mario1976 28.08.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam, mam szybkie pytanie. Dzisiaj zamawiam okna i cały czas waham się nad zamówieniem nawiewników higrosterowanych. Wentylacje mam grawitacyjną. Koszt jednego nawiewnika to 200pln. Jestem już na etapie, gdzie okazuje się, że pieniądze jakie przeznaczyłam na zamieszkanie jakoś dziwnie mogą nie starczyc więc 200pln razy kilka-kilkanascie okien to poważny dylemat No i nie wiem czy montować (może przynajmniej lukarny na poddaszu lub sama lukarna w łazience) czy dac sobie siana ? Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 28.08.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ja miałam nawiewniki w niektórych pomieszczeniach zamontowane długo po zamontowaniu okien. Dużo lepiej mieszka się z nawiewnikami. Z wentylacją grawitacyjną różnie bywa w zależności od warunków pogodowych. Przy nawiewnikach powietrze w domu jest zdecydowanie przyjemniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 28.08.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ja sobie wpisałem w kosztorys 2 sztuki ale po 120,-.kwestia tylko wyboru doczytania po co dokładnie jest to cholerstwo i wtedy decyzja gdzie zamontuję. p.s. sprawdziłem kosztorys - one są po 60 czyli razem 120. więc może tędy droga, że one są w różnych cenach a ty dostałeś górną półkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.08.2007 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ja miałam nawiewniki w niektórych pomieszczeniach zamontowane długo po zamontowaniu okien. Dużo lepiej mieszka się z nawiewnikami. Z wentylacją grawitacyjną różnie bywa w zależności od warunków pogodowych. Przy nawiewnikach powietrze w domu jest zdecydowanie przyjemniejsze. A jak wygląda taki montaż po zamontowaniu okien. Ingeruje się w stolarkę okienną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 28.08.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 mario, czy Ty wybrałeś okna z vidoku? Jeśli tak, to faktycznie są tam nawiewniki po 200 zł ale są też ciśnieniowe po 75 zł. Może sprawdź te tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.08.2007 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 mario, czy Ty wybrałeś okna z vidoku? Jeśli tak, to faktycznie są tam nawiewniki po 200 zł ale są też ciśnieniowe po 75 zł. Może sprawdź te tańsze. Tam gdzie zamawiam okna proponują (zasadniczo montują tylko te) nawiewniki AERECO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 28.08.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No niby tak, ale to "zasadniczo"...gdybyś sie uparł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 28.08.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 no i areco ma tez rozne wersje nawiewnikow nie tylko higro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.08.2007 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 no i areco ma tez rozne wersje nawiewnikow nie tylko higro Dzięki za info. Pogadam czy mają jakieś tańsze wresje bo 200pln to jakoś tak drogo jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 28.08.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 no i areco ma tez rozne wersje nawiewnikow nie tylko higro Dzięki za info. Pogadam czy mają jakieś tańsze wresje bo 200pln to jakoś tak drogo jak dla mnie na allegro aereco higro są po 85zł, ależ oni nas rąbią jak chcą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.08.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 na allegro aereco higro są po 85zł, ależ oni nas rąbią jak chcą, to kup na Allegro - czy ktos Ci broni? Tylko niech Cie zdziwienie nie ogarnie jak okaże sie za albo nie sa higrosterowalne (wizualnie niczym sie nie różnią) albo automatyka nie działa albo wogole w paczce dostaniesz co innego niz zamawiałeś - ale 100 zeta Ci w kieszeni zostanie Chcecie znac prawdziwe ceny - co stoi na przeszkodzie by do nich napisac ? W zeszlym roku AERECO higrosterowalne kosztowalo 180 zeta netto plus 22% VAT (detal) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 28.08.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ...to kup na Allegro - czy ktos Ci broni?... głos wykonawcy przeciw głosowi inwestora - nie jesteśmy na jednej płaszczyźnie dyskusji. proponuję tylko - doradź naszemu drogiemu koledze mario1976 co ma zrobić, żeby mu za 200 nie wstawili tych po 60. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.08.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ...głos wykonawcy przeciw głosowi inwestora - nie jesteśmy na jednej płaszczyźnie dyskusji.... oczywiście ze nie jesteśmy Producent okien montując nawiewniki określonego innego producenta sadzisz ze będzie na Allegro kupował towar nieznany? On musi mieć na wszystko kwity - na wszelki wypadek - nie dość ze aprobaty to i faktury i tu nie oszukasz nic a nic Montażysta przyjeżdżając do zamontowania nawietrzaka podobnie jest sprawdzalny i towar także wiec w sumie nie rozumiem o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 29.08.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Producent okien montując nawiewniki określonego innego producenta sadzisz ze będzie na Allegro kupował towar nieznany? On musi mieć na wszystko kwity - na wszelki wypadek - nie dość ze aprobaty to i faktury i tu nie oszukasz nic a nic Montażysta przyjeżdżając do zamontowania nawietrzaka podobnie jest sprawdzalny i towar także wiec w sumie nie rozumiem o co Ci chodzi? na wstępie powiem, nie znam się na oknach i na wielu innych jeszcze rzeczach i stąd potrzeba informacji. tutaj problem jest taki, że tej samej firmy nawiewnik otrzymuje 135% marży. Rozumiem normalny towar vs. China ma prawo być taka różnica. Zastanawiam się może to koszt montażu (nie znam się ale to chyba trzeba wyfrezować okno, bo sprzedają też takie urządzenia). Wiesz, jak widzę marżę 50% to wiadomo wartość dodana sprzedawcy/montażysty - ale 135%??? a może chodzi o inne urządzenie, podaję link:http://www.allegro.pl/item227260157_nawiewnik_aereco_bialy_inny_lepszy_.html#photo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 29.08.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Montaż nawiewnika w oknie zawsze wiąże się z ingerencją. W moim przypadku przyjechała firma, od której kupiłam nawiewniki Aereco i je zamontowała. Wyglądało to tak: wycięli w skrzydle okiennym podłużny otwór (na wylot) długości około 20 cm i szerokości 1 cm, na którym zamontowali nawiewnik. Podobny otwór wycięty został w futrynie. Na tym otworze od zewnątrz umieszczony został okap. Wątpię czy samemu, bez odpowiednich narzędzi ktoś zamontuje nawiewnik prawidłowo. A montaż w fabryce, kiedy nie trzeba wisieć na oknie na wysokości któregoś tam piętra jest chyba najbardziej optymalny. Co do ceny, to nawiewnik figrosterowany Aereco kosztuje około 230 zł. Nie spotkałam się z dużo tańszymi tego typu nawiewnikami. Chyba że są to nawiewniki do obsługi manualnej, a nie otwierające się i zamykające automatycznie w zależności od wilgotności w pomieszczeniu. taki właśnie nawiewnik mam w kuchnii (bo jest gaz). Kosztował około 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 29.08.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Nawiewniki aereco higrosterowane różnią się wyglądem od ciśnieniowych (to właśnie te otwierane i zamykane ręcznie). Higrosterowany aereco ma przełącznik lub suwak umożliwiający całkowite zamknięcie nawiewnika (co zrobiłam tylko raz gdy strasznie wiało). Żadnej innej regulacji nie ma. Sam nawiewnik automatycznie zwiększa lub zmniejsza przepływ powietrza w zależności od wilgotności w pomieszczeniu. Natomiast nawiewnik ciśnieniowy ma z przodu klapkę, którą można dowolnie otwierać bądź zamykać, samemu regulując strumień przepływającego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 29.08.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Ja na pewno zamówię okna z nawiewnikami Aereco. Podobno nawiewników higrosterowanych nie montuje się w kuchni i w łazience . Czy to prawda? pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 29.08.2007 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Ja na pewno zamówię okna z nawiewnikami Aereco. Podobno nawiewników higrosterowanych nie montuje się w kuchni i w łazience . Czy to prawda? pozdrawiam, Też mi tak wczoraj powiedzieli jak oglądałem okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.08.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Ja na pewno zamówię okna z nawiewnikami Aereco. Podobno nawiewników higrosterowanych nie montuje się w kuchni i w łazience . Czy to prawda? pozdrawiam, PRAWDA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 29.08.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 DLaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts