem będzie dla mnie garderoba, ale zaplanowałem też tam umieszczenie pralki. Z tego powodu deweloper kategorycznie się nie zgodził na montaż w tym pomieszczeniu tzw. "korków". Czy nie będzie to miało wpływu na pracę centralki? Czy nie uszczelni tego obudowa? W końcu to jest pralka automatyczna a nie dymiąca parą Frania. Czy jest tu jakieś ryzyko?

Jeśli ktoś proponuje Ci wspólną pętlę antysabotażową dla wszystkich czujników w systemie to znaczy że Cię nie lubi i chce zrobić 'kuku"

Jeśli proponuje wykonanie dodatkowych pętli sabotażowych dla każdej czujki to patrz zdanie wyżej .

Tak na poważnie to obecne centrale nie wymagają prowadzenia osobnych linii antysabotażowych. Antysabotaż realizowany jest poprzez podwójną parametryzację linii alarmowej. tzw 2EOL .

W związku z tym dla czujki PIR lub udarowej(inercyjnej jak kto woli) potrzebne są cztery żyły - dwie na zasilanie i dwie na pętlę alarmową ,dla ulubionych przez to forum kontaktronów wystarczą dwie żyły .

Jezeli w centrali alarmowej istnieje funkcja podwajania linii ( rzecz bardzo wygodna ) to wówczas na jednym przewodzie czterożyłowym możemy zainstalować dwa czujniki PIR lub cztery kontaktrony . Jaka oszczednosc pracy i przewodu !!!.

Co do czujek inercyjnych to w ich stosowaniu trzeba być bardzo ostrożnym .Ich niewłaściwe zastosowanie może być zmorą fałszywych alarmów . Błędną jest przedstawiana no tym forum opinia że czujniki te są doskonałym rozwiązaniem ale na ten temat będzie szerzej trochę poźniej.

Pralka w garderobie ??? Można i tak jednak w tym przypadku deweloper ma rację . Albo pralnia albo elektryka .

Obudowa centlali alarmowej nie jest przeznaczona konstrukcyjnie do pracy w pomieszczeniach o dużej wilgotności .

Automat w czasie prania w wysokich temperaturach wytwarza sporo pary .

2. Przeczytalem cala instrukcje (obie w dodatku), wymiarow niestety nie ma.

Faktycznie, nie ma :-? Ale nie przejmuj się, sprzedawca będzie wiedział, jaka obudowa do jakiej centrali pasuje. Co do akumulatora - do Integry 64 i wyższych daje się 17Ah.

Nie mozna mowic w ten sposob ze do inegry 64 daje sie akumulator 17Ah..bo to nie zalezy od centrali a od ilosci i rodzaju sprzetu do niej podlaczonego..trtzeba zrobic bilans pradow i okreslic czas dzialania bez 230v...i na podstawie tego dobrac akumlator

A może akumulator dobiera się w zależności od prądu ładowania danej centrali ??

Bilans prądowy daje nam informację czy konieczne jest zastosowanie dodatkowego zasilacza w systemie .