Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Witam :)

Planuję założenie alarmu - samo okablowanie już mam - robiła to firma która zajmuje się praktycznie tylko alarmami itp.

Montaż czujek i reszte tych rzeczy zlecę także tej firmie tylko zanim się do nich zgłoszę muszę wiedzieć co i jak.

Potrzebuję :

- 9 czujek - (najlepiej chyba te Paradoxa 75)

- 1 sygnalizator zewnętrzny - raczej bez akumlatora

- 2 manipulatory z wyświetlaczem

- 2 sygnalizatory wewnętrzne

- 1 czujka do drzwi

- cała ta centralka + moduł komórkowy

Chciałbym abyście mi doradzili wstępniej co i jakiej firmy ma być. Niechce doprowadzić do takiej sytuacji aby ta firma mi wcisnęła coś co nie jest dobre a powiedzmy że najlepiej na tym zarabiają :p

Ewentualnie proszę także o jakieś rady na co najlepiej zwrócić uwagę.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Pozdr.

Witam

Żeby nie było, że ZBYCH monopolizuje ten wątek, może inni koledzy z branży coś zaproponują.

Adam_mk, Jogi8, Marcin_u, Todaks - do tablicy! :)

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej,

mam problem z "fleszowaniem" Integry 128.

program FlashX nie nawiazuje komunikacji.

porty po ktorych sie probuje sie laczyc dzialaja (dloadX dziala) niezaleznie czy lacze sie poprzez konwerter usb czy poprzez port RS

obecna wersja centrali I128 to v.1.03 pol

starter 1.2

uzywam FlashX 1.04

chce flash'owac do wersji I128 v.1.04 pol

Ktos mial podobny problem? Zbych help :)

Cześć!

Musisz uruchomić program startowy w centrali: Tryb serwisowy > Restarty > Starter > 1

uruchomilem - ladnie miga jak choinka ale sie nie laczy

To opisz dokładnie co kolejno robisz.

1. Wpinam kabel RS do plyty glownej centrali

2. Uruchamiam program startowy w centrali: Tryb serwisowy > Restarty > Starter > 1. Manipulator miga wszystkimi diodami + na LCD: STARTER 1.2

3. Uruchamiam FlashX (1.04 2006-10-23)

4. Otwieram plik I128_pol.cax (Integra 128 v1.04 2006-10-31 pol) - Sprawdzanie pliku OK

5. Wybieram port COM (COM1 gdy podlaczam do laptopa pod RS, COM4 gdy poprzez konwerter USB). Opcja Szybki RS zaznaczona (jak odznaczylem to tez nie pomoglo)

5. Programuj i niestety to na tyle, napis Laczenie sie..., na pasku stanu COM1 i zmieniacja sie szybkosc 9600..115200 bps.

6. Po chwili (na oko ok 1min) manipulator wychodzi z TS, a w FlashX mam komunikat "BRAK polaczenia RS"

DloadX na tych portach dziala. Podczas uruchomienia FlashX'a Dloadx jest wylaczony.

Sprawdziłem działanie programu z laptopa poprzez com4 (konwerter z USB).

Aktualizacja Integry 24 bez problemu.

Zmieniająca się szybkość to znak sprawdzania jakości połączenia . W Twoim przypadku chyba jednak problem tkwi w połączeniu kompa z centralą .

Zbychu - dlaczego Ty ciągle komentujesz moje wypowiedzi ?

Jeżeli jednak lubisz to robić to rób to z głową bo wiesz :

- albo prawda , albo ironia .

W Twoim przypadku jak widać jest możliwe i jedno i drugie :lol:

CZy mam to traktować jako komplement ????

Tylko i wyłącznie! :lol:

hej,

mam problem z "fleszowaniem" Integry 128.

program FlashX nie nawiazuje komunikacji.

porty po ktorych sie probuje sie laczyc dzialaja (dloadX dziala) niezaleznie czy lacze sie poprzez konwerter usb czy poprzez port RS

obecna wersja centrali I128 to v.1.03 pol

starter 1.2

uzywam FlashX 1.04

chce flash'owac do wersji I128 v.1.04 pol

Ktos mial podobny problem? Zbych help :)

Cześć!

Musisz uruchomić program startowy w centrali: Tryb serwisowy > Restarty > Starter > 1

uruchomilem - ladnie miga jak choinka ale sie nie laczy

To opisz dokładnie co kolejno robisz.

1. Wpinam kabel RS do plyty glownej centrali

2. Uruchamiam program startowy w centrali: Tryb serwisowy > Restarty > Starter > 1. Manipulator miga wszystkimi diodami + na LCD: STARTER 1.2

3. Uruchamiam FlashX (1.04 2006-10-23)

4. Otwieram plik I128_pol.cax (Integra 128 v1.04 2006-10-31 pol) - Sprawdzanie pliku OK

5. Wybieram port COM (COM1 gdy podlaczam do laptopa pod RS, COM4 gdy poprzez konwerter USB). Opcja Szybki RS zaznaczona (jak odznaczylem to tez nie pomoglo)

5. Programuj i niestety to na tyle, napis Laczenie sie..., na pasku stanu COM1 i zmieniacja sie szybkosc 9600..115200 bps.

6. Po chwili (na oko ok 1min) manipulator wychodzi z TS, a w FlashX mam komunikat "BRAK polaczenia RS"

DloadX na tych portach dziala. Podczas uruchomienia FlashX'a Dloadx jest wylaczony.

Sprawdziłem działanie programu z laptopa poprzez com4 (konwerter z USB).

Aktualizacja Integry 24 bez problemu.

Zmieniająca się szybkość to znak sprawdzania jakości połączenia . W Twoim przypadku chyba jednak problem tkwi w połączeniu kompa z centralą .

tak to wyglada, ale komunkacja jest bo dloadx chodzi bez problemu

Witam :)

Planuję założenie alarmu - samo okablowanie już mam - robiła to firma która zajmuje się praktycznie tylko alarmami itp.

Montaż czujek i reszte tych rzeczy zlecę także tej firmie tylko zanim się do nich zgłoszę muszę wiedzieć co i jak.

Potrzebuję :

- 9 czujek - (najlepiej chyba te Paradoxa 75)

- 1 sygnalizator zewnętrzny - raczej bez akumlatora

- 2 manipulatory z wyświetlaczem

- 2 sygnalizatory wewnętrzne

- 1 czujka do drzwi

- cała ta centralka + moduł komórkowy

Chciałbym abyście mi doradzili wstępniej co i jakiej firmy ma być. Niechce doprowadzić do takiej sytuacji aby ta firma mi wcisnęła coś co nie jest dobre a powiedzmy że najlepiej na tym zarabiają :p

Ewentualnie proszę także o jakieś rady na co najlepiej zwrócić uwagę.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Pozdr.

Witam

Żeby nie było, że ZBYCH monopolizuje ten wątek, może inni koledzy z branży coś zaproponują.

Adam_mk, Jogi8, Marcin_u, Todaks - do tablicy! :)

Czujka DG-75 jest czujką podwójną . Jeżeli nie ma szczególnych wymagań przy zabezpieczeniu pomieszczeń (pieski , ogrzewanie nadmuchowe itp.) nie ma potrzeby ich stosowania . Mozna użyć tańszych DG-55 które w zupełności wystarczą.

Sygnalizator zewnetrzny SPL 2010

wewnętrzne - kazdy dobry , podstawowe kryterium to estetyka

centrala - jeśli nie ma spełniać dodatkowych funkcji ( sterowanie urządzeń itp.)

to SATEL CA-10

PARADOX 738ULT

Przy wyborze ważnym aspektem jest dostępność serwisu w danym regionie .

Czujka do drzwi - może byc kontaktron który postawiony na linii opóźnionej przy prawidłowo otwartych drzwiach przekaże opóźnienie na linie śledzące .Dzieki temu wszystkie czujniki PIR będą działać natychmiastowo .

Czujniki udarowe tylko w drzwiach wejściowych w domach w których nie ma opcji że podejdzie ktoś do drzwi by zapukać

Moduł komórkowy - np. GSM-PROX

Witam po raz pierwszy na forum :)

Mialbym kilka pytan do panow specow od alarmow.

Mam dom polaczony razem z firma. Do chwili obecnej byla juz instalacja alarmowa. Teraz chcialbym dolaczyc do niej jeszcze 3 pomieszczenia. Niestety nie bylo mozliwosci fizycznej poprowadzena kabla od alarmu 3x2x0,5 inaczej niz wzdluz kabli elektrycznych. Sa to zwykle kable 3x1,5 nie sa do nich podlaczone bog wie jakie silniki itp. Sa one pod tynkiem czy mzoe to miec jakis wplyw na alarm??

Dodam ze kazda czujka kazdy sygnalizator od expandera jest na innym kablu.

Druga sprawa to taka ze podlancza mi to wszytsko czlowiek ktory zajmuje sie tym zawodowo. Ja posiadam haslo administartora jednakze on ma chyba jakies swoje haslo? Tak czy nie? Przy kazdej robocie gdy chce cos zrobic ja musze wpisac haslo on odpiero dzwoni do ochorni i zaczyna grzebac. Teraz pytanie czy ja sam moglbym wziac laptopa kabel i rozkrecic ta puszke od alramu z plyta Satela CA64 i popatrzec co tam ciekawego program mowi? Czy lepiej nie ryzykowac??

Pozdrawiam

Karol

Witam po raz pierwszy na forum :)

Mialbym kilka pytan do panow specow od alarmow.

Mam dom polaczony razem z firma. Do chwili obecnej byla juz instalacja alarmowa. Teraz chcialbym dolaczyc do niej jeszcze 3 pomieszczenia. Niestety nie bylo mozliwosci fizycznej poprowadzena kabla od alarmu 3x2x0,5 inaczej niz wzdluz kabli elektrycznych. Sa to zwykle kable 3x1,5 nie sa do nich podlaczone bog wie jakie silniki itp. Sa one pod tynkiem czy mzoe to miec jakis wplyw na alarm??

Dodam ze kazda czujka kazdy sygnalizator od expandera jest na innym kablu.

Druga sprawa to taka ze podlancza mi to wszytsko czlowiek ktory zajmuje sie tym zawodowo. Ja posiadam haslo administartora jednakze on ma chyba jakies swoje haslo? Tak czy nie? Przy kazdej robocie gdy chce cos zrobic ja musze wpisac haslo on odpiero dzwoni do ochorni i zaczyna grzebac. Teraz pytanie czy ja sam moglbym wziac laptopa kabel i rozkrecic ta puszke od alramu z plyta Satela CA64 i popatrzec co tam ciekawego program mowi? Czy lepiej nie ryzykowac??

Pozdrawiam

Karol

pytanie 1 :

Jeżeli jest to skrętka 3x2x0,5 czyli przewód teletechniczny ( żyły skręcone w sposób taki by zminimalizować zjawisko indukcji w przewodzie )to nie ma się o co martwić ,

pytanie 2 :

To tajemnicze hasło to hasło serwisowe zabezpieczające dostęp do ustawień systemowych ,

pytanie 3 : możesz , możesz również zoperować swój wyrostek robaczkowy gdy Cię rozboli ale ... czy warto ryzykować ?

Czujka DG-75 jest czujką podwójną . Jeżeli nie ma szczególnych wymagań przy zabezpieczeniu pomieszczeń (pieski , ogrzewanie nadmuchowe itp.) nie ma potrzeby ich stosowania.

O wlasnie...

A ja u siebie bede mial ogrzewanie nadmuchowe. Ktore czujki lepiej w tym wypadku zastosowac:

- z podwojnym piroelementem, jak np. wspomniana wyzej Paradox DG-75

czy

- dobra czujke z optyka lustrzana, jak np. Siemens IR-200C ?

Niedlugo musze zakupic czujki, ale caly czas jeszcze sie waham :-?

Czujka DG-75 jest czujką podwójną . Jeżeli nie ma szczególnych wymagań przy zabezpieczeniu pomieszczeń (pieski , ogrzewanie nadmuchowe itp.) nie ma potrzeby ich stosowania.

O wlasnie...

A ja u siebie bede mial ogrzewanie nadmuchowe. Ktore czujki lepiej w tym wypadku zastosowac:

- z podwojnym piroelementem, jak np. wspomniana wyzej Paradox DG-75

czy

- dobra czujke z optyka lustrzana, jak np. Siemens IR-200C ?

Niedlugo musze zakupic czujki, ale caly czas jeszcze sie waham :-?

Na ten temat już pisałem . W ogrzewaniu nadmuchowym z pieca gazowego

kratki w podłogach, na nich nakładki kierujące strumień powietrza wzdłuż podłogi czujniki które sie sprawdziły to

DG-75 ; DGP-75 ; Vision 525 ; Genius Plus .

Przy ogrzewaniu nadmuchowym z kominka (wylot z sufitów , wyższa temperatura powietrza, wydajność wentylatorów 1000m/godz ) każda z tych czujek wprowadzała fałszywe alarmy ,

najmniej miała ich czujka dualna wzbudzała się tylko podczas rozruchu wentylatorów.

Czujka IR-200C nie jest mi znana może inni mają z nią w tym temacie jakieś doświadczenia .

pytanie 1 :

Jeżeli jest to skrętka 3x2x0,5 czyli przewód teletechniczny ( żyły skręcone w sposób taki by zminimalizować zjawisko indukcji w przewodzie )to nie ma się o co martwić ,

pytanie 3 : możesz , możesz również zoperować swój wyrostek robaczkowy gdy Cię rozboli ale ... czy warto ryzykować ?

Ale gdy mnie choc troche cos zaczyna bolec warto poszukac i dowiedziec sie co to :)

Czy istanieje mozliwosc aby z tej centrali drukowac np. wszytskie wejscia wyjscia zalaczenia alarmu itp. na drukarce?? Centrala CA64. jesli tak to co musialbym miec?

pytanie 1 :

Ale gdy mnie choc troche cos zaczyna bolec warto poszukac i dowiedziec sie co to :)

Czy istanieje mozliwosc aby z tej centrali drukowac np. wszytskie wejscia wyjscia zalaczenia alarmu itp. na drukarce?? Centrala CA64. jesli tak to co musialbym miec?

No skoro czujesz się na siłach to nie pozostaje nic innego jak tylko zajrzeć

tutaj http://www.satel.pl/produkty/ca64.php

Jak zapoznasz się z tym co tam jest możesz wziąść sprawy w swoje ręce .

Chcę wykonać coś takiego:

1.Sygnalizator akustyczny zewnetrzny

2.Zasilacz stabilizowany + akumulator

3. Steronik radiowy 2kanałowy.

Będzie to taki mały system antynapadowy. Zależny oczywiście od użytkownika, ponieważ bedzie trzeba go włączyć ręcznie. To jego duży minus.

Co myślicie o czymś takim. I czy będzie to trudne w instalacji, połączeniu.

Czy laik o podstawach elektroniki/elektryki sobie pradzi.

Sterownik będzie uruchamiał syrene oraz niezależnie drugim przyciskiem oświetlenie zewnętrzne.

Proszę o rady i opinie.

Witam, Integra jest juz odpalona, wprawdzie tylko na makiecie ale mimo wszystko zabawa jest przednia :) :)

W związku z tym mam pytanie:

Docelowo chciałbym mieć optyczną sygnalizację (na LEDach) otwartych okien na piętrze, która będzie wyprowadzona w widocznym miejscu na parterze. Próbnie zaprogramowałem linie wejsciową jako NC, typ wejścia: zwykła (czyli kontaktron w oknie). Jedno z wyjść powiązałem z tym wejściem i zaprogramowałem jako: naruszenie wejścia.

Niby logiczne, ale żeby zaświeciła się LED na wyjściu muszę ustawić czas działania > 0 co powoduje, że po okeślonym czasie dioda zgaśnie, a ja chciałbym, zeby wyjście było aktywne przez cały czas aktywności związanego z nim wejścia. Próbowałem z innymi typami np. przełącznik MONO ale tam też trzeba ustawić czas działania.

Bardzo proszę o podpowiedź gdzie robię błąd i jak to mogę zrealizować.

Na razie nie mam akumulatora. Czy jest jakiś sposób, żeby zasymulować jego obecność, tak aby centrala nie sygnalizowała awarii?

ZBYCHu czy mogę mieć do Ciebie prośbę o przykładowy plik konfiguracyjny dla jakiegoś domku jednorodzinnego na Integrę 128, który zawierałby m.in. kontaktrony, czujniki inercyjne i jakieś pir-y? Wiadomo, że najlepiej jest uczyć się na przykładach.

Oczywiście, jeśli posiadasz takowe w swoim archiwum.

Chcę wykonać coś takiego:

1.Sygnalizator akustyczny zewnetrzny

2.Zasilacz stabilizowany + akumulator

3. Steronik radiowy 2kanałowy.

Będzie to taki mały system antynapadowy. Zależny oczywiście od użytkownika, ponieważ bedzie trzeba go włączyć ręcznie. To jego duży minus.

Co myślicie o czymś takim. I czy będzie to trudne w instalacji, połączeniu.

Czy laik o podstawach elektroniki/elektryki sobie pradzi.

Sterownik będzie uruchamiał syrene oraz niezależnie drugim przyciskiem oświetlenie zewnętrzne.

Proszę o rady i opinie.

Trudne w podłączeniu nie będzie, ale do sterowania oświetleniem będzie potrzebny dodatkowy przekaźnik, bo przekaźniki w sterownikach radiowych nie mają takiej obciążalności.