kropi 20.11.2006 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Czujki pobierają prąd, jeśli jest ich dużo to aku powinien być odpowiednio większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 21.11.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 _ZBYCH_u co sądzisz o podłaczeniu czujki dsc 301d przez askala czy jako rezystorów parametrycznych użyć 1.1kohm czy też innych. Centrale mam Integre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.11.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 _ZBYCH_u co sądzisz o podłaczeniu czujki dsc 301d przez askala czy jako rezystorów parametrycznych użyć 1.1kohm czy też innych. Centrale mam Integre. jezeli mogeto ci odpisze.. do integry i innych satelow tylko 1,1kohm..chyba ze laczysz z 1 parametrem to 2,2kohm. innej rezystancji centrala "nie rozpozna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.11.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Czujki pobierają prąd, jeśli jest ich dużo to aku powinien być odpowiednio większy Jeśli tak uważasz to wyobraź sobie sytuację następującą . Masz dużo czujek wstawiłeś akumulator 17 Ah w centrali która może obsłużyć ak. max 7Ah. Centrala sobie pracuje i nagle wyłączaja prąd na dobę albo dwie . System pracuje akumulator się rozładował całkowicie zabezpieczenie odłącza obciążenie . Prąd załączają i co się dzieje . Wyładowany akumulator zaczyna się ładować za duży prąd niszczy zasilacz .Przecież doskonale wiesz że początkowy prąd ładowania jest ściśle zależny od pojemności akumulatora NIE JEDEN INSTALATOR WŁAŚNIE TAK WYKOŃCZYŁ PŁYTĘ . Rozwiązanie jest proste . Wystarczy w systemie zainstalować dodatkowy zasilacz lub np. ekspander z zasilaczem który obsługuje dodatkowy akumulator . Pozdarawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigga 21.11.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Pralka w garderobie ??? Można i tak jednak w tym przypadku deweloper ma rację . Albo pralnia albo elektryka . Obudowa centlali alarmowej nie jest przeznaczona konstrukcyjnie do pracy w pomieszczeniach o dużej wilgotności . Automat w czasie prania w wysokich temperaturach wytwarza sporo pary . Czyli właściwie pozostaje mi montaż po drugiej stronie ściany - znaczy już w przedpokoju. To będzie zaraz przy wejściu do mieszkania - pod sufitem. Więc kolejna porcja wątpliwości: 1. Czy jest jakieś uzasadnienie ku temu żeby taka centralka była jakoś schowana (poza estetyką), czy nie ma przeszkody żeby była zaraz przy wejściu? 2. Jakie są rozmiary obudowy, np. do Satela CA-10 lub Integry? 3. Czy akumulator mieści się w obudowie? 4. Jak rozwiązać zasilanie? Czy można poprowadzić kabel 230V od drugiej strony ściany i przewiercić się z nim na wylot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigga 21.11.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 2. Nie mam parapetów - rozumiem że wystarczy wyprowadzić kable "w okolicach" parapetu z zapasem np. metra - instalator powinien sobie już poradzić? Przewody należy wprowadzać pod okno od dołu (od spodu parapetu), a nie z boku (bo zostanie ucięty przy wcinaniu parapetów w ścianę!). Wszystkie narożniki trzeba przewiercać i przez te otwory przeciągać przewody (nie zostawiać na kantach ścian, mo mogą zostać przetarte!) Przewiercanie rogów - zrozumiano, jest jasne, dziękuję. Czy mógłbym tylko prosić o rozwinięcie tematu przeprowadzenia przewodów "od spodu parapetu"? Dla pomocy załącze konkretne zdjęcia: Tak wygląda dół okna. Jak widać nie są zamontowane parapety. Nie jest to też pokryte tynkiem - tylko cegła. http://www.leszek-sikorski.isx.pl/alarma/Okno_parapet.jpg Tak wygląda góra okna. Szerokość framugi na górze to około 4 cm. http://www.leszek-sikorski.isx.pl/alarma/Gora_okna.jpg A tak wygląda całe okno. Próg okna balkonowego to bloczek betonowy. http://www.leszek-sikorski.isx.pl/alarma/Cale_okno.jpg Teraz moje pytania: 1. Jak konkretnie ma się odbyć poprowadzenie kabla do kontakronów okiennych (mają być na dole, tak aby można było uchylać okno)? Czy należy wykuć bruzdy w tej cegle pod samo miejsce kontaktronów, tzn: - podejść kablem od dołu "zza grzejnika" - przewiercić się przez róg - wyryć płytkie bruzdy w kierunku framugi w miejsce montażu kontaktrona Montowany parapet będzie z płyty meblowej. 2. Jak rozwiązać montaż kontaktrona dla drzwi balkonowych? Jak napisalem na dole jest bloczek betonowy, więc kucie jest ciężkie. Drzwi balkonowe się nie uchylają, więc może bardziej sensowny byłby montaż kontaktrona na górze lub na części pionowej. Czy mógłbym prosić o sugestie w odniesieniu do zdjęcia? 3. Montaż czujki inercyjnej: - czy wystarczy jedna na całe takie okno (razem z balkonowym). - w którym miejscu montaż (góra / dół; między małymi / między balkonowym / małym) 4. Z innej beczki - prowadzenie przewodów: - co jeżeli przewód musi się skrzyżować z prądem? Da się jakoś zaekranować czy w ogóle nie trzeba? - czy istnieje przeciwskazanie, żeby przewody alarmowe biegły w jednej bruździe ze skrętką komputerową i kablem głośnikowym? Zaznaczam, że przy załączeniu alarmu obydwa kable nie miały by aktywnych odbiorników? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigga 21.11.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Co do czujek inercyjnych to w ich stosowaniu trzeba być bardzo ostrożnym .Ich niewłaściwe zastosowanie może być zmorą fałszywych alarmów . Błędną jest przedstawiana no tym forum opinia że czujniki te są doskonałym rozwiązaniem ale na ten temat będzie szerzej trochę poźniej. Nie chcąc pobudzać gorących dyskusji, dookreślę środowisko w jakim będzie działał MÓJ alarm, a więc: parter, szyby P4, okucia WK2, las za oknem, KOT W MIESZKANIU. W czujki "ignorujące zwierzęta" nie wierzę, co więcej niewiara jest poparta doświadczeniem innych użytkowników. Więc w moim przypadku nie widzę za bardzo alternatywy dla systemu: kontaktrony / czujki inercyjne. Nauka kota w zakresie obsługi kałacha nie wchodzi w rachubę - nie chce mi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 21.11.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 oczywiście. jestem zadowolony i ucieszony z każdej uzyskanej informacji. WIELKIE dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.11.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Nie chcąc pobudzać gorących dyskusji, dookreślę środowisko w jakim będzie działał MÓJ alarm, a więc: parter, szyby P4, okucia WK2, las za oknem, KOT W MIESZKANIU. W czujki "ignorujące zwierzęta" nie wierzę, co więcej niewiara jest poparta doświadczeniem innych użytkowników. Więc w moim przypadku nie widzę za bardzo alternatywy dla systemu: kontaktrony / czujki inercyjne. Nauka kota w zakresie obsługi kałacha nie wchodzi w rachubę - nie chce mi się... Czujki ignorujące zwierzęta w przypadku kota są bezradne . Jednak jeśli okna wychodzą na stronę południową musisz się liczyć z fałszywymi alarmami ze strony czyjek inercyjnych mocowanych do futryn dużych okien . Czy myślałeś nad porządną kurtyną optoelektroniczną . Stosowanie wzmocnionych szyb w ramach PCV pomaga tyle co umarłemu kadzidło . We wszystkich wypowiedziach na Szanownym Forum jakoś przemilcza się podstawową ideę stosowania systemu alarmowego . Dobry system powinien wychwycić intruza zanim ten rozpocznie ekspansję w obiekt . Ja wiem że pożądne zabezpieczenie strefy zewnętrznej posesji kosztuje ale przecież niejednokrotnie zabezpieczasz dorobek całego życia który wart jest znacznie więcej , pomijam fakt zagrożenia życia lub zdrowia w przypadku włamu np. w czasie snu . Często mam do czynienia z osobami po takim zetknięciu się z włamaniem w śnie . Każdy z nich robi wszystko by to zdarzenie nigdy się nie powtórzyło . Czy zawsze musi być aktualne powiedzenie "mądry Polak po szkodzie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.11.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 1. Czy jest jakieś uzasadnienie ku temu żeby taka centralka była jakoś schowana (poza estetyką), czy nie ma przeszkody żeby była zaraz przy wejściu?2. Jakie są rozmiary obudowy, np. do Satela CA-10 lub Integry?3. Czy akumulator mieści się w obudowie?4. Jak rozwiązać zasilanie? Czy można poprowadzić kabel 230V od drugiej strony ściany i przewiercić się z nim na wylot? Centrala alarmowa powinna być schowana . Jest to serce systemu i trzeba robić wszystko by Ci go ktoś za wcześnie nie wyrwał . Pomyśl na d zastosowaniem obudowy podtynkowej http://www.todaks.com.pl/instrukcje/pulsar/P17_40srednia%20podtynk.docW linku masz jej parametry . Pytanie 3 i 4 - jak najbardziej TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigga 21.11.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Na wstępie - mówimy o mieszkaniu w bloku, stąd zabezpieczanie stref zewnętrznych nie ma raczej zastosowania. Jednak jeśli okna wychodzą na stronę południową musisz się liczyć z fałszywymi alarmami ze strony czyjek inercyjnych mocowanych do futryn dużych okien. Dużych okien nie ma. Pytanie co rozumiemy przez "duże". Największe jest to zamieszczone na zdjęciu kilka postów wyżej. Poza tym mieszkanie nie jest wyeksponowane na południe - raczej wschód i zachód, do tego jest raczej ocienione, bo budynek "wcina" się w las. Czy myślałeś nad porządną kurtyną optoelektroniczną . Dobry system powinien wychwycić intruza zanim ten rozpocznie ekspansję w obiekt. Co do kurtyn to jak napisałem na wstępie są niestosowalne w bloku. A właśnie co do drugiego zdania to nie tylko moim zdaniem tą ideę spełni zestaw kontaktron/czujka inercyjna, która zadziała od pierwszych uderzeń w szybę (P4) niż czujki ruchu / stłuczeniowe wewnątrz które zadziałają dopiero gdy droga zostanie otwarta. Stosowanie wzmocnionych szyb w ramach PCV pomaga tyle co umarłemu kadzidło. Nawet w przypadku okuć WK-2? Ja wiem że pożądne zabezpieczenie strefy zewnętrznej posesji kosztuje ale przecież niejednokrotnie zabezpieczasz dorobek całego życia który wart jest znacznie więcej , pomijam fakt zagrożenia życia lub zdrowia w przypadku włamu np. w czasie snu . Często mam do czynienia z osobami po takim zetknięciu się z włamaniem w śnie . Każdy z nich robi wszystko by to zdarzenie nigdy się nie powtórzyło . Podejrzewam, że w przypadku dużego i "bogatego" domu na odludziu moja optyka była by inna i zbliżona do Twojej. Chociaż i tak należy to wyważyć aby nie przedobrzyć - np. efektem prowokacji. W moim przypadku (mieszkanie, sąsiedzi itp) uważam że zestaw jest nie tyle optymalny co osiąga najwyższy stosunek korzyść / cena. Co do dorobku - to nie zapominajmy że podstawowy poziom bezpieczeństwa powinien zapewnić nam razczej środek "nietechniczny" - ubezpieczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigga 21.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Pomyśl nad zastosowaniem obudowy podtynkowej Niestety nie mam możliwości wkuć się 11 cm w ścianę, bo jest niewiele grubsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.11.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Na wstępie - mówimy o mieszkaniu w bloku, stąd zabezpieczanie stref zewnętrznych nie ma raczej zastosowania. Dlaczego ?? Czy uważasz że w blokach nie można . Dużych okien nie ma. Pytanie co rozumiemy przez "duże". Największe jest to zamieszczone na zdjęciu kilka postów wyżej. Poza tym mieszkanie nie jest wyeksponowane na południe - raczej wschód i zachód, do tego jest raczej ocienione, bo budynek "wcina" się w las. Jeżeli tak jest to nie powinno być kłopotu Co do kurtyn to jak napisałem na wstępie są niestosowalne w bloku. A właśnie co do drugiego zdania to nie tylko moim zdaniem tą ideę spełni zestaw kontaktron/czujka inercyjna, która zadziała od pierwszych uderzeń w szybę (P4) niż czujki ruchu / stłuczeniowe wewnątrz które zadziałają dopiero gdy droga zostanie otwarta. Wg mnie samo wejście na balkon powinno wywołać ostrzeżenie Stosowanie wzmocnionych szyb w ramach PCV pomaga tyle co umarłemu kadzidło. Nawet w przypadku okuć WK-2? Niestety tak , wystarczy trelinka , jedno uderzenie i szyba wpada razem z ramą do mieszkania . Podejrzewam, że w przypadku dużego i "bogatego" domu na odludziu moja optyka była by inna i zbliżona do Twojej. Chociaż i tak należy to wyważyć aby nie przedobrzyć - np. efektem prowokacji. W moim przypadku (mieszkanie, sąsiedzi itp) uważam że zestaw jest nie tyle optymalny co osiąga najwyższy stosunek korzyść / cena. Co do dorobku - to nie zapominajmy że podstawowy poziom bezpieczeństwa powinien zapewnić nam razczej środek "nietechniczny" - ubezpieczenie... Czy miałeś kiedyś do czynienia z działaniem ubezpieczycieli przy wypłacaniu odszkodowania ? Na koniec , ja nie neguję Twoich poczynań zwróciłem tylko uwagę na przemilczane w dyskusji aspekty. Wybór i tak należy do Ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.11.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Pomyśl nad zastosowaniem obudowy podtynkowej Niestety nie mam możliwości wkuć się 11 cm w ścianę, bo jest niewiele grubsza... Zrób otwór w ścianie a z tyłu zakryj płytą kartonową i zapraw na siatce . Obudowa jest mocowana bokami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigga 21.11.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dlaczego ?? Czy uważasz że w blokach nie można . Teoretycznie można, ale w praktyce jest to bardziej problematyczne, bo: - przede wszystkim kwestia własności nie jest tak jednoznaczna jak w przypadku domów. Teren przy mieszkaniu (na parterze) jest oddany w użytkowanie i nie stanowi wyłącznej własności, - utarte zasady współżycia zakładają że istnieje przyzwolenie na wchodzenie do takich ogródków (spadną komuś gacie z balkonu, coś tam wpadnie, sąsiad odda młotek i położy na tarasie pod naszą nieobecność itp.) - podatność na fałszywe alarmy - wpada piłka, zabłąka się pies itp, do tego dochodzą niechybne konflikty w przypadku nadmiaru takich alarmów - no i ograniczone możliwości ingerencji w elewację budynku. Co do balkonu - to ja mam raczej taras na poziomie gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigga 21.11.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Pomyśl nad zastosowaniem obudowy podtynkowej Niestety nie mam możliwości wkuć się 11 cm w ścianę, bo jest niewiele grubsza... Zrób otwór w ścianie a z tyłu zakryj płytą kartonową i zapraw na siatce . Obudowa jest mocowana bokami To jest opcja, dzięki za sugestię. Muszę tylko sprawdzić czy pod spodem nie ma elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.11.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Pomyśl nad zastosowaniem obudowy podtynkowej Niestety nie mam możliwości wkuć się 11 cm w ścianę, bo jest niewiele grubsza... Zrób otwór w ścianie a z tyłu zakryj płytą kartonową i zapraw na siatce . Obudowa jest mocowana bokami To jest opcja, dzięki za sugestię. Muszę tylko sprawdzić czy pod spodem nie ma elektryki. Jeśli się na to zdecydujesz nie montuj pod sufitem to będzie można ładnie obrazkiem przykryc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz Godlewski 21.11.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 W wielu wypowiedziach czytam opinię jakie to rewelacyjne są czujniki kontaktronowe . Niektórzy nawet dopuszczają je jako głowne zabezpieczenie pomieszczeń . Takie rozwiązanie nie jest zbyt trafne . Czujniki kontaktronowe ogólnie stosowane można w prosty sposób zneutralizować . Wystarczy dobry magnes . Pewnym rozwiązaniem tego problemu jest stosowanie czujników ukrytych . Sa w sprzedaży czujniki kontaktronowe które reagują na zmianę pola magnetycznego ale ich koszt może nieco powalić . Moim zdaniem dobry system zabezpieczający to system który reaguje już w chwili zbliżania się do chronionego obiektu . Ale by był skuteczny należy o ni,m pomyśleć już w chwili podejmowania decyzji budowy a niwe tuż przed rozpoczęciem eksploatacji budynku BZDURY KOLEŚ PISZESZ!!! Kontaktrony są bardzo dobrym sposobem na zabezpieczenie domu! Nie jest prawdą, że łatwo można je zneutralizować! To są bajki powtarzane przez pseudoinstalatorów nieudaczników, którym nie chce się montować kontaktronów (szczególnie wpuszczanych)! Wiem to z autopsji. Na kilka ofert na zamontowanie dobrego systemu alarmowego tylko dwie firmy były gotowe podjąć się montażu kontaktronów! Inni wymyślali takie bajki, o których właśnie Ty piszesz Za wszelką cenę chcieli mi wcisnąć zewnętrzne czujki ruchu Weź spróbuj podejść do jakiegoś domu i zneutralizuj kontaktron... Skąd będziesz wiedział, gdzie on jest zamontowany? Nawet jeśli fartem uda się ominąć kontaktron, to co dalej? Jak pokonasz antywłamaniowe okno bez naruszenia czujki inercyjnej? W mojej okolicy kilku sąsiadów dało się naciągnąć na czujki zewnętrzne i żaden nie jest zadowolony!!!!! Często włączają się fałszywe alarmy, a jednemu z sąsiadów dwa razy kradli te czujki! W końcu włamali się do niego i wynieśli telewizor LCD, a czujki zewnętrzne zasłonili szmatami! I co Ty na to? Nawet serwisanci przyznali, ze mają sporo problemów z czujkami zewnetrznymi i że wszystkie te czujki włączają się na przelatujące ptaki Ja mam u siebie alarm z kontaktronami i inercyjnymi. Spisuje się świetnie! Były dwie próby włamania, ale nieudane Skurwiele za pierwszym razem tylko pocharatali lekko okno, a za drugim razem podtruli mi psy i uszkodzili drzwi tarasowe. Słyszę, że w okolicy co chwila kogoś skubią, a do mnie nie przychodzą . Z innej beczki. Jak byś zabezpieczył spory dom na działce leśnej z dużymi psami biegającymi po działce i kotami w domu? Masz taką cudowną czujkę, która nie będzie reagowała na psy i koty, a także na ruch drzew i fruwające ptaki??? Wątpię. Rozumiem, że jakoś chcesz zareklamować swój sklepik z alarmikami i bardziej jest Tobie na rękę sprzedawać drogie czujki zewnetrzne, niż tanie kontaktrony i czujki inercyjne... Oj nie tędy droga Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadek 21.11.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Zbych wielkie dzięki !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster Klepka 22.11.2006 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Do Zbycha,Wysłałem Ci na maila plany trzech kontygnacji budynku.Jeśli jesteś zainteresowany wyceną i wykonaniem instalacji to proszę o kontakt zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts