roman346 01.09.2007 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 WitamWłaśnie spotkałem się z architektem w sprawie adaptacji i przeróbki projektu z garażu jednostanowiskowego na dwójke.Jest to dom o wielkości 120 użytku na bażie zwykłego prostokąta z dachem dwuspadowym i dostawionym garażem z boku.Dom będę budował na szkodach górniczych więc trzeba dostosować fundamenty do tego.Mam następujące dokumenty już załatwione:1 Wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego2 Warunki przyłączy z energetyki i umowę3 Warunki przyłączy z wodoćiągów4 Opinie geologiczną z zakładów górniczych5 Gaz będzie z butli więc to firma gaziarzy wykona projekt przyłącza gazowego6 Wyrys z mapy ewidencyjnejPotrzebuję zaadoptować projekt gotowy i wykonać projekt przyłącza energetycznego,wodnego i kanalizacyjnego oraz załatwić uzgodnienia i ewentualną resztę dokumentów aż do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę.Oto wycena jaką otrzymałem:1 Prace wstępne 1500 zł2 Plan zagospodarowania terenu 1500 zł3 Przyłącze wody(projekt) 600 zł4 Przyłącze kanalizacji sanitarnej(projekt) 600 zł5 Przyłącze energetyczne od skrzynki do domu(projekt) 800 zł6 Adaptacja fundamentów do szkód górniczych + poszerzenie garażu 1500 zł7 Opłaty administracyjne,uzgodnienia-refaktura 600 zł8 Mapa do celów projektowych 1000 złPodane ceny są cenami netto,wiec 8100+vat=9880Co sądzicie o takiej wycenie?Ile płaciliście za tego typu usługę architektowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 01.09.2007 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Albo mi się wydaje i facet robi Cie w bambuko albo straaaasznie ceny poleciały w górę przez pół roku. Sama mapka do celów projektowych 1000 zł?? Toż to zdzierstwo...sam załatw za 400-500 zł. No chyba że na szkodach górniczych są jakieś inne, specjalne i dużo droższe mapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 01.09.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 U mnie to wszystko wyniosło 6000 - w sumie trochę zmian było, ale daliśmy upoważnienie architektowi na reprezentowanie nas we wszystkich urzędach no i doprowadzenie do PnB. Wczoraj wszystko się zakończyło pozytywnie, od poniedziałku zaczynamy.Co oznacza u Ciebie punkt 1 jeżeli wszystkie projekty przyłączy, mapka i zmiany w projekcie mają swoje odrębne punkty? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 01.09.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 My za adaptacje,zmiany w projekcie,potrzebne mapki,projekty przylaczy,projekt szamba i wszystko co bylo potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowe(grudzien 2006)dalismy 6100PLN (5000PLN netto).W tej kwocie byl takze zawarty koszt zakupu projektu(1750PLN).Zlozylismy w biurze robiacym nam adaptacje takze upowaznienia i czekalismy na telefon jak bedzie u nich do odbioru pozwolenie.Tak wiec mysle ze twoj architekt chce sporo,bo nie sadze ze tak koszty podskoczyly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 02.09.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Jest to dom o wielkości 120 użytku na bażie zwykłego prostokąta z dachem dwuspadowym i dostawionym garażem z boku. (..) Oto wycena jaką otrzymałem: 1 Prace wstępne 1500 zł 2 Plan zagospodarowania terenu 1500 zł 3 Przyłącze wody(projekt) 600 zł 4 Przyłącze kanalizacji sanitarnej(projekt) 600 zł 5 Przyłącze energetyczne od skrzynki do domu(projekt) 800 zł 6 Adaptacja fundamentów do szkód górniczych + poszerzenie garażu 1500 zł 7 Opłaty administracyjne,uzgodnienia-refaktura 600 zł 8 Mapa do celów projektowych 1000 zł Podane ceny są cenami netto,wiec 8100+vat=9880 Co sądzicie o takiej wycenie? Moim zdaniem dość duża przesada. U nas było tak (maj 2006) : - Koszt projektu standardowego 2800 zł, - Przeróbki : dodatkowe podpiwniczenie i wzmocnienie ław, plan zagospodarowania działki, projekt zjazdu z drogi gminnej, wizyta architekta na działce, wszystko razem 1200 zł. - Projekt przyłącza wody i kanalizacji 700 zł. - Mapki do celów projektowych 450 zł. Projektu przyłącza elektrycznego wogóle nie trzeba mieć aby uzyskać pozwolenie na budowę. Uzgodnienia z sąsiadami i różne zgody załatwialiśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 03.09.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Moim zdaniem duza przesada.Ja za projekt robiony od podstaw zapłaciłam 3 tys (projekt wraz z zagospodarowaniem, wizyta architekta w ZUDzie, złozenie projektu)Za projekt przylacza wod-kan - 500Za przylacze energetyczne (projekt) - 350 wykonanie(od skrzynki do budynku) - 1000Mapa do celów projektowych 500Chyba nie jest tak źle - buduje w RzeszowiePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 04.09.2007 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 1 Prace wstępne 1500 zł 2 Plan zagospodarowania terenu 1500 zł 3 Przyłącze wody(projekt) 600 zł 4 Przyłącze kanalizacji sanitarnej(projekt) 600 zł 5 Przyłącze energetyczne od skrzynki do domu(projekt) 800 zł 6 Adaptacja fundamentów do szkód górniczych + poszerzenie garażu 1500 zł 7 Opłaty administracyjne,uzgodnienia-refaktura 600 zł 8 Mapa do celów projektowych 1000 zł Podane ceny są cenami netto,wiec 8100+vat=9880 Co sądzicie o takiej wycenie? Ile płaciliście za tego typu usługę architektowi? Dziwny jest punkt 1, co to znaczy prace wstepne? Ja w Warszawie za mapke do celow projektowych (4x1:500 i 2x1:1000) zaplacilem geodecie 800 PLN. Nie rozumiem tez oplat administracyjnych, poniewaz takich nie mialem a zlozylem o pozwolenie w poniedzialek, jedyna oplata jest kopia mapek od geodety ale to w cenie tych 800 zl. Plan zagospodarowania terenu to jest obowiazek architekta adoptujacego projekt do warunkow lokalnych. Sumujac, to bardzo duzo, mysle ze w tej cenie to zrobi Ci ktos spokojnie indywidualny proekt i to ze wszystkim, no moze mapy musisz zalatwic od geodety jakiegos. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 04.09.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Mnie adaptacja projektu kosztowała w marcu ub. roku 1800zł. Ten sam inżynier zaśpiewał znajomym w sierpniu br. 5000zł za praktycznie taką samą robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 04.09.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Uff, za projekt indywidualny zapłaciłem w Radomiu 3500 PLN brutto, jak ktoś chce mogę podać namiar na architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombi 04.09.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 czyżbyście złapali 1 i jedynego wyślij gościa na księżyc niech tam pył przewala poszukajcie innych i to paru , przedstawcie im swoje wymagania i to od a do z a nastepnie wybierzcie tego który jest godny waszych cieżkich KREDYTóW i zaczynajcie LUDZIE NIE MARNUJCIE KREDYTóW DLA ZDZIERCóW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman346 05.09.2007 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Dzięki wszystkim którzy odpowiedzieli. Po poznaniu Waszych cen wziąłem zwykłą Panorame Firm i znalazłem normalnego architekta(tamten był z polecenia ),który robi mi adaptację wraz z dostosowaniem fundamentów do szkód górniczych za 1500 i projektem zagospodarowania działki za 1000,przyłącza po 400 od sztuk woda i prąd,a za mapke do celów projektowych rozliczam się z jego geodetą-550 zł.Ja tylko czekam na pozwolenie na budowę. Facet jest bardzo sensowny.Sposób prowadzenia rozmowy ze mną i podejście do całości jest odmienne od tego które przedstawił ten z polecenia raczej profesjonalne(BOŻE CHROŃ NASZE PORTFELE PRZED LUDZMI Z POLECEŃ)Ps.Jeszcze 400 za zmianę garażu na dwustanowiskowy oraz stropu z Terrivy na monolityczny bo jak mi mówili różni budowlańcy i On podobno jest on lepszy na szkodach górniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gienek11 11.10.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Tyle zażądał architekt za wprowadzenie (licznych) zmian, adaptację projektu i załatwienie pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 11.10.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 W Poznaniu znalazłem architekta, który za projekt induwidualny (ok 140 m^2)zyczy sobie 6000.oo To projekt konstrukcyjny. W cenie są także projekty przyłaczy (woda+prąd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gienek11 11.10.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Tyle zażądał architekt za wprowadzenie (licznych) zmian, adaptację projektu i załatwienie pozwolenia na budowę. Zanim zleciliśmy, zrobiłem reserach w okolicy i wszędzie wstępna wycena kształtowała sie w przedziale 2-3 tys . PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 12.10.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Remontuje dworek pow 300m parter.TZW.znajomy architekt zazadal 15tys zaprojekt remontu dachu wnetrza domu kotlowni i ogrodzenia plus 3tys za inwentaryzacje Szukamy teraz obcego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 12.10.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam Właśnie spotkałem się z architektem w sprawie adaptacji i przeróbki projektu z garażu jednostanowiskowego na dwójke. Jest to dom o wielkości 120 użytku na bażie zwykłego prostokąta z dachem dwuspadowym i dostawionym garażem z boku. Dom będę budował na szkodach górniczych więc trzeba dostosować fundamenty do tego. Mam następujące dokumenty już załatwione: 1 Wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego 2 Warunki przyłączy z energetyki i umowę 3 Warunki przyłączy z wodoćiągów 4 Opinie geologiczną z zakładów górniczych 5 Gaz będzie z butli więc to firma gaziarzy wykona projekt przyłącza gazowego 6 Wyrys z mapy ewidencyjnej Potrzebuję zaadoptować projekt gotowy i wykonać projekt przyłącza energetycznego,wodnego i kanalizacyjnego oraz załatwić uzgodnienia i ewentualną resztę dokumentów aż do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę.Oto wycena jaką otrzymałem: 1 Prace wstępne 1500 zł 2 Plan zagospodarowania terenu 1500 zł 3 Przyłącze wody(projekt) 600 zł 4 Przyłącze kanalizacji sanitarnej(projekt) 600 zł 5 Przyłącze energetyczne od skrzynki do domu(projekt) 800 zł 6 Adaptacja fundamentów do szkód górniczych + poszerzenie garażu 1500 zł 7 Opłaty administracyjne,uzgodnienia-refaktura 600 zł 8 Mapa do celów projektowych 1000 zł Podane ceny są cenami netto,wiec 8100+vat=9880 Co sądzicie o takiej wycenie? Ile płaciliście za tego typu usługę architektowi? Ja za dom z podwójnym garażem - w sumie 234 m dałem 5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob1972 12.10.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Adaptacja + wszystkie papierki 5 tys. (kwiecień 2006) 10 tyś to DUZA przesada jak za adaptacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 12.10.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Adaptacja+plan zagospodarowania. Wyrys miałem własny. 3000 pln z rachunkiem w Białymstoku. Chociaż spotkałem takich co też krzyczeli 12 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz105 19.12.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Witam Może ma ktoś jakiegos architekta godnego polecenia za rozsadna cenę bo mój zaspiewał mi 5 tyś za adaptacje projektu gotowego plus niewielkie zmiany: powiekszenie garażu 0 1.5 m, zaprojektowanie drugiego komina do kotłowni, likwidacja sciany działowe wraz ze słupem nosnym). Wydaje mi sie ze to dużo, chociaz moge sie mylić. Dodam ze jest to koszt wraz z projektem (projekt 1750). Wszystko załatwia az do otrzymanai pozwolenia na budowe. Buduje sie na obrzezach Białegostoku. Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam Adaptacja+plan zagospodarowania. Wyrys miałem własny. 3000 pln z rachunkiem w Białymstoku. Chociaż spotkałem takich co też krzyczeli 12 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 19.12.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 tomasz105 zapraszam do Grupy Podlaskiej http://forum.muratordom.pl/grupa-podlaska,t9164-2880.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts